Oostenrijk overweegt algeheel nachtelijk uitgaansverbod • RIVM: 12.052 besmettingen
- Welkom in het coronablog van zondag 14 november
- RIVM: 12.052 nieuwe besmettingen
- Lockdown voor niet-gevaccineerden in Oostenrijk
- 15 aanhoudingen bij onrust in Leeuwarden
- Experts: waarschijnlijk ook volgend jaar najaarsgolf
Oostenrijk denkt aan algeheel nachtelijk uitgaansverbod
De regering van Oostenrijk overweegt om een algeheel uitgaansverbod voor de nacht in te voeren. Een besluit daarover valt woensdag, zei de minister van Volksgezondheid zondagavond in een actualiteitenprogramma op tv.
Vanaf komende nacht wordt al een lockdown van tien dagen van kracht voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Die mogen alleen nog naar hun werk, essentiële boodschappen doen of om medische redenen naar buiten. Als het algemene uitgaansverbod er komt gaat dat gelden vanaf 22.00 uur en dat betekent bijvoorbeeld de sluiting van alle horeca die 's nachts open is.
De regering hoopt op die manier het aantal contacten tussen mensen te verminderen. Voor ongevaccineerden zijn in het land al verschillende beperkingen van kracht, zo mogen ze niet meer in de horeca en in theaters komen.
Leukemiepatiënt Floortje (15) kan met 2G nergens heen
De 15-jarige Floortje Haank uit Zutphen baalt van de mogelijke invoering van 2G in Nederland, het systeem waarbij alleen gevaccineerden en mensen die corona gehad hebben toegang krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. De Zutphense vocht drie jaar tegen leukemie en zegt tegen Omroep Gelderland dat ze zich niet kan laten inenten, omdat er in alle vaccins een stof zit die ze niet verdraagt. Het gaat om polyethyleenglycol (PEG), dat ook in één van haar chemokuren zat.
Volgens haar moeder heeft Floortje de afgelopen jaren geïsoleerd geleefd. "Daarom is ze ook best wel flink depressief geweest. Maar met het einde in zicht was ze aan het opbloeien. Ze wilde weer eens wat met vriendinnen afspreken. Gewoon de dingen die een meisje van 15 hoort te doen." Floortje hoopt dat er nog een aanpassing in het beleid komt, voor mensen die door de eventuele 2G-maatregel tussen wal en schip geraken.
Lees hier een artikel dat we eerder schreven over 2G:
Israël geeft groen licht voor vaccinatie 5 tot 12-jarigen
Israël geeft toestemming om kinderen tussen de 5 en 12 jaar met het Pfizer-vaccin in te enten. De regering volgt het advies van een raad van medisch specialisten daarover.
Het gaat om hetzelfde Pfizer-vaccin dat Israël voor de rest van de bevolking gebruikt, alleen is de dosis drie keer zo klein. Farmaceut Pfizer zegt dat 91 procent van kinderen in deze leeftijdsgroep niet ziek wordt als ze zijn ingeënt.
De vaccins zijn enkele weken geleden al besteld en worden de komende week geleverd. Israël loopt steeds voorop bij het toedienen van vaccins. Het was vorig jaar een van de eerste landen die met vaccineren begonnen. 4 miljoen van de 9 miljoen inwoners zijn al voor de derde keer ingeënt.
Oppositie in Oostenrijk verzet zich tegen lockdown voor niet-gevaccineerden
De Oostenrijkse oppositiepartij FPÖ heeft voor zaterdag een demonstratie aangekondigd tegen de jongste coronamaatregelen van de regering. Ook dient de rechts-populistische partij een klacht in bij het constitutionele hof omdat de maatregelen in strijd zouden zijn met de grondwet.
In Oostenrijk gaat morgen een lockdown van tien dagen in voor niet-gevaccineerden. De lockdown geldt voor ongeveer twee miljoen mensen die niet of niet volledig zijn ingeënt. Ze mogen alleen nog voor noodzakelijke activiteiten naar buiten, zoals boodschappen doen, werken, een wandeling maken of een prik halen. FPÖ-leider Herbert Kickl noemt dit een "corona-apartheidssysteem".
De vaccinatiegraad in Oostenrijk is met 64 procent een van de laagste in de Europese Unie. Bondskanserlier Schallenberg noemt het "beschamend laag". Het doel van de lockdown is om de vaccinatiebereidheid te vergroten en de kans op verspreiding van het virus te verkleinen, zegt de regering.
Ook in Beieren 2G-aanpak
De premier van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, is bang dat Duitsland zijn grip op de coronauitbraak verliest. In Beieren geldt vanaf dinsdag de 2G-regel in restaurants, hotels en bij evenementen. Niet-gevaccineerden zijn daar niet langer welkom, ook niet met een negatieve test. Hij wil dat andere deelstaten deze stap ook zetten.
Volgens de Beierse premier gaat Duitsland een dramatische winter tegemoet. Als de coronamaatregelen niet worden aangescherpt, dreigt de zorg in te storten, zegt hij. "We struikelen in korte broek en met zomerbanden een ijskoude winter binnen. Dat gaat niet werken."
Söder roept de coalitepartijen in Berlijn op de waarschuwingen van medici serieus te nemen. Hij wil dat in heel Duitsland het 2G-systeem wordt ingevoerd, of zelfs 2G-plus waarbij gevaccineerden en mensen die van corona hersteld zijn ook nog een negatieve testuitslag moeten overleggen, voordat ze ergens naar binnen mogen.
Ook topdrukte in ziekenhuizen Belgisch Limburg
Ook in Belgisch Limburg heerst topdrukte op de IC's door een toevloed van coronapatiënten. Nu de vierde coronagolf aanzwelt roept de directie van Ziekenhuis Oost-Limburg iedereen op om extreem voorzichtig te zijn in het contact met anderen, schrijft de VRT.
"We staan met de rug tegen de muur", zegt ziekenhuisdirecteur Erwin Bormans, "onze mensen zijn op, we hebben een heel hoog ziekenpercentage. Er zijn mensen die zeggen dat ze ook voor een vierde keer zullen rechtkrabbelen en doen wat moet, maar die ook zeggen dat ze nadien ontslag zullen nemen en de medische sector zullen verlaten. Dat is geen kwestie van slechte wil, die mensen zijn gewoon op".
RIVM: 12.052 nieuwe besmettingen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.052 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1837 minder dan gisteren. Door een storing bij een van de leveranciers van de GGD zijn de coronacijfers van het RIVM gisteren, vandaag en de komende dagen vertekend.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.465 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
1863 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1863 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1790), van wie 377 op de IC (gisteren: 365), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
7 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 7 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 25 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.
In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
Lockdown voor niet-gevaccineerden in Oostenrijk
In Oostenrijk gaat morgen een lockdown in voor niet-gevaccineerden. De maatregel treft miljoenen mensen die niet of niet volledig zijn ingeënt. De vaccinatiegraad in Oostenrijk is met 64 procent een van de laagste in de Europese Unie.
De besmettingscijfers bereiken recordhoogtes, gisteren werden 13.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Bondskanselier Schallenberg noemt de vaccinatiegraad "beschamend laag". Mensen die niet zijn ingeënt, mogen alleen in noodzakelijke gevallen naar buiten, bijvoorbeeld voor boodschappen, werk of een inenting.
Lees hieronder meer:
Duitsland werkt aan nieuwe thuiswerkplicht, alleen met QR-code naar kantoor
Bij de aanscherping van de coronamaatregelen overweegt Duitsland het thuiswerken opnieuw verplicht te stellen. Daarnaast wordt gewerkt aan de 3G-regel, die ook voor het werk zou gaan gelden. Die regel houdt in dat alleen mensen die gevaccineerd, getest of van corona genezen zijn naar hun werk mogen.
Een en ander staat in een plan dat persbureau DPA heeft ingezien. Werkgevers moeten het volgens het voorstel mogelijk maken dat mensen die kantoorwerk of vergelijkbaar werk doen thuis werken, tenzij er dwingende redenen zijn om hen naar het werk te laten komen. De medewerkers moeten thuis werken, tenzij ze die mogelijkheid niet hebben.
Bronnen rond de fracties van SPD, Grünen en FDP, die werken aan een coalitieregering, zeggen dat de partijen het nog niet helemaal eens zijn. De thuiswerkregel is onderdeel van een wetsontwerp voor de 3G-maatregel.
De thuiswerkplicht gold in Duitsland al eerder, maar werd eind juli opgeheven. Sinds die tijd zijn bedrijven verplicht hun werknemers twee coronatests per week aan te bieden.
15 man vastgezet na onrust in Leeuwarden
Bij de rellen in Leeuwarden gisteravond naar aanleiding van de vervroegde sluitingstijd van de horeca zijn vijftien mensen aangehouden. Zes van hen zijn minderjarig. Ze zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging, belediging en geen gehoor geven aan bevelen van de politie. Ze worden vandaag verhoord.
De politie onderzoekt beelden van de ongeregeldheden en sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.
De mobiele eenheid moest in actie komen toen een groep jongeren zwaar vuurwerk afstak en vuurwerk en bierflesjes naar de politie gooide.
Op het plein voor het gerechtsgebouw in de stad hadden honderden jongeren zich verzameld na het sluiten van de horeca om 20.00 uur en begonnen ze een feest. De aanvankelijk gezellige sfeer met zang en muziek sloeg om toen de feestvierders weigerden het centrum te verlaten en de politie begonnen te bekogelen.
Doden bij brand op corona-afdeling in Bulgaars ziekenhuis
Bij een brand in een ziekenhuis in Bulgarije zijn drie coronapatiënten om het leven gekomen. De brand brak vannacht uit op de covid-afdeling van het ziekenhuis in de Zuid-Bulgaarse stad Sliven.
Het vuur bleef beperkt tot een kamer en was snel geblust. Daarna vond de brandweer twee doden. Een derde man werd met zware brandwonden naar een ander ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.
De oorzaak van de brand wordt onderzocht, maar is waarschijnlijk een sigaret die een van de patiënten had opgestoken, zegt het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.
In Bulgarije liggen meer dan 8000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 700 op de intensive care. Het land heeft met ruim 3 miljoen gevaccineerden de laagste vaccinatiegraad in de Europese Unie en hoort bij de landen met de hoogste sterftecijfers. De afgelopen vier weken zijn bijna 4000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.
Experts: najaarsgolf ook volgend jaar waarschijnlijk
De hoge vaccinatiegraad in Nederland heeft het uitbreken van een najaarsgolf niet kunnen voorkomen. De vaccinatiegraad is 86 procent en de vaccins beschermen uitstekend tegen ziekenhuisopname, maar kunnen verspreiding van het virus niet voldoende tegenhouden.
Ook voor volgend najaar verwachten experts een nieuwe coronagolf. "Het virus blijft gewoon circuleren. Ik reken erop dat het virus ons leert dat we ons gedrag moeten aanpassen of maatregelen moeten nemen", zegt epidemioloog Luc Coffeng.
Lees hieronder meer:
Sneeuwpanters in Amerikaanse dierentuin dood na coronabesmetting
In de dierentuin van Lincoln in de Amerikaanse staat Nebraska zijn drie sneeuwpanters doodgegaan aan het coronavirus. Lincoln Children's Zoo noemt de dood van de dieren "hartverscheurend". De sneeuwpanters Ranney, Everest en Makalu werden sinds vorige maand behandeld tegen het virus, maar kregen complicaties.
Twee Sumatraanse tijgers die ook zijn besmet, Axl en Kumar, zijn hersteld van het virus. De dierentuin blijft maatregelen nemen om het virus buiten de deur te houden, zowel voor de dieren als voor bezoekers van het park.
Ook in een aantal andere dierentuinen in de VS, waaronder die van St. Louis en Denver, is een corona-uitbraak geweest onder dieren.
Australië in januari klaar voor inenten kinderen onder 12
Australië begint waarschijnlijk in januari met het inenten van kinderen onder de 12. Minister Greg Hunt van Volksgezondheid zegt dat het dit jaar nog niet lukt om te beginnen met het inenten van kinderen vanaf 5 jaar, omdat de gezondheidsautoriteiten de veiligheid nog aan het onderzoeken zijn. Ze verwachten daarmee begin januari klaar te zijn. "Ze werken zo hard ze kunnen", zegt Hunt.
In de Verenigde Staten heeft de Food en Drug Administration het gebruik van het vaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar eind oktober goedgekeurd. De gezondheidsdienst heeft het gebruik daarna aanbevolen.
Het Nederlandse kabinet heeft de Gezondheidsraad vorige week om advies gevraagd voor het inenten van kinderen onder de 12 met een kwetsbare gezondheid. Het EMA komt naar verwachting half december met een advies over het inenten van kinderen.
Nieuwe maatregelen op Bonaire vanwege stijgend aantal besmettingen
Het aantal coronabesmettingen op Bonaire, waar ruim 20.000 mensen wonen, loopt op. Gisteren waren het er 156, tien dagen eerder 105 en een week daarvoor 82. Ter vergelijking: op Curaçao, met ruim 150.000 inwoners, zijn 100 mensen besmet, op Sint-Maarten (ruim 43.000 inwoners) zijn het er 29.
Daarom zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. Vanaf morgen mogen op Bonaire niet meer dan 25 personen tegelijk in een ruimte verblijven in plaats van 50. Volgens gezaghebber Edison Rijna zijn de afgelopen weken vooral binnen veel mensen besmet geraakt: thuis, op het werk of op school. Ook wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken.
Voor professionele bijeenkomsten met meer dan 50 mensen moet een plan van aanpak worden ingediend. Publiek bij een zang- of dansevenement moet een coronatoegangsbewijs tonen.
Op Bonaire is bijna 75 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus, 85 procent heeft in ieder geval één vaccinatie gehad. Van de 12- tot 18-jarigen is 58 procent minimaal een keer ingeënt.
Detailhandel tegen QR-code op het werk
Voorzitter Krein Brons van detailhandelorganisatie Inretail waarschuwt tegen de invoering van de QR-code op het werk. Ook is hij tegen het gebruik van een QR-code voor klanten.
In Nieuwsuur zei hij: "Als we dit gaan doen, ontstaat er een enorme polarisatie." Ook zei hij dat ondernemers ongevaccineerde werknemers niet zonder doorbetaling van loon naar huis kunnen sturen. Dat mag wettelijk niet. "En als je ze wel gaat doorbetalen, dan willen anderen ook wel een dag vrij".
Hij voorziet dat het scannen van een coronapas voor werknemers en het gebruik van een QR-code voor klanten tot grote problemen leidt. "Dat worden gewoon complete gevechten. Dat wordt onderschat. Daar in Den Haag weet men absoluut niet wat er op de werkvloer gebeurt."
ME treedt op tegen rellende jongeren in Leeuwarden
In Leeuwarden is de Mobiele Eenheid gisteravond in actie gekomen toen een groep jongeren zwaar vuurwerk afstak en vuurwerk naar agenten gooide. Zeker vijftien mensen zijn aangehouden.
Agenten op het Wilhelminaplein trokken zich terug toen ze werden belaagd, waarna de ME ingreep.
Honderden jongeren verzamelden zich op het plein na het sluiten van de horeca en richtten een feest aan. Op de trappen van het gerechtsgebouw werd gedronken en gezongen. Woordvoerder Eijer van de plaatselijk horeca toonde zich in eerste instantie enthousiast. "Zo willen wij het elke avond wel hebben", zei hij kort voor de stemming omsloeg en grimmig werd.
Goedemorgen
Welkom in het coronablog van zondag 14 november. Hier houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren vind je hier.