liveblog
NOS NieuwsAangepast

3746 positieve tests, hoogste aantal sinds eind juli • VS wil snel 5- tot 11-jarigen vaccineren

  • Welkom in het coronablog van woensdag 13 oktober.
  • Burgemeester Staphorst wil niet oproepen tot vaccineren.
  • Nooit gebruikte testlocatie in Zwolle kostte 2 miljoen.
  • Nieuw risiconiveau: 'zorgelijk' in heel Nederland.
  • OMT: situatie komend najaar 'onzeker'.
liveblog gesloten

VS start mogelijk begin november met vaccineren jonge kinderen

Amerikaanse kinderen kunnen mogelijk al vanaf begin volgende maand een coronavaccinatie krijgen. Het Witte Huis moedigt staten aan om op korte termijn vaccinatieprogramma's op te zetten voor kinderen tussen 5 en 11 jaar.

De Verenigde Staten hebben genoeg vaccins op voorraad om zo'n 28 miljoen kinderen te vaccineren. De dosis voor kinderen is een derde van de dosis die volwassenen van het vaccin krijgen.

Pfizer heeft op dit moment een aanvraag lopen bij de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA, om het Pfizer/BioNTech-vaccin goed te keuren voor kinderen tussen 5 en 11 jaar. De aanvraag wordt eind deze maand door de FDA besproken.

Rechter: schakers hebben coronabewijs nodig bij NK

Zes schakers hebben bij de rechter bakzeil gehaald in een zaak die ze hadden aangespannen over het NK in Hoogeveen. De schakers wilden via een kort geding afdwingen dat zij tijdens het toernooi, dat vrijdag begint, geen toegangstests hoeven te ondergaan. Ze beargumenteerden dat het testen hun voorbereiding zou verstoren.

Nu de rechter heeft bepaald dat alle deelnemers een coronabewijs moeten tonen, zien al twee schakers van deelname af. Het gaat om titelhouder Lucas van Foreest, en Migchiel de Jong. De andere vier zijn oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Ivo Maris en Machteld van Foreest.

Burgemeester Staphorst wil niet oproepen tot vaccineren

Het aantal positieve coronatests loopt sinds begin deze maand hard op in de gemeente Staphorst. Bij het RIVM werden tot 10.00 uur vanochtend 43 nieuwe positieve tests gemeld. Eind september was het aantal positieve coronatests per dag in de gemeente nog slechts een handjevol.

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst maakt zich zorgen over zieke inwoners en roept de bevolking op samen de besmettingen terug te dringen. Zo zouden Staphorsters anderhalve meter afstand moeten houden en zich moeten laten testen. Toch wil de burgemeester inwoners niet oproepen om zich te laten vaccineren, zegt hij tegen RTV Oost.

"Ik ben niet van pertinente dingen, niet van de uitersten. Ik denk dat we elkaar vinden in het midden - zeker in Staphorst. Natuurlijk is het zo dat vaccineren enorm helpt om deze pandemie de kop in te drukken. Maar er zijn mensen die daar niet voor kiezen en daar heb ik respect voor. Ik hoop dat mensen elke dag goed hun eigen afweging maken", aldus Ten Kate.

3746 positieve tests, hoogste aantal sinds eind juli

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3746 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 843 meer dan gisteren en het hoogste aantal sinds 29 juli.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2806 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 62 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 524 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 512), van wie 137 op de IC (gisteren: 138), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 4 doden per dag een week eerder.

VWS: wegvallen CureVac-vaccin geen probleem voor Nederland

Het besluit van de Duitse farmaceut CureVac om te stoppen met de ontwikkeling van een coronavaccin, is geen probleem voor de Nederlandse vaccinatiestrategie. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS tegen persbureau ANP.

Nederland had wel alvast 10,7 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, maar het ministerie heeft bij de strategie "op meerdere paarden gewed".

Gisteren besloot CureVac te stoppen met zijn vaccin. Uit onderzoek was eerder al gebleken dat het maar voor 48 procent werkzaam was. Het vaccin was nog niet goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Gommers: versoepel niet, piek van 400 coronapatiënten kan IC niet aan

De intensive care is niet klaar voor een piek van 400 coronapatiënten in januari. Dat zegt intensivist Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, tegen de NOS.

"Onze verpleegkundigen zitten er psychisch echt doorheen, zij hebben meer tijd nodig. Er liggen nu 130 patiënten op de IC's, 180 kunnen we aan, maar een piek van 400 niet. We moeten dan reguliere zorg weer afschalen en dat willen eigenlijk niet", zegt hij.

Volgens Gommers is het advies van het OMT aan het kabinet dan ook om voorlopig geen maatregelen af te schalen. Een eventuele verzwaring van de coronamaatregelen noemt hij desondanks nog te vroeg. Gisteravond werd via een OMT-brief duidelijk dat veel meer mensen dan eerder gedacht op de IC gaan belanden door een ernstige covid19-infectie.

Nieuw risiconiveau: 'zorgelijk' in heel Nederland

Het corona-risiconiveau is in heel Nederland 'zorgelijk'. Er zijn drie niveaus: waakzaam, zorgelijk en ernstig.

Het systeem voor de risiconiveaus is eind vorige maand veranderd: er geldt nu nog maar één risiconiveau voor het hele land, en niet meer verschillende niveaus per regio. Het nieuwe systeem kent ook drie niveaus in plaats van vier.

Het risiconiveau hangt af van het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het gemiddelde aantal IC-opnames in de afgelopen zeven dagen. Eerder werd ook het aantal positieve tests per 100.000 inwoners meegenomen, maar dat is geen factor meer.

De Jonge: voorlopig nog niet af van coronapas

Demissionair minister De Jonge wijst erop dat het toegangsbewijs een belangrijk middel is als je gevaccineerden en ongevaccineerden weer in grote groepen bij elkaar wilt zijn. Hij verwacht dat we de pas "voorlopig nog wel even" nodig gaan hebben.

"We moeten op dit moment nog waakzaam zijn, behoedzaam zijn":

De Jonge: voorlopig nog niet af van coronapas

Macron wil mogelijkheid tot verlengen 'pass sanitaire'

De Franse president Macron wil de mogelijkheid houden om de pass sanitaire langer in gebruik te houden. Het vaccinatie- of testbewijs zou aanvankelijk maar tot half november gelden als toegangsbewijs voor onder meer de horeca, bioscopen en sportzalen.

Maar de regering is bang voor een opleving van corona deze winter. Daarom is er een wet opgesteld die de regering de mogelijkheid biedt om het gebruik van de pas te verlengen tot volgend jaar zomer.

"Stel je voor dat we in januari of februari met een nieuwe golf te maken krijgen en de maatregelen dan zijn opgeheven", zegt minister van Volksgezondheid Olivier Veran op de radio. "Dan moet je wel snel in kunnen grijpen." Het wetsvoorstel wordt vanochtend besproken in de ministerraad en dan naar het parlement gestuurd. Die start volgende week met de behandeling.

In de wettekst wordt het gebruik van de pass sanitaire mogelijk gemaakt tot 31 juli 2022. In de tekst staat daarnaast dat de regering ook andere beperkende maatregelen mag nemen tot de volgende zomer, als corona dat nodig maakt.

Nooit gebruikte testlocatie in Zwolle kostte 2 miljoen

Een nooit in gebruik genomen XL-coronatestlocatie in Zwolle heeft 2 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit documenten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Een paviljoen stond tussen begin juni en eind augustus naast de IJsselhallen in Zwolle. Een bedrijf uit het Twentse Losser zou 25.000 coronatesten per dag uitvoeren, maar het testpaviljoen ging nooit open. Over de gemaakte kosten voor het werven van medisch personeel dat de testen kon uitvoeren, hebben het bedrijf Hestia en VWS inmiddels een akkoord bereikt, meldt RTV Oost.

Het bedrijf won vorige zomer de aanbesteding om in vier locaties testen te mogen uitvoeren. Maar na de bouw van de vier locaties, bleken drie locaties ook genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen. Die verkeerde inschatting is onder meer te wijten aan het afgelasten van festivals en sluiten van clubs, schreef De Stentor eerder. De capaciteit van de bestaande Testen voor Toegang-teststraten bleek voldoende.

Het ministerie zei eerder dat Hestia geen financiële tegemoetkoming zou ontvangen. "De XL-locatie is niet in gebruik genomen, dus hier zijn ook geen kosten gemaakt voor de exploitatie. Dit is ook zo overeengekomen met Hestia", zegt een woordvoerder van VWS.

Het bedrijf in Losser mocht drie weken lang in andere XL-testlocaties in Nederland coronatesten uitvoeren. Dat heeft het dreigende verlies "dat in de tonnen leek te lopen" gecompenseerd, zegt de directeur.

De testlocatie in Zwolle die nooit in gebruik is genomen

OMT: situatie komend najaar 'onzeker'

De ontwikkeling van corona in de komende herfst- en wintermaanden is "vooral heel erg onzeker", zegt OMT-lid Marc Bonten. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde gisteren om niet op korte termijn meer versoepelingen door te voeren, omdat de prognoses iets ongunstiger zijn dan eerder werd aangenomen.

"Dat komt omdat het RIVM nu betrouwbaardere getallen heeft", zegt arts-microbioloog Bonten in het NOS Radio 1 Journaal. "De prognose wordt gemaakt op basis van de hoeveelheid mensen in elke leeftijdscategorie die gevaccineerd zijn, of die door een infectie immuun zijn geworden. Daaruit leid je af hoeveel mensen nog ernstig ziek kunnen worden, en dus op de IC terecht kunnen komen."

Als we de maatregelen die nu nog gelden volhouden, is de kans dat er een heel hoge piek komt waardoor misschien extra maatregelen nodig zijn, een stuk kleiner, zegt Bonten. Hij benadrukt dat als de vaccinatiegraad toeneemt, die kans nog kleiner is. Bonten noemt het coronatoegangsbewijs, het sluiten van de horeca tussen 00.00 uur en 06.00 uur en het gebruik van mondkapjes in het ov als de belangrijkste drie maatregelen die behouden moeten blijven.

Bonten zegt dat het daarbij ook onzeker is wat de griep gaat doen; virologen waarschuwden eerder voor een stevige influenza-epidemie.

'Twijfels over buitenlandse schoolreizen om coronapas'

Studiereizen op middelbare scholen zorgen voor hoogoplopende discussies, door de verplichte coronapas bij buitenlandse reizen. Dat zegt de Stichting Voor Werkende Ouders in De Telegraaf. "Scholen mogen niet aan kinderen vragen of ze een QR-code hebben of niet. Om dat gesprek te vermijden, worden de reisjes maar van de planning gehaald", zegt directeur Marjet Winsemius in de krant.

Winsemius zegt dat de situatie tot "vertwijfeling" bij scholen leidt. Een school in Gorinchem besloot bijvoorbeeld dat alleen gevaccineerde leerlingen mee mochten op reis, om te voorkomen dat ongevaccineerde kinderen in het buitenland in quarantaine moeten. Dat gaat in tegen het protocol van de VO-raad: daarin staat dat leerlingen die geen bewijs van immuniteit kunnen laten zien, niet mogen worden uitgesloten. Ook het geheel schrappen van de buitenlandse reisjes kan voor weerstand zorgen. De directeur van Labrys Reizen zegt dat een complete school in opstand kwam toen de reis bij zijn reisbureau werd geannuleerd.

Het reisbureau schat in dat tot nu toe zo'n kwart van de geboekte reizen wordt geannuleerd. Reizen worden ook vaak omgeboekt: "Gaan ze niet naar Rome, maar naar Groningen", zegt het reisbureau Travel Inventive in de krant.

Hoge werkdruk bij huisartsen, 'sinds corona veel meer inhaalzorg'

Voor veel huisartsen is de werkdruk te hoog. Ze zijn bezorgd over het welzijn van hun personeel en van henzelf, blijkt uit de resultaten van een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ruim 1100 artsen vulden de vragen in. Volgens de huisartsenvereniging gaat het om een goede afspiegeling van de 13.000 leden.

De helft van de huisartsen zegt dat ze minder energie hebben dan voor de coronapandemie. "Dit zijn schrikbarende cijfers die laten zien dat de werkdruk echt de spuigaten uitloopt", zegt LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld. "We zien sinds de coronatijd veel meer zorgvragen en inhaalzorg. Waar mensen eerder de zorg nog even uitstelden, doen ze dat nu niet meer. Ik zie de vermoeidheid bij de huisartsen als ik ze bezoek."

Vier op de tien bedrijven ontvingen coronasteun

Vier op de tien bedrijven met twee of meer medewerkers heeft in de afgelopen anderhalf jaar minstens één periode coronasteun ontvangen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers over de vijf steunpakketten die tussen maart 2020 en juni 2021 beschikbaar werden gesteld.

In totaal gaat het om 162.000 bedrijven die loonsteun of een tegemoetkoming voor de vaste lasten ontvangen hebben.

VS opent landsgrenzen voor gevaccineerden

De Verenigde Staten openen vanaf begin november de landsgrenzen met Canada en Mexico. Bezoekers moeten wel kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat bevestigen bronnen rond de regering-Biden tegenover persbureau AP. Het besluit moet nog formeel worden aangekondigd. De landsgrenzen van de VS zijn nu al bijna negentien maanden gesloten voor niet-noodzakelijk verkeer.

Mexico en Canada lobbyen al maanden bij de VS voor het volledig heropenen van de grenzen, onder meer zodat families weer herenigd kunnen worden. Eind september maakte het Witte Huis bekend dat volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vanaf begin november welkom zijn in de Verenigde Staten.

'Economisch belemmerende regels eerder weg dan coronapas'

Coronamaatregelen die "economisch belemmerend" zijn, worden eerder losgelaten dan het coronatoegangsbewijs. "Die coronapas is hooguit vervelend", zei demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) in talkshow Op1.

Het digitale bewijs waarmee mensen toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld een restaurant blijft daarom langer in stand dan andere regels, zoals de 75 procent maximale capaciteit voor bepaalde evenementen en de sluitingstijd van middernacht voor horeca. "Het eerste waar je hoopt dat je vanaf kunt, is die 75 procent en de nachtsluiting", aldus De Jonge.

Verder wilde hij niet speculeren over eventuele versoepelingen en of het bewijs de hele winter nog getoond moet worden: begin november weegt het kabinet adviezen van het Outbreak Management Team over deze zaken. Eind vorige week zei De Jonge nog dat het te vroeg is om de vraag te beantwoorden welke regels eventueel kunnen worden losgelaten.

Welkom

Welkom in het coronablog van woensdag 13 oktober. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.