liveblog
NOS NieuwsAangepast

Pedagoog: 'Scholen dicht is code zwart' • Overleg op Catshuis morgen verder

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog van donderdag af. Het nieuwe liveblog met coronanieuws kun je hier volgen.

VK stelt reisbeperkingen in voor Zuid-Afrikaanse landen vanwege nieuwe variant

Het Verenigd Koninkrijk heeft naar aanleiding van de opkomst van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika reisbeperkingen ingesteld voor meerdere Afrikaanse landen. Reizigers die uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en eSwatini komen, moeten in quarantaine.

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft ook aangekondigd dat de zes landen vanaf morgen 12.00 uur aan de rode lijst zullen worden toegevoegd. Alle vluchten uit Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en eSwatini worden opgeschort, zei de Britse minister Javid van Volksgezondheid.

Wie krijgt het laatste bed bij code zwart op de IC?

Vaccinatiestatus speelt geen rol bij beslissing wie IC-bed krijgt

Pedagoog De Winter: 'Scholen dicht is ook code zwart'

"Het sluiten van scholen is geen knop waar je aan kan draaien", zegt Micha de Winter, hoogleraar in de pedagogiek aan de Universiteit Utrecht in Nieuwsuur vandaag. "Als je kijkt vanuit onderwijsperspectief en het belang van leerlingen en studenten, dan moet je met je vingers van die knop afblijven. Het sluiten van de scholen is echt code zwart." De Winter zegt dat het echt het allerlaatste is wat je moet doen. Hij mist in de discussie over sluiting de vraag wat er moet gebeuren om onderwijs wel veiliger te maken. Nu is het of open of dicht.

"De gevolgen zijn zo desastreus. De kinderen aan de onderkant van de opleidingsladder lopen een steeds grotere achterstand op", zegt De Winter, die graag de lijn van het ECDC, het Europese RIVM, zou willen volgen. Het ECDC zegt dat de scholen open moeten blijven, maar dat er maatregelen genomen moeten worden zoals afstand houden, meer ventileren en spreiding in de tijd dat leerlingen naar huis gaan of pauze hebben.

De Winter denkt dat je heel goed met kinderen kan praten over wat je kan doen om de situatie in de school veiliger te maken. "Kinderen vinden het belangrijk dat onderwijs doorgaat. Ze gaan daarover nadenken en verzinnen samen met elkaar en de leerkracht maatregelen. Betrek kinderen daar actief bij."

Overleg in Catshuis geschorst, ministers praten morgen verder

Het demissionaire kabinet heeft het overleg in het Catshuis over extra coronamaatregelen geschorst, de meest betrokken ministers praten morgen verder. 's Avonds om 19.00 uur maken premier Rutte en minister De Jonge bekend welke extra maatregelen worden ingezet om het hoge aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen.

De NOS hoorde van bronnen rond het kabinet dat de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters van 17.00 uur tot 05.00 uur dichtgaan. Dat is een van de pijlers van de uitbreiding, zegt verslaggever Ron Fresen. De maatregel zou zaterdag in moeten gaan. Het RIVM kijkt nog naar de mogelijke effecten van het plan.

Ingewijden zeggen dat het aannemelijk is dat de scholen openblijven, maar benadrukken dat er nog geen besluit over is genomen. Eerder vanmiddag meldde de NOS dat het Outbreak Management Team heeft geadviseerd om het hele onderwijs open te houden. Ingewijden noemen dat nu aannemelijk, maar benadrukken dat er nog geen besluit over is genomen.

1 miljoen Grieken kregen boosterprik

In Griekenland hebben meer dan een miljoen mensen een boosterprik gekregen. Dat heeft de minister van Gezondheid Plevris bekendgemaakt.

Griekenland begon half september met het geven van een derde prik aan mensen met een zwak immuunsysteem. Eind september waren bewoners van zorginstellingen, personeel in de gezondheidszorg en 60-plussers aan de beurt. Dat was zes maanden nadat ze de tweede prik hadden gekregen. Inmiddels kan iedereen boven de 18 een afspraak maken voor een boosterprik.

Toch is ook in Griekenland de situatie in de ziekenhuizen ernstig. In steeds meer ziekenhuizen moeten geplande operaties worden uitgesteld, omdat coronapatiënten gewone bedden en IC-bedden bezetten. Deskundigen wijten dit aan het relatief hoge percentage ongevaccineerden in Griekenland; zo'n 28 procent van de Grieken boven de 18 is niet of niet volledig gevaccineerd.

Deze week zijn de coronamaatregelen voor ongevaccineerden aangescherpt. Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn of genezen zijn van corona worden niet meer toegelaten in bioscopen, musea en sportscholen. Eerder gold dat alleen in overdekte eetgelegenheden.

In de publieke en private sector zijn gespreide werktijden ingevoerd, werken mensen meer thuis, en moeten niet-gevaccineerde werknemers twee keer per week een negatieve coronatest laten zien. De Griekse regering hoopt zo een nieuwe lockdown te voorkomen.

Het is druk bij de kapper, want je weet maar nooit...

Met de naderende extra coronamaatregelen en eerdere sluitingen in het achterhoofd beginnen mensen hem te knijpen. Op verschillende plekken in het land was het druk bij de kapper, zoals bij kappers in Leiden en Amsterdam.

Het is druk bij de kapper, want je weet maar nooit..

Pfizer Nederland op vingers getikt voor reclame voor virusremmer

Geneesmiddelenproducent Pfizer Nederland is op de vingers getikt door de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR). Het bedrijf zei op 5 november tegen RTL Nieuws en de NOS dat een virusremmer van Pfizer de kans op een ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent verkleint. Dat was reclame voor een geneesmiddel dat nog niet is geregistreerd en dat is niet toegestaan, oordeelt de CGR.

De medisch directeur van Pfizer Nederland, Marc Kaptein, deelde het persbericht van het moederbedrijf op zijn LinkedIn-pagina. Dat persbericht "heeft een aanprijzend karakter" en "maakt veelvuldig gebruik van superlatieven" en dus is het reclame, aldus CGR.

Pfizer zelf voerde aan dat het geen reclame heeft gemaakt, maar mensen op een begrijpelijke manier wilde informeren over het nieuwe middel. Het bedrijf krijgt geen straf. De CGR volstaat met het bekend maken van de overtreding. Pfizer Nederland moet wel de kosten van de procedure bij de CGR betalen.

Ministerie maakt fraude met CoronaCheck-app moeilijker

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de CoronaCheck-app extra maatregelen tegen fraudeurs genomen, bevestigt het ministerie. Ook tegen mensen die een gekochte, frauduleuze QR-code in de app hebben staan, kunnen nu maatregelen worden genomen. Op AlleStoringen klagen veel mensen dat hun QR-code niet meer werkt; volgens bronnen van de NOS gaat het daarbij in veel gevallen om mensen die een valse registratie hebben bemachtigd.

Daarbij zou het onder meer gaan om mensen die op de GGD-locatie op Schiphol een frauduleuze registratie hebben gekocht. RTL Nieuws meldde eerder dat tienduizenden mensen dat hebben gedaan door GGD-medewerkers om te kopen. Ook huisartsassistenten verkochten frauduleuze registraties.

Tot nu toe kon maar een deel van de QR-codes worden geblokkeerd door de manier waarop de app was ingericht. Het ministerie heeft nu de mogelijkheid om valse QR-codes uit de app te verwijderen. Bij het opstarten controleert CoronaCheck of de registratie op een zwarte lijst staat; als dat zo is, dan wordt er geen QR-code getoond. Frauderen met QR-codes is verboden, zowel het aanbieden van valse codes als het gebruik ervan, waarschuwt het ministerie.

Schoolleiders steunen OMT-advies om scholen open te houden

Een meerderheid van de schoolleiders staat achter het advies van het Outbreak Management Team om de scholen open te houden. De Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) deed een peiling onder bijna 1000 schooldirecteuren. Daaruit kwam naar voren dat de meeste scholen open willen blijven om kwalitatief goed onderwijs te kunnen geven.

Ondanks de toename in het aantal besmettingen moest de afgelopen week maar 1 procent van de scholen sluiten. Twee weken geleden was dat nog 2 procent. Het aantal scholen dat klassen naar huis stuurde nam wel toe, van 50 naar 57 procent.

Volgens de AVS heeft 42 procent van de scholen de ventilatie nog niet op orde. In sommige gevallen wordt daar wel aan gewerkt, maar er zijn ook scholen die daar geen geld voor hebben, ondanks de subsidie die het ministerie beschikbaar stelt. "Het betekent ook in de winter ramen en deuren open en in sommige oude gebouwen betekent dit letterlijk dat leerlingen in de kou zitten", zegt AVS-voorzitter Van Haren.

Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Zuid-Afrika

Wetenschappers in Zuid-Afrika hebben een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Ze weten nog niet of die besmettelijker is dan bestaande varianten of gevaarlijker voor mensen als ze besmet raken.

De B.1.1.529-variant kent meer dan tien mutaties en volgens sommige media zelfs meer dan dertig. Dat is volgens de ontdekkers een reden tot zorg, omdat hij daardoor mogelijk makkelijk overdraagbaar is.

In Zuid-Afrika zijn nu zo'n 100 besmettingen met deze variant bekend, de meeste in de provincie Gauteng, waar meer dan 12 miljoen mensen wonen. Mogelijk is 90 procent van de mensen die nu besmet raken in Gauteng drager van dit virus.

Ook in Botswana en Hongkong zijn gevallen bekend. In Hongkong gaat het om een reiziger die uit Zuid-Afrika kwam. Zuid-Afrika heeft een spoedzitting van de coronawerkgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangevraagd.

De Vlaamse virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst zien voorlopig geen reden is voor paniek. "De vraag is hoe besmettelijk de variant is en dat is iets wat we goed monitoren", aldus Van Ranst tegen Het Laatste Nieuws . "Een virus varieert continu", zei Van Gucht tegen dezelfde krant. "Wanneer je ziet dat een variant opduikt die een voordeel lijkt te hebben op andere varianten, dan pas wordt het interessant."

Stropen nam in het Verenigd Koninkrijk in coronajaar 2020 toe

Britse natuurbeschermingsorganisaties zien een forse toename in het aantal meldingen van stropen. In Engeland en Wales steeg dat in het coronajaar 2020 naar 614, een toename van 36 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De meldingen gaan over het stropen van landdieren, vogels en vissen, maar ook van planten en paddestoelen. Tegelijkertijd nam het aantal veroordelingen voor stropen met meer dan de helft af.

De koepel van natuurbeschermingsorganisaties Wildlife and Countryside Link (WLC) vermoedt dat stropers vorig jaar hun kans zagen, omdat de politie druk was met het handhaven van coronaregels. Daar staat tegenover dat er meer mensen de natuur opzochten, zodat meer mensen getuige konden zijn van stroperij.

De cijfers die op de website van de WLC bijeen zijn gebracht, zijn verre van compleet. Dat komt omdat politie niet verplicht is om meldingen van stropen in een aparte categorie te registreren. Een woordvoerder spreekt van de "top van een ijsberg".

22.274 positieve tests, minder dan gisteren maar meer bedden bezet

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 22.274 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1488 minder dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Sinds begin oktober is het 7-daags gemiddelde van het aantal besmettingen elke dag gestegen. Vandaag is voor het eerst een lichte daling te zien. Of dat veroorzaakt wordt door een daling van het aantal besmettingen of door een gebrek aan testcapaciteit zal de komende dagen nog moeten blijken.

2545 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2545 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2535), van wie 530 op de IC (gisteren: 505), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 61 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 43 doden per dag, tegen 28 doden per dag een week eerder.

Ziekenhuis verwerkt ervaringen met corona in boek

Ziekenhuis St Jansdal met vestigingen In Flevoland en Gelderland heeft de ervaringen met corona van medewerkers en patiënten in een boek gezet. Zo blijven verhalen bewaard voor volgende generaties.

Zoals het verhaal van de internist die viool ging spelen voor patiënten:

Ziekenhuis brengt boek uit over coronacrisis

Frankrijk stelt boosterprik verplicht voor toegangsbewijs

In Frankrijk wordt een boosterprik verplicht voor behoud van een geldig coronatoegangsbewijs. Vanaf 15 januari is de coronapas niet meer geldig als de bezitter geen extra vaccinatie heeft gehad. Voor 65-plussers geldt dat vanaf 15 december, meldt de minister van Volksgezondheid Véran.

Vanaf vijf maanden na volledige vaccinatie komen alle volwassenen in Frankrijk in aanmerking voor een extra inenting. De maatregelen zijn volgens de regering nodig om de stijgende besmettingscijfers terug te dringen. In twee weken tijd is het dagelijks aantal gemelde besmettingen gestegen van 5000 tot ruim 21.000.

Op kerstmarkten zijn straks alleen nog mensen met een coronapas welkom, maakte de regering verder bekend. Ook wordt de mondkapjesplicht uitgebreid. Een lockdown of avondklok is vooralsnog niet aan de orde.

OMT: sluit cafés en niet-essentiële winkels om 17.00 uur

Behalve het openhouden van het onderwijs, adviseert het OMT om bijvoorbeeld wel de horeca te sluiten vanaf 17.00 uur. Naast cafés en restaurants moeten ook niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties als dierentuinen en pretparken op hetzelfde tijdstip sluiten, roepen de experts het kabinet op.

Het kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen. Of het kabinet de adviezen overneemt, is nog niet duidelijk.

Europees medicijnagentschap geeft groen licht voor vaccinatie vanaf 5 jaar oud

Het vaccin van BioNTech/Pfizer is veilig en effectief voor kinderen vanaf 5 jaar oud, oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het adviesorgaan roept de Europese Commissie op groen licht te geven voor vaccinatie van 5 tot en met 11-jarigen met dit vaccin.

EMA-experts concluderen dat de voordelen van het vaccin ook voor jonge kinderen zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen, die doorgaans mild zijn. Als Brussel het advies van de EMA overneemt, bepalen uiteindelijk de lidstaten zelf of ze jongere kinderen gaan vaccineren.

Momenteel worden in Nederland kinderen vanaf 12 jaar oud met het BioNTech/Pfizer-vaccin ingeënt.

Gezondheidsraad adviseert: boosterprik vanaf 18-plus, ouderen eerst

Geef een boosterprik aan iedereen boven de 18 en bied de extra vaccinatie als eerste aan ouderen aan, adviseert de Gezondheidsraad. Dat is volgens het orgaan wenselijk, omdat er tekenen zijn dat de bescherming die de vaccins bieden tegen covid-19 na verloop van tijd afneemt.

"Nu het aantal besmettingen hoog is, neemt ook het risico toe dat gevaccineerden onder de 60 jaar ernstig ziek worden. Een boostervaccinatie kan de bescherming van deze groep verbeteren", schrijft de raad in een persbericht. Daarbij is het belangrijk dat ouderen en bewoners van zorginstellingen als eerste aan de beurt komen.

Limburg grootste coronabrandhaard West-Europa, volgens cijfers ECDC

In de provincie Limburg zijn momenteel meer coronabesmettingen dan waar ook in westelijk Europa. Dat concludeert het ANP uit de data van de Europese gezondheidsdienst ECDC, die iedere donderdag geactualiseerd worden. In Limburg zijn de afgelopen twee weken 22.482 mensen positief getest. Dat komt neer op 2012 per 100.000 inwoners, iets meer dan één op de vijftig. Nooit eerder sinds het begin van de pandemie werden in Nederland zoveel besmettingen geconstateerd.

Alle Nederlandse provincies kleuren nog steeds donkerrood op de Europese coronakaart. Van de 212 regio's die het ECDC onderscheidt zijn er in en om het Oostenrijkse Salzburg, in Midden-Europa, de meeste positieve tests: 3237 op elke 100.000 inwoners. Andere landen met veel positieve tests zijn Slowakije, Tsjechië, Slovenië en Kroatië.

Waakhond oordeelt over inenten 5 tot en met 11-jarigen

Europese medicijnwaakhond EMA komt vanmiddag met een eindoordeel over het vaccineren van 5 tot en met 11-jarigen met het coronavaccins van BioNTech/Pfizer. Momenteel wordt in Nederland alleen vanaf 12 jaar en ouder met dit vaccins ingeënt tegen covid-19.

Zodra het EMA-advies er is, moet de Europese Commissie er nog mee akkoord gaan. Daarna is het aan de lidstaten of ze daadwerkelijk overgaan tot het vaccineren van kinderen uit deze leeftijdsgroep.

Bij groen licht is het de bedoeling dat 5 tot en met 11-jarigen twee prikken krijgen, van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik. Ondanks de lagere dosis maakten de kinderen van 11 jaar en jonger evenveel antistoffen aan als 16- tot 25-jarigen, zeggen Pfizer en BioNTech. Verder zouden de bijwerkingen mild zijn geweest.

OMT adviseert onderwijs open te houden, kabinet moet nog beslissen

Het OMT heeft het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het kabinet had om een vervroegd OMT-advies gevraagd vanwege de oplopende besmettingen.

Of het kabinet het advies overneemt, is niet duidelijk. Daarover zijn vandaag weer diverse overleggen. Morgenavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

Herstelbewijzen vanaf volgende week 365 dagen geldig

Naar verwachting zijn vanaf volgende week herstelbewijzen in de CoronaCheck-app 365 dagen geldig, nu is dat nog 180 dagen. De aanpassing is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Als die er binnen een week geen bezwaar tegen maakt, gaat de wijziging in.

De regeling werkt dan ook met terugwerkende kracht, zegt een woordvoerder van het ministere van Volksgezondheid. Dat betekent dat een grotere groep mensen straks ook een geldige QR-code krijgt voor locaties waar een 2G- of 3G-bewijs verplicht zijn, namelijk iedereen die het afgelopen jaar is hersteld van covid-19. De wijziging was al aangekondigd, maar moest technisch mogelijk worden gemaakt.

Overigens komen mensen alleen in aanmerking voor een herstelbewijs als ze destijds getest zijn door de GGD, of sinds halverwege oktober als ze bij een ander bedrijf getest zijn en de uitslag vervolgens is doorgegeven aan de GGD.

De aanpassing geldt sowieso alleen voor binnenlandse herstelbewijzen. Andere Europeanen die met een Europees herstelbewijs het land willen binnenkomen of naar een Nederlandse gelegenheid willen waar een herstelbewijs geldig is, kunnen dat alleen met een herstelbewijs dat maximaal 180 dagen oud is. Dat is afgesproken in Europese richtlijnen.

'EU adviseert 9 maanden na vaccinatie extra prik, anders geen coronapas'

Iedereen die zijn Europese coronareisbewijs wil blijven gebruiken, moet straks uiterlijk na negen maanden een extra vaccinatie krijgen. Met dat advies komt de Europese Commissie later vandaag, meldt Bloomberg.

Het persbureau schrijft het aankomende advies te hebben ingezien. In het document zou ook staan dat Brussel de lidstaten oproept vanaf 10 januari de grenzen weer te openen voor reizigers uit alle landen, mits ze gevaccineerd zijn met coronavaccins die door de WHO zijn goedgekeurd.

Na verloop van tijd neemt de effectiviteit van de coronavaccins iets af. De extra inenting, ook wel boosterprik genoemd, is bedoeld om dat effect tegen te gaan. Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Daardoor kan verwarring bij reizigers ontstaan. De commissie dringt erop aan dezelfde regels te hanteren.

Longarts: gevaccineerden in ziekenhuis zijn vaak ouderen met broze gezondheid

Ruwweg de helft van de coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen is gevaccineerd. "Maar je moet realiseren dat bijna tien keer meer mensen wel zijn ingeënt zijn dan niet", zegt longarts Leon van den Toorn, ook voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Hij benadrukt dat het pertinent onwaar is dat gevaccineerden evenveel kans hebben op ziekenhuisopname, zoals sommige mensen lijken te concluderen uit de opnamecijfers. Ook legt de longarts in het NOS Radio 1 Journaal uit wie de coronapatiënten zijn die op de ic of in op de verpleegafdelingen liggen.

De ongevaccineerden op de verpleegafdeling zijn gemiddeld jonger en hebben meestal geen onderliggende aandoeningen. "De gevaccineerde mensen zijn bijna zonder uitzondering personen met een hogere leeftijd die het een en ander mankeren."

Van den Toorn: "Op de ic liggen vooral ongevaccineerde coronapatiënten, daarom blijft onze oproep: laat je vaccineren." Ook is het volgens hem noodzakelijk dat straks mensen een extra prik tegen covid-19 laten zetten. Het effect van de vaccins neemt na verloop van tijd iets af. Gevaccineerde mensen met een broze gezondheid kunnen daardoor inmiddels weer meer kans hebben op ernstige ziekte door covid-19 dan vlak na de laatste inenting.

'Ruim 80.000 vliegtuigpassagiers zaten bij besmet persoon'

De afgelopen 16 maanden hebben ruim 80.000 vliegtuigpassagiers in buurt van een besmet persoon gezeten tijdens hun vlucht, meldt de Volkskrant. De krant baseert zich naar eigen zeggen op voorheen ongepubliceerde cijfers van de GGD.

In een kwart van de gevallen wist de gezondheidsdienst in contact te komen met medereizigers van besmette personen. Onduidelijk blijft hoeveel mensen uiteindelijk in het vliegtuig ook zelf covid-19 hebben opgelopen.

De 11.488 met corona besmette passagiers uit de GGD-data zaten verspreid over 9434 vluchten. Onder nauwe contacten vallen alle personen die in een straal van twee stoelenrijen om de geïnfecteerde passagier heen zaten. Volgens de krant zijn dit in totaal dus meer dan 80.000 mensen geweest.

Bezettingsproblemen door ziekte en coronamaatregelen: 'Het is heel naar'

Het toenemende ziekteverzuim tekent zich steeds nadrukkelijker af op de werkvloer. Er zijn bezettingsproblemen en in sommige gevallen dreigt het sluiten van winkels of het afzeggen van afspraken. Ondertussen loopt de werkdruk op voor degenen die zich nog wel op de werkvloer begeven, zeggen werkgevers tegen de NOS.

Het is een stapeling van problemen: de coronabesmettingsgolf, lange wachttijden voor een test bij de GGD's en quarantaineplicht voor huisgenoten van een besmet persoon. Dit alles boven op het bestaande grote personeelstekort.

Ministers bespreken in Catshuis nieuwe coronamaatregelen

In het Catshuis gaan de betreffende ministers vanmiddag in overleg over de nieuwe reeks coronamaatregelen. "Alles ligt op tafel", zegt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. Hij noemt als mogelijke opties onder meer het sluiten van scholen, kappers en sportscholen.

Morgenavond is de vervroegde kabinetspersconferentie. De nieuwe maatregelen kunnen mogelijk al zaterdag ingaan. "Het feit dat de persconferentie eerder dan gepland komt, maakt het waarschijnlijk dat er strengere maatregelen komen", zegt Boom. Maar het valt nog niet te zeggen welke regels het kabinet instelt om de almaar stijgende besmettings- en opnamecijfers te drukken. Gisteravond werd duidelijk dat een groot deel van de ziekenhuizen planbare zorg moet afzeggen.

Zelfs het sluiten van de scholen is dus een mogelijkheid, hoewel het OMT in het meest recente advies benadrukte dat dit een uiterste optie is gezien de schadelijke bijeffecten van dichte scholen voor leerlingen. Maar, zegt Boom, de hoge besmettingscijfers onder kinderen en jongeren maken de verregaande maatregel toch een realistische optie voor het kabinet.

De onderwijssector is fel tegen sluiting. "In het belang van de kinderen pleiten wij ervoor de scholen zo veel mogelijk open te houden", zegt Freddy Weima van de PO-Raad, de sectororganisatie voor primair onderwijs, in dezelfde radio-uitzending. Hij wijst erop dat alle betrokken partijen in het onderwijs extra aandacht hebben voor zelftesten, het belang van de quarantaineplicht en externe medewerkers zo veel mogelijk vanuit huis te laten werken.

Meer dan 100.000 Duitse coronadoden

Het aantal coronadoden in Duitsland is de 100.000 gepasseerd. Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldt op het coronadashboard 351 nieuwe overlijdens, waarmee het dodental op 100.119 komt.

Net als in veel andere Europese landen stijgt het aantal positieve tests in Duitsland de laatste weken snel. En ook de ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om de coronapatiënten op te vangen.

Vanwege de oplopende besmettingscijfers geldt sinds gisteren de 3G-regel in het openbaar vervoer, waardoor reizigers alleen mee mogen als ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Ook voor werknemers die op locatie werken is gisteren de 3G-regel ingegaan.

Defensie wil vaccinatieplicht voor militairen uitbreiden

Het ministerie van Defensie wil dat voor meer militairen een vaccinatieplicht gaat gelden. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt een bericht daarover in De Telegraaf. Nu geldt de verplichting alleen voor militairen die worden uitgezonden. Dat zou moeten worden uitgebreid naar personeel dat zich voorbereidt op een missie of op korte termijn kan worden uitgezonden.

Defensie voegt er wel aan toe dat de verplichting niet voor álle landen gaat gelden: het gaat om landen die zelf om de verplichting vragen of om landen waarvan Defensie zelf vindt dat het nodig is om gevaccineerd te zijn. Dat laatste zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als Defensie zorgen heeft over de gezondheidszorg in een land of als ergens de '2G'-regel geldt: alleen mensen die zijn ingeënt of die corona hebben gehad, hebben daar toegang tot bepaalde plekken.

Defensie benadrukt dat er geen algemene vaccinatieplicht voor militairen komt. Maar volgens de militaire vakbond AFMP zou het daar in de praktijk wel bijna op neerkomen. "Je hebt het dan over het hele Korps Mariniers, het Korps Commandotroepen en een deel van de Luchtmobiele Brigade. Bij elkaar gaat dat om duizenden mensen", zegt voorzitter Ton van den Berg in de krant. De bond is tegen een verplichte inenting voor alle militairen.

Het ministerie wil niet zeggen hoe hoog de vaccinatiegraad onder militairen is. Volgens de AFMP heeft een groot aantal militairen zich niet laten inenten.

Handgemeen tussen kandidaat-raadslid Purmerend en beveiliger om QR-code

In het gemeentehuis in Purmerend heeft gisteravond een kandidaat bij de herindelingsverkiezingen een handgemeen gehad met een beveiliger. Lijsttrekker Ernst van Damme van Lijst Van Damme weigerde een QR-code te tonen, die nodig was om de uitslagenavond bij te wonen.

Op beelden van de regionale omroep NH Nieuws en RTV Purmerend is te zien dat Van Damme door de beveiliger wordt tegengehouden, waarna hij zich van hem probeert los te worstelen. "Godverdomme, jullie nemen mijn recht af om een democratische bijeenkomst bij te wonen!", roept hij uit.

Lijst Van Damme heeft volgens de voorlopige uitslag niet genoeg stemmen gehaald om een zetel in de gemeenteraad te bemachtigen.

Waalse arts verdacht van het vervalsen van 2000 coronacertificaten

De Belgische politie heeft een arts opgepakt die verdacht wordt van het vervalsen van 2000 vaccinatiebewijzen. De man uit Luik is gisteravond gearresteerd. Hij riskeert een celstraf van 5 tot 10 jaar.

Het Openbaar Ministerie was al een onderzoek gestart naar de dokter. De Waalse toezichthouder op de gezondheidszorg AViQ had een klacht ingediend, nadat onregelmatigheden waren ontdekt in de vaccinaties door deze arts. Zo kwamen er mensen vanuit heel België naar Luik om zogenaamd geprikt te worden en kregen mensen de eerste en de tweede coronavaccinatie volgens de dossiers op dezelfde dag.

De man wordt vandaag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

'Stemming tijdens Outbreak Management Team-overleg zorgelijk'

De stemming tijdens het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) dat gisteravond plaatsvond, was "zorgelijk". Dat zei OMT-lid Karoly Illy naderhand in de talkshow Jinek. Over eventuele nieuwe coronamaatregelen liet hij weinig los, maar hij zei wel dat strenge maatregelen onontkoombaar zijn om het virus onder controle te krijgen. "Zolang mensen zich niet laten vaccineren of met klachten de deur uitgaan moeten we wel."

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg benadrukte bij Op1 dat het aantal coronabesmettingen op korte termijn omlaag moet. "De dagelijkse instroom van patiënten stijgt snel en maatregelen als 1,5 meter afstand en mondkapjes zijn niet meer genoeg."

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur gisterochtend 23.789 nieuwe positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Ten opzichte van gisteren zijn er 785 positieve tests meer. Ziekenhuizen in Nederland zullen op korte termijn een groot deel van hun planbare zorg moeten afzeggen, of hebben dat al gedaan.

Kuipers meent dat het kabinet nu "moet handelen", omdat het effect van de maatregelen pas na twee weken zichtbaar zal zijn in de ziekenhuisbezetting en in het aantal besmettingen.

Limburgs ziekenhuis vraagt besmette medewerkers om toch te werken

Gisteravond werd bekend dat alle ziekenhuizen in Nederland een groot deel van de planbare zorg gaan afzeggen. En dat is niet alles: in het Zuyderland ziekenhuis in Zuid-Limburg is de nood zo hoog, dat zelfs medewerkers die besmet zijn met corona wordt gevraagd om door te werken. Ziekenhuisbestuurder David Jongen noemt het in Nieuwsuur een absolute noodgreep:

Limburgs ziekenhuis vraagt besmette medewerkers om toch te werken

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog van donderdag 25 november. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.