Betogers tegen de maatregel, gisteren in Wenen
NOS NieuwsAangepast

Lockdown ongevaccineerden Oostenrijk ingegaan, 'wordt heel lastig te handhaven'

In Oostenrijk geldt sinds middernacht in het hele land een lockdown voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Inwoners van 12 jaar en ouder zonder prik of doorgemaakte besmetting mogen dan alleen het huis nog uit om naar hun werk, school of studie te gaan, essentiële boodschappen te doen of om medische redenen.

In het land wonen bijna 9 miljoen mensen, het uitgaansverbod voor ongevaccineerden zal naar schatting zo'n 2 miljoen mensen treffen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich er niet aan te houden.

De lockdown voor ongevaccineerden gaat in elk geval tien dagen duren. Mensen die zich er niet aan houden kunnen een boete krijgen tot 1450 euro. De politie heeft opdracht gekregen om te controleren of mensen zijn gevaccineerd. Niet op straat, maar wel in openbare gelegenheden zoals horeca, kerstmarkten, bibliotheken of kledingwinkels. Daar worden op wijkniveau agenten mee belast.

De lockdownmaatregel wordt genomen onder druk van het snel oplopende aantal infecties. Zondag zijn iets meer dan 11.500 nieuwe besmettingen gemeld, een week geleden was dat nog ruim 8500. Oostenrijk heeft iets minder dan 9 miljoen inwoners.

Bondskanselier Schallenberg wijst erop dat vooral ongevaccineerden covid-19 krijgen. Zij hadden al geen toegang meer tot horeca, sportscholen en kappers en die beperkingen worden nu dus uitgebreid. De vaccinatiegraad in Oostenrijk - rond de 65 procent - is in vergelijking met andere Europese landen laag.

Zo reageerden Oostenrijkers op het nieuws:

Oostenrijkers over de lockdown voor ongevaccineerden: 'Het is onlogisch en discriminerend'

Het Oostenrijkse equivalent van het Outbreak Management Team is overigens sceptisch over de lockdown voor ongevaccineerden. Die instantie verwacht er weinig effect van en heeft grote twijfels over de handhaving, die alleen uitvoerbaar zou zijn als daar veel extra mankracht voor komt.

De rechtse oppositiepartij FPÖ ziet de maatregel als strijdig met de grondwet en dient een klacht in bij het constitutionele hof. Partijleider Kickl spreekt op Facebook van een "corona-apartheidssysteem". De FPÖ heeft opgeroepen tot een grote demonstratie in Wenen, komende zaterdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl