Demissionair premier Rutte, demissionair minister De Jonge op de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Anderhalvemeterregel en thuiswerkadvies verdwijnen: dit verandert per 25 september

De anderhalvemeterregel wordt vanaf 25 september losgelaten. Dat heeft het kabinet bevestigd in de persconferentie over de coronamaatregelen.

Vanaf die datum heeft iedereen vanaf 13 jaar een coronapas nodig om binnen te komen in alle horeca (behalve afhaalrestaurants) en bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden. Dat geldt ook voor kunst- en cultuurinstellingen, zoals bioscopen en theaters.

Premier Rutte is "blij dat we straks de verplichte anderhalve meter kunnen afschaffen":

Rutte: 'Blij dat we straks de verplichte anderhalve meter kunnen afschaffen'

De coronapas geldt als bewijs dat mensen gevaccineerd zijn, onlangs negatief getest of hersteld van covid-19. Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. Gemeenten krijgen hier extra geld voor van de overheid.

Horeca, organisatoren van evenementen en sport- en cultuuractiviteiten moeten de coronapas samen met het identiteitsbewijs controleren. Daarvoor wordt de app CoronaCheck Scanner beschikbaar gesteld.

Minister De Jonge herhaalde tijdens de persconferentie dat de invoering van het coronatoegangsbewijs volgens hem geen vaccinatieplicht betekent.

De Jonge: 'Laat ik het nog eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht'

Geen maximaal aantal bezoekers

Het maximale aantal bezoekers en de verplichte sluitingstijd wordt afgeschaft voor evenementen buiten en voor evenementen binnen met een vaste zitplaats. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75 procent van de reguliere bezoekers binnenlaten en hier geldt een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 uur en 06.00 uur.

Ook meerdaagse evenementen zijn vanaf 25 september weer toegestaan, onder voorwaarde dat bezoekers elke 24 uur hun 'coronapas' laten zien.

De horeca kan weer gaan draaien op maximale capaciteit en de zitplaatsverplichting vervalt. Wel blijft alle horeca nog steeds gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur.

Discotheken en clubs mogen weer open, maar tot maximaal 00.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen.

Op middelbare scholen, mbo's en hoger onderwijs hoeven straks geen mondkapjes meer gedragen te worden bij verplaatsingen binnen het gebouw. Ook vervalt op basisscholen de quarantaineplicht voor hele klassen wanneer een leerling positief test op het coronavirus.

Ook het thuiswerkadvies verdwijnt. De nieuwe slogan wordt: "Thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is".

Verder verdwijnt de quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren uit het buitenland. Vanaf 22 september hoeven gevaccineerde reizigers uit de VS, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden niet meer in quarantaine.

Mensen met een ernstige afweerstoornis krijgen binnenkort via hun arts een uitnodiging voor een derde prik met een coronavaccin. Omdat de coronavaccins nog een zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus, is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie voor de algemene bevolking nu nog niet nodig.

Minister De Jonge wil ook kijken of er een wetswijziging doorgevoerd kan worden, waarmee de coronatoegangspas in de zorg ingezet kan worden. Volgens hem hebben werkgevers hierom gevraagd.

Het kabinet heeft nog niet besloten om de pas in de zorg daadwerkelijk in te zetten, maar ziet dit wel als mogelijkheid. De Jonge wil zorginstellingen er niet toe verplichten om de pas te gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl