Minister De Jonge vanmiddag bij het Catshuis
NOS NieuwsAangepast

Kabinet koerst af op openhouden scholen, wel eerdere sluitingstijden andere sectoren

In het Catshuisberaad van vandaag is nog geen besluit genomen over extra coronamaatregelen, maar bronnen noemen het aannemelijk dat de scholen niet dichtgaan. In plaats daarvan wordt er gekeken naar sluitingen tussen 17.00 uur 's middags en 05.00 uur 's ochtends in andere sectoren. Ingewijden melden aan de NOS dat dat zaterdagochtend in zou moeten gaan en drie weken geldt.

Het scenario dat volgens ingewijden nu wordt doorgerekend door het RIVM is een sluiting van de horeca, niet-essentiële winkels, 'doorstroomlocaties', de amateursport en de cultuursector tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Onduidelijk is nog welke effecten daarvan worden verwacht, maar het betekent dat er in lijn met het OMT-advies niet in eerste instantie naar het onderwijs wordt gekeken.

De afgelopen dagen is het uitvoerig gegaan over het al dan niet sluiten van het onderwijs, omdat er veel besmettingen worden geregistreerd bij kinderen. Het OMT wees er eerder al op dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor de schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij hun lessen en contacten op school moeten missen.

'Sneller prikken met boosters'

Of de maatregelen die nu op tafel liggen ook echt worden ingevoerd, is nog niet duidelijk. Morgen volgt er eerst overleg met de meest betrokken bewindspersonen. Ook is er nog een online overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad, klinkt het.

Ingewijden melden verder dat het demissionaire kabinet praat over het versneld inenten met boosterprikken. Hoe dat precies moet gebeuren, is nog niet duidelijk. De Gezondheidsraad heeft vandaag geadviseerd om iedereen boven de 18 een boosterprik te geven. Bronnen bevestigen dat minister De Jonge dat advies gaat overnemen.

Morgen is er een vervroegde coronapersconferentie en wordt er meer duidelijk over de maatregelen die het kabinet wil nemen om de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames omlaag te krijgen. Demissionair minister De Jonge wilde eerder niet vooruitlopen op de keuzes van het kabinet, maar benadrukte dat er "een kentering" in de cijfers nodig is en dat buiten kijf staat dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl