Kinderen op de basisschool (foto ter illustratie)
NOS Nieuws

OMT adviseert: onderwijs open, horeca en niet-essentiële winkels 17.00 uur dicht

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Het OMT vindt verder dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17.00 uur dicht moeten. Twee weken geleden vervroegde het kabinet de sluitingstijd van horeca en essentiële winkels al naar 20.00 uur, andere winkels moeten om 18.00 uur sluiten.

Het demissionaire kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Of het kabinet de adviezen overneemt, is nog niet duidelijk.

Andere sectoren

Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om ze niet te sluiten. Eerder deze week wees het OMT al op het "toenemende wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen".

Het advies geldt voor zowel basis- en middelbare scholen als middelbaar beroepsonderwijs, universiteiten en hogescholen. Het kabinet zou dan eerst in andere sectoren moeten kijken wat er kan gebeuren om het aantal besmettingen terug te dringen. Daarvoor worden dus onder meer de horeca en winkels genoemd. Doorstroomlocaties zijn bijvoorbeeld musea en beurzen.

'Stevige maatregelen nodig'

Er zijn vandaag weer diverse overleggen. De meest betrokken bewindslieden spraken eerst op het Binnenhof met hun vaste adviseurs, onder wie infectieziektendirecteur Van Dissel van het RIVM en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg. Na afloop zei demissionair minister De Jonge dat buiten kijf staat dat er stevige maatregelen nodig zijn.

Hij wilde er niet op vooruitlopen welke dat zijn. Hij erkende wel dat het OMT adviseert maatregelen te nemen. Volgens De Jonge moet er "echt een kentering" komen in de cijfers. De Jonge voegde eraan toe dat het kabinet bij alle maatregelen moet afwegen of ze helpen en hoeveel schade ze teweeg brengen. "Dat is een enorm dilemma. Daarin moeten we een keuze maken, maar daar hebben we wel een dag voor nodig."

Er is nu ook weer beraad op het Catshuis. Morgen geven premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Dat is een week eerder dan gepland.

De Jonge: dat maatregelen nodig zijn, staat buiten kijf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl