Begin 2022 proefplekken speciaal voor covidzorg

  • Anke Truijen

    politiek verslaggever

  • Yfke Nijland

  • Anke Truijen

    politiek verslaggever

  • Yfke Nijland

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil deze winter een paar proefplekken inrichten die alleen gericht zijn op covidzorg. In eerste instantie wordt gedacht aan afdelingen in ziekenhuizen.

"Laten we die in de tweede helft van deze winter op één, twee of drie plekken uitproberen", zei De Jonge woensdagavond in het coronadebat. Ook een Kamermeerderheid riep donderdag op om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. Het CDA diende samen met JA21 en de SGP een motie in over pilots van geconcentreerde covidzorg, waar bijvoorbeeld ook zorgreservisten en gepensioneerden ingezet kunnen worden.

Het idee achter de gecentraliseerde covidzorg is om het efficiënter te organiseren. De zorg raakt nu bij een coronagolf snel overbelast waardoor operaties worden uitgesteld of personeel uitvalt. Als de proefprojecten goed werken, wil De Jonge het breder kunnen inzetten in het najaar van 2022 en daarna.

Nieuwsuur keek onlangs twee weken mee op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en zag de druk toenemen:

Armand Girbes, intensivist bij het Amsterdam UMC, is over dit idee in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid. In april 2020 kwam hij al met een idee om covidzorg te centraliseren. Hij noemt als voorbeeld Madrid, waar een speciaal covid-ziekenhuis is opgericht. Voor Nederland zou een centrale covidafdeling of -centrum al een goed begin zijn, zegt hij.

Girbes is blij dat het ministerie van Volksgezondheid en de Kamer er nu werk van willen maken, maar zegt tegelijkertijd dat het niet zomaar voor Kerst geregeld kan worden. En om het succesvol en toekomstbestendig te maken, moet het wel aan wat voorwaarden voldoen. Dat begint volgens Girbes bij de zorg anders te organiseren dan we nu gewend zijn.

Kenniscentrum

Girbes: "Het begint met flexibiliteit. Je moet een IC en een verpleegafdeling van een geringe naar grote capaciteit kunnen opschalen en afschalen. En dat geldt ook voor het personeel. Zorgpersoneel moet zich een paar maanden op één zaak kunnen richten, in diensten van twaalf uur in plaats van acht uur, en ze moeten kunnen overnachten. Daar tegenover moet je 100 procent covidtoeslag zetten."

Het is nog onduidelijk hoe dat precies ingevuld gaat worden en welke rol ziekenhuispersoneel en bijvoorbeeld zorgverzekeraars hierin kunnen spelen. Volgens Girbes zou zo'n covidcentrum in de rustige zomermaanden ook kunnen draaien als kenniscentrum voor bijvoorbeeld longcovid-patiënten.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt dat het clusteren van covidzorg geen eenvoudige opgave is. Personeel aantrekken zal volgens hem een uitdaging zijn, maar het begint met de vraag waar je die zorg gaat inrichten: "Je moet een IC en kliniek naast elkaar hebben. Dat vraagt dan ook van een ziekenhuis om alle andere patiënten ergens anders onder te brengen. Dat is al een grote operatie. Of dat je buiten het ziekenhuis een plek inricht met IC-apparatuur en lab-afdelingen, in feite bouw je dan een nieuw ziekenhuis."

Momenteel worden er gesprekken gevoerd om te kijken welke ziekenhuizen of locaties geschikt zijn. En er wordt gekeken hoe de proefprojecten ingericht en gefinancierd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl