NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Hoger onderwijs tegen invoering coronapas' • Winkeliers: te weinig capaciteit voor controle

Liveblog gesloten
 • 'Hoger onderwijs tegen invoering coronapas'

  Universiteiten, hogescholen, mbo's en studentenorganisaties zijn tegen de invoering van een coronatoegangsbewijs voor studenten. Dat meldt NRC op basis van een eigen rondgang. Deze week bespreekt de Tweede Kamer het wettelijk mogelijk maken van het invoeren van zo'n toegangsbewijs, waarbij studenten alleen na een vaccinatie, negatieve test of herstel van ziekte toegang hebben tot hoorcolleges of werkgroepen.

  De vereniging van universiteiten VSNU vindt het "principieel niet kunnen dat je studenten de toegang weigert tot onderwijs op grond van hun vaccinatiestatus", aldus een woordvoerder tegen de krant. En de Vereniging Hogescholen vergelijkt de controle van toegangspassen met een groot festival, maar dan elke dag. "Je zou het aan docenten moeten vragen om te scannen voor colleges, maar dat willen we niet. Zij zijn er om onderwijs te geven, niet om studenten de toegang te weigeren."

  Ook studentenorganisaties ISO en LSVb en de MBO Raad zijn tegen het plan, zeggen ze tegen NRC.

 • Aangifte tegen testaanbieder om valse vaccinatiebewijzen

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan tegen een aanbieder van coronatests wegens "sterke vermoedens" dat die valse vaccinatiebewijzen heeft uitgegeven. Het bedrijf heeft geen toegang meer tot het systeem van de CoronaCheck-app en kan geen afspraken meer inplannen voor Testen voor Toegang.

  "We streven ernaar om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren", laat een woordvoerder van het ministerie weten. Er is aangifte gedaan bij de politie, die de zaak "heel serieus" neemt. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld.

 • ChristenUnie wil iedereen laten testen in plaats van 2G

  Coalitiepartij ChristenUnie heeft grote principiële bezwaren tegen het voorstel van het kabinet om een 2G-toegangspas in te voeren, waarbij ongevaccineerden geen QR-code meer kunnen krijgen met een negatieve test. In plaats daarvan stelt de partij een 1G-beleid voor, waarbij iedereen zich moet laten testen om een QR-code te krijgen. Dit geldt dan ook voor gevaccineerden.

  Volgens de partij leidt de 2G-maatregel tot grote tweedeling in de samenleving en gaan de voorgestelde coronamaatregelen "richting dwang", zegt de ChristenUnie tegen Nieuwsuur.

  Zonder steun van de coalitiepartij is het de vraag of er een meerderheid voor het 2G-voorstel komt. Onder meer CDA, GroenLinks en de PvdA twijfelen over de maatregel.

 • Feestcafé in Schijndel verhuist met feestgangers naar België om maatregelen te ontlopen

  Een danscafé in Schijndel ontloopt de Nederlandse coronamaatregelen door tijdelijk een vestiging net over de grens te openen, meldt Omroep Brabant. Op de nieuwe locatie in het Belgische Turnhout is plek voor 200 feestgangers.

  Op vrijdag- en zondagavond organiseert het danscafé feesten. De bezoekers worden op vaste tijden met bussen de grens over gebracht. Ook gaat het eigen personeel mee, net als de beveiligers en de dj's.

  Bezoekers mogen niet zelf met de auto komen, en een QR-code is verplicht. Zolang er geen strengere coronamaatregelen gelden in België zijn er volgens de café-eigenaar geen regels die deze aanpak verbieden.

 • Winkeliers: niet genoeg capaciteit voor controle coronapas

  Winkeliers hebben tienduizenden medewerkers nodig om te kunnen controleren op het coronatoegangsbewijs, maar die capaciteit hebben ze niet. Dat zeggen branchevertegenwoordigers INretail, RND, Vakcentrum en de Nationale Winkelraad. Winkeliers zouden bij de invoering van de coronapas tussen de 300 miljoen en 500 miljoen checks per maand moeten uitvoeren.

  Het demissionaire kabinet wil de pas ook bij niet-essentiële winkels verplicht stellen, maar daarvoor moet eerst een wetswijziging worden doorgevoerd.

  Naast de grote aantallen checks zijn winkeliers ook bang voor discussies bij de deur die uit de hand kunnen lopen. Deze zorgen hebben de branchevertegenwoordigers vandaag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer en het Veiligheidsberaad.

  De sector wil zelf het aantal coronabesmettingen beperken door onder andere minder mensen in de winkels toe te laten en afstand houden te verplichten.

  ANP
 • Evenementenbranche wil extra steunmaatregelen

  De evenementenbranche wil extra nood- en steunmaatregelen, nu strengere coronamaatregelen zijn ingevoerd voor de komende weken. De Alliantie van Evenementenbouwers verwacht dit jaar 85 procent van de omzet mis te lopen bij publieksevenementen, staat in een brief aan de Tweede Kamer.

  Door de nieuwe maatregelen ligt de kaartverkoop van evenementen volledig stil. Niet alleen voor de drie weken waarin de maatregelen gelden, maar ook voor de periode daarna. Opdrachten voor begin volgend jaar worden ingetrokken. De organisatie vraagt steun voor projecten die zijn afgeblazen, en om loon en vaste kosten te betalen.

 • Aftelmoment Oud en Nieuw in Amsterdam gaat niet door

  Het nationale aftelmoment op het Museumplein in Amsterdam op Oudejaarsavond gaat niet door, meldt de gemeente Amsterdam. Ook heeft burgemeester Halsema besloten om de georganiseerde nieuwjaarsvieringen en vuurwerkshows af te gelasten.

  Door de stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames, en de grote investeringen die Amsterdam moet doen voor de shows, noemt de gemeente het niet verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen.

 • Moeilijk om testafspraak te maken bij de GGD

  Op het moment is het bij de GGD zo druk, dat het moeilijk is om een testafspraak te maken. Mensen die online een afspraak willen maken via coronatest.nl, krijgen daar niet altijd de mogelijkheid voor. Ze krijgen dan het bericht 'Geen testplaats gevonden' te zien. Bezoekers wordt gevraagd om het later nog eens te proberen of met de telefoonlijn te bellen. Eerder werd al gemeld dat het extreem druk is aan de telefoonlijnen.

  De GGD probeert iedereen binnen 36 uur in te plannen voor een testafspraak. Door de drukte moeten mensen soms langer wachten of verder reizen voor een afspraak.

  Monique Went
 • Weinig controle coronatoegangsbewijs op terras en in zorginstellingen

  Volgens cijfers van het RIVM wordt voornamelijk in de sportschool, op het terras en in zorginstellingen weinig gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Zo wordt in 65 procent van de gevallen de QR-code niet gescand op het terras, en in 68 procent van de gevallen niet in zorginstellingen. Daarbovenop komen nog de gevallen waarin het toegangsbewijs wel wordt gecontroleerd, maar niet om een identiteitsbewijs wordt gevraagd.

  Dat meldde Jaap van Dissel van het RIVM vandaag tijdens een briefing over corona aan de Tweede Kamer. De cijfers komen uit een gedragsonderzoek van het RIVM dat begin november is afgenomen.

  In de bioscoop wordt het beste gecontroleerd. In 45 procent van de gevallen wordt daar de QR-code gescand en een identiteitskaart bekeken.

 • RIVM: 19.274 positieve coronatests, vertekend beeld door storing

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 19.274 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 7250 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.527 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 39 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Wel zijn de cijfers vandaag extra hoog vanwege een storing in de systemen in de afgelopen dagen.

  NOS

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1985 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1863), van wie 380 op de IC (gisteren: 377), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  NOS

  Bij het RIVM werden 16 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 24 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  NOS
 • Eerste uitnodigingen boosterprik donderdag op de mat

  Vanaf 18 november krijgen de eerste mobiele 80-plussers een uitnodiging voor een boosterprik op de mat. Dat vertelt Mariska van Blankers, RIVM-programmadirecteur covid-vaccinatie. In december zou iedereen in deze groep de kans moeten hebben gehad om een afspraak voor een extra prik te maken. Vanaf januari zijn de 60- tot 80-jarigen aan de beurt. De ouderen die zelf niet naar een GGD-locatie kunnen, worden vanaf januari thuis geprikt door de GGD.

  Zorginstellingen met medische dienst krijgen vanaf volgende week hun eerste vaccins en kunnen dan de bewoners vaccineren. Bewoners van zorginstellingen zonder medische dienst worden vanaf januari gevaccineerd door de GGD. Ook alle zorgmedewerkers, zo'n miljoen mensen, krijgen een uitnodiging voor een booster.

  Het zorgpersoneel gaat het zorgpersoneel prikken, maar dat mag niet ten koste gaan van het prikken van kwetsbare ouderen, benadrukt Van Blankers. Dat wordt dus gedaan door ziekenhuispersoneel en andere zorgmedewerkers, maar niet door GGD-personeel. Dat wordt vrijgehouden voor de ouderen.

  In totaal komen zo'n 5,5 miljoen mensen in aanmerking voor een boosterprik de komende maanden. Dat vergt extra personeel bij de GGD. Dat is een stevige opgave, schetst GGD-directeur Jaap Eikelboom. "In de vorige vaccinatiecampagne nam het testen af terwijl we meer gingen vaccineren. Nu loopt dat beide op, en dat vraagt om meer personeel."

 • Verwarring over quarantaineplicht voor huisgenoten

  Er is verwarring ontstaan over de aangescherpte coronaregels voor huisgenoten van mensen die positief zijn getest. Afgelopen vrijdag kondigde het demissionaire kabinet aan dat alle huisgenoten in quarantaine moeten, ongeacht of ze gevaccineerd zijn of niet.

  Maar online zijn de adviezen nog steeds niet aangepast en ook de GGD's adviseren niet eenduidig. Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS komt dat doordat nog niet alles "praktisch geregeld is".

 • De Jonge en Grapperhaus over uitspraak ongevaccineerden Baudet: 'Echt schofterig'

  De demissionaire ministers De Jonge en Grapperhaus hebben er geen goed woord voor over dat Forum voor Democratie-leider Baudet ongevaccineerden "de nieuwe Joden" noemt. "Tegen iedereen die denkt dat de situatie nu te vergelijken is met die van een Jood onder het naziregime, ga naar het Namenmonument en laat je rondleiden", zei Grapperhaus voorafgaand aan een wekelijks coronaoverleg in het Torentje.

  Het Holocaust Namenmonument met daarop de namen van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers werd in september onthuld in Amsterdam.

  In een Twitterbericht schreef Baudet gisteren dat de situatie van nu, vanwege de coronamaatregelen, te vergelijken is met de jaren 30 en 40. Grapperhaus noemde de vergelijking "echt schofterig" en "schunnig" en zei dat het verder aan het OM en de rechtspraak is om te kijken wat zij ervan vinden.

  Coronaminister De Jonge noemde de uitspraken "walgelijk en kwetsend voor veel mensen". Verder wilde hij er niet veel over zeggen, want "alles wat je aandacht geeft, groeit".

 • Drukte aan de telefoon en online bij de GGD houdt aan

  Het is op dit moment extreem druk aan de telefoonlijnen om een testafspraak te maken. Dat zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR tegen de NOS. Ook zijn er veel mensen tegelijkertijd ingelogd op coronatest.nl.

  Ook vorige week was het druk bij de GGD. Volgens de woordvoerder is de drukte "onveranderd hoog" ten opzichte van vorige week. Daarnaast is het op maandagen altijd drukker.

  "We doen ons best om iedereen binnen 36 uur in te plannen voor een testafspraak. De drukte maakt dat mensen soms wat langer moeten wachten of wat verder moeten reizen om getest te worden. Wij vragen hier begrip voor."

  Als het niet direct lukt om een medewerker aan de lijn te krijgen, vraagt GGD GHOR mensen om niet meteen weer te bellen, maar het later op de dag nog een keer te proberen.

 • Ruim 19.000 positieve tests geregistreerd, ook weer meer mensen in ziekenhuis

  Het aantal positieve tests dat is gemeld bij het RIVM, is tot 10.00 uur vanmorgen gestegen naar meer dan 19.200. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bij de start van de technische briefing van de Tweede Kamer.

  Het gaat opnieuw om het hoogste aantal besmettingen sinds de start van de corona-epidemie. Daarbij hoort wel de kanttekening dat de cijfers vandaag extra hoog zijn vanwege een storing in de systemen in de afgelopen dagen. Verder werd er in de eerste maanden van de crisis nauwelijks getest.

  Kuipers maakte ook bekend dat er inmiddels 1985 covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. Dat zijn er 122 meer dan gisteren. Op de IC-afdelingen liggen 380 mensen, 3 meer dan gisteren. "De stijging in de ziekenhuizen gaat onverminderd hard", aldus Kuipers, die tegelijkertijd wel "een sterk dempend effect van de vaccinaties" constateert.

  De weer toegenomen drukte in de ziekenhuizen heeft consequenties, liet Kuipers de Kamerleden zien: in 31 van 71 Nederlandse ziekenhuizen kunnen op dit moment niet alle planbare zorg meer leveren. Dat was vorige week de helft daarvan. Nog maar 15 ziekenhuizen verzorgen inhaalzorg, die eerder vanwege corona moest worden uitgesteld. Dat waren er vorige week nog 21.