NOS Nieuws

Ministerie tijdelijk afgesloten vanwege lawaaiprotest

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is vanavond afgesloten geweest vanwege een demonstratie tegen de coronamaatregelen, die begon vlak voor de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge. De persconferentie werd gehouden in het ministerie. Ambtenaren en journalisten konden pas rond 21.30 uur naar buiten.

De demonstratie begon als lawaaiprotest op de Turfmarkt, bij het ministerie. Naar schatting enkele honderden demonstranten sloegen op potten en pannen, en hadden megafoons en sirenes bij zich. De demonstratie was niet aangemeld, zegt een gemeentewoordvoerder tegen persbureau ANP.

Het geluid was ook te horen in de online live-uitzending van de persconferentie:

Lawaaiprotest tijdens persconferentie binnen te horen

Een half uur voor aanvang van de persconferentie blokkeerde de politie de doorgang naar het ministerie. Na de persconferentie werd het ministerie in verband met de nog altijd aanwezige demonstranten afgesloten omwille van de veiligheid. De beslissing werd genomen door de beveiliging van het ministerie.

Tijdens de persconferentie was de aanwezigheid van de demonstranten buiten duidelijk te horen. Ze scandeerden ook leuzen en hadden spandoeken bij zich, die onder meer refereerden aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Later werden er ook vuurwerk en rookbommen afgestoken.

Beelden van de lawaaidemonstratie:

Lawaaiprotest in Den Haag tijdens persconferentie

Politie en gemeenten willen geen schatting geven van het aantal betogers. NOS-verslaggevers ter plaatse hebben het over enkele honderden demonstranten.

Tijdens een toespraak van premier Rutte vanuit het Torentje in Den Haag in december waren ook herrie makende demonstranten te horen. Een dergelijk protest kwam niet eerder voor tijdens een persconferentie vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Gedurende de persconferentie verplaatsten de demonstranten zich van de voorzijde naar de achterzijde van het ministerie. Op die route stond ook een satellietwagen van de NOS die zorgde voor de doorgifte van het beeldsignaal. Uit voorzorg werd toen besloten om een backupverbinding van het signaal in te schakelen. Dat kan geleid hebben tot een onderbreking van het signaal van de online uitzending.

Volgens de NOS is er geen sprake van geweest dat medewerkers werden belaagd door demonstranten, zoals op verschillende plekken op sociale media staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl