NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Gommers: kabinet kiest riskantste scenario • Vakbonden niet blij met vaccinatieregistratie

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 14 september.
 • Op 25 september vervalt het 1,5 meter afstand te houden.
 • De horeca kan met maximale capaciteit open en alle evenementen zijn onder voorwaarden toegestaan.
 • De coronatoegangspas wordt verplicht voor horeca, evenementen en bij bioscopen en theaters.
 • De nachthoreca zoals clubs en discotheken mag tot middernacht open.
 • In het openbaar vervoer blijft het dragen van een mondkapje verplicht, net als op het vliegveld.
Liveblog gesloten
 • 'Ook OMT-leden willen graag dansen'

  OMT-lid Marc Bonten zegt vanavond in Nieuwsuur de frustratie bij de horecaondernemers te begrijpen. "Het zal u verbazen, maar er zijn ook OMT-leden die graag dansen."

  Maar hij zegt "de collectieve verantwoordelijkheid" te missen. "De situatie is nog niet zo dat we alle maatregelen los kunnen laten. En als we geen coronapas invoeren, dan hebben we straks dezelfde situatie als in juli. We verwachten dat de besmettingen dan snel toenemen."

  De nachthoreca vraagt zich af waarom zij wél overdag, maar niet 's nachts open mag. "Of het dag of nacht is, dat maakt voor het virus niets uit", zegt Bonten daarover. "Maar die activiteiten vinden doorgaans in de nachtelijke uren plaats. Het gaat erom dat het vaak situaties zijn waar mensen in niet-goed-geventileerde ruimtes dicht op elkaar staan. Dat zijn echt de superspreadevents."

  Volgens Bonten is het pas mogelijk om alle maatregelen te laten varen als de vaccinatiegraad een stuk hoger is. Concreet noemt hij een graad van 95 procent. Volgens Bonten wordt dat percentage ook genoemd in het nieuwste OMT-advies. Op dit moment is 82 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. 85 procent heeft minstens één prik gehad.

 • Evenementenbranche: keuzes niet onderbouwd, onuitlegbaar en onduidelijk

  De evenementenbranche is kritisch op de vanavond aangekondigde aanpassingen van het coronabeleid. De sector vindt de keuze van het kabinet om evenementen binnen enkel onder voorwaarden toe te staan "niet onderbouwd, on-uitlegbaar en onduidelijk".

  De evenementenbranche zegt vorige week met het demissonaire kabinet rond de tafel te hebben gezeten. "We hebben als sector er echt alles aan gedaan om de besluitvorming te beïnvloeden en onderbouwing te leveren om volledig open te kunnen. Maar beeldvorming weegt kennelijk zwaarder dan feiten", aldus de Alliantie van Evenementenbouwers.

  Volgens het EventPlatform blijkt uit de Fieldlab-evenementen en de ervaringen in het buitenland dat evenementen op volle capaciteit veilig open kunnen. De organisatie vindt de huidige capaciteitseis - waarbij een beperking van 75 procent van de bezetting geldt - niet goed onderbouwd. "Het is uitermate schadelijk voor de sector die vooralsnog geen duidelijkheid heeft gekregen over aanvullende steun na 1 oktober."

  Ook de organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?", reageert initiatiefnemer Jasper Goossen.

 • Ondernemersorganisaties: 'steun blijft nodig in sectoren met beperkingen'

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over het loslaten van de anderhalve meter. Ook juichen ze toe dat werknemers weer vaker naar kantoor kunnen. Wel is volgens hen steun nodig voor de nachthoreca en evenementen die ook na 25 september nog met beperkingen te maken hebben.

  "Ondernemers mogen niet de dupe zijn van beperkingen als gevolg van het relatief nog grote aantal ongevaccineerden in combinatie met de beperkte zorgcapaciteit", zeggen de ondernemersorganisaties. Het demissionaire kabinet maakt binnenkort nog bekend welke aanvullende steun de nachthoreca en evenementen krijgen. De generieke steunmaatregelen moeten verlengd worden als maatwerk niet mogelijk is, volgens de organisaties.

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat de beperkingen en het stopzetten van de coronasteun ervoor zorgen dat horecaondernemers de coronaregels niet meer naleven. "Dit is te veel gevraagd. Het draagvlak voor de huidige maatregelen was al laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring verwacht ik dat er een grens wordt overschreden en dat veel horecaondernemers de regels niet meer gaan handhaven. Dat gevoel begrijp ik ook.", laat KHN-voorzitter Robèr Willemsen weten.

  De ondernemersorganisaties pleiten ook voor kapitaalsteun voor de kapitaalintensieve bedrijven die afhankelijk zijn van (buitenlandse) gasten, zoals de touringcarbedrijven, congrescentra en musea. "Voor deze ondernemers duurt het langer om op het oude niveau te komen", zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

 • Intensivist Gommers: kabinet kiest voor meest risicovolle scenario

  Het kabinet heeft met de aanpassingen van de coronaregels gekozen voor het "meest risicovolle scenario". Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen persbureau ANP. "Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico's. Dat spreekt elkaar tegen", aldus de intensivist.

  Gommers is als expert verbonden aan het Outbreak Management Team, dat het kabinet drie niveaus van versoepelingen had geadviseerd. Vanavond kondigde het kabinet aan voor het derde niveau te hebben gekozen; het scenario waarbij de meeste beperkingen worden losgelaten.

  In het eerste scenario zou er volgens Gommers niets veranderen. In het tweede scenario zou beperkt worden versoepeld met inzet van het coronatoegangsbewijs, maar zouden festivals bijvoorbeeld nog niet mogen. In het derde en laatste scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. De IC-arts vindt het vreemd dat demissionair premier Mark Rutte "benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt."

 • Ministerie van Justitie afgesloten om demonstratie

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is na de persconferentie afgesloten vanwege een coronademonstratie. Buiten het gebouw wordt vuurwerk afgestoken en was eerder ook een rookbom te zien. Journalisten en ambtenaren kunnen momenteel niet naar buiten.

  De politie bevestigt aan persbureau ANP dat de uitgangen van het gebouw werden afgesloten omwille van de veiligheid. In het pand maakte het demissionaire kabinet eerder vanavond de aanpassingen van de coronamaatregelen bekend.

  De demonstratie was niet vooraf aangekondigd bij de gemeente Den Haag.

 • 'Mensen mogen ook weer hossen', KNVB opgelucht

  Stadions bij sportevenementen in de buitenlucht mogen vanaf 25 september weer volledig zijn gevuld. Ook bij indoorwedstrijden met vaste zitplaatsen mogen de tribunes helemaal gevuld worden. Voor indoorevenementen zonder vaste zitplaatsen geldt een maximale bezetting van 75 procent.

  De KNVB is opgelucht, laat de nieuwe directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen weten. "Eindelijk is er volop licht aan het einde van de tunnel na een lange tijd waarin iets wat 8 miljoen voetballiefhebbers in Nederland koesteren opeens minder vanzelfsprekend was."

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Seniorenorganisatie uit zorgen over invoer coronapas

  De invoer van het coronatoegangsbewijs zorgt voor "de nodige onrust" bij ouderen. Dat zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB. Het demissionaire kabinet voert de coronapas eind september in voor bezoekers aan bijvoorbeeld de horeca, het theater en concertzalen. Zij moeten voor toegang een QR-code laten zien waaruit blijkt dat zij ofwel volledig zijn gevaccineerd, of negatief zijn getest.

  Het KBO-PCOB wijst erop dat niet alle senioren een smartphone hebben of weten hoe ze de QR-code moeten aanmaken. "Niet iedereen weet hoe je de code op de telefoon kan krijgen, of heeft zelfs de mogelijkheid niet. Men bezit simpelweg niet een (geschikte) smartphone of is niet digivaardig genoeg", zegt Marcel Sturkenboom, directeur van de brancheorganisatie.

  Ouderen zouden tegen het gebruik van een papieren code opzien, omdat het aanvragen daarvan volgens de organisatie niet altijd goed gaat. Zo zouden er problemen optreden bij ouderen die niet via de GGD zijn gevaccineerd. Daarnaast heeft niet iedere gevaccineerde aangegeven dat de prikgegevens gedeeld mogen worden, wat nodig is om een QR-code te krijgen.

 • Vakbonden niet te spreken over vaccinatieregistratie in zorg

  Een aantal vakbonden is niet te spreken over een eventuele vaccinatieregistratie in de zorg. Het demissionaire kabinet wil dat het wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel al dan niet is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is volgens demissionair minister De Jonge nodig omdat in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt voor vaak kwetsbare patiënten. Een werkgever kan aan de hand van de registratie bijvoorbeeld de roosters aanpassen.

  Vakbond FNV ziet de registratie niet als "oplossing voor de vaccinatiegraad" en de bond beschouwt de vaccinatieregistratie "wel degelijk als indirecte dwang". Volgens de FNV hebben vakbonden zich vrijwel unaniem uitgesproken tegen vaccinatieregistratie.

  Zo ook CNV Zorg & Welzijn. "Het levert veel spanning op tussen zorgpersoneel", zegt voorzitter Anneke Westerlaken desgevraagd tegen de NOS. "We hebben in de zorg nu al situaties meegemaakt waarin gedreigd wordt met het inhouden van loon of ontslag, omdat men zich niet wil laten vaccineren. We snappen dat het registreren fijn kan zijn voor zeer kwetsbare groepen, maar we vrezen toch echt voor de polarisatie."

  Ook de beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden ziet de registratie niet zitten: "Wij zijn tegen registratieplicht, de privacy moet in tact blijven. Zo'n plicht biedt schijnveiligheid want de Deltavariant kan toch nog besmettelijk zijn bij vaccinatie."

 • Lawaaiprotest in Den Haag tijdens persconferentie

  Terwijl de persconferentie van het demissionaire kabinet nog gaande is, demonstreren in Den Haag tegenstanders van de coronamaatregelen met een lawaaiprotest. Het protest vindt plaats op de Turfmarkt, niet ver van het Binnenhof. De politie is ter plaatse.

  De aanwezigen slaan hard op pannen. Ook scanderen ze leuzen en hebben ze spandoeken bij zich.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lawaaiprotest in Den Haag tijdens persconferentie
 • Rutte over coronapas: '1 november wordt maatregel opnieuw bekeken'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte over coronapas: '1 november wordt maatregel opnieuw bekeken'
 • Evenementen mogen na middernacht doorgaan, maar zonder consumpties

  Evenementen mogen na 00.00 uur doorgaan, maar daarbij mag geen drank meer geschonken worden. Dat betekent dat volgens premier Rutte een "symfonie in het Concertgebouw de hele nacht mag doorgaan", maar dat er na middernacht geen koffie geschonken meer mag worden.

  Het demissionair kabinet wil de regels voor de nachthoreca en de evenementensector daarmee gelijk trekken. De horeca moet namelijk vooralsnog om middernacht de deuren sluiten, terwijl voor evenementen buiten en voor geplaceerde evenementen binnen geen sluitingstijd geldt.

 • De Jonge: 'Laat ik het nog eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Laat ik het nog eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht'
 • Ook thuiswerkadvies verandert: 'werk op kantoor als het moet'

  Het demissionaire kabinet past ook het thuiswerkadvies aan. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot vandaag werd steeds geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor, zei Rutte.

 • De Jonge: verkennen of coronatoegangspas in zorg kan gelden

  De Jonge wil kijken of er een wetswijziging doorgevoerd kan worden, waarmee de coronatoegangspas in de zorg ingezet kan worden. Volgens de demissionair minister hebben werkgevers hierom gevraagd.

  Volgens De Jonge heeft het kabinet nog niet besloten om de pas in de zorg daadwerkelijk in te zetten, maar worden de mogelijkheden hiertoe verkend. Hij zei zorginstellingen er hoe dan ook niet toe te willen verplichten om de pas te gebruiken.

  Het toegangsbewijs kan ook voor andere werkgevers een praktisch instrument zijn. Maar ook daar mag het nog niet worden gebruikt om werknemers de toegang te ontzeggen, testen te verplichten of andere beschermingsmaatregelen te nemen. De Jonge: "Ik ga daar met de vakbonden en werkgevers over praten. Het moet een mogelijkheid worden voor werkgevers en geen verplichting."

 • De Jonge: 'Coronatoegangsbewijs verkleint kans op besmetting aanzienlijk'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Coronatoegangsbewijs verkleint kans op besmetting aanzienlijk'