Bestuur Sionkerk Urk bedreigd na negeren coronamaatregelen
Het kerkbestuur van de Sionkerk in Urk heeft veel negatieve reacties ontvangen op de volledige openstelling van het gebouw, ondanks de geldende coronamaatregelen. Tussen de reacties zaten ook doodsbedreigingen.
"Mijn dochter die de telefoon opnam werd verteld wat er met haar moest gebeuren", zegt een woordvoerder van de kerk tegen Omroep Flevoland. "De dochter van de scriba (secretaris) kreeg te horen dat de strot van haar vader moest worden doorgesneden. Ik heb er hoofdpijn van."
Naast bedreigingen kreeg de kerk ook positieve reacties op het besluit om de deuren weer volledig te openen.
500 zitplaatsen
Volgens het kerkbestuur staat het geestelijk welzijn van de gemeente zwaar onder druk door de landelijke coronamaatregelen. Daarom mag sinds zondag iedereen zonder gezondheidsklachten naar de dienst komen. Er is in de kerk plek voor 500 man.
Mondkapjes hoeven niet te worden gedragen en ook de anderhalve meter afstand wordt niet gehandhaafd. In plaats daarvan zitten er kinderen tussen de volwassen kerkgangers. Afgelopen weekend waren er al zo'n 375 kerkgangers bij de dienst.
Je moest eens weten wat het betekent om je gebouw te moeten missen, als behoudend christen.
De proef - zoals het kerkbestuur de heropening noemt - staat niet onder begeleiding van de gemeente of de GGD. Viroloog Marion Koopmans noemde het besluit gisteren al onverstandig. Volgens haar speelt de kerk Russische roulette.
Demissionair premier Rutte zei gisteren in de Tweede Kamer dat hij boos is op de kerk. "Het is heel egoïstisch om met 500 man in een kerk te gaan zitten. Volgens mij is het heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor je medemens zwaar te laten wegen."
Ingrijpen wil hij niet vanwege de vrijheid van godsdienst.
Volgens de woordvoerder gaat de Sionkerk ondanks de reacties zondag gewoon open. Het is nog de vraag hoeveel kerkgangers komen. "Ik kan er eerlijk gezegd nog geen zinnig woord over zeggen. Ik weet niet wat wijsheid is en of dat 30, 100 of 250 personen worden."
De dorpsbewoners zijn verdeeld over de kwestie, concludeert Omroep Flevoland na een rondgang op het voormalig eiland. Sommige Urkers snappen de behoefte aan een fysieke kerkdienst, anderen vinden het onverstandig dat de kerk zijn zin wil doorzetten.
"Ik snap wel dat ze het kerkgebouw weer volledig willen openstellen", zegt een man die op de fiets voorbijkomt. "Je moest eens weten wat het betekent om je gebouw te moeten missen, als behoudend christen."
Bij de haven zijn andere meningen te horen. "Ik vind het erg onverstandig dat de kerk hiertoe besloten heeft", zegt een ondernemer. Een jonge voetballiefhebber snapt de actie ook niet. "Ik mis het bezoeken van wedstrijden van Feyenoord ook."
Burgemeester Cees van den Bos gaat nog in gesprek met de dominee en het bestuur van de gereformeerde gemeente.