Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Vreemdelingenpolitie voert actie in Ter Apel tegen hoge werkdruk

De vreemdelingenpolitie in Ter Apel legt vandaag van 10.30 tot 13.00 uur het werk neer om te protesteren tegen de hoge werkdruk. Volgens politievakbond ACP volgen er de komende tijd nog meer acties op verschillende plekken in het land.

Voor de aftrap van de acties is gekozen voor Ter Apel omdat de actiebereidheid daar groot is. "Politiemensen vanuit heel Nederland worden ingevlogen om in Ter Apel te ondersteunen", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp tegen RTV Noord. "Ze hebben lange reistijden, zitten in een hotel en komen niet meer bij hun gezin omdat er krapte is. Dat kan je een poosje doen, maar als het structureel is houdt het een keer op."

Medewerkers van de vreemdelingenpolitie controleren de papieren van vluchtelingen die Nederland binnenkomen. Ze zoeken ook uit of er mogelijk sprake is van mensenhandel, -smokkel of identiteitsfraude.

Volgens Albert Springer van de Nederlandse Politiebond zit de politie op 'crepeersterkte':

Vreemdelingenpolitie legt werk neer

De capaciteitsproblemen spelen volgens de voorzitter van de politievakbond in heel Nederland. "Ik kan zo nog tien domeinen opnoemen waar problemen zijn", aldus Van de Kamp. Andere acties zijn daarom in voorbereiding, bijvoorbeeld bij de Mobiele Eenheid.

De werkonderbreking is gepland in de aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe politie-cao. Toch gaat het de bond niet alleen maar om extra geld, zegt Van de Kamp. "Politiemensen liggen niet op stapels klaar, en het is niet zo dat alle problemen opgelost zijn als er meer geld is. Het heeft ook te maken met de hoeveelheid werk. Wat ons betreft komt Nederland hierin voor heel pijnlijke keuzes te staan."

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er de komende jaren 1 miljard euro per jaar meer wordt uitgetrokken voor veiligheid en justitie.

NOS op 3 maakte een explainer over de asielopvang in Nederland:

Waarom onze asielopvang propvol zit

Advertentie via Ster.nl