Lucas van Foreest Oranje Pictures
Sport en corona

Zes schakers zijn door de rechter in het ongelijk gesteld en moeten zich bij de NK in het gemeentehuis van Hoogeveen aan de geldende coronaregels blijven houden. Twee van de zes deelnemers laten al weten van deelname af te zien.

De schakers wilden via een kort geding afdwingen dat zij tijdens het toernooi, dat vrijdag begint, geen toegangstesten hoefden te ondergaan. Een test zou namelijk hun voorbereiding verstoren en creëert in hun ogen een voordeel voor de deelnemers die wel over een coronatoegangsbewijs beschikken.

Het gaat om titelhouder Lucas van Foreest, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong, Ivo Maris en Machteld van Foreest.

Lucas van Foreest er niet bij

Lucas van Foreest gaf eerder aan van deelname af te zien als hij en zijn vijf collega's in het ongelijk zouden worden gesteld.

Ook De Jong laat weten niet te zullen spelen. "Jammer, want ik had mij voor het eerst geplaatst voor het NK, en dat op mijn 49-jarige leeftijd", uitte hij zijn teleurstelling.

"Als ik voor een partij ook nog de tijd moet nemen voor een coronatest, dat leidt enorm af van het spelen van een wedstrijd, waar ik mijn volledige aandacht voor wil hebben."

Schaker meldt zich af voor NK vanwege coronatesten: 'Leidt enorm af van partijen'

De rechter in Haarlem beschouwt de NK als een activiteit waarvoor de landelijke coronaregels gelden. Er doen 24 mannen en 8 vrouwen mee.

Lucas' broer Jorden van Foreest won in januari het prestigieuze Tata-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Hij werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar sinds Jan Timman in 1985.

'Alleen maar verliezers'

Toernooidirecteur Loek van Wely legde zich neer bij de uitspraak van de rechter. "Dat er altijd verliezers zouden zijn, was mij al duidelijk", aldus de voormalig topschaker, zelf meervoudig Nederlands kampioen. "Ik zit tussen twee vuren in. Enerzijds probeer ik de spelers te helpen, anderzijds het toernooi en de schaakbond."

Schaakdirecteur Van Wely wil geen partij kiezen na uitspraak rechter

Van Wely heeft begrip voor het afzeggen van titelhouder Van Foreest. "Ik had hem er liever bij gehad en heb ook mijn bedenkingen over de QR-code. Maar ik moet kiezen tussen 85 procent van de deelnemers helpen of 0 procent. Met dit scenario hadden we al rekening gehouden en de weggevallen deelnemers worden vervangen."

Volgens hem was het niet te doen geweest om het toernooi te verplaatsen. "Logistiek zou dat een hel zijn geweest. Je wilt het toernooi ook een bepaalde allure geven en aankleden. Bovendien moeten de partijen ook te volgen zijn op internet."

STER reclame