liveblog
NOS NieuwsAangepast

Weer geen vreugdevuren Den Haag • Massale quarantaine Zwitserse privéschool

  • Welkom in het coronablog van donderdag 2 december.
  • 23.142 positieve tests, gemiddeld lichte daling
  • Ministerie: bij milde klachten mag zelftest ook, GGD niet noodzakelijk
  • 'VWS gaf DSM miljoenen voor overbodige mondkapjes'
  • De Jonge: grootste deel 60-plussers krijgt nog dit jaar boosterprik
liveblog gesloten

2000 leerlingen en leraren Zwitserse privéschool in quarantaine

In de buurt van Genève zijn 1600 leerlingen en 400 schoolmedewerkers in quarantaine gegaan. De autoriteiten besloten tot de maatregel nadat op de privéschool twee gevallen van de omikronvariant waren vastgesteld. Iedereen moet een PCR-test ondergaan.

Het gaat om de gerenommeerde internationale school La Châtaigneraie. De twee mensen die besmet zijn geraakt met omikron hadden binnen de familie vermoedelijk contact met iemand die uit Zuid-Afrika was teruggekeerd en positief was getest.

In Zwitserland loopt het aantal besmettingen de laatste tijd flink op. De afgelopen zeven dagen waren er gemiddeld 7764 positieve tests, vandaag werden er 9546 geregistreerd. De Zwitserse autoriteiten, zowel nationaal als op kantonaal niveau, hebben maatregelen aangescherpt. Ook inreisvoorwaarden zijn aangescherpt. Reizigers uit landen waar de omikronvariant is gesignaleerd, moeten een negatieve PCR-test laten zien en daarnaast nog tien dagen in quarantaine.

De maatregel is een forse klap voor de wintersportgebieden, die zich opmaken voor veel buitenlandse ski-toeristen. Of de quarantaine-eis blijvend is, is niet zeker. Aanvankelijk zette het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid landen binnen enkele uren na de eerste melding van omikron op een 'zwarte lijst', bij Nederland gebeurde dat zelfs nog voordat het RIVM omikrongevallen had bevestigd. Inmiddels is de lijst al enige dagen niet geüpdatet, en ontbreken bijvoorbeeld Zweden, Spanje en Griekenland, landen waar inmiddels omikrongevallen zijn bevestigd.

Vervroegd stemmen weer mogelijk bij de gemeenteraadsverkiezingen

Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen kan er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar in verband met corona vervroegd worden gestemd. In elke gemeente gaan er een aantal stemlokalen open waar kiezers ook al op 14 en 15 maart hun stem uitbrengen. De Eerste en Tweede Kamer hebben daarmee ingestemd.

De wet waarmee het vervroegde stemmen is geregeld, is de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv). Die zou op 1 januari verlopen, maar wordt nu verlengd tot 1 juli. Ollongren noemt die verlenging noodzakelijk met oog op de onzekere situatie rond corona.

Na twintig maanden kan André Rieu eindelijk weer optreden

Na twintig maanden kan André Rieu eindelijk weer optreden

Voor het eerst sinds anderhalf jaar stond André Rieu gistermiddag weer op het podium met zijn Johan Strauss Orkest. 12.000 man in Lissabon walsten en zongen mee met een mondkapje op.

"Hier liggen weinig mensen op de intensive care vanwege de hoge vaccinatiegraad, dus daarom kunnen onze concerten hier doorgaan" zei Rieu tegen de Limburgse omroep L1. "Ik ben optimistisch voor de toekomst. Langzaam maar zeker komen we uit deze pandemie. Muziek helpt daarbij.

'Zelftest betrouwbaar genoeg voor gebruik bij milde klachten'

Tot nu toe luidde het advies om geen zelftest te gebruiken bij klachten, maar dat advies geldt vanaf morgen niet meer. Dan mag je ook bij milde klachten een zelftest doen en hoef je niet meer naar een GGD-teststraat. Uit een nieuw onderzoek naar de betrouwbaarheid van de zelftest is namelijk gebleken dat de gevoeligheid van deze test op ongeveer 90 procent van de PCR-test ligt, zegt microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Dat is beter dan uit eerder onderzoek naar voren kwam.

"Kennelijk doen die testen het nu beter", zegt Kluytmans. "En belangrijker nog is dat de testbereidheid in de teststraten sterk is afgenomen. Daarom zien we dat we nu waarschijnlijk beter de weg in kunnen slaan met een test die net iets minder gevoelig is, maar die wel veel makkelijker uit te voeren is en daardoor waarschijnlijk vaker wordt gedaan."

Dat leidt uiteindelijk tot een beter resultaat, denkt de microbioloog. Uit onderzoek van de gedragsunit van het RIVM is namelijk gebleken dat als mensen die testen gewoon thuis kunnen doen, de testbereidheid met tientallen procenten toeneemt.

Hij tekent er wel bij aan dat er maar 1 merk is onderzocht. Het onderzoeken van alle testen die op de markt zijn, zou maanden gaan duren "en in een pandemie moet je op enig moment zeggen: dit onderzoek is dusdanig betrouwbaar voor deze test en wij nemen daarom aan dat andere testen vergelijkbare prestaties hebben."

Ook moet er volgens Kluytmans worden nagedacht over een manier waarop mensen een positieve zelftest kunnen melden zonder dat ze naar een teststraat hoeven te gaan.

Geen Kamermeerderheid voor vaccinatieplicht, stekeligheden over motie

Een motie van Forum voor Democratie over het uitsluiten van een vaccinatieplicht in Nederland leidt tot reacties op sociale media en stekelige tweets tussen Kamerleden. De motie haalde geen meerderheid en dat is volgens FvD-Kamerlid Van Houwelingen een belangrijk signaal.

Hij twittert: "Zojuist stemde de Tweede Kamer TEGEN onze motie waarin we de regering oproepen NOOIT een vaccinatieplicht in te voeren. De regering heeft deze motie ontraden. Met andere woorden, Kamer en regering sluiten ook in Nederland een vaccinatieplicht NIET uit!"

Uit een rondgang van de NOS gisteren blijkt dat er geen meerderheid in de Tweede Kamer is voor een vaccinatieplicht. Dat is vandaag nog steeds zo. VVD en D66 laten de deur op een kier. Zij zijn geen voorstander van een vaccinatieplicht maar vinden dat zij in de coronacrisis niets mogen uitsluiten.

GroenLinks-Kamerlid Westerveld twittert: "Het is FvD weer gelukt. Ophef over de motie om geen vaccinatieplicht in te voeren. Daar is GroenLinks geen voorstander van, maar het voorstel ligt in Nederland ook niet op tafel. Dus neem berichten niet al te serieus. #wappermotie"

De ChristenUnie stemde wel voor de FvD-motie. In het coronadebat van gisteravond had Kamerlid Bikker naar aanleiding van vragen van Van Houwelingen al aangegeven dat haar partij voor keuzevrijheid is. Verder stemden voor SP, BIJ1, Denk, Partij voor de Dieren, SGP, Omtzigt, JA21, BBB, PVV en Van Haga.

Vreugdevuren in Den Haag gaan weer niet door

De jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling gaan voor het derde jaar op rij niet door. Het is volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen gezien de coronamaatregelen niet mogelijk om het evenement door te laten gaan. De burgemeester roept op om ondanks de domper de rust te bewaren.

Vorig jaar konden de vreugdevuren eveneens niet doorgaan vanwege de coronasituatie. Het jaar daarvoor kregen de bouwers de vergunning niet op tijd rond, waarna waarnemend burgemeester Remkes de vreugdevuren blokkeerde. Daarna was het avondenlang onrustig in de stad.

In de nieuwjaarsnacht van 2018-2019 liepen de vreugdevuren uit de hand. De brandstapel in Scheveningen was ruim drie keer hoger dan toegestaan, ook waren er vaten diesel gebruikt om het vuur aan te jagen. In combinatie met harde wind leidde dat tot een grote vonkenregen en tientallen branden.

Het vreugdevuur in Duindorp van 2016-2017

Groningse kapper doet het 'c-woord' in de ban

Een kapper uit Appingedam vraagt met een briefje op de deur aan klanten om het niet hebben over corona of lockdowns. "Wij knippen per persoon zestien klanten per dag. Als je alleen nog maar over die onderwerpen kunt praten, is het iets minder gezellig", zegt kapper Christa Jansen tegen RTV Noord. Ze verbant niet alleen het c-woord uit haar zaak. Ze wil helemaal niets over corona horen. "Het gaat ook om alle maatregelen, alles wat met corona en lockdowns te maken heeft."

Dat is trouwens nog niet zo makkelijk als het lijkt. Jansen: "Voor ons is het ook lastig te vermijden. We zitten hier al twee jaar in, dus als je het over vorig jaar hebt, gaat het er ook al over."

Wat als iemand zich verspreekt? "Dan zeggen we gewoon: we hebben een papiertje op de deur geplakt. We hebben het er al zo vaak over, dat doen we gewoon niet meer. Iedereen snapt dat wel. Wij praten hier de hele dag over en zij zitten maar twintig minuten in de stoel."

Mogelijk tijdelijke sluiting scholen in België

De Belgische corona-adviesgroep GEMS stelt een tijdelijke sluiting van lagere scholen en kleuterklassen voor. Morgen komt het Belgische Overlegcomité vervroegd samen om te beslissen over strengere coronamaatregelen. De sluiting van de scholen is een van de maatregelen die GEMS voorstelt om de coronagolf het hoofd te bieden.

Andere maatregelen die morgen op tafel liggen zijn de sluiting van de horeca om 20.00 uur, het schrappen van indoor evenementen met meer dan 200 mensen, het schrappen van drukke outdoorevenementen zoals kerstmarkten en voetbalwedstrijden en binnenshuis een bubbel van maximaal vijf personen. Verder wil GEMS dat kinderen jonger dan 12 jaar snel gevaccineerd worden

Nederland wandelt meer sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis wordt er massaal gewandeld in Nederland: vooral door jongeren. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor, die om de vijf jaar verschijnt. Bijna 60 procent van de Nederlanders is sinds maart 2020 meer of veel meer gaan wandelen. 84 procent verwacht dit ook na de coronapandemie te blijven doen. 7 procent van de wandelaars is door de coronapandemie juist minder gaan wandelen.

Eindhoven past steenkolenengels in corona-oproep aan

De gemeente Eindhoven gaat de oproep die sinds kort elk kwartier door de binnenstad schalt aanpassen, meldt Omroep Brabant. Met name de Engelstalige versie van de melding waarin de coronamaatregelen uitgelegd worden, zorgde voor veel hilariteit. Ook zal de oproep minder vaak te horen zijn.

Er werd veel geklaagd over de oproep waarin onder meer in steenkolenengels werd opgeroepen "anderhalf mieder" afstand te houden. Ook over de uitzendfrequentie en het geluidsniveau werd veel geklaagd.

De gemeente erkent dat de oproep beter had gemoeten en laat een nieuwe boodschap opnemen waarin de "anderhalf mieder" niet meer te horen zal zijn. Ook zijn de meldingen niet langer de hele dag te horen, maar alleen nog van donderdag tot en met zondag tussen 14 en 17 uur. Bij grote drukte in de binnenstad kan dit vaker worden. De frequentie gaat omlaag van ieder kwartier naar iedere twintig minuten en het geluidsniveau is drastisch naar beneden bijgesteld.

Ministerie: bij milde klachten mag zelftest ook, GGD niet noodzakelijk

Vanaf morgen hoeven mensen bij milde klachten niet langer naar de GGD te gaan voor een PCR-test, maar mag je thuis een sneltest te doen. Bij een negatieve zelftest hoef je vervolgens niet meer thuis te blijven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Tot dusver moesten mensen met milde klachten zich bij de GGD melden voor een test; de nieuwe richtlijn breekt daar dus mee.

ECDC: aantal omikrongevallen stijgt tot bijna 80

Het aantal omikrongevallen in de EU is opgelopen naar 79, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. De variant is inmiddels in 15 landen opgedoken. Nederland is 'koploper' met 16 bevestigde omikrongevallen. Daarna zijn Portugal (14), Duitsland (10) en Italië (9) de landen met de meeste omikronbesmettingen.

Volgens de ECDC kan het aantal gevallen nog oplopen omdat er nog een paar verdachte, maar nog niet bevestigde gevallen zijn.

RIVM: personeel op intercontinentale vluchten moet gevaccineerd zijn

Het RIVM vindt dat personeelsleden van luchtvaartmaatschappijen gevaccineerd moeten zijn als ze intercontinentaal vliegen. Het instituut schrijft dat in een advies aan het kabinet over beperking van de verspreiding van de omikronvariant.

Het ministerie van Infrastructuur zegt naar aanleiding van het advies dat het toch al met luchtvaartmaatschappijen praat om de vaccinatiegraad van het personeel zoveel mogelijk omhoog te krijgen en dat het daar ook mee doorgaat. Het is niet van plan voor deze groep een vaccinatieplicht in te voeren. En de KLM wijst erop dat wie met welke vlucht meegaat ook nu al praktisch wordt opgelost: personeelsleden die niet naar een bepaald land willen vliegen omdat daar beperkingen gelden, kunnen dat aangeven in het rooster.

Apothekers bieden hulp aan bij het zetten van boosterprikken

Apothekers willen meehelpen met het zetten van boosterprikken zegt apothekersvereniging KNMP tegen persbureau ANP. Zo'n twee derde van de achterban staat volgens KNMP welwillend tegenover het zetten van extra vaccinaties tegen corona.

Wettelijk gezien hebben apothekers niet de bevoegdheid zelf te vaccineren. Wel kunnen ze tijdens een pilotfase gebruikmaken van een arts die dan op de achtergrond verantwoordelijk is. Ook moeten apothekers het prikken zelf kunnen. "Maar zonder bagatelliserend te doen, dat is niet heel moeilijk", aldus voorzitter Aris Prins.

Eurosonic Noorderslag ook in 2022 volledig online

Het Groningse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) zal ook in 2022 volledig online plaatsvinden. "De huidige maatregelen rondom covid-19 laten het niet toe alle geboekte Europese acts en muziekprofessionals naar Nederland te halen en samen te brengen", zegt de organisatie.

Vanwege de continu wisselende corona-beperkingen en de onzekerheden rondom het inreizen naar Nederland, is het volgens ESNS niet langer mogelijk een 'fysieke editie' van het festival te organiseren.

Vorig jaar vond ESNS ook al volledig online plaats, in nauwe samenwerking met 3FM en 3voor12.

Bijna heel Europa nu rood of donkerrood op Europese coronakaart

Het aantal coronagevallen in Europa neemt toe. Vrijwel het hele continent is nu rood of donkerrood gekleurd op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Van de meer dan 200 regio's zijn er maar 12 oranje, het een na laagste waarschuwingsniveau. Die gebieden liggen met name in Italië. Geen enkele regio staat meer op groen.

Nederland is voor de derde week op rij helemaal donkerrood gekleurd. Limburg is hier opnieuw de grootste brandhaard.

Militairen helpen GGD bij afnemen coronatests

In zes van de 25 GGD-regio's zijn militairen vandaag begonnen met het helpen van de GGD bij het afnemen van coronatests. Volgende week zullen ze naar verwachting van de landelijke koepel van de GGD's in twaalf regio's worden ingezet.

De militairen zijn onder meer aan de slag gegaan in een teststraat in Almere, meldt GGD Flevoland.

Het ministerie van Defensie meldde woensdag al dat 83 militairen zijn opgeleid voor het afnemen van tests. De rest van de groep van in totaal 391 militairen krijgt nog uiterlijk tot en met maandag zo'n training en worden daarna ook ingezet op een GGD-locatie.

De eerste tests doen ze nog onder begeleiding. Daarna gaan zij zelfstandig aan het werk.

23.142 positieve tests, gemiddeld lichte daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 23.142 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 4584 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat. Ook de technische storing van gisteren heeft als gevolg dat de cijfers van vandaag nameldingen bevatten waardoor het aantal meldingen vandaag hoger uitvalt.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.543 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

2813 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2813 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2768), van wie 605 op de IC (gisteren: 587), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

65 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 65 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 52 doden per dag, tegen 43 doden per dag een week eerder.

Duitse kabinet wil per februari vaccinatieplicht

De Duitse regering is voor de invoering van een vaccinatieplicht per 1 februari. Dat is de uitkomst van overleg tussen de zestien deelstaten, de vertrekkende bondkanselier Merkel en haar opvolger Olaf Scholz. Het Duitse parlement moet het voorstel nog wel goedkeuren, zei Scholz.

ECDC: helft van besmettingen straks omikron, als variant besmettelijker is

Als de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant, zal de variant in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de besmettingen in Europa, schrijft het Europees gezondheidsinstituut ECDC. Voorlopige data uit Zuid-Afrika suggereren dat de variant besmettelijker lijkt, maar de dienst benadrukt dat de data nog "hoogst onzeker" zijn.

De meeste besmettingen in Europa zijn te herleiden naar reizen vanuit zuidelijk Afrika, schrijft het ECDC. Tot gisteren gaat het wereldwijd om 352 bevestigde gevallen, in 27 landen. Voor zover bekend is nog niemand ernstig ziek geworden of overleden door omikron.

Minder kraamzorg voor gezinnen in Groningen

Aanbieders van kraamzorg zien de ene na de andere medewerker uitvallen vanwege het coronavirus. Medewerkers vallen uit omdat ze zichzelf moeten laten testen, of ze zitten in quarantaine vanwege een besmet familielid. Ook kampen werknemers met de gevolgen van long covid.

"De capaciteit slinkt enorm", zegt directeur Chantal Dominicus van KraamZus tegen RTV Noord. "Intussen worden er wel veel baby's geboren."

Gezinnen krijgen meestal een indicatie voor 45 tot 49 uur zorg verspreid over acht dagen, maar dat gaat nu niet meer. Ook hebben gezinnen waarschijnlijk geen vaste verzorgende meer in die week, maar komen er verschillende medewerkers langs.

Bij KraamZus gaan ze nog verder als de nood te hoog is. Kraamverzorgenden doen dan in één week twee gezinnen tegelijk. Het wettelijk minimum van 24 uur zorg wordt sowieso geboden, maar de gezinnen krijgen in zo'n situatie maximaal vier uur zorg per dag.

Welk gezin met minder zorg toe kan, bepaalt de kraamzorg in overleg met de verloskundige, vertelt Dominicus. "Dan ga je naar indicaties kijken: is het een tweede kind, flesvoeding en gaat alles prima, dan kan 24 uur. Is het een kraamvrouw die na een keizersnede thuiskomt, borstvoeding wil geven en een kind dat slecht drinkt; daar kan je geen uren op korten."

'Meer herbesmettingen door omikron'

In Zuid-Afrika raken meer mensen met de omikronvariant voor een tweede keer besmet, dan dat dat gebeurde met eerdere varianten. "Eerdere besmettingen beschermden tegen de deltavariant, maar met omikron lijkt dat nu niet het geval", zegt Anne von Gottberg. een microbioloog van het Zuid-Afrikaanse volksgezondheidsinstituut.

Het ziekteverloop na een herbesmetting verloopt wel minder heftig, zegt ze. Het instituut is nog bezig met een onderzoek naar de variant.

Eerste omikronbesmettingen in Frankrijk en Griekenland

De nieuwe coronavariant omikron verspreidt zich verder in Europa; de variant is voor het eerst op het Franse vasteland en Griekenland aangetroffen.

In Frankrijk testte een reiziger uit Nigeria positief op de variant. "Naar verwachting gaan we een stijging van het aantal besmettingen met omikron zien", zegt het hoofd de wetenschappelijke adviescommissie van de regering. Hij verwacht dat omikron tegen het einde van januari de dominante variant in het land wordt. Eerder waren al wel besmettingen gemeld in overzeese gebieden van Frankrijk.

In Griekenland gaat het om een Griekse man die vorige week vanuit Zuid-Afrika via Athene naar Kreta vloog. Op het vliegveld van Athene werd hij negatief getest. Vervolgens kreeg hij lichte klachten en testte hij positief. De man is in quarantaine.

Thuiswonenden met downsyndroom uitgenodigd voor booster

Mensen met het downsyndroom die thuis wonen, krijgen vanaf morgen, verspreid over enkele weken, een uitnodiging voor een boosterprik. Ze krijgen de uitnodiging van hun huisarts, schrijft het RIVM. Mensen met het downsyndroom die in een zorginstelling wonen, krijgen het vaccin sinds 24 november aangeboden van hun zorginstelling. Mensen die niet mobiel zijn kunnen hun prik thuis krijgen.

Volgens de Gezondheidsraad lopen mensen met het downsyndroom een verhoogd risico op ernstige ziekte en sterfte door een coronabesmetting. Ze hebben ook een lager immuunrespons na een vaccinatie.

Mensen die geboren zijn in 1941 zijn ook aan de beurt voor een boosterprik. Vanaf 10.00 uur kunnen zij online een afspraak maken, schrijft demissionair minister De Jonge. De minister zei gisteravond dat nog dit jaar het grootste deel van de 60-plussers een boosterprik kan halen.

Meer dan helft van reizigers uit Zuid-Afrika mag uit isolatiehotel

Meer dan de helft van de besmette passagiers uit de twee vluchten uit Zuid-Afrika heeft het isolatiehotel mogen verlaten. Zij zijn gisteren negatief getest en mogen hun reis vervolgen, zegt een woordvoerder van GGD Kennemerland. De reizigers zaten sinds vrijdagavond in het hotel.

In totaal zijn gisteren 44 mensen getest. Het is niet bekend hoeveel passagiers precies negatief zijn getest. De reizigers die positief zijn getest moeten nog enige tijd in het hotel blijven. Een deel van hen heeft klachten, maar niemand is ernstig ziek, zegt de woordvoerder.

Exponentiële stijging van positieve tests in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft te maken met een exponentiële stijging van het aantal positieve tests. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3500 positieve tests per dag geregistreerd, tegenover 1000 vorige week en 300 in de week daarvoor. "De stijging is zorgwekkend", zegt een arts van het NICD, het Zuid-Afrikaanse volksgezondheidsinstituut, aan The Guardian.

Bij 74 procent van de onderzochte virusmonsters gaat het om de nieuwe omikronvariant, die sinds enkele weken rondwaart in zuidelijk Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht binnen enkele dagen meer informatie over de besmettelijkheid van de variant.

Volkskrant: ministerie bestelde miljoenen overbodige mondkapjes bij DSM

Het ministerie van VWS heeft in april zonder aanbestedingsprocedure 11,6 miljoen mondkapjes gekocht van Dutch PPE Solutions, een samenwerkingsverband van DSM en VDL. Dat meldt de Volkskrant op basis van documenten die zijn verkregen met een wob-procedure. Er werd 7,1 miljoen euro betaald voor de bestelling, hoewel er op dat moment al zeer veel mondkapjes op voorraad waren: "Je kunt er vanaf skiën", staat in een intern document.

De koop kwam voort uit een conflict tussen de overheid en DSM over de aankoop van een machine waarmee mondkapjes gemaakt kunnen worden. Daarmee moest er ook in Nederland voldoende productiecapaciteit voor mondkapjes komen. Er zou beloofd zijn dat de overheid garant stond voor de investering van DSM, maar die belofte werd volgens de Volkskrant ingetrokken.

Het ministerie van VWS ging in gesprek met DSM om te kijken "hoe we comfort kunnen bieden". Een van opties die toen op tafel kwam was compensatie bieden via een extra order van mondkapjes als zou blijken dat DSM de investering niet kon terugverdienen.

"Er is geen eerlijk speelveld geweest", zegt ceo Jan van Tienhoven van Holland Shielding, een bedrijf dat zich ook meldde als potentiële producent. "Als je geen VVD-mevrouw aan de top hebt, tel je niet mee", zegt hij in de Volkskrant, verwijzend naar de topvrouw van DSM, oud-minister Schippers.

Er zijn nu 47 miljoen FFP2-maskers op voorraad bij de overheid. Die zijn beperkt houdbaar. Zorginstellingen nemen de mondmaskers niet af, omdat ze door hun eigen leveranciers worden bevoorraad. Dutch PPE Solutions blijft tot april volgend jaar nieuwe mondmaskers leveren aan VWS, aldus de Volkskrant.

Mogelijke verklaring voor zeldzame bijwerking bij AstraZeneca

Wetenschappers van de Universiteit van Cardiff en AstraZeneca zeggen een waarschijnlijke verklaring te hebben gevonden voor een ernstige en zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, meldt de BBC. Het vaccin viel in ongenade door het optreden van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes bij tientallen mensen die de prik hebben ontvangen. Nederland en veel andere landen deden AstraZeneca daarom in de ban.

Het AstraZeneca-vaccin is een zogeheten vectorvaccin. Een stukje genetisch materiaal van het coronavirus wordt via een adenovirus, een onschuldig verkoudheidsvirus, bij mensen ingespoten, waarna antistoffen tegen het coronavirus worden aangemaakt. Het vaccin wordt ingespoten in een spier, maar een deel kan in de bloedbaan terechtkomen. Daar kan het adenovirus zich binden aan plaatjesfactor 4, een eiwit dat betrokken is bij het stollen van bloed. Het adenovirus is zeer negatief geladen en plaatjesfactor 4 positief. Uit computersimulaties blijkt dat ze elkaar daardoor sterk kunnen aantrekken.

De wetenschappers vermoeden dat het immuunsysteem vervolgens de bloedplaatjes aanvalt in plaats van het adenovirus waar de bloedplaatjes aan vastzitten. Daardoor kunnen bloedstolsels ontstaan, met potentieel dodelijke afloop. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad de verklaring is.

De Jonge: grootste deel 60-plussers krijgt nog dit jaar boosterprik

Demissionair minister De Jonge heeft gisteravond in de Kamer aangekondigd dat het zetten van boosterprikken de komende tijd sneller zal gaan. Deze week vaccineert de GGD naar verwachting 200.000 60-plussers. Volgende week zullen dat er 350.000 zijn en in de weken daarna steeds 700.000. Het streven is dat een zo groot mogelijk deel van de 60-plussers en zorgmedewerkers nog dit jaar een boosterprik krijgt, zei De Jonge.

Italië keurt Pfizer-prik goed voor kinderen

Het Italiaanse medicijnagentschap AIFA heeft goedgekeurd dat kinderen van 5 tot en met 11 worden ingeënt met het Pfizer-vaccin. Daarmee volgt het de aanbeveling van het Europese medicijnagentschap. "Er zijn momenteel geen zorgen rondom de veiligheid", zegt AIFA, dat ook benadrukt dat het vaccin effectief is.

Kinderen uit deze leeftijdsgroep krijgen een derde van de dosis die volwassenen krijgen. In Nederland moet de Gezondheidsraad zich nog buigen over de vraag of vaccinatie van 5- tot 11-jarigen gewenst is.

Welkom!

Welkom in het blog met coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 2 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.