NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronapas • RIVM: Lange adem nodig voor hogere vaccinatiegraad

Liveblog gesloten
 • Coronaprotest in Slovenië ontaard in rellen

  In de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn rond het parlementsgebouw rellen uitgebroken tussen tegenstanders van het coronabeleid en de politie. Demonstranten hebben vuurwerk richting het parlement gegooid; de politie reageerde daarop met traangas en een waterkanon. Een cameraploeg werd belaagd door demonstranten.

  De demonstranten willen dat de geldende coronamaatregelen worden afgeschaft en eisen vervroegde verkiezingen.

  Het aantal coronabesmettingen in Slovenië loopt sinds enkele weken weer op. Wat betreft de vaccinatiecampagne loopt het land achter op het Europese gemiddelde: zo'n 53 procent van de bevolking is volledig ingeënt.

 • Kabinet onderzoekt mogelijkheden vaccinatieregistratie in de zorg

  In Nederland wordt in de zorg op dit moment niet geregistreerd wie gevaccineerd is tegen covid-19 terwijl zorginstellingen dat wel zouden willen. Gisteren kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens de coronapersconferentie al aan dat het kabinet de mogelijkheden van registratie in de zorg gaat onderzoeken.

  Het registreren van wie wel of niet gevaccineerd is, ligt gevoelig omdat het mogelijk in strijd is met de privacywetgeving. De vaccinatieregistratie voor personeel moet volgens de minister gaan helpen bij veilige zorg voor patiënten en bij het maken van de roosters. In onderstaand stuk lees je er meer over.

 • Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronapas

  Horeca-ondernemers die steekproefsgewijs de coronatoegangspas controleren hoeven zich niet al te veel zorgen te maken om een boete. De gemeente gaat alleen ingrijpen bij "excessen" heeft burgemeester Halsema in de gemeenteraad gezegd.

  De coronapas is vanaf 25 september nodig om binnen te mogen bij horecabedrijven. De gemeente is niet van plan actief te controleren of horeca-ondernemers zich daaraan houden, mede door het tekort aan boa's en politieagenten in de stad.

  Pas als er bijvoorbeeld na sluitingstijd nog honderden mensen in café's staan wordt er ingegrepen.

 • In slechtste scenario 400 coronapatiënten op IC in december

  In het slechtste scenario worden in december meer dan 400 IC-bedden bezet met coronapatiënten. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de coronabriefing in de Tweede Kamer. Van Dissel benadrukte dat het moeilijk te voorspellen is wat het effect van het najaar zal zijn, wanneer virussen zich doorgaans eenvoudiger verspreiden. "De winter komt eraan, dus we anticiperen op een toename, maar hoe groot die toename is, is onzeker." Op dit moment liggen er 200 coronapatiënten op de intensive care.

  De prognoses van het najaar hangen van meerdere factoren af, zoals eventuele varianten vanuit het buitenland en de omvang van de virusverspreiding onder groepen met een lage vaccinatiegraad.

 • RIVM: Lange adem nodig voor hogere vaccinatiegraad

  Om de coronavaccinatiegraad in Nederland te verhogen is "de lange adem" nodig. Dat zei Marcel van Raaij, programmadirecteur van het coronavaccinatieprogramma bij het RIVM, in een technische briefing over het coronabeleid in de Tweede Kamer. Hij ziet nog voldoende mogelijkheden om mensen te overtuigen.

  De campagne richt zich grofweg op vier groepen, die ook bij andere vaccinatieprogramma's minder vaak komen opdagen. Dat zijn jongeren, mensen met weinig vertrouwen in de overheid, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een religieuze achtergrond. Naar schatting 5 tot 10 procent van de bevolking wil om principiële redenen geen vaccin.

  Het RIVM gaat zich minder inzetten op dat specifieke deel van de bevolking. "De focus zit op de groepen die eigenlijk nog wel willen of die vragen hebben. Daar moet je de meeste energie in steken, vinden wij. Mensen die echt niet willen, gaan we niet overtuigen met nog een folder."

  Op dit moment kiezen zij om uiteenlopende redenen (nog) niet voor een vaccinatie. Zo kan de voorlichting over vaccinatie te complex zijn of bepaalde groepen überhaupt niet bereiken. Ook houden desinformatie, angst voor bijeffecten en het gebrek aan urgentie mensen weg uit een prikstraat.

  40 procent eerste prikken via vrije inloop

  Via doelgerichte campagnes, bijvoorbeeld in andere talen of via TikTok, hoopt de overheid twijfelaars alsnog te laten inenten. Ook moet het mensen comfortabeler worden gemaakt om zich te laten vaccineren, bijvoorbeeld door een prikbus om de hoek of een prikuurtje voor mensen met prikangst.

  Het vrije inloop-vaccineren, waarbij iemand zonder afspraak zich kan laten inenten, is volgens Van Raaij een groot succes. Afgelopen week werd ongeveer 40 procent van alle eerste prikken gezet op vrij inloop-locaties. Een recordaantal van zo'n 2750 mensen maakte gebruik van de vrije inloop op zaterdag 11 september. Inmiddels zijn er zo'n 200 locaties in Nederland waar zonder afspraak wordt gevaccineerd.

 • Lijsten in omloop van horecazaken die invoering coronapas weigeren

  Sinds de aankondiging van de invoering van een coronapas voor horeca, bioscopen en theaters hebben meerdere horecazaken bekendgemaakt de coronamaatregel te negeren. Via sociale media circuleren inmiddels verschillende lijsten van horecazaken die niet met de QR-code willen werken.

  Onder zijn een aantal grootschalige horecaconcerns, zoals De Drie Wijzen uit Oost in Amsterdam en het bedrijf van Khalid Oubaha, die talloze kroegen in Arnhem, Nijmegen en Enschede bezit. Oubaha zei gisteren bij Op1 dat hij zich niet "voor het karretje wil laten spannen door het kabinet om de vaccinatiegraad omhoog te gooien".

  Ook is er een website online waar bedrijven kunnen melden dat ze de coronapas niet zullen invoeren. KeuzeVrijBijMij wil op die manier gelijkgestemden bij elkaar brengen. Op de website zijn naast horecazaken ook veel bedrijven te vinden waarvoor een coronapas niet nodig is, zoals consultants, stadsgidsen en homeopathische centra.

  Een groep Amsterdamse horecaondernemers zegt tegen NH Nieuws vanaf 25 september tot na middernacht open te blijven, uit protest tegen de coronaregels. "We begrijpen de logica niet. De coronapas werkt wel om 23.30 uur en niet om 00.30 uur?" zegt de voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Leidsebuurt tegen de omroep. Hij verwacht dat een groot deel van de 150 aangesloten ondernemers open zal blijven.

  Gisteren lieten influencers als Tim Douwsma al weten weinig voor een coronapas te voelen. "Een pas die zorgt voor een tweedeling. Ik zal daaraan niet meedoen. Ik wil niet dat mensen zich door mijn optredens gepusht voelen om iets te doen wat niet fijn voelt", meldde hij op Instagram. Rapper Typhoon schrijft over de coronapas: "Vóór verbinding, tegen uitsluiting."

 • Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de Staat

  De organisatie van Unmute Us spant samen met een aantal evenementenorganisatoren een kort geding aan tegen de Staat. Volgens de branche zijn de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk en gebaseerd op willekeur. Zij eisen dat alle evenementen met 100 procent capaciteit mogen doorgaan, zowel overdag als 's nachts. Ook willen ze dat nachtclubs onder voorwaarden 's nachts weer open mogen.

  Gisteren werd bekend dat vanaf 25 september evenementen onder voorwaarden weer georganiseerd kunnen worden, met gebruik van de coronapas. Maar voor evenementen binnen zonder vaste zitplaats mag de capaciteit maar 75 procent zijn. Volgens de evenementenorganisatoren is dat een "verkapte weigering" van evenementen, omdat evenementen niet winstgevend te organiseren zijn met driekwart van de capaciteit. "Dit is een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken", zegt initiatiefnemer Jasper Goossen.

  Afgelopen zaterdag gingen in tien steden voor een tweede keer tienduizenden mensen de straat op om te protesteren voor verdere heropening van de evenementensector.

  Ook Koninklijke Horeca Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat, waarin geëist wordt dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet vrijdag uitspraak in die zaak.

 • 2402 positieve tests, ziekenhuisbezetting daalt

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2402 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 383 meer dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2220 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Ziekenhuisbezetting daalt

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 600 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 635), van wie 200 op de IC (gisteren: 203), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is de laagste ziekenhuisbezetting in ruim zes weken.

  Bij het RIVM werden 7 overleden coronapatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

  1/3 Het aantal coronabesmettingen daalt licht NOS
  2/3 NOS
  3/3 Het aantal gemelde doden ook NOS
 • Gemeente wil morgenavond ingrijpen bij volle zaal Theo Maassen

  De gemeente Haarlem zal morgenavond en vrijdagavond ingrijpen als cabaretier Theo Maassen daadwerkelijk voor een volle zaal gaat spelen. Als er meer dan tachtig bezoekers aanwezig zijn, wordt een dwangsom opgelegd van 2500 euro, zegt een woordvoerder. Het theater kondigde vorige week aan de hele zaal te vullen, naar aanleiding van de drukte bij de Formule 1 in Zandvoort. "Het is mooi geweest", zei de theatervoorzitter toen.

  Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters voor twee derde van de normale capaciteit gevuld worden. Vanaf 25 september mogen weer alle plekken worden gevuld, op vertoon van de coronapas.

  De gemeente Haarlem zegt tegen NH Nieuws op dit moment gesprekken te voeren over de voorstellingen van Theo Maassen. Daarbij wordt gezocht naar een "andere oplossing", bijvoorbeeld door het evenement te verplaatsen naar een grotere locatie, een deel via een livestream te laten kijken of een extra speeldatum in te plannen om het aantal bezoekers te spreiden.

  Bezoekers hoeven in principe niets te vrezen: "Het gaat ons om het theater, daar zullen we op controleren, niet op bezoekers".

 • Coronapas ook te gebruiken in Marokko, Israël en Albanië

  Het Europese coronacertificaat is voortaan ook geldig in Marokko, Israël, Albanië, Monaco, Andorra, de Faeröer-eilanden en Panama. Andersom worden ook de coronapassen van die landen erkend in de Europese Unie. Eerder sloot de EU al met onder meer Oekraïne en Turkije een akkoord om elkaars coronacertificaten te erkennen.

  Met de coronapas, die een QR-code omvat, kan iemand aantonen dat hij volledig is ingeënt, recent van een coronabesmetting is hersteld of onlangs negatief is getest. Volgens Eurocommissaris Reynders zijn sinds juni ruim 420 miljoen coronacertificaten in de EU uitgegeven.

 • GGD ziet 'opvallende' stijging in vaccinatie-afspraken na coronapas-aankondiging

  De plannen van het kabinet om een coronapas te verplichten op meer locaties, lijkt te leiden tot een toename van het aantal vaccinaties. Maandag werden er 13.000 afspraken ingepland. Gisteren waren dat er ruim 15.500. Ter vergelijking: vorige week werden er gemiddeld 8000 afspraken per dag gemaakt.

  Ook is er sinds maandag een stijging in het aantal gezette vaccinaties. Op maandag zijn er 17.969 vaccinaties gezet, dit is een combinatie van mensen met en zonder afspraak. Op dinsdag waren dit er bijna 20.000. "Zekerheid over de oorzaak hebben we niet, maar de timing is wel opvallend", laat een woordvoerder van de GGD-koepel weten.

 • 'Onbeperkte Elfstedentocht' leidt deelnemers met beperking heel Friesland door

  Met een fiets, rolstoel, scootmobiel, wandelend of op welke manier dan ook in vijf dagen heel Friesland door. Dat is de Onbeperkte Elfstedentocht, die vandaag voor de tweede keer van start gaat. Aan de tocht doen mensen met een chronische aandoening of beperking mee.

  De 29-jarige Chris Boersma fietst de route met zijn moeder. De tocht is voor hem een alternatief in tijden van corona. "Ik ben een echte festivalganger, Lowlands en Zwarte Cross zijn mijn favorieten. Maar dat kon natuurlijk niet doorgaan. Met de Elfstedentocht wil ik toch een mooi avontuur beleven."

  Levi Wijnholds uit Dronten is met zijn 14 jaar de jongste deelnemer. Hij is geboren met hersenletsel. De beperking zit hem niet in de weg. Hij fietst de tocht met zijn vader op zijn nieuwe fiets, schrijft Omrop Fryslân.

  Levi legt de Onbeperkte Elfstedentocht af op zijn fiets Omrop Fryslân/Levi Wijnholds
 • Ontsnapte Australische gevangene geeft zichzelf na bijna 30 jaar aan

  Een ontsnapte gevangene heeft zich na bijna dertig jaar bij de Australische politie gemeld. ABC News meldt dat de man zichzelf aangaf, omdat hij door de coronapandemie dakloos was geworden.

  De man sliep noodgedwongen op het strand en bedacht dat leven in de gevangenis "veel makkelijker" zou zijn, zegt de politie tegen de nieuwszender. De man raakte zijn huis kwijt, omdat hij geen inkomsten meer had door de coronacrisis. Sinds zijn ontsnapping woonde hij in een buitenwijk van Sydney en werkte hij zwart als bouwvakker en klusjesman.

  In 1992 moest de man 3,5 jaar de cel in voor het kweken van wiet, maar hij ging er na 13 maanden vandoor. Hij gebruikte onder meer een metaalzaag om weg te komen. Zoektochten naar hem leverden niets op.

  De politie meldt dat de inmiddels 64-jarige man zich zondag meldde op een politiebureau. Hij is aangeklaagd voor zijn ontsnapping, moet binnenkort voor de rechter verschijnen en mag niet op borgtocht vrijkomen.

 • Extra coronaprik is 'de redding' voor Israël: 'Anders was het hier een ramp geworden'

  Is het zinvol om een extra coronaprik te nemen, bovenop de vaccinatie die je al hebt gehad? En voor wie moet die prik zijn? De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om voorlopig alleen de mensen met een ernstige afweerstoornis een extra shot te geven, terwijl in Israël iedereen 'm al kan halen. Volgens deskundigen met succes.

  Naast Israël is ook in Hongarije al voor iedereen een zogenaamde boosterprik beschikbaar. In Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk is de prik binnenkort beschikbaar, met name voor kwetsbare mensen.

 • Artsen geven tonnen winst coronatests terug aan GGD

  Twee artsen die veel geld hebben verdiend met coronatests willen 300.000 tot 500.000 euro schenken aan de GGD West-Brabant. BN DeStem schrijft dat een van hen arts-microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans is.

  Kluytmans en zijn collega maken deel uit van een maatschap die zich verhuurt aan vier Brabantse ziekenhuizen. Die ziekenhuizen zijn eigenaar van Microvida, een commercieel laboratorium dat coronatests onderzoekt voor de GGD. Follow The Money (FTM) meldde eerder dat er ongeveer zestien miljoen euro werd omgezet en dat 19 procent daarvan naar de elf artsen van de maatschap ging.

  "Pikant," schrijft BN DeStem, "want als lid van het Outbreak Management Team adviseert Kluytmans over het testbeleid en de inzet van sneltesten, een inkomstenbron voor Microvida en de maatschap." De negatieve publiciteit door FTM was een van de redenen dat het OMT-lid opstapte bij de maatschap.

  De GGD laat de krant weten dat er "gesprekken met private partijen" worden gevoerd. Ook zegt de GGD dat de intentie voor een schenking er is. "De voorbereidingen worden getroffen", zegt een woordvoerder.