NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Weer geen vreugdevuren Den Haag • Massale quarantaine Zwitserse privéschool

 • Welkom in het coronablog van donderdag 2 december.
 • 23.142 positieve tests, gemiddeld lichte daling
 • Ministerie: bij milde klachten mag zelftest ook, GGD niet noodzakelijk
 • 'VWS gaf DSM miljoenen voor overbodige mondkapjes'
 • De Jonge: grootste deel 60-plussers krijgt nog dit jaar boosterprik
Liveblog gesloten
 • 2000 leerlingen en leraren Zwitserse privéschool in quarantaine

  In de buurt van Genève zijn 1600 leerlingen en 400 schoolmedewerkers in quarantaine gegaan. De autoriteiten besloten tot de maatregel nadat op de privéschool twee gevallen van de omikronvariant waren vastgesteld. Iedereen moet een PCR-test ondergaan.

  Het gaat om de gerenommeerde internationale school La Châtaigneraie. De twee mensen die besmet zijn geraakt met omikron hadden binnen de familie vermoedelijk contact met iemand die uit Zuid-Afrika was teruggekeerd en positief was getest.

  In Zwitserland loopt het aantal besmettingen de laatste tijd flink op. De afgelopen zeven dagen waren er gemiddeld 7764 positieve tests, vandaag werden er 9546 geregistreerd. De Zwitserse autoriteiten, zowel nationaal als op kantonaal niveau, hebben maatregelen aangescherpt. Ook inreisvoorwaarden zijn aangescherpt. Reizigers uit landen waar de omikronvariant is gesignaleerd, moeten een negatieve PCR-test laten zien en daarnaast nog tien dagen in quarantaine.

  De maatregel is een forse klap voor de wintersportgebieden, die zich opmaken voor veel buitenlandse ski-toeristen. Of de quarantaine-eis blijvend is, is niet zeker. Aanvankelijk zette het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid landen binnen enkele uren na de eerste melding van omikron op een 'zwarte lijst', bij Nederland gebeurde dat zelfs nog voordat het RIVM omikrongevallen had bevestigd. Inmiddels is de lijst al enige dagen niet geüpdatet, en ontbreken bijvoorbeeld Zweden, Spanje en Griekenland, landen waar inmiddels omikrongevallen zijn bevestigd.

 • Vervroegd stemmen weer mogelijk bij de gemeenteraadsverkiezingen

  Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen kan er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar in verband met corona vervroegd worden gestemd. In elke gemeente gaan er een aantal stemlokalen open waar kiezers ook al op 14 en 15 maart hun stem uitbrengen. De Eerste en Tweede Kamer hebben daarmee ingestemd.

  De wet waarmee het vervroegde stemmen is geregeld, is de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv). Die zou op 1 januari verlopen, maar wordt nu verlengd tot 1 juli. Ollongren noemt die verlenging noodzakelijk met oog op de onzekere situatie rond corona.

 • Na twintig maanden kan André Rieu eindelijk weer optreden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Na twintig maanden kan André Rieu eindelijk weer optreden

  Voor het eerst sinds anderhalf jaar stond André Rieu gistermiddag weer op het podium met zijn Johan Strauss Orkest. 12.000 man in Lissabon walsten en zongen mee met een mondkapje op.

  "Hier liggen weinig mensen op de intensive care vanwege de hoge vaccinatiegraad, dus daarom kunnen onze concerten hier doorgaan" zei Rieu tegen de Limburgse omroep L1. "Ik ben optimistisch voor de toekomst. Langzaam maar zeker komen we uit deze pandemie. Muziek helpt daarbij.

 • 'Zelftest betrouwbaar genoeg voor gebruik bij milde klachten'

  Tot nu toe luidde het advies om geen zelftest te gebruiken bij klachten, maar dat advies geldt vanaf morgen niet meer. Dan mag je ook bij milde klachten een zelftest doen en hoef je niet meer naar een GGD-teststraat. Uit een nieuw onderzoek naar de betrouwbaarheid van de zelftest is namelijk gebleken dat de gevoeligheid van deze test op ongeveer 90 procent van de PCR-test ligt, zegt microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Dat is beter dan uit eerder onderzoek naar voren kwam.

  "Kennelijk doen die testen het nu beter", zegt Kluytmans. "En belangrijker nog is dat de testbereidheid in de teststraten sterk is afgenomen. Daarom zien we dat we nu waarschijnlijk beter de weg in kunnen slaan met een test die net iets minder gevoelig is, maar die wel veel makkelijker uit te voeren is en daardoor waarschijnlijk vaker wordt gedaan."

  Dat leidt uiteindelijk tot een beter resultaat, denkt de microbioloog. Uit onderzoek van de gedragsunit van het RIVM is namelijk gebleken dat als mensen die testen gewoon thuis kunnen doen, de testbereidheid met tientallen procenten toeneemt.

  Hij tekent er wel bij aan dat er maar 1 merk is onderzocht. Het onderzoeken van alle testen die op de markt zijn, zou maanden gaan duren "en in een pandemie moet je op enig moment zeggen: dit onderzoek is dusdanig betrouwbaar voor deze test en wij nemen daarom aan dat andere testen vergelijkbare prestaties hebben."

  Ook moet er volgens Kluytmans worden nagedacht over een manier waarop mensen een positieve zelftest kunnen melden zonder dat ze naar een teststraat hoeven te gaan.

 • Geen Kamermeerderheid voor vaccinatieplicht, stekeligheden over motie

  Een motie van Forum voor Democratie over het uitsluiten van een vaccinatieplicht in Nederland leidt tot reacties op sociale media en stekelige tweets tussen Kamerleden. De motie haalde geen meerderheid en dat is volgens FvD-Kamerlid Van Houwelingen een belangrijk signaal.

  Hij twittert: "Zojuist stemde de Tweede Kamer TEGEN onze motie waarin we de regering oproepen NOOIT een vaccinatieplicht in te voeren. De regering heeft deze motie ontraden. Met andere woorden, Kamer en regering sluiten ook in Nederland een vaccinatieplicht NIET uit!"

  Uit een rondgang van de NOS gisteren blijkt dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is voor een vaccinatieplicht. Dat is vandaag nog steeds zo. VVD en D66 laten de deur op een kier. Zij zijn geen voorstander van een vaccinatieplicht maar vinden dat zij in de coronacrisis niets mogen uitsluiten.

  GroenLinks-Kamerlid Westerveld twittert: "Het is FvD weer gelukt. Ophef over de motie om geen vaccinatieplicht in te voeren. Daar is GroenLinks geen voorstander van, maar het voorstel ligt in Nederland ook niet op tafel. Dus neem berichten niet al te serieus. #wappermotie"

  De ChristenUnie stemde wel voor de FvD-motie. In het coronadebat van gisteravond had Kamerlid Bikker naar aanleiding van vragen van Van Houwelingen al aangegeven dat haar partij voor keuzevrijheid is. Verder stemden voor SP, BIJ1, Denk, Partij voor de Dieren, SGP, Omtzigt, JA21, BBB, PVV en Van Haga.

 • Vreugdevuren in Den Haag gaan weer niet door

  De jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling gaan voor het derde jaar op rij niet door. Het is volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen gezien de coronamaatregelen niet mogelijk om het evenement door te laten gaan. De burgemeester roept op om ondanks de domper de rust te bewaren.

  Vorig jaar konden de vreugdevuren eveneens niet doorgaan vanwege de coronasituatie. Het jaar daarvoor kregen de bouwers de vergunning niet op tijd rond, waarna waarnemend burgemeester Remkes de vreugdevuren blokkeerde. Daarna was het avondenlang onrustig in de stad.

  In de nieuwjaarsnacht van 2018-2019 liepen de vreugdevuren uit de hand. De brandstapel in Scheveningen was ruim drie keer hoger dan toegestaan, ook waren er vaten diesel gebruikt om het vuur aan te jagen. In combinatie met harde wind leidde dat tot een grote vonkenregen en tientallen branden.

  Het vreugdevuur in Duindorp van 2016-2017 ANP
 • Groningse kapper doet het 'c-woord' in de ban

  Een kapper uit Appingedam vraagt met een briefje op de deur aan klanten om het niet hebben over corona of lockdowns. "Wij knippen per persoon zestien klanten per dag. Als je alleen nog maar over die onderwerpen kunt praten, is het iets minder gezellig", zegt kapper Christa Jansen tegen RTV Noord. Ze verbant niet alleen het c-woord uit haar zaak. Ze wil helemaal niets over corona horen. "Het gaat ook om alle maatregelen, alles wat met corona en lockdowns te maken heeft."

  Dat is trouwens nog niet zo makkelijk als het lijkt. Jansen: "Voor ons is het ook lastig te vermijden. We zitten hier al twee jaar in, dus als je het over vorig jaar hebt, gaat het er ook al over."

  Wat als iemand zich verspreekt? "Dan zeggen we gewoon: we hebben een papiertje op de deur geplakt. We hebben het er al zo vaak over, dat doen we gewoon niet meer. Iedereen snapt dat wel. Wij praten hier de hele dag over en zij zitten maar twintig minuten in de stoel."

 • Mogelijk tijdelijke sluiting scholen in België

  De Belgische corona-adviesgroep GEMS stelt een tijdelijke sluiting van lagere scholen en kleuterklassen voor. Morgen komt het Belgische Overlegcomité vervroegd samen om te beslissen over strengere coronamaatregelen. De sluiting van de scholen is een van de maatregelen die GEMS voorstelt om de coronagolf het hoofd te bieden.

  Andere maatregelen die morgen op tafel liggen zijn de sluiting van de horeca om 20.00 uur, het schrappen van indoor evenementen met meer dan 200 mensen, het schrappen van drukke outdoorevenementen zoals kerstmarkten en voetbalwedstrijden en binnenshuis een bubbel van maximaal vijf personen. Verder wil GEMS dat kinderen jonger dan 12 jaar snel gevaccineerd worden

 • Nederland wandelt meer sinds coronacrisis

  Sinds de coronacrisis wordt er massaal gewandeld in Nederland: vooral door jongeren. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor, die om de vijf jaar verschijnt. Bijna 60 procent van de Nederlanders is sinds maart 2020 meer of veel meer gaan wandelen. 84 procent verwacht dit ook na de coronapandemie te blijven doen. 7 procent van de wandelaars is door de coronapandemie juist minder gaan wandelen.

 • Eindhoven past steenkolenengels in corona-oproep aan

  De gemeente Eindhoven gaat de oproep die sinds kort elk kwartier door de binnenstad schalt aanpassen, meldt Omroep Brabant. Met name de Engelstalige versie van de melding waarin de coronamaatregelen uitgelegd worden, zorgde voor veel hilariteit. Ook zal de oproep minder vaak te horen zijn.

  Er werd veel geklaagd over de oproep waarin onder meer in steenkolenengels werd opgeroepen "anderhalf mieder" afstand te houden. Ook over de uitzendfrequentie en het geluidsniveau werd veel geklaagd.

  De gemeente erkent dat de oproep beter had gemoeten en laat een nieuwe boodschap opnemen waarin de "anderhalf mieder" niet meer te horen zal zijn. Ook zijn de meldingen niet langer de hele dag te horen, maar alleen nog van donderdag tot en met zondag tussen 14 en 17 uur. Bij grote drukte in de binnenstad kan dit vaker worden. De frequentie gaat omlaag van ieder kwartier naar iedere twintig minuten en het geluidsniveau is drastisch naar beneden bijgesteld.

 • Ministerie: bij milde klachten mag zelftest ook, GGD niet noodzakelijk

  Vanaf morgen hoeven mensen bij milde klachten niet langer naar de GGD te gaan voor een PCR-test, maar mag je thuis een sneltest te doen. Bij een negatieve zelftest hoef je vervolgens niet meer thuis te blijven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Tot dusver moesten mensen met milde klachten zich bij de GGD melden voor een test; de nieuwe richtlijn breekt daar dus mee.

 • ECDC: aantal omikrongevallen stijgt tot bijna 80

  Het aantal omikrongevallen in de EU is opgelopen naar 79, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. De variant is inmiddels in 15 landen opgedoken. Nederland is 'koploper' met 16 bevestigde omikrongevallen. Daarna zijn Portugal (14), Duitsland (10) en Italië (9) de landen met de meeste omikronbesmettingen.

  Volgens de ECDC kan het aantal gevallen nog oplopen omdat er nog een paar verdachte, maar nog niet bevestigde gevallen zijn.

 • RIVM: personeel op intercontinentale vluchten moet gevaccineerd zijn

  Het RIVM vindt dat personeelsleden van luchtvaartmaatschappijen gevaccineerd moeten zijn als ze intercontinentaal vliegen. Het instituut schrijft dat in een advies aan het kabinet over beperking van de verspreiding van de omikronvariant.

  Het ministerie van Infrastructuur zegt naar aanleiding van het advies dat het toch al met luchtvaartmaatschappijen praat om de vaccinatiegraad van het personeel zoveel mogelijk omhoog te krijgen en dat het daar ook mee doorgaat. Het is niet van plan voor deze groep een vaccinatieplicht in te voeren. En de KLM wijst erop dat wie met welke vlucht meegaat ook nu al praktisch wordt opgelost: personeelsleden die niet naar een bepaald land willen vliegen omdat daar beperkingen gelden, kunnen dat aangeven in het rooster.

 • Apothekers bieden hulp aan bij het zetten van boosterprikken

  Apothekers willen meehelpen met het zetten van boosterprikken zegt apothekersvereniging KNMP tegen persbureau ANP. Zo'n twee derde van de achterban staat volgens KNMP welwillend tegenover het zetten van extra vaccinaties tegen corona.

  Wettelijk gezien hebben apothekers niet de bevoegdheid zelf te vaccineren. Wel kunnen ze tijdens een pilotfase gebruikmaken van een arts die dan op de achtergrond verantwoordelijk is. Ook moeten apothekers het prikken zelf kunnen. "Maar zonder bagatelliserend te doen, dat is niet heel moeilijk", aldus voorzitter Aris Prins.

 • Eurosonic Noorderslag ook in 2022 volledig online

  Het Groningse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) zal ook in 2022 volledig online plaatsvinden. "De huidige maatregelen rondom covid-19 laten het niet toe alle geboekte Europese acts en muziekprofessionals naar Nederland te halen en samen te brengen", zegt de organisatie.

  Vanwege de continu wisselende corona-beperkingen en de onzekerheden rondom het inreizen naar Nederland, is het volgens ESNS niet langer mogelijk een 'fysieke editie' van het festival te organiseren.

  Vorig jaar vond ESNS ook al volledig online plaats, in nauwe samenwerking met 3FM en 3voor12.