liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ook bioscopen in België mogen weer open • Carnavalsoptochten verplaatst naar juni

liveblog gesloten

Prinsenbeek verplaatst carnaval naar juni

De carnavalsoptochten in het Brabantse dorp Prinsenbeek worden verplaatst naar de lente. Omroep Brabant meldt dat de organisatie heeft besloten om de optochten in 'Boemeldonck', zoals de plaats genoemd wordt, niet in februari, maar in het weekend van Pinksteren in juni te organiseren.

De carnavalsvereniging van Boemeldonck wilde niet langer wachten op de vraag wat er in februari aan carnavalsactiviteiten georganiseerd kan worden. "Twee jaar geleden hadden we het probleem met de storm", vertelt secretaris Robbert Janssen tegen Omroep Brabant. "En vorig jaar had iedereen door corona hetzelfde probleem. Maar we wilden niet nog een jaar overslaan. En we dachten: we moeten nú iets doen, anders gaan jonge clubs afhaken."

De vereniging koos voor het Pinksterweekend, omdat een lang weekend is, dat is praktisch bij het opbouwen en afbreken. "Het is absoluut niet het gewenste scenario. Maar niemand wil géén carnaval. Dat wil niemand meer meemaken. Dus dan maar zo."

Belgische regering draait gedwongen sluiting cultuur terug, ook voor bioscopen

De Belgische regering heeft na een uitspraak van de Raad van State besloten de coronamaatregelen voor de cultuursector terug te draaien, meldt de VRT. Theaters, concertzalen en bioscopen mogen weer open met maximaal 200 bezoekers. Die moeten een vaste zitplaats hebben, een mondkapje dragen en een geldig coronatoegangsbewijs bij zich hebben.

De Raad van State besloot vandaag dat de sinds zondag geldende sluiting van theaters en concertzalen van tafel moest. Het rechtscollege vindt de beslissing disproportioneel en zegt dat de maatregel niet steunt op duidelijke gronden. Experts hadden bij de politiek niet aangedrongen op het sluiten van de cultuursector.

De uitspraak van de Raad van State geldt niet voor bioscopen, maar na digitaal overleg heeft de regering besloten wat de cultuursector betreft terug te vallen op de regels die golden voor de laatste verzwaring van het maatregelenpakket. Daardoor mogen ook de bioscopen weer open.

VS heft inreisverbod zuidelijk Afrika op

Reizigers uit acht landen in zuidelijk Afrika mogen vanaf vrijdag weer de Verenigde Staten in reizen. President Biden heeft het inreisverbod opgeheven, omdat het volgens hem niet langer nodig is om de volksgezondheid te beschermen.

De VS stelde het inreisverbod in nadat Zuid-Afrikaanse wetenschappers aan de bel trokken over de omikronvariant die zich daar verspreidde. Sindsdien zijn wetenschappers een stuk meer te weten gekomen over deze variant, schrijft Biden. Zo is volgens hem nu duidelijk dat mensen die gevaccineerd zijn ook bij de omikronvariant beschermd zijn tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Ook is omikron al opgedoken in meer dan 100 verschillende landen, waaronder de VS zelf.

Alle reizigers die de VS in willen reizen, moesten al een negatieve coronatest overhandigen die maximaal een dag oud is, ongeacht of ze gevaccineerd zijn of niet.

Nederlanders zorgen voor drukte in België

Opnieuw zijn veel Nederlanders op zoek naar vertier naar België gegaan. Daar kan gewoon gewinkeld worden en is een lunch of diner in een café geen probleem. De toestroom van Nederlanders leidde tot grote verkeersdrukte op de wegen naar de zuiderburen.

In Antwerpen was zo veel verkeer dat de politie het verkeer in de oude binnenstad begeleidde naar andere plekken, zodat er geparkeerd kon worden op een van de P&R-locaties buiten het centrum.

Ook in de treinen was het druk. De NS adviseerde mensen om niet meer de trein naar België te pakken, omdat voldoende afstand houden onmogelijk bleek. Op foto's van de krant Gazet van Antwerpen zijn volle perrons te zien op het station van Antwerpen met mensen die wachten op de trein richting Nederland.

Lees hier meer over de drukte in België:

Recordaantal besmettingen in Frankrijk en Groot-Brittannië

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Frankrijk registreerde 179.807 positieve tests in 24 uur tijd, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Het vorige record was van afgelopen zaterdag, toen 104.611 nieuwe besmettingen binnen een dag tijd werden geteld.

In Groot-Brittannië testten 129.471 mensen de afgelopen dag positief, ook meer dan het vorige record van afgelopen vrijdag (122.186 positieve testuitslagen).

Premier Johnson maakte gisteren bekend dat er voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen ingevoerd zullen worden in Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben allemaal wel nieuwe regels ingevoerd om de verspreiding van de besmettelijker omikronvariant in te dammen.

Ook Frankrijk gaat de coronaregels aanscherpen. De Franse regering wil onder meer dat de coronapas vanaf 15 januari alleen nog geldt voor mensen die volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van een coronabesmetting, en niet meer voor mensen die negatief zijn getest, het zogenoemde 2G-beleid.

Kritiek op mondkapjesbeleid Gelderse ziekenhuizen

Op sociale media is onbegrip ontstaan over het aangepaste mondkapjesbeleid in de Gelderse Rijnstate ziekenhuizen. Bezoekers mogen niet langer een beter beschermend FFP2-masker dragen. De ziekenhuisgroep heeft in plaats daarvan het dragen van een chirurgisch mondkapje verplicht gesteld.

Rijnstate zegt dat FFP2-maskers de druppels waarmee het coronavirus zich verspreidt niet tegenhouden en dus niet goed werken. Een chirurgisch mondkapje, bekend van de blauwe kleur, doet dat volgens het ziekenhuis wel. Rijnstate deelt daarom de mondkapjes uit bij de ingang van de ziekenhuizen in de regio Arnhem, Rheden en Liemers.

"Bezoekers die zich toch onveilig voelen met alleen een chirurgisch mondneusmasker kunnen, als zij dit willen, hun eigen FFP2-masker onder het chirurgisch mondneusmasker van Rijnstate dragen", zegt de ziekenhuisgroep.

'Hall of shame'

Op sociale media heerst onbegrip over het besluit. Hoogleraar Jose-Luis Jimenez van de universiteit van Colorado vindt dat het ziekenhuis zich in de "world's hall of shame" bevindt. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van aerosolen en vindt dat de FFP2-maskers beter beschermen.

Hij wijst erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie ook heeft geadviseerd om de maskers breder in te zetten, ook al zien wetenschappers nog geen direct bewijs dat de maskers betere bescherming bieden. Ook demissionair minister De Jonge stimuleert het gebruik van de FFP2-maskers in de ziekenhuizen.

Rijnstate zegt de lijn te volgen van de Federatie Medisch Specialisten. Die adviseert om alleen een FFP2-mondneusmasker te gebruiken in aerosolvormende handelingen. Dat zijn medische procedures zoals intubatie, waarbij een beademingsbuis bij een patiënt wordt ingebracht.

Ook darter Michael van Gerwen test positief

Ook darter Michael van Gerwen is positief getest op het coronavirus en ligt daardoor uit het wereldkampioenschap in Londen. Van Gerwen zou in actie komen tegen de Engelsman Chris Dobey. Voor die wedstrijd testte de Nederlander positief, meldt dartsbond PDC.

Gisteren kwam er al een einde aan het WK-toernooi voor de Nederlander Vincent van der Voort die positief testte op corona.

Belgische Raad van State heft sluiting cultuursector op

In België heeft de Raad van State de recente sluiting van de cultuursector ongedaan gemaakt. Het rechtscollege vindt de beslissing disproportioneel en zegt dat de maatregel niet steunt op duidelijke gronden.

België voerde zondag strengere coronamaatregelen in, waardoor bioscopen, concertzalen en theaters dicht moeten blijven tot eind januari. De maatregel leidde tot fel protest van de cultuursector. De sector vindt de nieuwe regels onaanvaardbaar, omdat volgens hen al bewezen is dat theater- en bioscoopzalen met de genomen maatregelen veilig zijn. De cultuursector stapte naar de Raad van State om de sluiting aan te vechten. Ondertussen bleven in Brussel meerdere bioscopen uit protest open. De politie van de hoofdstad zei tegen de VRT niet te zullen handhaven.

De Raad van State wijst in zijn uitspraak op de adviezen van de experts die de politiek adviseren over de te nemen maatregelen. Zij hadden niet aangedrongen op het sluiten van de cultuursector. Volgens de viroloog Marc van Ranst was de inschatting van de experts dat door goede ventilatie bioscopen en theaters open konden blijven.

"De regering is hiermee wel in ernstige verlegenheid gebracht", zegt correspondent Kysia Hekster. "Omdat ze dus iets hebben besloten waarvan de rechter nu zegt dat het niet deugt." Of alle cultuurinstellingen de deuren nu ook weer gaan openen is nog onduidelijk.

Kritiek van Raad voor de rechtspraak op coronapasvoorstellen kabinet

De Raad voor de rechtspraak is kritisch op de voorstellen van het demissionaire kabinet om het coronatoegangsbewijs uit te breiden naar bijvoorbeeld werkplekken (met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs) en om '2G' (alleen coronapas voor gevaccineerden of mensen die zijn hersteld) in sommige sectoren mogelijk te maken. Dat blijkt uit een advies van de Raad dat al dateert van 17 november. Het is pas donderdag door demissionair minister De Jonge naar de Tweede Kamer gestuurd, en daarmee dus nu pas openbaar geworden.

In het advies staat dat de voorstellen nu onduidelijk zijn. Zo is het idee dat de bevoegdheden alleen worden ingezet als dat vanwege de volksgezondheid noodzakelijk is. "Wanneer zich een dergelijke noodzaak voordoet, wordt niet geconcretiseerd", zegt de Raad. Ook vindt de rechterlijke macht dat er "een stip aan de horizon" mist. In het voorstel wordt elke drie maanden bepaald of verlenging ervan nodig is. "Wanneer is de situatie zodanig dat een dergelijke beperking van grondrechten niet meer proportioneel is?"

De Raad voor de rechtspraak fronst ook zijn wenkbrauwen over de grond waarop de maatregelen worden genomen. Het inzetten van de bevoegdheden is afhankelijk van adviezen van het Outbreak Management Team. "Het is echter niet de taak van het OMT maar van de wetgever om te toetsen aan grondrechten", staat in het advies.

Te vaag

Over de inzet van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer zegt de Raad dat veel duidelijker moet worden wat de gevolgen zijn voor werknemers én werkgevers als medewerkers de coronapas niet kunnen tonen. Dat is nu te vaag, wordt vermeld. En als iemand zich niet aan de regels houdt, wie is er dan strafbaar? "Wordt de werkgever bestraft of mogelijk ook de werknemer? De winkelier en/of de klant? De school en/of de student?"

In de Tweede Kamer hebben Pieter Omtzigt en Nicki Pouw-Verweij (JA21) vragen gesteld over het advies. De twee parlementariërs willen onder meer van het demissionaire kabinet weten waarom het advies zo laat naar de Kamer is gestuurd en vragen om een uitgebreide reactie van de verantwoordelijke ministers op de kritiek van de rechters. De Kamer spreekt in januari opnieuw over het 2G-systeem en over uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar werkplekken.

GGD Drenthe: kom op tijdstip van afspraak voor booster

De GGD Drenthe drukt mensen op het hart om op het tijdstip van de afspraak voor een boosterprik naar de vaccinatielocatie te komen. De gezondheidsdienst merkt dat veel mensen eerder komen, soms wel twee uur, zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe.

Daardoor kan het verkeer volgens de GGD vastlopen en staan er langere rijen dan nodig. "We zetten duizenden prikken per dag en als meerdere mensen op hetzelfde tijdstip komen dan loopt het soms vast." Mensen hoeven volgens een woordvoerder niet bang te zijn dat de afspraak niet meer door kan gaan als ze iets te laat komen. "Als je te laat komt, kan de afspraak gewoon doorgaan."

Afgelopen week ruim 1 miljoen boosterprikken gezet

Ongeveer 1,16 miljoen volwassenen hebben vorige week een boosterprik gekregen. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Het RIVM schat dat bijna 21 procent van alle volwassenen een boostervaccinatie heeft laten zetten. Het gaat om ruim 3 miljoen mensen.

Ook hebben ruim 130.000 mensen een derde, aanvullende prik ontvangen. Dat zijn mensen met een ernstige afweerstoornis. Daardoor heeft hun lichaam na de eerste twee prikken mogelijk nog niet genoeg bescherming tegen het coronavirus opgebouwd.

In totaal heeft volgens het RIVM bijna 86 procent van de volwassenen twee vaccinaties met een coronavaccin gekregen.

NS: opnieuw veel minder treinreizigers

De NS verwacht over heel 2021 48 procent van het aantal reizigers uit 2019, het jaar voor corona, te vervoeren. Dat zijn iets meer mensen dan in 2020, toen de spoorvervoerder 45 procent van het aantal reizigers had ten opzichte van 2019.

Vooral aan het begin van het jaar had de NS veel minder reizigers, toen er een dringend advies gold om het ov alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Vanaf juni en vooral na de zomer liep het aantal reizigers juist weer op, onder meer door de verdere opening van het onderwijs en andere versoepelingen. In september had NS 72 procent van het aantal reizigers ten opzichte van 2019.

Sinds de coronaregels in oktober weer werden aangescherpt loopt het aantal reizigers weer terug. In de huidige lockdown vervoert NS zo'n 45 procent van het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat is wel meer dan in de vorige lockdown. Een woordvoerder van NS denkt dat dat komt doordat er nu geen advies ligt om het ov alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen.

Gemiddeld vervoeren de Nederlandse Spoorwegen nu per dag 611.000 reizigers. Dat waren er in 2019 nog zo'n 1,3 miljoen.

Minder dan 10.000 positieve tests, storing mogelijke oorzaak

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9213 nieuwe positieve tests gemeld, 2255 minder dan gisteren. Dat is het laagste aantal sinds 3 november. Volgens het RIVM valt het cijfer lager uit door een technische storing. In werkelijkheid kunnen dus meer mensen positief zijn getest.

Het gemiddeld aantal positieve coronatests bleef vrijwel gelijk. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.057 positieve tests per dag geregistreerd.

75 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 75 overleden covid-patiënten gemeld. Dat zijn er wel meer dan de afgelopen dagen, maar mogelijk heeft dat te maken met de Kerstdagen. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 46 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Omikronvariant dominant in Nederland

De omikronvariant van het coronavirus is nu de dominante variant in Nederland. De besmettelijker variant veroorzaakte volgens het RIVM sinds deze week meer dan 50 procent van de besmettingen.

De afgelopen week daalde het aantal positieve tests nog, met 11 procent naar 84.400. In alle leeftijdsgroepen was een afname te zien van het aantal positieve tests, behalve bij de 18- tot 30-jarigen.

Maar die daling in het aantal positieve testuitslagen is wel bescheidener dan de 19 procent van de zeven dagen daarvoor. Het RIVM is ervan overtuigd dat omikron de komende tijd weer tot een stijging van het aantal besmettingen zal leiden en dat vervolgens ook het aantal opnames in de ziekenhuizen zal toenemen. Nu is nog een daling in het aantal covid-patiënten te zien in de ziekenhuizen.

Het laatst bekende reproductiegetal, van 13 december, was 0.90. Dat betekent dat op dat moment 100 besmette mensen 90 anderen besmetten en de epidemie dus in kracht afnam. Maar de vrees is dus dat deze situatie inmiddels achterhaald is of dat het 'R-getal' in elk geval aan het stijgen is.

Rechter: coronatoegangsbewijs niet verplicht voor ouders van zwemleskinderen

De eigenaar van een zwembad in Hilversum heeft van de voorzieningenrechter gelijk gekregen dat hij geen coronatoegangsbewijs hoeft te controleren bij ouders die hun kind naar zwemles brengen. De rechter heeft geoordeeld dat onderwijs het hoofddoel is van zwemles en geen sport, waardoor een geldige QR-code niet nodig is.

Het coronatoegangsbewijs is sinds begin november verplicht voor iedereen boven de 18 jaar die binnen wil sporten. De eigenaar van 't Gooische Bad in Hilversum vindt echter dat hij ouders die hun kinderen naar zwemles brengen niet om zo'n bewijs hoeft te vragen.

De burgemeester besloot daarop het zwembad te verplichten om alleen nog volwassenen met een geldig coronatoegangsbewijs binnen te laten. Als de eigenaar dat niet zou doen, riskeerde hij een dwangsom van 2500 euro per overtreding tot een maximum bedrag van 10.000 euro.

De voorzieningenrechter heeft op verzoek van de eigenaar van 't Gooische Bad naar die maatregel gekeken en dus besloten deze van tafel te halen. Omdat de rechter de zwemlessen als onderwijs ziet en niet als sport, is het zwembad geen binnensportlocatie en hoeft er geen toegangsbewijs gevraagd te worden. De burgemeester moet van de rechter binnenkort een beslissing nemen over het bezwaar dat de eigenaar van het zwembad heeft ingesteld.

Daling covid-patiënten in ziekenhuizen zet door

In de ziekenhuizen liggen nu 2006 coronapatiënten, van wie 535 op de intensive care. Gisteren waren dat er 2014 en 550 op de IC. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er zijn 207 nieuwe patiënten opgenomen en op de IC 32. Over de afgelopen zeven dagen is een daling van 16,7 procent te zien in het aantal ziekenhuisopnamen. Op de IC's bedraagt de daling 17,6 procent.

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Inwoners Goeree-Overflakkee krijgen booster zonder afspraak

Inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen vanaf donderdag zonder afspraak een boostervaccin halen. Dit geldt voor iedereen die minimaal drie maanden geleden is gevaccineerd of een besmetting heeft doorgemaakt.

Een collectief van huisartsen, de gemeente, zorginstelling CuraMare en de ondernemersvereniging van het eiland willen met de actie de boosteroperatie versnellen, meldt regionale omroep Rijnmond.

Komende donderdag en vrijdag en een week later op donderdag en vrijdag kunnen inwoners geprikt worden. In diverse gemeenten werden eerder al soortgelijke acties opgezet, onder meer in Gouda, Alphen aan den Rijn en Leiden.

Opnieuw drukte op wegen richting België

Ondanks herhaalde oproepen om niet de grens over te gaan voor winkel- of horecabezoek was er ook vanochtend "extra drukte" op de wegen rond Breda richting Antwerpen, laat de ANWB weten. "Op het drukste moment was er zo'n 20 minuten vertraging."

Gisteren stond er ook al een file richting België die leidde tot een half uur vertraging op de A16 bij de grensovergang Hazeldonk en op de A58 bij Breda. De kleine exodus richting België heeft te maken met de lockdown. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx betreurt het dat Nederlanders massaal de grens oversteken: "Jammer, maar we kunnen hun de toegang niet ontzeggen", zei de gouverneur in het Belgische radioprogramma De wereld vandaag.

Berx ziet dat steeds meer Nederlanders in België komen winkelen of uit eten gaan, en noemt dit "niet erg sociaal, solidair of verstandig".

Duits hulppunt voor omgang met complotdenkers

Complottheorieën bemoeilijken op dit moment veel relaties of maken ze zelfs onmogelijk. In de Duitse deelstaat Brandenburg is er daarom sinds kort met ondersteuning van de overheid een speciaal hulppunt ingericht, waar partners, familieleden of collega's van complotdenkers naartoe kunnen voor ondersteuning.

Lees hier verder hoe hulp wordt verleend:

Duits hof: gehandicapten beschermen bij triage

Gehandicapten moeten worden beschermd als ziekenhuizen tijdens pieken in de coronapandemie moeten bepalen welke patiënt voorrang krijgt, de zogenoemde triage. Dit heeft het Duitse grondwettelijk hof vanochtend bepaald.

Er bestaan al wel richtlijnen van medische organisaties voor triage, maar die zijn niet bindend. Duitse politici moeten nu bindende regels opstellen, stelt het grondwettelijk hof in Karlsruhe.

Negen mensen met een ernstige handicap, van wie de meesten regelmatig hulp nodig hebben, hadden zich bij het hof gemeld omdat ze vreesden benadeeld te worden. In crisissituaties wordt door middel van triage door artsen de afweging gemaakt welke patiënt de grootste kans op overleving heeft, hij of zij krijgt voorrang. Het Duitse hof zegt nu dat mensen met een handicap niet mogen worden benadeeld voor een mogelijk levensreddende behandeling.

Eerste dertigers aan de beurt voor boostervaccin

Vanaf 11.00 uur kunnen de eerste dertigers een afspraak inplannen voor een boostervaccin. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zojuist op Twitter.

Mensen geboren in 1981 en 1982 of eerder die minimaal drie maanden geleden de laatste vaccinatie hebben gehad of besmet zijn geweest met het coronavirus, kunnen vanaf 11.00 uur online een afspraak maken voor de boostervaccinatie en hoeven niet op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten.

Coronacrisis vergroot verschillen op de arbeidsmarkt

De coronacrisis leidt tot grotere verschillen tussen jongeren op de arbeidsmarkt. Wie afstudeert van de universiteit of het hbo had al een relatief goede kans op een baan, en die kansen zijn alleen maar toegenomen. Voor jongeren met een beroepsopleiding op mbo-niveau geldt het tegenovergestelde. Zij hadden al een kleinere kans op werk en die is verder afgenomen, al verschilt dat erg per studierichting.

Lees hier meer over de verschillen tussen jongeren op de arbeidsmarkt:

Man die GGD-medewerker bespuugde moet voor de rechter verschijnen

Een man die een GGD-medewerker bespuugd heeft, moet zich voor de politierechter verantwoorden. Dat meldt de politie Heerlen op Facebook.

De inwoner van Heerlen liet zich op 28 november testen, toen de situatie uit de hand liep. Na het afnemen van de test spuugde hij op de GGD-medewerker. Er is volgens de politie aangifte gedaan van zware mishandeling.

Wanneer de Heerlenaar zich moet verantwoorden is nog niet bekend, meldt 1Limburg.

Honderden Australiërs krijgen foute coronatestuitslag

Honderden mensen in Sydney hebben door een fout in een laboratorium te horen gekregen dat ze geen coronabesmetting hadden, terwijl ze wél positief waren.

Het gaat om een systeemfout in de dataverwerking van de testuitslagen, schrijft BBC. De foute uitslagen werden in de kerstperiode verspreid. Betrokkenen maken zich zorgen dat ze hun dierbaren tijdens het kerstdiner hebben besmet.

Het Australische laboratorium dat in de fout ging, SydPath-lab, heeft zich verontschuldigd voor de gang van zaken. In totaal kregen 886 mensen een foute uitslag. Het laboratorium had op Eerste Kerstdag ten onrechte aan 400 mensen verteld dat ze geen corona hadden. Zij werden een dag later op de hoogte gebracht van de fout. Daarnaast had het laboratorium aan honderden mensen bericht dat ze geen coronabesmetting hadden, terwijl de uitslagen nog niet bekend waren. Van deze tests bleken uiteindelijk 486 mensen besmet met covid.

PostNL krijgt geen boete voor trage postbezorging vanwege corona

Post- en pakketbezorger PostNL krijgt van de toezichthouder geen boete voor het te laat bezorgen van poststukken. Door corona was er sprake van een "uitzonderlijke situatie", zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Volgens de regels mag niet meer dan 5 procent van brievenbuspost met een vijfdaagse bezorgplicht te laat worden bezorgd. Dit was in 2020 wel het geval: 5,7 procent werd niet op tijd bezorgd.

Maar een boete blijft uit. "De coronapandemie confronteerde ook PostNL met uitzonderlijke omstandigheden", zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. "Zo was er een hoger dan gebruikelijk ziekteverzuim en moest er met anderhalve meter afstand worden gewerkt."

Stichting Open Nederland in gesprek met GGD om testcapaciteit te vergroten

Stichting Open Nederland is in gesprek met de GGD's om te kijken of er kan worden bijgesprongen om de testcapaciteit te vergroten. Dat zegt voorzitter Pier Eringa in het NOS Radio 1 Journaal. De stichting is opgezet voor het Testen voor Toegang, bedoeld voor mensen die een negatieve uitslag willen laten zien in de horeca en cultuur- en evenementensector.

Vanwege de lockdown worden daar minder testen uitgevoerd. "We hebben een testcapaciteit van 600.000 per dag en we zitten op 800 locaties door het land", zegt Eringa. "We gaan nu met de GGD kijken of het misschien mogelijk is om bij te springen op plekken waar de GGD het testen niet aankan." De GGD's zijn op dit moment vooral druk met het zetten van boosterpikken.

Overigens is het de laatste tijd opvallend druk geweest bij Testen voor Toeganglocaties terwijl het land in lockdown zit. Vorige week werden er ongeveer 142.000 testen gedaan. Iedereen die zich daar laat testen, kan aangeven waarom. Vooral de opties 'sporten' en 'overig' werden aangekruist, zegt Eringa. Hij denkt dat het met de feestdagen te maken had. "We zagen een piek op Kerstavond. De kans is groot dat mensen een test afnamen voor familiebezoek om zeker te weten dat ze niet besmet waren."

Zijn verklaring waarom de optie 'sporten' wordt aangevinkt, is dat mensen wellicht in groepsverband gaan sporten en het zekere voor het onzekere willen nemen. "Het kan bijvoorbeeld zijn dat een groepje gaat wielrennen of hardlopen en dat er onderling afspraken over testen zijn gemaakt."

Australische tiener betrapt in uitgaansleven

Een Australiër van 19 die een avondje ging stappen in Adelaide terwijl hij wist dat hij corona had, is opgepakt. Hij kan een boete van omgerekend ruim 12.000 euro of twee jaar celstraf krijgen als hij wordt veroordeeld.

De man is op borgtocht vrijgelaten en moet op 18 februari voorkomen.

Meer besmettingen, minder ziekenhuisopnames Curaçao en Aruba

Het aantal coronabesmettingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk is binnen een week tijd meer dan verviervoudigd. Op 20 december waren er 672 geregistreerde gevallen op Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba samen, op 27 december was dat aantal gestegen tot 2879.

Vooral op Curaçao en Aruba is de toename fors. Op Curaçao ging het in een week van 232 naar 1511, op Aruba van 267 naar 1105. Sint Maarten kende een stijging van 59 naar 136, Bonaire bleef gelijk op 111. Saba steeg van drie op 22 december naar zestien op 27 december. Op Sint Eustatius zijn al langere tijd geen besmettingen geregistreerd.

Opvallend is dat het aantal ziekenhuisopnames relatief laag is gebleven. Op alle eilanden samen liggen 22 personen met Covid-19 in het ziekenhuis, zes Arubaanse coronapatiënten worden op de intensive care van een ziekenhuis in Colombia behandeld.

Boosterprik halen in Duitsland: 'Ik kan nu weer op wintersport'

In de Duitse stad Aken stonden gisteren veel Nederlanders bij een vaccinatielocatie om een boosterprik te halen.

Boosterprik halen in Duitsland: 'Ik kan nu weer op wintersport'

Duizenden bij protesten in Duitsland tegen coronaregels

In het oosten van Duitsland hebben duizenden mensen in tientallen plaatsen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie waren er zo'n 3000 mensen op de been in Cottbus, in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Elders in Brandenburg deden volgens Duitse media in totaal 9000 betogers mee aan protesten in zestien verschillende plaatsen.

Ook in de hoofdstad van de oostelijke deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren was een coronaprotest. Zo'n 2700 mensen demonstreerden in Schwerin tegen de aangescherpte coronaregels en de aanstaande vaccinatieplicht in Duitsland. In Maagdenburg, de hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt, liepen volgens de politie 3000 mensen mee in een protestmars door de stad. In Halle, de grootste stad van Saksen-Anhalt, waren zo'n 1500 demonstranten op de been.

Ook in Thüringen werd gedemonstreerd. In de stad Gera deden zo'n 2000 mensen mee. In Bautzen, in Saksen, liep een protest uit de hand. Volgens de politie werden agenten daar bekogeld met stenen en vuurwerk.

Vanaf vandaag gelden in Duitsland strengere coronaregels. Zo gaat de maximale groepsgrootte naar tien mensen en moeten discotheken dicht.

Welkom!

Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 28 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.