De ChristenUnie wil dat ongevaccineerden met een coronapas overal binnen kunnen blijven komen.

Coalitiepartij ChristenUnie wil iedereen testen in plaats van 2G-beleid

De ChristenUnie heeft grote principiële bezwaren tegen het voorstel van het kabinet voor een 2G-toegangspas, waarbij ongevaccineerden geen QR-code meer kunnen krijgen. De partij wil in plaats daarvan dat iedereen, ook gevaccineerden, zich moet laten testen om een QR-code te krijgen.

Zonder steun van de coalitiepartij is het zeer de vraag of er een meerderheid voor het 2G-voorstel komt. Onder meer CDA, GroenLinks en de PvdA twijfelen nog over de maatregel.

'Verdere polarisatie voorkomen'

Het kabinet zei vrijdag dat het werkt aan een wet om ongevaccineerden niet meer toe te laten op locaties waar de risico's op besmetting het allergrootst zijn, zoals bijvoorbeeld volle kroegen, festivals en evenementen. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker leidt die maatregel tot een te grote tweedeling in de samenleving tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.

De voorgestelde coronamaatregelen gaan "richting dwang", zegt ze tegen Nieuwsuur. "Laten we verdere polarisatie voorkomen." Ook denkt ze dat het 2G-beleid de bereidheid tot vaccineren niet zal vergroten.

1G

De partij komt met een alternatief: een 1G-beleid. Voor plekken "waar de risico's groot zijn" en grotere evenementen, zoals een voetbalwedstrijd, moet iedereen een PCR-test doen, ook mensen die gevaccineerd zijn of genezen van corona. "Je weet heel goed wanneer je naar een evenement gaat en dan kan je je prima laten testen", zegt Bikker. Voor bijvoorbeeld een bezoek aan een café of restaurant zou een sneltest volstaan.

Bikker: "Ik vind het belangrijk dat we toegang houden voor iedereen maar vooral ook de besmettingen omlaag krijgen. En dan is het heel erg goed om juist iedereen te testen. Dit is een beleid zonder kloven en we kunnen elkaar er nog beter mee beschermen."

De ChristenUnie heeft ook grote bezwaren tegen een coronatoegangsbewijs op het werk. Voor werkplekken waar afstand houden lastig is, pleit Bikker voor een 1G-beleid. "Je kan prima een snelteststraat inrichten bij zo'n locatie."

De partij, die nu in de formatie met VVD en D66 onderhandelt over een kabinet-Rutte IV, stemde eerder als enige coalitiepartner ook tegen de invoering van de coronapas.

Kabinet laat keuze aan ondernemers

Overigens kunnen ondernemers binnen het 2G-plan van het kabinet zelf kiezen of zij de maatregel in hun zaak willen invoeren of dat ze een negatieve test ook genoeg vinden. Bij 3G moet iedereen dan op een vaste plek zitten en mogen mensen niet dansen of aan de bar staan.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) begrijpt het dilemma van de keuze tussen 2G of 3G. "Maar als we met 2G een café langer open kunnen houden of een festival kunnen laten doorgaan dan is het onze taak om die keuze te maken", zo zei De Jonge eerder. Critici vinden dat je die keuze niet bij de ondernemers neer kunt leggen, maar dat de politiek er een besluit over moet nemen.

Morgen debatteert de Kamer over de nieuwe coronamaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl