NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Pedagoog: 'Scholen dicht is code zwart' • Overleg op Catshuis morgen verder

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog van donderdag af. Het nieuwe liveblog met coronanieuws kun je hier volgen.

 • VK stelt reisbeperkingen in voor Zuid-Afrikaanse landen vanwege nieuwe variant

  Het Verenigd Koninkrijk heeft naar aanleiding van de opkomst van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika reisbeperkingen ingesteld voor meerdere Afrikaanse landen. Reizigers die uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en eSwatini komen, moeten in quarantaine.

  Minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft ook aangekondigd dat de zes landen vanaf morgen 12.00 uur aan de rode lijst zullen worden toegevoegd. Alle vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en eSwatini worden opgeschort, zei de Britse minister Javid van Volksgezondheid.

 • Wie krijgt het laatste bed bij code zwart op de IC?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vaccinatiestatus speelt geen rol bij beslissing wie IC-bed krijgt
 • Pedagoog De Winter: 'Scholen dicht is ook code zwart'

  "Het sluiten van scholen is geen knop waar je aan kan draaien", zegt Micha de Winter, hoogleraar in de pedagogiek aan de Universiteit Utrecht in Nieuwsuur vandaag. "Als je kijkt vanuit onderwijsperspectief en het belang van leerlingen en studenten, dan moet je met je vingers van die knop afblijven. Het sluiten van de scholen is echt code zwart." De Winter zegt dat het echt het allerlaatste is wat je moet doen. Hij mist in de discussie over sluiting de vraag wat er moet gebeuren om onderwijs wel veiliger te maken. Nu is het of open of dicht.

  "De gevolgen zijn zo desastreus. De kinderen aan de onderkant van de opleidingsladder lopen een steeds grotere achterstand op", zegt De Winter, die graag de lijn van het ECDC, het Europese RIVM, zou willen volgen. Het ECDC zegt dat de scholen open moeten blijven, maar dat er maatregelen genomen moeten worden zoals afstand houden, meer ventileren en spreiding in de tijd dat leerlingen naar huis gaan of pauze hebben.

  De Winter denkt dat je heel goed met kinderen kan praten over wat je kan doen om de situatie in de school veiliger te maken. "Kinderen vinden het belangrijk dat onderwijs doorgaat. Ze gaan daarover nadenken en verzinnen samen met elkaar en de leerkracht maatregelen. Betrek kinderen daar actief bij."

 • Overleg in Catshuis geschorst, ministers praten morgen verder

  Het demissionaire kabinet heeft het overleg in het Catshuis over extra coronamaatregelen geschorst, de meest betrokken ministers praten morgen verder. 's Avonds om 19.00 uur maken premier Rutte en minister De Jonge bekend welke extra maatregelen worden ingezet om het hoge aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen.

  De NOS hoorde van bronnen rond het kabinet dat de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters van 17.00 uur tot 05.00 uur dichtgaan. Dat is een van de pijlers van de uitbreiding, zegt verslaggever Ron Fresen. De maatregel zou zaterdag in moeten gaan. Het RIVM kijkt nog naar de mogelijke effecten van het plan.

  Ingewijden zeggen dat het aannemelijk is dat de scholen openblijven, maar benadrukken dat er nog geen besluit over is genomen. Eerder vanmiddag meldde de NOS dat het Outbreak Management Team heeft geadviseerd om het hele onderwijs open te houden. Ingewijden noemen dat nu aannemelijk, maar benadrukken dat er nog geen besluit over is genomen.

 • 1 miljoen Grieken kregen boosterprik

  In Griekenland hebben meer dan een miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat heeft de minister van Gezondheid Plevris bekendgemaakt.

  Griekenland begon half september met het geven van een derde prik aan mensen met een zwak immuunsysteem. Eind september waren bewoners van zorginstellingen, personeel in de gezondheidszorg en 60-plussers aan de beurt. Dat was zes maanden nadat ze de tweede prik hadden gekregen. Inmiddels kan iedereen boven de 18 een afspraak maken voor een boosterprik.

  Toch is ook in Griekenland de situatie in de ziekenhuizen ernstig. In steeds meer ziekenhuizen moeten geplande operaties worden uitgesteld, omdat coronapatiënten gewone bedden en IC-bedden bezetten. Deskundigen wijten dit aan het relatief hoge percentage ongevaccineerden in Griekenland; zo'n 28 procent van de Grieken boven de 18 is niet of niet volledig gevaccineerd.

  Deze week zijn de coronamaatregelen voor ongevaccineerden aangescherpt. Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn of genezen zijn van corona worden niet meer toegelaten in bioscopen, musea en sportscholen. Eerder gold dat alleen in overdekte eetgelegenheden.

  In de publieke en private sector zijn gespreide werktijden ingevoerd, werken mensen meer thuis, en moeten niet-gevaccineerde werknemers twee keer per week een negatieve coronatest laten zien. De Griekse regering hoopt zo een nieuwe lockdown te voorkomen.

 • Het is druk bij de kapper, want je weet maar nooit...

  Met de naderende extra coronamaatregelen en eerdere sluitingen in het achterhoofd beginnen mensen hem te knijpen. Op verschillende plekken in het land was het druk bij de kapper, zoals bij kappers in Leiden en Amsterdam.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het is druk bij de kapper, want je weet maar nooit..
 • Pfizer Nederland op vingers getikt voor reclame voor virusremmer

  Geneesmiddelenproducent Pfizer Nederland is op de vingers getikt door de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Het bedrijf zei op 5 november tegen RTL Nieuws en de NOS dat een virusremmer van Pfizer de kans op een ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent verkleint. Dat was reclame voor een geneesmiddel dat nog niet is geregistreerd en dat is niet toegestaan, oordeelt de CGR.

  De medisch directeur van Pfizer Nederland, Marc Kaptein, deelde het persbericht van het moederbedrijf op zijn LinkedIn-pagina. Dat persbericht "heeft een aanprijzend karakter" en "maakt veelvuldig gebruik van superlatieven" en dus is het reclame, aldus CGR.

  Pfizer zelf voerde aan dat het geen reclame heeft gemaakt, maar mensen op een begrijpelijke manier wilde informeren over het nieuwe middel. Het bedrijf krijgt geen straf. De CGR volstaat met het bekend maken van de overtreding. Pfizer Nederland moet wel de kosten van de procedure bij de CGR betalen.

 • Ministerie maakt fraude met CoronaCheck-app moeilijker

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de CoronaCheck-app extra maatregelen tegen fraudeurs genomen, bevestigt het ministerie. Ook tegen mensen die een gekochte, frauduleuze QR-code in de app hebben staan, kunnen nu maatregelen worden genomen. Op AlleStoringen klagen veel mensen dat hun QR-code niet meer werkt; volgens bronnen van de NOS gaat het daarbij in veel gevallen om mensen die een valse registratie hebben bemachtigd.

  Daarbij zou het onder meer gaan om mensen die op de GGD-locatie op Schiphol een frauduleuze registratie hebben gekocht. RTL Nieuws meldde eerder dat tienduizenden mensen dat hebben gedaan door GGD-medewerkers om te kopen. Ook huisartsassistenten verkochten frauduleuze registraties.

  Tot nu toe kon maar een deel van de QR-codes worden geblokkeerd door de manier waarop de app was ingericht. Het ministerie heeft nu de mogelijkheid om valse QR-codes uit de app te verwijderen. Bij het opstarten controleert CoronaCheck of de registratie op een zwarte lijst staat; als dat zo is, dan wordt er geen QR-code getoond. Frauderen met QR-codes is verboden, zowel het aanbieden van valse codes als het gebruik ervan, waarschuwt het ministerie.

 • Schoolleiders steunen OMT-advies om scholen open te houden

  Een meerderheid van de schoolleiders staat achter het advies van het Outbreak Management Team om de scholen open te houden. De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) deed een peiling onder bijna 1000 schooldirecteuren. Daaruit kwam naar voren dat de meeste scholen open willen blijven om kwalitatief goed onderwijs te kunnen geven.

  Ondanks de toename in het aantal besmettingen moest de afgelopen week maar 1 procent van de scholen sluiten. Twee weken geleden was dat nog 2 procent. Het aantal scholen dat klassen naar huis stuurde nam wel toe, van 50 naar 57 procent.

  Volgens de AVS heeft 42 procent van de scholen de ventilatie nog niet op orde. In sommige gevallen wordt daar wel aan gewerkt, maar er zijn ook scholen die daar geen geld voor hebben, ondanks de subsidie die het ministerie beschikbaar stelt. "Het betekent ook in de winter ramen en deuren open en in sommige oude gebouwen betekent dit letterlijk dat leerlingen in de kou zitten", zegt AVS-voorzitter Van Haren.

 • Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Zuid-Afrika

  Wetenschappers in Zuid-Afrika hebben een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Ze weten nog niet of die besmettelijker is dan bestaande varianten of gevaarlijker voor mensen als ze besmet raken.

  De B.1.1.529-variant kent meer dan tien mutaties en volgens sommige media zelfs meer dan dertig. Dat is volgens de ontdekkers een reden tot zorg, omdat hij daardoor mogelijk makkelijk overdraagbaar is.

  In Zuid-Afrika zijn nu zo'n 100 besmettingen met deze variant bekend, de meeste in de provincie Gauteng, waar meer dan 12 miljoen mensen wonen. Mogelijk is 90 procent van de mensen die nu besmet raken in Gauteng drager van dit virus.

  Ook in Botswana en Hongkong zijn gevallen bekend. In Hongkong gaat het om een reiziger die uit Zuid-Afrika kwam. Zuid-Afrika heeft een spoedzitting van de coronawerkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangevraagd.

  De Vlaamse virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst zien voorlopig geen reden is voor paniek. "De vraag is hoe besmettelijk de variant is en dat is iets wat we goed monitoren", aldus Van Ranst tegen Het Laatste Nieuws . "Een virus varieert continu", zei Van Gucht tegen dezelfde krant. "Wanneer je ziet dat een variant opduikt die een voordeel lijkt te hebben op andere varianten, dan pas wordt het interessant."

 • Stropen nam in het Verenigd Koninkrijk in coronajaar 2020 toe

  Britse natuurbeschermingsorganisaties zien een forse toename in het aantal meldingen van stropen. In Engeland en Wales steeg dat in het coronajaar 2020 naar 614, een toename van 36 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De meldingen gaan over het stropen van landdieren, vogels en vissen, maar ook van planten en paddestoelen. Tegelijkertijd nam het aantal veroordelingen voor stropen met meer dan de helft af.

  De koepel van natuurbeschermingsorganisaties Wildlife and Countryside Link (WLC) vermoedt dat stropers vorig jaar hun kans zagen, omdat de politie druk was met het handhaven van coronaregels. Daar staat tegenover dat er meer mensen de natuur opzochten, zodat meer mensen getuige konden zijn van stroperij.

  De cijfers die op de website van de WLC bijeen zijn gebracht, zijn verre van compleet. Dat komt omdat politie niet verplicht is om meldingen van stropen in een aparte categorie te registreren. Een woordvoerder spreekt van de "top van een ijsberg".

 • 22.274 positieve tests, minder dan gisteren maar meer bedden bezet

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.274 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1488 minder dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  RIVM

  Sinds begin oktober is het 7-daags gemiddelde van het aantal besmettingen elke dag gestegen. Vandaag is voor het eerst een lichte daling te zien. Of dat veroorzaakt wordt door een daling van het aantal besmettingen of door een gebrek aan testcapaciteit zal de komende dagen nog moeten blijken.

  2545 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2545 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2535), van wie 530 op de IC (gisteren: 505), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  RIVM

  Bij het RIVM werden 61 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 43 doden per dag, tegen 28 doden per dag een week eerder.

  RIVM
 • Ziekenhuis verwerkt ervaringen met corona in boek

  Ziekenhuis St Jansdal met vestigingen In Flevoland en Gelderland heeft de ervaringen met corona van medewerkers en patiënten in een boek gezet. Zo blijven verhalen bewaard voor volgende generaties.

  Zoals het verhaal van de internist die viool ging spelen voor patiënten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ziekenhuis brengt boek uit over coronacrisis
 • Frankrijk stelt boosterprik verplicht voor toegangsbewijs

  In Frankrijk wordt een boosterprik verplicht voor behoud van een geldig coronatoegangsbewijs. Vanaf 15 januari is de coronapas niet meer geldig als de bezitter geen extra vaccinatie heeft gehad. Voor 65-plussers geldt dat vanaf 15 december, meldt de minister van Volksgezondheid Véran.

  Vanaf vijf maanden na volledige vaccinatie komen alle volwassenen in Frankrijk in aanmerking voor een extra inenting. De maatregelen zijn volgens de regering nodig om de stijgende besmettingscijfers terug te dringen. In twee weken tijd is het dagelijks aantal gemelde besmettingen gestegen van 5000 tot ruim 21.000.

  Op kerstmarkten zijn straks alleen nog mensen met een coronapas welkom, maakte de regering verder bekend. Ook wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Een lockdown of avondklok is vooralsnog niet aan de orde.