NOS Sport

Van Foreest stunt bij Tata-schaaktoernooi; eerste Nederlandse winnaar sinds 1985

Van Foreest wint Tata-schaaktoernooi na spectaculair slot: 'Drie zetten per seconde'

De 21-jarige Jorden van Foreest heeft in Wijk aan Zee verrassend de 83ste editie van het Tata Steel-schaaktoernooi gewonnen. Hij is de eerste Nederlandse winnaar sinds Jan Timman in 1985.

Hij begon aan de slotronde met een half punt achterstand op Anish Giri, de bekendste Nederlandse grootmeester. Van Foreest maakte het verschil goed door de Zweed Nils Grandelius te verslaan, terwijl Giri tegen de Spanjaard David Anton genoegen moest nemen met remise.

Barrage tegen Giri brengt beslissing

Een barrage moest vervolgens voor de beslissing zorgen. De twee blitzpartijen (slechts vijf minuten bedenktijd) eindigden in remise. Van Foreest greep daarna de eindzege door de armageddon te winnen. Daarbij heeft wit heeft vijf minuten bedenktijd en zwart maar vier minuten. Zwart wint echter bij een remise.

Voor de barrage liet Van Foreest weten: "Eerste worden zou bizar zijn. Ik had dit nooit kunnen verwachten voor het toernooi, ik ben als een van de laagsten geplaatst."

Bekijk hieronder een reportage over de slotdag van het Tata Steel-schaaktoernooi. De barrage stond toen op het punt van beginnen.

'Zou prachtig zijn, eindelijk weer Nederlandse winnaar bij Tata-schaaktoernooi'

Van Foreest debuteerde in 2016 in de B-groep. Hij werd zevende en de jaren daarna twaalfde en vijfde. In 2019 mocht hij meedoen in de A-groep. Hij eindigde als voorlaatste, waarna hij vorig jaar knap vierde werd.

"Dit jaar heeft hij me totaal verrast. Verbaasd zelfs", aldus toernooidirecteur Jeroen van de Berg. "Hij is pas 21 jaar. We zijn hier getuige van zijn doorbraak naar de wereldtop, denk ik."

Van Foreest hoort er nu echt bij

De rating van Van Foreest doorbrak deze week de 2.700-grens. "Bij schaken heb je een elo-rating. De wereldkampioen heeft 2.850 punten en vanaf 2.700 punten word je gezien als super-grootmeester. Dan hoor je er eigenlijk bij", zei hij daar zelf over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl