NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Geen QR-code nodig op terras • Facebook verwijdert accounts van Duitse corona-protestbeweging

 • Welkom in het coronablog van donderdag 16 september.
 • De Tweede Kamer is in debat over door het kabinet aangekondigde coronamaatregelen. Kijk live mee.
 • Nederlanders zien Deense 'Coronapas'-app aan voor 'CoronaCheck'-app.
 • Vanaf 1 oktober zijn er priklocaties in Haagse moskeeën.
 • Het sluiten van de scholen is de minst populaire maatregel, blijkt uit onderzoek in opdracht van het RIVM.
Liveblog gesloten
 • Dwangsom voor Haarlems theater na optreden voor volle zaal

  De gemeente Haarlem heeft theater De Liefde een dwangsom opgelegd van 2500 euro vanwege overtreding van de coronaregels. Cabaretier Theo Maassen heeft gisteravond in het theater voor een volle zaal opgetreden. Boa's van de gemeente hebben in de zaal geteld hoeveel bezoekers er bij de show waren, meldt NH Nieuws. Dat deden ze undercover, volgens het theater om "geen heisa" te veroorzaken.

  Het theater hield al rekening met een boete. Om de boete te betalen kan het theater gebruik maken van geld dat is ingezameld door radiozender 100%NL. De zender besloot een inzamelingsactie te starten voor de mogelijke boete van 2500 euro, mede omdat het theater volledig wordt gerund door vrijwilligers.

 • Verplicht coronatoegangsbewijs gaat door, geen QR-code op terras

  De invoering van het verplichte coronatoegangsbewijs gaat door. Ondanks stevige kritiek heeft toch een meerderheid van de Tweede Kamer de nieuwe coronamaatregel goedgekeurd. Alleen op terrassen hoeven bezoekers de QR-code niet te laten zien. De Kamer vindt dat het coronavirus in de buitenlucht zich veel minder verspreidt en vreest problemen met het verminderen van het draagvlak onder de bevolking.

 • Facebook verwijdert accounts van Duitse corona-protestbeweging

  Facebook heeft accounts verwijderd die gelinkt worden aan Querdenken, een extremistische protestbeweging die zich verzet tegen de coronamaatregelen in het land.

  De actie past bij een bredere strategie van Facebook om te verhinderen dat mensen het platform gebruiken om schade aan te richten, aldus het bedrijf in een statement. Volgens Facebook berokkent Querdenken schade aan de samenleving omdat het haatberichten en desinformatie over het coronavirus verspreidt. Extreemrechtse leden van de groep vergelijken het coronabeleid in het land met nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog.

  Door de accounts te verwijderen, probeert Facebook de online invloed van de beweging te beperken. Querdenken, dat 'dwarsdenken' betekent, wordt ook al door de Duitse inlichtingendienst in de gaten gehouden.

  Dat Facebook op deze manier bepaalt welke berichten er wel en niet op het platform mogen worden verspreid, is niet onomstreden. Het zou het platform volgens tegenstanders van de maatregelen te veel macht geven en de vrijheid van meningsuiting beperken.

 • Alle Italiaanse werkenden moeten gebruikmaken van coronatoegangsbewijs

  De Italiaanse regering heeft besloten dat alle werknemers vanaf 15 oktober verplicht zijn om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Het bewijs, dat in Italië de 'groene pas' of het 'groene certificaat' heet, moet laten zien of iemand ten minste een eerste prik heeft gehad, een negatief testbewijs heeft of kort geleden is hersteld is van een infectie. Als iemand geen geldig coronatoegangsbewijs heeft, riskeert diegene tijdelijk geschorst te worden of geen loon uitbetaald te krijgen.

  De regering wil hiermee de vaccinatiegraad in het land opkrikken. Op dit moment is 65 procent van de Italianen volledig gevaccineerd, blijkt uit de meest recente cijfers.

  Eerder waren alleen werknemers in de Italiaanse publieke sector, zoals docenten en zorgmedewerkers, al verplicht zo'n coronatoegangsbewijs te gebruiken. Nu zet Italië nog een stap verder en moeten ook werknemers in de private sector van het bewijs gebruikmaken.

  De maatregel maakt dat Italië een van de meest verregaande regelgeving binnen Europa heeft bij het inzetten van het coronatoegangsbewijs.

 • Rutte: coronatoegangsbewijs voor het terras wel verstandig

  Demissionair premier Rutte vindt het onverstandig om de coronatoegangsbewijs niet op het terras te laten gelden. Volgens de premier moeten terrasgasten toch naar binnen voor de wc of om af te rekenen. "Het kan ook gaan regenen en dan gaat iedereen opeens naar binnen."

  Vanavond stemt de Tweede Kamer over een plan om het terras te schrappen uit de nieuwe coronamaatregelen. Dan zal duidelijk worden hoeveel politieke partijen dit willen. Na de stemming zal premier Rutte laten weten wat het kabinet dan gaat doen.

 • Nederlanders zien Deense 'Coronapas' aan voor 'CoronaCheck'-app

  Onder sommige Nederlanders is verwarring over de juiste app die vanaf 25 september moet gelden als toegangsbewijs voor onder meer horeca, theater en bioscopen. Op sociale media zoals Twitter is te lezen dat de Deense versie van de app, die 'Coronapas' heet, wordt aangezien voor de Nederlandse toegangsapp.

  Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport bevestigt dat er enige verwarring is ontstaan. Volgens hem was te zien dat de Deense Coronapas-app, die tot afgelopen vrijdag gold als verplicht coronapaspoort in het land, relatief hoog kwam te staan in de lijsten van meest gedownloade apps in Nederland.

  De app die voor Nederlanders bedoeld is, heet 'CoronaCheck'. Maar omdat het corona-toegangsbewijs in de volksmond de coronapas is gaan heten, zal de Deense app bij sommigen bovenaan de zoekresultaten van de appstores van Apple en Google terecht zijn komen. Gevolg is dat de verkeerde app "veel wordt gedownload":

  Hoe vaak de Deense coronapas-app door Nederlanders is gedownload, is niet duidelijk. Apple deelt zulke cijfers niet. De Nederlandse CoronaCheck-app is volgens het ministerie inmiddels zo'n 10 miljoen keer gedownload.

  De Nederlanders die per ongeluk de Deense app gedownload hebben, zijn zachtst gezegd in de war. Dat blijkt bijvoorbeeld uit recensies: "Waardeloos systeem. Ik spreek geen Deens. Goed gedaan overheid."

 • Kleine partijen kritisch over coronatoegangsbewijs

  Veel kleinere partijen zijn tegen de bredere inzet van een coronatoegangsbewijs, zoals het kabinet dat wil. Denk-Kamerlid Kuzu stelt dat het kabinet "Nederland tot een coronadictatuur wil maken". Volgens de partij worden 1,8 miljoen ongevaccineerden "de ellende in getrapt".

  FvD-leider Baudet spreekt over "een medische apartheidsstaat met eerste- en tweederangsburgers". En ook zijn oud-partijgenoot Pouw-Verweij (JA21) vindt dat groepen in de samenleving tegenover elkaar komen te staan. "Wij zijn pertinent tegen het coronatoegangsbewijs."

  SGP'er Stoffer betoogt dat coronatoegangsbewijzen in onder meer de horeca "echt te ver gaan". "Het kabinet slaat hiermee een gevaarlijke route in."

  Volt gaat ook niet mee met het kabinetsplan, zegt Kamerlid Gündogan. Haar partij is in principe voorstander van de coronapas, "maar niet als vervanging van de basismaatregelen".

 • Twee Franse zorgmedewerkers in hongerstaking wegens vaccinatieplicht

  In de Zuid-Franse stad Nice zijn twee ziekenhuismedewerkers in hongerstaking gegaan. De mannen zijn het niet eens met de vaccinatieplicht die sinds deze zomer voor Frans zorgpersoneel geldt.

  De vaccinatieplicht is onderdeel van de nieuwe coronawet die in augustus in Frankrijk van kracht is gegaan. Zorgmedewerkers kregen daarmee nog tot gisteren de tijd om zich te laten vaccineren, met het risico van sancties als ze dat niet zouden doen. Maar niet iedereen besloot daarop een vaccin te halen. Landelijk zijn daarom zo'n 3000 medewerkers geschorst die nog niet zijn ingeënt tegen het coronavirus.

  Hongerstaker Thierry Paysant vindt dat vaccinatie op deze manier wordt "opgelegd met puur geweld" gericht aan het zorgpersoneel. "Wij hopen dat dit stopt en dat we een publiek debat kunnen voeren waarin mensen zich kunnen uiten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Franse ziekenhuismedewerkers in hongerstaking vanwege vaccinatieplicht
 • Tweede Kamer: geen coronatoegangsbewijs voor terrassen

  In de Tweede Kamer zijn er bezwaren geuit tegen verplichte coronatoegangsbewijzen op terrassen. Coalitiepartijen VVD, D66 en CDA vroegen zich tijdens het Kamerdebat over corona af of er geen uitzondering moet worden gemaakt op de brede inzet van toegangsbewijzen in onder meer bioscopen, theaters en de horeca vanaf 25 september. Ook oppositiepartij PvdA is tegen, bleek eerder al.

  Een reden om op terrassen soepeler te zijn is dat het virus minder snel verspreidt in de buitenlucht dan binnen. Volgens D66-Kamerlid Paternotte leidt de maatregel tot verwarring. "Je krijgt de discussie waarom het niet hoeft in een park maar wel op het terras."

 • 2130 positieve tests, daling ziekenhuisbezetting

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2130 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 260 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2183 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 12 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS

  580 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 580 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 600), van wie 202 op de IC (gisteren: 200), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 7 overleden coronapatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag.

 • SP: coronapas geen goed middel om ongevaccineerden te overtuigen van prik

  In het coronadebat in de Tweede Kamer stelt de SP dat coronatoegangsbewijzen "verschrikkelijk veel geld kosten", terwijl het systeem "zo lek is als een mandje". Kamerlid Hijink wijst op de "piek van jewelste" toen eind juni de horeca weer open ging met coronatoegangsbewijzen. De SP is dus tegen het invoeren van de coronapas in onder meer de horeca, bioscopen theaters, zoals het kabinet dat voor zich ziet.

  Hijink stelt verder dat de coronapas geen goed middel is om ongevaccineerden te overtuigen om toch een prik te halen, wat volgens het kabinet "een neveneffect" kan zijn van de inzet van de CoronacheckApp. "Ga de wijken in, spreek met mensen", zegt Hijink. "Wij denken dat er op die manier meer beweging komt dan met een coronapas."

  Het CDA is het ermee eens dat "groepen die nog laaggevaccineerd zijn" bereikt moeten worden. Maar Kamerlid Van den Berg benadrukt dat haar partij de coronapas steunt. "Het CDA is tegen een vaccinatieplicht, maar het moet niet zo zijn dat 16 miljoen mensen beperkt worden omdat 1,8 miljoen mensen zich niet willen laten vaccineren."

 • Vaccinatie binnenkort ook te krijgen in Haagse moskeeën

  Moskeeën in Den Haag worden vanaf 1 oktober priklocaties. Dat is gister besloten door de Federatie Islamitische Organisaties (FIO) en de GGD Haaglanden, schrijft Omroep West. Het gaat om acht moskeeën verdeeld over de stadsdelen Centrum, Segbroek, Laak en Escamp.

  De priklocaties moeten ervoor zorgen dat de bewoners uit de wijken waar de moskeeën staan, alsnog een coronavaccin halen. In Den Haag is de vaccinatiegraad namelijk lager (61 procent volledig gevaccineerd) dan het landelijk gemiddelde (82 procent volledig gevaccineerd). En het is al langer bekend dat Nederlanders met een migratieachtergrond vaker twijfelen of zorgen hebben over een coronavaccinatie.

  Volgens FIO-voorzitter Derwish Maddoe worden de priklocaties daarom ook een plek waar mensen geïnformeerd kunnen worden over het vaccin. "Wij hebben medewerkers die inwoners in hun eigen taal voorlichting kunnen geven. Ook dat moet helpen," zegt hij tegen Omroep West.

 • D66: voor gevaccineerden niet te verantwoorden om nog afstand te houden

  De ChristenUnie maakt zich zorgen dat de 'coronapas' leidt tot een grotere tweedeling in de samenleving. "Door te drukken op ongevaccineerden, zetten we die groep op afstand", zei Kamerlid Bikker in het Kamerdebat. "Moeten we niet naar maatregelen kijken die de eenheid bevorderen?"

  Kamerlid Paternotte van D66 neemt het op voor de mensen die wel zijn gevaccineerd, zo'n 85 procent van de Nederlanders. "Voor die mensen is het niet te verantwoorden om de 1,5 meter nog in stand te houden." Want dat is volgens Paternotte de consequentie als de coronapas niet in de horeca, bioscopen en theaters zou worden ingevoerd.

  SGP'er Stoffer vindt dat ondernemers zelf zouden moeten kunnen kiezen of ze toegangsbewijzen willen gebruiken in hun zaak of liever de 1,5 meter handhaven. Volgens het Kamerlid vrezen sommige ondernemers dat hun klandizie thuisblijft als ze verplicht een QR-code moeten laten zien. De VVD reageert niet afwijzend op het idee van Stoffer, maar zegt wel twijfels te hebben of het uitvoerbaar en handhaafbaar is.

 • Frankrijk schorst 3000 zorgmedewerkers die vaccinatieplicht niet nakomen

  In Frankrijk zijn 3000 zorgmedewerkers geschorst die zich niet hebben laten inenten tegen het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Véran benadrukt in de media dat de continuïteit van de zorg gewaarborgd blijft, ondanks de schorsingen.

  "We hebben het over 2,7 miljoen werknemers en veel schorsingen zijn tijdelijk." Volgens hem zijn de meeste schorsingen uitgedeeld aan ondersteunend personeel en geldt maar een klein deel ervan voor "witte jassen".

  De zorgminister zei ook dat een groot deel van de medewerkers zich alsnog heeft laten vaccineren. Het aantal mensen in de zorg dat ontslag heeft genomen door het instellen van de vaccinatieplicht schat de minister op enkele tientallen.

 • Ziekenhuisbezetting daalt verder: 580 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting de afgelopen 24 uur af. Er liggen nu 580 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 600), van wie 202 op de IC (gisteren: 200). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).