Geen QR-code nodig op terras • Facebook verwijdert accounts van Duitse corona-protestbeweging
- Welkom in het coronablog van donderdag 16 september.
- De Tweede Kamer is in debat over door het kabinet aangekondigde coronamaatregelen. Kijk live mee.
- Nederlanders zien Deense 'Coronapas'-app aan voor 'CoronaCheck'-app.
- Vanaf 1 oktober zijn er priklocaties in Haagse moskeeën.
- Het sluiten van de scholen is de minst populaire maatregel, blijkt uit onderzoek in opdracht van het RIVM.
Dwangsom voor Haarlems theater na optreden voor volle zaal
De gemeente Haarlem heeft theater De Liefde een dwangsom opgelegd van 2500 euro vanwege overtreding van de coronaregels. Cabaretier Theo Maassen heeft gisteravond in het theater voor een volle zaal opgetreden. Boa's van de gemeente hebben in de zaal geteld hoeveel bezoekers er bij de show waren, meldt NH Nieuws. Dat deden ze undercover, volgens het theater om "geen heisa" te veroorzaken.
Het theater hield al rekening met een boete. Om de boete te betalen kan het theater gebruik maken van geld dat is ingezameld door radiozender 100%NL. De zender besloot een inzamelingsactie te starten voor de mogelijke boete van 2500 euro, mede omdat het theater volledig wordt gerund door vrijwilligers.
Verplicht coronatoegangsbewijs gaat door, geen QR-code op terras
De invoering van het verplichte coronatoegangsbewijs gaat door. Ondanks stevige kritiek heeft toch een meerderheid van de Tweede Kamer de nieuwe coronamaatregel goedgekeurd. Alleen op terrassen hoeven bezoekers de QR-code niet te laten zien. De Kamer vindt dat het coronavirus in de buitenlucht zich veel minder verspreidt en vreest problemen met het verminderen van het draagvlak onder de bevolking.
Facebook verwijdert accounts van Duitse corona-protestbeweging
Facebook heeft accounts verwijderd die gelinkt worden aan Querdenken, een extremistische protestbeweging die zich verzet tegen de coronamaatregelen in het land.
De actie past bij een bredere strategie van Facebook om te verhinderen dat mensen het platform gebruiken om schade aan te richten, aldus het bedrijf in een statement. Volgens Facebook berokkent Querdenken schade aan de samenleving omdat het haatberichten en desinformatie over het coronavirus verspreidt. Extreemrechtse leden van de groep vergelijken het coronabeleid in het land met nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog.
Door de accounts te verwijderen, probeert Facebook de online invloed van de beweging te beperken. Querdenken, dat 'dwarsdenken' betekent, wordt ook al door de Duitse inlichtingendienst in de gaten gehouden.
Dat Facebook op deze manier bepaalt welke berichten er wel en niet op het platform mogen worden verspreid, is niet onomstreden. Het zou het platform volgens tegenstanders van de maatregelen te veel macht geven en de vrijheid van meningsuiting beperken.
Alle Italiaanse werkenden moeten gebruikmaken van coronatoegangsbewijs
De Italiaanse regering heeft besloten dat alle werknemers vanaf 15 oktober verplicht zijn om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Het bewijs, dat in Italië de 'groene pas' of het 'groene certificaat' heet, moet laten zien of iemand ten minste een eerste prik heeft gehad, een negatief testbewijs heeft of kort geleden is hersteld is van een infectie. Als iemand geen geldig coronatoegangsbewijs heeft, riskeert diegene tijdelijk geschorst te worden of geen loon uitbetaald te krijgen.
De regering wil hiermee de vaccinatiegraad in het land opkrikken. Op dit moment is 65 procent van de Italianen volledig gevaccineerd, blijkt uit de meest recente cijfers.
Eerder waren alleen werknemers in de Italiaanse publieke sector, zoals docenten en zorgmedewerkers, al verplicht zo'n coronatoegangsbewijs te gebruiken. Nu zet Italië nog een stap verder en moeten ook werknemers in de private sector van het bewijs gebruikmaken.
De maatregel maakt dat Italië een van de meest verregaande regelgeving binnen Europa heeft bij het inzetten van het coronatoegangsbewijs.
Rutte: coronatoegangsbewijs voor het terras wel verstandig
Demissionair premier Rutte vindt het onverstandig om de coronatoegangsbewijs niet op het terras te laten gelden. Volgens de premier moeten terrasgasten toch naar binnen voor de wc of om af te rekenen. "Het kan ook gaan regenen en dan gaat iedereen opeens naar binnen."
Vanavond stemt de Tweede Kamer over een plan om het terras te schrappen uit de nieuwe coronamaatregelen. Dan zal duidelijk worden hoeveel politieke partijen dit willen. Na de stemming zal premier Rutte laten weten wat het kabinet dan gaat doen.
Nederlanders zien Deense 'Coronapas' aan voor 'CoronaCheck'-app
Onder sommige Nederlanders is verwarring over de juiste app die vanaf 25 september moet gelden als toegangsbewijs voor onder meer horeca, theater en bioscopen. Op sociale media zoals Twitter is te lezen dat de Deense versie van de app, die 'Coronapas' heet, wordt aangezien voor de Nederlandse toegangsapp.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport bevestigt dat er enige verwarring is ontstaan. Volgens hem was te zien dat de Deense Coronapas-app, die tot afgelopen vrijdag gold als verplicht coronapaspoort in het land, relatief hoog kwam te staan in de lijsten van meest gedownloade apps in Nederland.
De app die voor Nederlanders bedoeld is, heet 'CoronaCheck'. Maar omdat het corona-toegangsbewijs in de volksmond de coronapas is gaan heten, zal de Deense app bij sommigen bovenaan de zoekresultaten van de appstores van Apple en Google terecht zijn komen. Gevolg is dat de verkeerde app "veel wordt gedownload":
Hoe vaak de Deense coronapas-app door Nederlanders is gedownload, is niet duidelijk. Apple deelt zulke cijfers niet. De Nederlandse CoronaCheck-app is volgens het ministerie inmiddels zo'n 10 miljoen keer gedownload.
De Nederlanders die per ongeluk de Deense app gedownload hebben, zijn zachtst gezegd in de war. Dat blijkt bijvoorbeeld uit recensies: "Waardeloos systeem. Ik spreek geen Deens. Goed gedaan overheid."
Kleine partijen kritisch over coronatoegangsbewijs
Veel kleinere partijen zijn tegen de bredere inzet van een coronatoegangsbewijs, zoals het kabinet dat wil. Denk-Kamerlid Kuzu stelt dat het kabinet "Nederland tot een coronadictatuur wil maken". Volgens de partij worden 1,8 miljoen ongevaccineerden "de ellende in getrapt".
FvD-leider Baudet spreekt over "een medische apartheidsstaat met eerste- en tweederangsburgers". En ook zijn oud-partijgenoot Pouw-Verweij (JA21) vindt dat groepen in de samenleving tegenover elkaar komen te staan. "Wij zijn pertinent tegen het coronatoegangsbewijs."
SGP'er Stoffer betoogt dat coronatoegangsbewijzen in onder meer de horeca "echt te ver gaan". "Het kabinet slaat hiermee een gevaarlijke route in."
Volt gaat ook niet mee met het kabinetsplan, zegt Kamerlid Gündogan. Haar partij is in principe voorstander van de coronapas, "maar niet als vervanging van de basismaatregelen".
Twee Franse zorgmedewerkers in hongerstaking wegens vaccinatieplicht
In de Zuid-Franse stad Nice zijn twee ziekenhuismedewerkers in hongerstaking gegaan. De mannen zijn het niet eens met de vaccinatieplicht die sinds deze zomer voor Frans zorgpersoneel geldt.
De vaccinatieplicht is onderdeel van de nieuwe coronawet die in augustus in Frankrijk van kracht is gegaan. Zorgmedewerkers kregen daarmee nog tot gisteren de tijd om zich te laten vaccineren, met het risico van sancties als ze dat niet zouden doen. Maar niet iedereen besloot daarop een vaccin te halen. Landelijk zijn daarom zo'n 3000 medewerkers geschorst die nog niet zijn ingeënt tegen het coronavirus.
Hongerstaker Thierry Paysant vindt dat vaccinatie op deze manier wordt "opgelegd met puur geweld" gericht aan het zorgpersoneel. "Wij hopen dat dit stopt en dat we een publiek debat kunnen voeren waarin mensen zich kunnen uiten."
Tweede Kamer: geen coronatoegangsbewijs voor terrassen
In de Tweede Kamer zijn er bezwaren geuit tegen verplichte coronatoegangsbewijzen op terrassen. Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vroegen zich tijdens het Kamerdebat over corona af of er geen uitzondering moet worden gemaakt op de brede inzet van toegangsbewijzen in onder meer bioscopen, theaters en de horeca vanaf 25 september. Ook oppositiepartij PvdA is tegen, bleek eerder al.
Een reden om op terrassen soepeler te zijn is dat het virus minder snel verspreidt in de buitenlucht dan binnen. Volgens D66-Kamerlid Paternotte leidt de maatregel tot verwarring. "Je krijgt de discussie waarom het niet hoeft in een park maar wel op het terras."
2130 positieve tests, daling ziekenhuisbezetting
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2130 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 260 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2183 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 12 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
580 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 580 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 600), van wie 202 op de IC (gisteren: 200), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 7 overleden coronapatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag.
SP: coronapas geen goed middel om ongevaccineerden te overtuigen van prik
In het coronadebat in de Tweede Kamer stelt de SP dat coronatoegangsbewijzen "verschrikkelijk veel geld kosten", terwijl het systeem "zo lek is als een mandje". Kamerlid Hijink wijst op de "piek van jewelste" toen eind juni de horeca weer open ging met coronatoegangsbewijzen. De SP is dus tegen het invoeren van de coronapas in onder meer de horeca, bioscopen theaters, zoals het kabinet dat voor zich ziet.
Hijink stelt verder dat de coronapas geen goed middel is om ongevaccineerden te overtuigen om toch een prik te halen, wat volgens het kabinet "een neveneffect" kan zijn van de inzet van de CoronacheckApp. "Ga de wijken in, spreek met mensen", zegt Hijink. "Wij denken dat er op die manier meer beweging komt dan met een coronapas."
Het CDA is het ermee eens dat "groepen die nog laaggevaccineerd zijn" bereikt moeten worden. Maar Kamerlid Van den Berg benadrukt dat haar partij de coronapas steunt. "Het CDA is tegen een vaccinatieplicht, maar het moet niet zo zijn dat 16 miljoen mensen beperkt worden omdat 1,8 miljoen mensen zich niet willen laten vaccineren."
Vaccinatie binnenkort ook te krijgen in Haagse moskeeën
Moskeeën in Den Haag worden vanaf 1 oktober priklocaties. Dat is gister besloten door de Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en de GGD Haaglanden, schrijft Omroep West. Het gaat om acht moskeeën verdeeld over de stadsdelen Centrum, Segbroek, Laak en Escamp.
De priklocaties moeten ervoor zorgen dat de bewoners uit de wijken waar de moskeeën staan, alsnog een coronavaccin halen. In Den Haag is de vaccinatiegraad namelijk lager (61 procent volledig gevaccineerd) dan het landelijk gemiddelde (82 procent volledig gevaccineerd). En het is al langer bekend dat Nederlanders met een migratieachtergrond vaker twijfelen of zorgen hebben over een coronavaccinatie.
Volgens FIO-voorzitter Derwish Maddoe worden de priklocaties daarom ook een plek waar mensen geïnformeerd kunnen worden over het vaccin. "Wij hebben medewerkers die inwoners in hun eigen taal voorlichting kunnen geven. Ook dat moet helpen," zegt hij tegen Omroep West.
D66: voor gevaccineerden niet te verantwoorden om nog afstand te houden
De ChristenUnie maakt zich zorgen dat de 'coronapas' leidt tot een grotere tweedeling in de samenleving. "Door te drukken op ongevaccineerden, zetten we die groep op afstand", zei Kamerlid Bikker in het Kamerdebat. "Moeten we niet naar maatregelen kijken die de eenheid bevorderen?"
Kamerlid Paternotte van D66 neemt het op voor de mensen die wel zijn gevaccineerd, zo'n 85 procent van de Nederlanders. "Voor die mensen is het niet te verantwoorden om de 1,5 meter nog in stand te houden." Want dat is volgens Paternotte de consequentie als de coronapas niet in de horeca, bioscopen en theaters zou worden ingevoerd.
SGP'er Stoffer vindt dat ondernemers zelf zouden moeten kunnen kiezen of ze toegangsbewijzen willen gebruiken in hun zaak of liever de 1,5 meter handhaven. Volgens het Kamerlid vrezen sommige ondernemers dat hun klandizie thuisblijft als ze verplicht een QR-code moeten laten zien. De VVD reageert niet afwijzend op het idee van Stoffer, maar zegt wel twijfels te hebben of het uitvoerbaar en handhaafbaar is.
Frankrijk schorst 3000 zorgmedewerkers die vaccinatieplicht niet nakomen
In Frankrijk zijn 3000 zorgmedewerkers geschorst die zich niet hebben laten inenten tegen het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Véran benadrukt in de media dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd blijft, ondanks de schorsingen.
"We hebben het over 2,7 miljoen werknemers en veel schorsingen zijn tijdelijk." Volgens hem zijn de meeste schorsingen uitgedeeld aan ondersteunend personeel en geldt maar een klein deel ervan voor "witte jassen".
De zorgminister zei ook dat een groot deel van de medewerkers zich alsnog heeft laten vaccineren. Het aantal mensen in de zorg dat ontslag heeft genomen door het instellen van de vaccinatieplicht schat de minister op enkele tientallen.
Ziekenhuisbezetting daalt verder: 580 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting de afgelopen 24 uur af. Er liggen nu 580 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 600), van wie 202 op de IC (gisteren: 200). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Tientallen mensen rond president Poetin besmet
Volgens de Russische president Poetin zijn tientallen mensen uit zijn directe omgeving besmet met het coronavirus. Dat zei de president in een videoconferentie voor een veiligheidsberaad. Dat beraad in Tajikistan had hij afgezegd, omdat hij vanwege de besmettingen in zelfisolatie was gegaan.
"Het is opmerkelijk dat er zoveel mensen in de directe omgeving van de president besmet zouden zijn", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Het afgelopen jaar golden er zeer strenge regels voor wie bij hem in het Kremlin op bezoek komen. Ministers, maar bijvoorbeeld ook olympische sporters, moesten vooraf twee weken in quarantaine."
Poetin is naar eigen zeggen gevaccineerd met het Russische vaccin, zegt Groot Koerkamp. "Maar geen enkel vaccin biedt 100 procent bescherming. Het Kremlin neemt in elk geval geen enkel risico."
Radiozender zamelt geld in voor mogelijke boete Haarlems theater
Radiozender 100% NL zamelt geld in voor de mogelijke boetes voor het Theater De Liefde in Haarlem. Het theater organiseert vanavond en morgenavond voorstellingen van Theo Maassen voor een volle zaal.
Volgens de huidige coronaregels mag er maar twee derde van de volledige capaciteit naar binnen. De Liefde besloot zich niet aan die regel te houden. Tijdens de try-outs van de cabaretier zullen dan ook op beide avonden alle 120 stoelen bezet zijn. De bezoekers moeten van tevoren een test- of vaccinatiebewijs laten zien.
De radiozender besloot gisterochtend een inzamelingsactie te starten voor de mogelijke boete van 2500 euro, mede omdat het theater volledig wordt gerund door vrijwilligers. De Liefde noemt de actie "helemaal geweldig". Volgens 100% NL meldden zich tientallen luisteraars die een bedrag willen doneren.
Wilders over vaccinatie: dwang en drang
Direct aan het begin van het coronadebat komt een principieel punt aan de orde rond de inzet van de coronapas. PVV-leider Wilders spreekt over "dwang en drang" om je te laten vaccineren, iets waar de Kamer zich eerder tegen heeft uitgesproken.
"Dit is 100 procent drang", zegt Wilders. "Als je niet zo'n stok in je neus wilt, dan kom je er niet in als je naar het theater wil of met je met je gezin een pizza wil gaan eten."
Het kabinet wil dat mensen vanaf 25 september hun CoronaCheckApp laten zien in onder meer de horeca en het theater. Alleen mensen die zijn gevaccineerd of (negatief) getest of corona hebben gehad, mogen dan naar binnen.
VVD-Kamerlid De Vries betoogt dat vaccinatie niet wordt opgedrongen. "Er zijn alternatieven, je kan je laten testen en dat blijft gratis."
Tweede Kamer debatteert vandaag over de coronaregels vanaf 25 september
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag en vanavond over de wijziging van de coronaregels die het kabinet vanaf 25 september doorvoeren. Het gaat onder meer over de afschaffing van de anderhalvemeterregel en het gebruik van coronatoegangsbewijzen.
Die 'coronapas' is als het aan het kabinet ligt voortaan vereist in onder meer de horeca, de bioscoop en het theater. De verwachting is dat de Kamer dat steunt, maar er lijken nog wel wat aanpassingen in het vat te zitten.
Zo wil de PvdA dat terrassen worden uitgezonderd: buiten zitten moet kunnen zonder je QR-code te laten zien, is het idee. Ook regeringspartij D66 zou dit zien zitten.
Die partij wil verder de openingstijden voor nachtclubs verruimen. Die mogen vanaf 25 september tot middernacht openblijven, maar D66 wil gevaccineerden en mensen die corona hebben gehad de mogelijkheid geven om langer door te dansen.
Het debat is hier te volgen. Op de website van de Tweede Kamer wordt het uitgezonden met gebarentolk (een primeur).
Straks geen geldige QR-code meer voor gevaccineerde Belg met corona
België gaat zijn corona-checkapp aanpassen, zodat mensen die volledig zijn gevaccineerd en toch corona oplopen, geen geldige QR-code meer kunnen aanmaken. Tot op heden is dat, net als in Nederland, wel gewoon mogelijk.
"Het was technisch niet voorzien dat iemand nog positief kon testen na vaccinatie, maar we gaan dat oplossen", zegt Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen tegen de VRT. Een positief testresultaat zal er dan toe leiden dat iemand pas na elf dagen weer een QR-code kan aanmaken in de CovidSafeBE-app.
Het probleem van een geldig vaccinatiebewijs voor mensen die positief zijn getest kwam eind juli al in Nederland aan het licht. Vooralsnog is daarvoor geen oplossing gevonden. De overheid stelt dat mensen met corona, ook al zijn ze volledig gevaccineerd, zich aan de maatregelen moeten houden. Ze moeten in quarantaine gaan en contact met anderen vermijden. "Anders kunt u het coronavirus weer overdragen aan anderen."
Bianca maakt stickers voor ondernemers die tegen coronapas zijn
De drukkerij van Bianca Ranzijn maakt 'vrijheidsstickers'. Door zo'n sticker op hun zaak te plakken geven ondernemers aan dat ze het oneens zijn met het coronapasbeleid.
Onderzoek naar standpunt over maatregelen: sluiten scholen minst populair
De resultaten van een wetenschappelijk onderzoek waarin Nederlanders konden aangeven hoe ze over nieuwe coronamaatregelen denken zijn bekend. 36.000 Nederlanders deden begin deze maand mee aan de peiling.
Ze gaven aan wat ze wel en niet wenselijk vinden bij verschillende ontwikkelingen van het virus. Bijvoorbeeld of de overheid mensen moet laten betalen voor Testen voor Toegang en of werknemers niet-gevaccineerden op kantoor mogen weigeren.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het sluiten van de scholen de minst populaire maatregel is. Op de tweede plaats staat het sluiten van de horeca. Ook het sluiten van sportscholen en winkels die geen eten en drinken verkopen vinden veel deelnemers onwenselijk. De onderzoekers noemen het opvallend dat een avondklok relatief populair is.
Deelnemers konden per scenario een keuze maken uit steeds twee pakketten met maatregelen. De resultaten kunnen beleidsmakers helpen bij het nemen van beslissingen voor nieuwe maatregelen. Het onderzoek werd gedaan door Populytics, een startup van de TU Delft, in opdracht van het RIVM.
QR-code verplicht voor studenten Amsterdamse particuliere opleiding
De studenten van het Codam Coding College in Amsterdam kregen in eerste instantie een mail dat ongevaccineerden vanaf 20 september niet meer welkom zouden zijn. NH Nieuws meldt dat het besluit is teruggedraaid, maar studenten hebben nu wel een QR-code nodig.
"Als je niet gevaccineerd wil worden, is Codam geen optie meer voor je, tot je gevaccineerd wordt", schreef de directie eind augustus. 34 studenten ondertekenden een klachtenbrief en stuurden die naar de school. Nu hebben leerlingen een QR-code nodig om binnen te komen. Voor Mark, een van de studenten, betekent het dat hij zich zo'n drie keer per week moet laten testen. Dat ziet hij niet zitten, zegt hij tegen de regionale omroep. "Ik overweeg om met mijn studie te stoppen."
Scholen mogen niet verplichten dat leerlingen een negatieve testuitslag laten zien, maar voor particuliere opleidingen zijn de regels niet duidelijk. Dat zegt Leonard Besseling, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. "Scholen, die wettelijk beschermd onderwijs geven, die mogen dat alleen maar vragen als de minister daartoe besloten heeft."
Maar een particuliere school wordt niet erkend door de overheid en dus is het volgens directeur David Giron, "helaas niet helder welke regels we moeten volgen".
Luchtvaartmaatschappijen woedend over coronanaheffing van Schiphol
Schiphol wil een naheffing opleggen aan luchtvaartmaatschappijen vanwege de coronacrisis. Maatschappijen, zoals KLM, zijn daar kwaad over en overwegen juridische stappen om die heffing te voorkomen. Ze waarschuwen voor hogere ticketprijzen als Schiphol de plannen doorvoert.
Het gaat om een naheffing van zo'n 380 miljoen euro, schrijft het FD. Schiphol bevestigt dat er gesproken wordt over verhoging van de havengelden. Dat is het geld dat luchtvaartmaatschappijen betalen voor het gebruik van de luchthaven. Volgens de krant gaat het om een verhoging van 40 procent, die vanaf 2023 in drie stappen wordt ingevoerd.
Bestuurders reden harder door legere wegen, aantal verkeersdoden niet omlaag
De legere snelwegen hebben er in coronatijd toe geleid dat bestuurders harder zijn gaan rijden, meldt De Telegraaf. De Nationale Politie constateerde dat het aantal verkeersdoden vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar ondanks veel minder auto's op de weg niet omlaag ging.
Vorig jaar vielen er 610 verkeersdoden, ongeveer gelijk aan het jaar ervoor toen er nog geen coronapandemie was. "Er zijn echt heftige snelheidsovertredingen geconstateerd", zegt Marijke Eskes tegen de krant, teamchef Infrastructuur in Midden-Nederland. "De legere wegen nodigden blijkbaar uit tot plankgas. Met heel wat fatale gevolgen."
Vanaf vandaag doet de Nationale Politie mee aan de Roadpol Safety Days. Met deze Europese campagne wil de politie de komende vijf dagen aandacht vragen voor veiligheid in het verkeer. "Snelheid en afleiding zoals van mobiele telefoons zijn nog steeds grote oorzaken van ongelukken in het verkeer", zegt Eskes. "Deze ongelukken zien we vooral op provinciale wegen."
Nederland nog een week langer rood op Europese coronakaart
Heel Nederland blijft de komende week op rood staan op de coronakaart van Europa. Dat komt doordat nog altijd meer dan 5 procent van alle tests positief is. Maandag was het percentage gedaald naar 7,4. Als de daling doorzet, zou de waarschuwingskleur binnenkort kunnen veranderen op de kaart van het Europese gezondheidsinstituut ECDC.
Het ECDC publiceert de kaart elke donderdag. Er wordt gekeken naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige weken. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Friesland heeft Flevoland ingehaald en is nu de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn meer dan 1800 Friezen positief getest, omgerekend 277 op elke 100.000 mensen. Dat is 9 procent meer dan op de kaart van vorige week. In Limburg en Zeeland is een lichte stijging te zien, in Drenthe blijft het aantal positieve tests gelijk.
In de rest van het land daalt het aantal nieuwe gevallen ten opzichte van de vorige berekening. In Flevoland en Overijssel is de afname het grootst: ruim 9 procent.
Theo Maassen speelt vanavond voor een volle zaal
Cabaretier Theo Maassen speelt ondanks de nog steeds geldende coronamaatregelen vanavond en morgenavond voor een volle zaal in Theater de Liefde Haarlem. De voorstelling van vanavond gaat hoe dan ook door, dat zegt Mylou Frencken, bestuursvoorzitter van het theater, in de Gooi- en Eemlander. "We willen een punt maken."
Ze vindt het een hoop gedoe om niks, omdat het vanaf 25 september wel mag. "En bij de Formule 1 in Zandvoort mocht het ook. " De 120 bezoekers van de voorstelling moeten van tevoren een test- of vaccinatiebewijs laten zien. Maar de mensen zitten dan wel dicht bij elkaar en dat mag niet volgens de huidige regels.
De gemeente Haarlem liet gisteren weten "handhavend" op te zullen treden, meldt NH Nieuws. Het theater kondigde vorige week aan de hele zaal te vullen. Alternatieve plannen, waarover de gemeente is gesproken, zijn volgens het theater niet haalbaar. "Veertig mensen naar huis sturen, vinden we geen goed idee", zegt het theater tegen de regionale omroep. "We gaan door zoals we het hebben aangekondigd en houden rekening met een boete. We weten wat de consequenties zijn."
Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters voor twee derde van de normale capaciteit gevuld worden. Vanaf 25 september mogen weer alle plekken worden gevuld, op vertoon van de coronapas.
Besmettingen niet meer leidend: dit is de nieuwe corona-aanpak van het najaar
Het aantal besmettingen is vanaf 25 september niet meer leidend voor de coronamaatregelen. Doordat een groot deel van de mensen in Nederland is gevaccineerd, kan er anders worden omgegaan met het coronavirus, schrijft demissionair minister De Jonge in de meest recente Kamerbrief.
"Er zijn steeds minder maatregelen nodig. Tegelijkertijd staat de zorgketen nog onder druk." Dat betekent dat er een andere aanpak komt voor het najaar: de indicatoren voor de coronamaatregelen worden ziekenhuis- en ic-opnames, in plaats van het aantal besmettingen.
YouTube mocht filmpjes met toespraak Baudet over corona verwijderen
De video's van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, waarin hij over de coronacrisis spreekt, zijn terecht weggehaald door videoplatform YouTube. De video's hoeven daarom niet terug online te worden gezet. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam gisteren bepaald.
Het gaat om twee video's die door Forum voor Democratie werden geüpload. Later werden deze door YouTube verwijderd omdat er volgens het techbedrijf sprake was van het verspreiden van medische desinformatie.
Welkom!
Welkom in het coronablog van donderdag 16 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren, lees je hier terug.