liveblog

Al 1500 geregistreerde 'GGD-reservisten' • Deel kerken blijft diensten houden na 17.00 uur

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 3 december.
  • Minister De Jonge wil boosterprik in zevende maand na laatste vaccinatie.
  • 9 procent reizigers uit Zuid-Afrika had corona.
  • De omikronvariant veroorzaakt mogelijk meer herbesmettingen dan eerdere varianten.
liveblog gesloten

1500 aanmeldingen om GGD te helpen prikken

Ongeveer 1500 mensen hebben zich tot nu toe aangemeld om de GGD te helpen bij het zetten van boosterprikken. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. De website GGDreservisten.nl ging vanavond online.

Via de site kunnen mensen die eerder voor de GGD werkten of bevoegd zijn om te vaccineren zich aanmelden. Het gaat bijvoorbeeld om geneeskundestudenten en voormalig zorgmedewerkers. De aanmelders komen volgens de GGD "vanuit alle hoeken van de samenleving".

Zwitserland schaft quarantaineplicht af

Reizigers naar Zwitserland hoeven niet langer in quarantaine bij aankomst. In plaats daarvan moeten alle reizigers een negatieve PCR-test kunnen tonen. Na vier tot zeven dagen moeten ze opnieuw een PCR-test of antigeentest ondergaan.

Tegelijk scherpt de Zwitserse regering de maatregelen in het land aan. Overal waar het coronatoegangsbewijs gebruikt wordt, moeten mondkapjes gedragen worden. Het coronabewijs wordt bovendien op meer plekken verplicht. In restaurants en clubs moet iedereen een zitplaats hebben, tenzij de horeca-eigenaar 2G toepast (waarbij alleen gevaccineerde en herstelde bezoekers naar binnen mogen).

Grieken krijgen na drie maanden boosterprik

Alle Grieken vanaf 18 jaar kunnen een afspraak maken voor een boosterprik, mits ze minstens drie maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vanavond bekendgemaakt. Athene hoopt nog deze maand enkele miljoenen mensen een derde prik te geven.

De boostercampagne begon al in september in Griekenland. Kwetsbare groepen en zorgpersoneel waren als eerste aan de beurt. Ook 60-plussers die nog helemaal niet gevaccineerd zijn, krijgen voorrang bij de prikstraten. Voor hen geldt vanaf half januari een vaccinatieplicht: zij moeten dan hun eerste prik hebben gehad.

Biden hoestend op persconferentie

De Amerikaanse president Joe Biden is verkouden. Bij een persconferentie eerder vandaag klonk hij schor en moest hij regelmatig hoesten. Journalisten vroegen de president of het wel goed met hem ging.

Het antwoord van Biden zal herkenbaar zijn voor veel grootouders: hij is waarschijnlijk aangestoken door zijn kleinzoon Beau.

Biden gaf aan dat hij iedere dag een coronatest doet:

Biden hoestend op persconferentie: 'Komt door kleinzoon'

Amsterdams café gesloten na actie Van Haga

Burgemeester Halsema heeft een café op de Nieuwmarkt in Amsterdam voor een week gesloten. Op het terras van Café del Mondo bleef Tweede Kamerlid Wybren van Haga vanmiddag na 17.00 uur zitten, samen met een groep van vijftig medestanders. Zij wilden met een "vreedzaam protest" hun steun uitspreken voor de eigenaren van het café.

Volgens Het Parool is de politie vlak voor 18.00 uur bij het café langs geweest. Om 18.15 uur hebben medewerkers het terras opgeruimd.

Deel kerken negeert dringend advies over diensten na 17.00 uur

De koepelorganisatie van de Gereformeerde Gemeenten legt een dringend advies van het demissionaire kabinet naast zich neer om de avondlockdown te respecteren. De orthodox-protestantse organisatie vindt dat in ieder geval op zondag kerkdiensten gehouden mogen worden na 17.00 uur. Individuele kerken kunnen een eigen afweging maken over het eindtijdstip.

In een bericht op de eigen website noemt de koepelorganisatie de zondagse erediensten "essentieel voor het geestelijk welzijn van de gemeenten". De Gereformeerde Gemeenten adviseren kerken om de sluitingstijd voor essentiële winkels en diensten aan te houden, dat is 20.00 uur. De organisatie zegt dat ook dringende vergaderingen en het godsdienstonderwijs na 17.00 uur doorgang kunnen vinden.

Andere stromingen binnen de protestantse kerk lijken meer gehoor te geven aan de oproep van het kabinet, meldt het AD. De Hersteld Hervormde Kerk adviseert kerken om diensten te vervroegen als dat mogelijk is, en ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) schrijft op de eigen website dat diensten na 17.00 uur alleen bij 'zwaarwegende redenen' door mogen gaan.

Dat kerkdiensten ondanks de coronamaatregelen doorgingen - soms met veel bezoekers - leidde eerder al tot onbegrip in de politiek en de samenleving.

'Boosterprik zeven maanden na laatste vaccinatie'

Iedereen die een boosterprik wil hebben, kan die krijgen in de zevende maand na de laatste vaccinatie. Dat zegt demissionair minister De Jonge.

De minister wil een inhaalslag maken in de boostercampagne. Voor de jaarwisseling krijgen alle 60-plussers en medewerkers in de zorg hun boosterprik. Vanaf januari komen de mensen onder de 60 aan de beurt. "Dat gaat van oud naar jong."

Zelftest onbetrouwbaar bij mensen zonder klachten, zegt UMC Utrecht

De coronazelftest van Roche is betrouwbaar als je symptomen hebt, maar niet als je de test gebruikt als je geen klachten hebt. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

"De zelftests zijn in het verleden met name in de markt gezet om gebruikt te worden door mensen zonder klachten. Maar ons onderzoek laat zien dat juist voor deze doelgroep de onderzochte neuszelftest niet geschikt is", zegt onderzoeksleider Carl Moons van het UMC Utrecht. "En dat is precies tegenovergesteld aan de wijze waarop deze neuszelftesten tot nu toe werden aanbevolen."

Aangifte vaccinatiecentrum tegen Italiaanse man met neparm

In de buurt van de Italiaanse stad Turijn heeft een 50-jarige man donderdagavond geprobeerd zich te laten vaccineren in een siliconen neparm. De man hoopte zo een coronatoegangsbewijs te krijgen zonder daadwerkelijk het vaccin toegediend te krijgen.

De verpleegkundige die de man zou prikken zag aan de kleur en structuur van de arm dat er iets niet klopte. Het vaccinatiecentrum belde de politie en deed aangifte tegen de man vanwege oplichting.

"De zaak grenst aan het belachelijke, ware het niet dat het om een zeer ernstig incident gaat", reageerde de gouverneur van de regio Piemonte op Facebook.

In Italië is het coronatoegangsbewijs op steeds meer plekken verplicht.

Gezondheidsraad: vaccineer kinderen met verhoogd risico

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van het coronavirus moeten een prik met het Pfizer/BionNTech-vaccin kunnen krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een chronische longaandoening, aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Zij hebben volgens de Gezondheidsraad een grotere kans op ziekenhuisopname en hebben een hoger risico om een ernstige ontsteking in de organen op te lopen door covid-19.

Kinderartsen zouden volgens de raad moeten zeggen wie in aanmerking komt voor een prik.

9 procent reizigers uit Zuid-Afrika had toch corona

Van de reizigers uit Zuid-Afrika die de afgelopen dagen na aankomst op Schiphol getest zijn op corona, heeft 9 procent een positieve uitslag gekregen. Dat is bekendgemaakt door de GGD Kennemerland, die de tests afneemt.

De bewuste reizigers zijn voor vertrek in Kaapstad of Johannesburg ook allemaal getest, en volgens de GGD is het merendeel hoogstwaarschijnlijk ook gevaccineerd. "Dat laat zien dat het virus zich makkelijk verspreidt en dat stemt tot zorgen", zegt de regionale GGD-directeur Bert van de Velden.

Sinds de ontdekking van de omikronvariant gelden voor vluchten vanuit Zuid-Afrika aangescherpte regels. Iedereen met eindbestemming Schiphol wordt dringend opgeroepen zich direct na aankomst te laten testen. Het gaat dagelijks om honderden mensen. Ongeveer een derde van de reizigers gaf de afgelopen dagen gehoor aan de oproep om zich te laten testen.

De GGD nam van zondag tot en met donderdag 459 tests af, waarvan er 41 positief waren. Onduidelijk is in hoeveel gevallen het ging om de omikronvariant.

De GGD Kennemerland blijft in ieder geval nog tot en met volgende week zaterdag reizigers uit Zuid-Afrika testen op Schiphol. Van de Velden hoopt dat meer reizigers bereid zullen zijn om na aankomst een test te ondergaan. "Alleen door aan de voorkant een blokkade op te werpen, kunnen we de verspreiding van het virus onder controle houden."

R-getal weer onder 1

Het reproductiegetal van het coronavirus is gedaald naar 0,99. Het gaat om het R-getal van twee weken geleden, op 18 november. Ruim twee maanden daarvoor lag het R-getal voor het laatst onder 1.

Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een R-getal onder de 1 neemt de epidemie in omvang af.

De daling van het R-getal is in lijn met de stabilisatie van het aantal positieve tests. De daling kan het gevolg zijn van de aangescherpte coronamaatregelen op 12 november.

België gaat op korte termijn kinderen vaccineren

België koopt 736.000 kinderdoses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, zodat 5- tot 12-jarigen "zo snel mogelijk" ingeënt kunnen worden. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekendgemaakt.

"Het zijn kleinere doses en de samenstelling is ook een beetje anders dan die voor 12-plussers", aldus Vandenbroucke. Van de bestelde doses worden er deze maand nog 336.000 geleverd. De overige 400.000 doses komen in januari in België aan.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde de kindervaccins van Pfizer/BioNTech op 25 november goed. In België moeten twee adviescommissies nog oordelen over de wenselijkheid van het inenten van jonge kinderen. Die adviezen worden 16 december verwacht.

21.612 positieve tests, gemiddeld lichte daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.612 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1500 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.579 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2728 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2813), van wie 603 op de IC (gisteren: 605), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 62 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 53 doden per dag, tegen 45 doden per dag een week eerder.

Mondkapjesplicht voor Belgische kinderen vanaf 6 jaar

Belgische kinderen van 6 jaar en ouder moeten verplicht een mondkapje dragen op school, andere openbare ruimtes en het openbaar vervoer. Dat heeft het overlegcomité beslist, waar de federale regering en de deelstaten beslissingen nemen over het coronabeleid in België.

De regel gold sinds 17 november al voor kinderen van 10 jaar en ouder.

GGD Hollands Midden start met boosterprik zonder afspraak

60-plussers kunnen "onder strenge voorwaarden" zonder afspraak terecht bij de GGD Hollands Midden, waar onder meer de gemeentes Noordwijk, Alphen aan den Rijn en Gouda onder vallen. De GGD heeft daar meer capaciteit beschikbaar dan er prikafspraken zijn gemaakt, aldus de dienst in een verklaring.

Één van de voorwaarden is dat iemand in of voor 1961 geboren is. Ook moet de laatste vaccinatie of coronabesmetting ten minste zes maanden geleden zijn. De volledige lijst met voorwaarden staat op de website van de GGD Hollands Midden. Aan de deur wordt gecontroleerd of iemand daaraan voldoet.

Omdat het aantal beschikbare plekken per dag verschilt, kan de GGD niet beloven dat iedereen die langskomt ook daadwerkelijk een prik krijgt.

In Nederland is de boostercampagne traag op gang gekomen, in andere Europese landen gaat het (veel) sneller. Om de boostervaccins sneller toe te dienen, wordt het leger ingezet.

Nieuwjaarsduiken afgelast in Zandvoort en Bloemendaal

De nieuwjaarsduiken in Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn afgelast, schrijft NH Nieuws. De organisaties vinden het niet verantwoord om honderden mensen op het strand te laten samenkomen op 1 januari. "Het is niet mogelijk om met alle enthousiaste duikers en bezoekers de anderhalvemetermaatregel aan te houden," aldus de organisatie van Zandvoort in een verklaring.

De organisatie waarschuwt mensen die toch een duik in het water willen nemen op Nieuwjaarsdag: er zullen geen hulpdiensten op het strand zijn. Op het strand van Bloemendaal aan Zee zal wel een kleine reddingsploeg aanwezig zijn. "Dat hebben we afgelopen jaar ook gedaan," zegt Ruud Cloeck van de plaatselijke reddingsbrigade. "We hebben toen gelukkig niet hoeven ingrijpen. We drinken samen een kop koffie en houden het in de gaten."

Duitse gezondheidsminister is tegen vaccinatieplicht

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, gaat tegen de Duitse vaccinatieplicht van zijn eigen regering stemmen. "Ik heb altijd gezegd dat er geen vaccinatieplicht komt en dat blijft mijn uitgangspunt," zegt hij.

Gisteren kondigde de Duitse regering een vaccinatieplicht aan die per februari ingaat. Het parlement moet daar nog over stemmen. Woensdag wordt het nieuwe kabinet geïnstalleerd en zal Spahn weer parlementslid worden. Hierdoor kan hij tegen de plannen stemmen van de vertrekkende bondkanselier Merkel en haar opvolger Olaf Scholz. De meeste leden van de Bondsdag zijn voor de plicht.

De gezondheidsminister roept mensen hoe dan ook op om zich te laten vaccineren. "Als alle volwassen Duitsers waren gevaccineerd, zouden we niet in deze lastige situatie zitten," zegt hij tegen Duitse krant Rheinische Post.

Meer dan 1 procent

Van de Duitse bevolking is op dit moment meer dan 1 procent besmet met het coronavirus. In absolute getallen gaat het om ruim 900.000 mensen.

Hoeveel mensen in Nederland op dit moment besmet zijn, is niet bekend. Het RIVM houdt dat sinds juli niet meer bij. Wel weten we dat de afgelopen week ruim 155.000 mensen een positieve testuitslag kregen bij de GGD; de week daarvoor was dat 154.000.

Koepel voor basisonderwijs: 'Twee nieuwe testadviezen in één week kan verwarrend zijn'

De PO-Raad, de koepel voor het basisonderwijs, gaat vandaag de coronarichtlijn voor de basisscholen updaten. Bij milde klachten is nu ook een zelftest genoeg om weer naar school te komen, je hoeft dan niet eerst voor een test naar de GGD.

"Ik snap dat het wat verwarrend kan zijn voor scholen en ouders omdat er maandag al een nieuwe richtlijn was ingegaan", zegt een woordvoerder. "In die 'snottebellen-richtlijn' staat dat kinderen met een snottebel thuis moeten blijven tot ze een negatieve test van de GGD hebben. Dat kan door de drukte bij de GGD soms twee dagen duren. Nu mogen ze dus ook met een negatieve zelftest weer naar school."

De richtlijn bij quarantaine blijft hetzelfde. "Dus als een hele klas op advies van de GGD thuiszit omdat er meerdere besmettingen in de klas zijn moeten de kinderen alsnog thuisblijven en na vijf dagen een test bij de GGD doen. Willen de ouders het kind niet laten testen dan moet het kind vijf dagen langer in quarantaine."

Datzelfde geldt in het geval van quarantaine door een coronabesmetting in de omgeving.

Een basisschoolleerling doet thuis een zelftest

Frankrijk start deze maand met vaccineren kwetsbare 5- tot 11-jarigen

Franse kinderen tussen de 5 en 11 jaar kunnen vanaf halverwege deze maand een coronavaccinatie krijgen. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Oliviér Veran bekendgemaakt.

Eerst moeten kinderen met een kwetsbare gezondheid aan de beurt komen, adviseert het Haute Autorité de Santé (HAS), het Franse RIVM. Die zijn medio december aan de beurt. Waarschijnlijk kunnen andere kinderen vanaf januari "optioneel" een vaccin toegediend krijgen, aldus de minister. Het HAS wil eerst nog meer onderzoek doen naar de veiligheid en effectiviteit van het vaccin voor jonge kinderen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau oordeelde vorige week dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen. De Nederlandse gezondheidsraad maakt naar verwachting vandaag een advies uit over het al dan niet vaccineren van jonge kinderen.

'Zuid-Afrika zit in de vierde golf'

Zuid-Afrika zit in de vierde besmettingsgolf. Dat zei gezondheidsminister Joe Phaala bij een virtuele persconferentie. In de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen met meer dan 300 procent gestegen.

"Elk gebied in het land registreert hoge besmettingscijfers," zei Phaala. De "zeer besmettelijke" omikronvariant is opgedoken in zeven van de negen provincies in het land, aldus de minister.

Gisteren publiceerden Zuid-Afrikaanse wetenschappers een voorlopig onderzoek naar de omikronvariant, die mogelijk meer herbesmettingen veroorzaakt dan eerdere virusvarianten. Correspondent Bram Vermeulen vindt dit zorgelijk nieuws. "Je hoeft dan niet op die groepsimmuniteit te rekenen. In elk geval zeker niet zonder vaccinaties," zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat is vooral een probleem in landen met een lage vaccinatiegraad, zoals in Afrika. "Op dit continent is nog geen zes procent van de bevolking gevaccineerd." In Zuid-Afrika is de vaccinatiegraad gemiddeld hoger: 35 procent van de volwassen bevolking is volledig gevaccineerd. "Dat betekent dat heel veel mensen nog risico lopen", zegt Vermeulen.

De ziekenhuiszorg staat volgens de minister nog niet onder druk. Hij roept inwoners van Zuid-Afrika op om zich te laten vaccineren en de basismaatregelen in acht te nemen. "Dan hoeft de regering de komende dagen geen nieuwe maatregelen in te voeren."

De Jonge: 'Houd je ook bij Sinterklaasviering aan maatregelen'

"Houd je ook bij de viering van Sinterklaas aan de regel dat je thuis maximaal vier bezoekers mag ontvangen." Die oproep deed demissionair minister De Jonge voor de ministerraad.

Hij zei verder dat bij bezoek mensen het beste ook een zelftest kunnen doen. "Zorg dat Sinterklaas een feest blijft en geen feest voor het virus wordt", benadrukte hij.

Collega Grapperhaus voegde er nog aan toe dat je Sinterklaas ook via een videoverbinding kunt vieren. "En maak een gedicht, want dat hoort erbij."

Sinterklaas krijgt een coronatest bij de teststraat op Schiphol

Geen aanpassing van Nederlandse reisadviezen nodig, oordeelt rechter

De Nederlandse overheid hoeft geen wijzigingen te maken in de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten in een kort geding dat door 53 reisorganisaties was aangespannen.

De reisorganisaties vinden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onjuiste reisadviezen afgeeft voor landen buiten de EU. Een meerderheid van die landen heeft vanwege de coronasituatie een oranje kleurcode. Dat betekent dat het advies is om alleen naar die landen af te reizen als dat noodzakelijk is en dus niet voor een vakantie, ook al is iemand gevaccineerd. Landen binnen de EU hebben een gele kleurcode, waarbij slechts wordt gewaarschuwd voor veiligheidsrisico's.

Een onterecht onderscheid, zeggen de reisorganisaties, die vinden dat verre reizen hierdoor worden ontmoedigd. De organisaties willen dat de landen buiten de EU die veilig zijn voor gevaccineerde mensen, een geel of groen reisadvies krijgen.

De rechter oordeelt anders: het onderscheid tussen landen binnen en buiten de EU mag gemaakt worden. Daarbij weegt de rechter mee dat er binnen de EU vrij verkeer van personen geldt.

'Meeste Duitsers zullen vaccinatieplicht accepteren'

Experts verwachten weinig weerstand tegen de vaccinatieplicht die, als het aan de Duitse regering ligt, per 1 februari in Duitsland ingaat.

Vergeleken met Nederland, heerst in Duitsland "veel meer een cultuur van collectieve verantwoordelijkheid" en "een sterker ingeworteld plichtsbesef", zegt Joost van Loon, socioloog aan de universiteit van Eichstaett-Ingolstadt. Daardoor doen mensen eerder wat van ze gevraagd wordt, aldus Van Loon. "Ze morren niet zoveel."

Arts-microbioloog en hoogleraar Alex Friedrich zegt dat een meerderheid van de Duitsers er weinig begrip voor heeft dat er niet meteen IC-bedden beschikbaar zijn voor ernstig zieke mensen, zoals kankerpatiënten. "Dit omdat vooral ongevaccineerde covidpatiënten worden opgenomen. Terwijl een vaccin dat had kunnen voorkomen."

Kans op herbesmetting groter bij omikronvariant, waarschuwen wetenschappers

De omikronvariant veroorzaakt mogelijk meer herbesmettingen dan eerdere varianten. Dat staat in een voorlopig onderzoek van Zuid-Afrikaanse wetenschappers.

Voor het onderzoek zijn de data van 2,8 miljoen mensen met een coronabesmetting bekeken, van wie ruim 35.000 mensen eerder al positief waren getest. De verklaring voor de herbesmettingen zoeken de onderzoekers bij de nieuwe omikronvariant; de kans om nog een keer besmet te raken, was nog niet zo groot bij de beta- en deltavariant van het virus.

Het onderzoek heeft nog geen peerreview ondergaan, waarin niet bij het onderzoek betrokken wetenschappers de cijfers wegen. Wel geeft het alvast inzicht in de wijze waarop de nieuwe virusvariant zich mogelijk verspreidt, ondanks opgebouwde immuniteit. Viroloog Annemiek van der Eijk: "Hier in Nederland zagen we ook al dat mensen gereïnfecteerd werden bij de eerste varianten, de alfa en de delta. En we weten ook dat dat na vaccinatie kan. Dus eigenlijk had ik als viroloog ook niet anders verwacht van deze variant," zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Van der Eijk benadrukt dat vaccinatie "nog steeds effectief is", vooral als het gaat over het tegengaan van ernstige ziekte. "De nieuwe variant betekent: we moeten goed opletten. En laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan."

Rechter doet uitspraak over reisadviezen

De rechter doet vandaag uitspraak over de reisadviezen die het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeeft. Tientallen reisorganisaties hadden een kort geding aangespannen omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen onjuiste reisadviezen zou afgeven.

De huidige reisadviezen stammen uit de tijd zonder vaccins, zeggen de reisorganisaties, en landen die veilig zijn zouden voor gevaccineerden een geel of groen reisadvies moeten krijgen. "Vaccins beschermen even goed binnen de EU als buiten de EU, iedereen snapt dat", zegt oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, dat onder meer reizen organiseert naar het Afrikaanse Kaapverdië.

Dat de omikron-variant inmiddels ook heeft geleid tot inreisverboden voor onder meer Zuid-Afrika onderstreept volgens Van Eijndhoven het probleem. "De Nederlandse overheid volgt het advies van organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie niet op. Die zegt ook dat reisbeperkingen geen zin hebben maar dat is toch elke keer de reflex", aldus Van Eijndhoven.

Avondklok verruimd in Suriname

De Surinaamse regering heeft na protesten van de horecasector besloten de avondklok te verruimen. De maatregel geldt vanaf vrijdag niet meer vanaf 21.00 uur, maar gaat pas om 23.00 uur in. Het uitgaansverbod eindigt dagelijks om 05.00 uur.

Afgelopen zondag vond de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin het nog nodig het uitgaansverbod juist te vervroegen naar 21.00 uur. Hij zei toen tijdens een persconferentie dat dit vooral als doel had om de vele feestjes te stoppen. Volgens de politie zijn er veel horecagelegenheden waar tegen alle regels gefeest wordt.

Het besluit om de avondklok weer om 23.00 uur in te laten gaan is genomen onder de voorwaarde dat de horeca zich strak aan de regels houdt. De sector en de overheid hebben afgesproken om samen aan de handhaving te werken.

'Ziekenhuizen schalen IC's verder op'

Het lukt ziekenhuizen toch om meer intensive care-bedden vrij te maken. Komende maandag moeten er 1250 IC-bedden beschikbaar zijn, verdeeld over alle ziekenhuizen in Nederland, schrijft Trouw. Dat zijn er honderd extra. De krant maakte een rondgang langs 55 ziekenhuizen die zijn gevraagd om bij te dragen aan het vergroten van de ic-capaciteit.

Vorige week zei IC-hoofd Diederik Gommers dat de groei naar 1150 IC-bedden al erg moeizaam verliep en dat een verdere toename mogelijk niet haalbaar was.

'Code zwart' lijkt met het vrijmaken van meer ic-bedden vooralsnog afgewend, schrijft Trouw. Vrijwel alle ziekenhuizen geven wel aan dat de groei naar 1250 IC-bedden ten koste gaat van steeds meer acute reguliere zorg, met mogelijke gezondheidsschade als gevolg.

De toename naar 1250 bedden is een tussenstap. Demissionair minister De Jonge liet eerder weten dat de capaciteit nog verder zou kunnen stijgen naar 1350 bedden. Maar voor een aantal ziekenhuizen is die verdere opschaling onhaalbaar, meldt de krant.

Vijf omikron-besmettingen in New York

In de Amerikaanse staat New York zijn vijf besmettingen met de nieuwe omikronvariant vastgesteld. De gouverneur van de staat, Kathy Hochul heeft dat bekendgemaakt. Ze stelde dat het geen reden is tot ongerustheid. "We wisten dat deze variant eraan zat te komen en we hebben de middelen om de verspreiding te stoppen", aldus Hochul in een tweet.

De omikronvariant werd woensdag voor het eerst in de VS vastgesteld. Gisteren kwamen er al een tweede en derde geval bij. Met de vijf New Yorkse besmettingen gaat het om acht besmettingen in totaal.

President Biden heeft een nieuw pakket maatregelen gepresenteerd om het coronavirus komende winter te bestrijden. Dat heeft ook gevolgen voor internationale reizigers. Die moeten zich vanaf maandag uiterlijk een dag voor vertrek naar de Verenigde Staten laten testen. Iemand moet zich dus de dag voor een vlucht naar de VS laten testen, of op de dag zelf. Op dit moment mag dat nog drie dagen voor vertrek.

Dagelijks lopen gemiddeld 82.000 Amerikanen een coronabesmetting op. Dat is een daling vergeleken met vorige week.

Hoofd IC UMC Groningen: feitelijk in eerste fase 'code zwart'

Feitelijk zijn we in de eerste fase van 'code zwart' beland. Dat zei Peter van der Voort, hoofd van de IC-afdeling van het UMC Groningen, in de talkshow Beau. Volgens Van der Voort, tevens lid van de Eerste Kamer voor D66, wordt in zijn ziekenhuis de afweging of een patiënt op de intensive care moet worden opgenomen nu al strenger gemaakt. Daarbij "merk je dat het kwartje naar niet opnemen op de ic al wat eerder die kant op valt".

"Een strengere selectie op medische criteria, dat is fase 3A. En vanaf fase 3 is het code zwart", aldus de arts in Beau. "Feitelijk zou je kunnen zeggen dat we nu in de eerste fase van code zwart zitten."

Begin 2022 proefplekken speciaal voor covidzorg

Nog voor komend voorjaar wil minister De Jonge als proef in een aantal ziekenhuizen speciale covidafdelingen opzetten. Een Kamermeerderheid vraagt om proefplekken waar alleen coronapatiënten worden behandeld. Centrale coronazorg zou efficiënter zijn dan gewone ziekenhuisafdelingen met deze zorg te belasten. Als de proefprojecten goed werken,wil De Jonge het concept breder kunnen inzetten in het najaar van 2022 en daarna.

Meer oversterfte in november

In november zijn, mede door het coronavirus, veel meer mensen overleden dan gebruikelijk. Het CBS telde 15.315 sterfgevallen, zo'n 3500 meer dan normaal. het statistiekbureau kan later pas nagaan waaraan deze mensen zijn overleden. Tijdens eerdere coronagolven werd verhoogde sterfte grotendeels veroorzaakt door Covid-19.

Het cijfer ligt hoger dan in oktober. In die maand overleden ruim 1250 mensen meer dan normaal.

Drie complotdenkers voor de rechter

Ze dreigen met tribunalen voor ministers, maar vandaag staan ze zelf voor de rechter: drie mannen die complotverhalen verspreiden over kindermisbruik. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van opruiing tot moord en bedreiging aan het adres van RIVM-directeur Jaap van Dissel, demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. In dit artikel wordt uitgelegd :

Welkom!

Welkom in het blog met coronanieuws uit binnen- en buitenland van vrijdag 3 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.