'Kabinet vroeg Mojo geen dance-events te organiseren' • Ouderenbond wil makkelijker papieren QR-code
- Welkom in het coronablog van maandag 13 september
- Laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 5 juli
- Ook dit jaar geen balkonscène tijdens Prinsjesdag
- KHN start kort geding om coronaregels horeca
- Ziekenhuizen willen coronapas invoeren voor bezoek
- Testverplichting voor ongevaccineerden in Griekenland
'Kabinet vroeg Mojo om geen dance-evenementen te organiseren'
Demissionair vicepremier Hugo de Jonge heeft vandaag aan festivalorganisator Mojo gevraagd om voorlopig geen dance-evenementen meer te organiseren, ook al konden ze dat juridisch niet afdwingen. Dat zei directeur Ruben Brouwer vanavond in tv-programma Op1.
"Het was een heel bizar gesprek", zei hij over zijn overleg met De Jonge. "Aan de ene kant omdat het kabinet op geen enkele manier kan uitleggen waarom we ons moeten houden aan een maximum van 75 procent van de bezoekers. Wij hebben daar tegenover een heel onderzoeksrapport, geschreven door OMT-wetenschappers, waaruit blijkt dat het helemaal niets uitmaakt of je nou 75 of 100 procent van het aantal bezoekers toelaat." Dat maakt echter wel het verschil tussen een winstgevende en een verlieslatende tournee, aldus Brouwer.
Brouwer: "Daarnaast bleek tijdens het gesprek dat ze ons wilden vragen om liever geen dance-evenementen te organiseren, ook niet op driekwart van de capaciteit en als ze afgelopen zijn voor middernacht. Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden. Ze kregen dat juridisch niet voor elkaar, om onderscheid te maken tussen een concert en iets met een dj, dus hebben ze aan ons gevraagd: laten we daar nou een afspraak over maken, en dat dansen nog even verbieden."
Bekijk hier het fragment:
Studie: geen bewijs voor noodzaak boosters bij gehele populatie
Wetenschappers van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA zeggen dat er geen bewijs is dat extra coronaprikken nodig zijn voor de algehele bevolking. De onderzoekers trekken die conclusie na meerdere studies naar effectiviteit van vaccins in de praktijk op een rij te hebben gezet.
De bescherming van coronavaccins tegen ernstige ziekte en dus ziekenhuisopnames blijft heel hoog, ook bij de deltavariant, stellen de onderzoekers in The Lancet. Alleen bij 75-plussers beschermen de vaccins na verloop van tijd bij de deltavariant iets minder tegen ziekenhuisopnames. Daarom is het belangrijker om de doses in te zetten in delen van de wereld waar überhaupt nog weinig geprikt is.
Data uit Israël waaruit zou blijken dat een booster snel zorgt voor meer bescherming, moeten volgens de onderzoekers met een flinke korrel zout genomen worden. Die data zijn gebaseerd op een onderzoeksperiode van gemiddeld slechts een week na het toedienen van een derde prik met het Pfizer-vaccin. Of de bescherming op lange termijn ook hoog blijft is daarom allerminst zeker, zeggen de onderzoekers.
Gezondheidsraad
Bij het onderzoek zijn twee wetenschappers van de FDA betrokken die hebben gezegd daar te zullen vertrekken. Ze zijn het oneens met president Biden, die elke Amerikaan acht maanden na de tweede dosis een boosterprik wil aanbieden.
Eerder zeiden ook al de WHO en het Europees Medicijnagentschap dat boosters voor de algehele bevolking nu niet nodig zijn. Ze bieden hooguit soelaas bij ouderen en mensen die een minder goed werkend immuunsysteem hebben. Morgen publiceert de Nederlandse Gezondheidsraad een advies over het toedienen van extra prikken. Aan de hand daarvan zal het kabinet bepalen of er ook hier boosterprikken gegeven zullen worden, en zo ja aan wie.
De onderzoekers sluiten in The Lancet niet uit dat een booster voor de algehele populatie op een gegeven moment wel nodig wordt. Dat kan zijn als de werking van de vaccins tegen ernstige ziekte na verloop van tijd toch significant blijkt af te nemen, of als er een variant van het virus komt waartegen de vaccins slechter beschermen.
Ouderenbond wil makkelijker papieren QR-code
Het heeft er alle schijn van dat binnenkort op veel meer plekken een corona-QR-code nodig is om toegang te krijgen. Ouderenbond ANBO waarschuwt dat ouderen daarvan mogelijk de dupe worden, omdat het nu vaak niet lukt om een papieren QR-code aan te vragen. Daarom eist ANBO actie van het ministerie van Volksgezondheid.
Met je BSN en postcode kun je de code op papier aanvragen, maar volgens ANBO zijn er veel klachten van leden die dat toch niet lukt. Sommige medewerkers van het corona-informatienummer 0800-1351 gaven aan dat een papieren code aanvragen helemaal niet mogelijk is. Ook zijn de wachttijden onacceptabel, zegt ANBO. Het ministerie zegt medewerkers van de bellijn opnieuw te hebben geïnstrueerd.
Evenementen binnen en buiten kunnen weer vanaf 25 september
Niet-geplaceerde evenementen zijn vanaf 25 september weer mogelijk als maximaal 75 procent van een locatie benut wordt. Dat is een van de versoepelingen die morgen door het demissionaire kabinet wordt aangekondigd, melden Haagse bronnen. Ook meerdaagse evenementen kunnen weer doorgaan, als bezoekers elke 24 uur hun QR-code laten zien.
Nu ook coronabesmettingen in Australische outback onder Aboriginals
Nadat Australië maandenlang het coronavirus buiten de deur wist te houden, stijgt het aantal besmettingen nu met de dag. Het virus is ook doorgedrongen in ver afgelegen delen van het land, waar veel Aboriginals wonen,.
Britten gaan 12- tot 15-jarigen toch inenten
Ook in Groot-Brittannië kunnen kinderen van 12 tot en met 15 straks een coronavaccinatie krijgen. De Britse vaccincommissie had eerder juist geoordeeld dat de voordelen voor de groep kinderen zelf te klein waren, hoewel de commissie ook zei dat de gezondheidsrisico's kleiner zijn dan de gezondheidswinst.
Toch is er besloten de groep in aanmerking te laten komen voor de prik om op die manier de besmettingscijfers in de algehele populatie lager te houden, meldt The Guardian. Ook een belangrijke factor is dat er minder vaak klassen naar huis gestuurd hoeven te worden als deze groep een inenting krijgt. De vaccincommissie had al gemeld dat dat een van de argumenten kon zijn om toch tot vaccinatie over te gaan.
Het gaat in eerste instantie om het geven van één prik met het Pfizer-vaccin. Op een later moment wordt de vaccincommissie gevraagd met een advies te komen over een tweede prik. Naar alle waarschijnlijkheid zal die niet worden gegeven voor komend voorjaar.
1777 positieve tests, laagste sinds 5 juli
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1777 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 334 minder dan gisteren. Het is het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 5 juli. Toen waren er voor het laatst minder dan 2000 nieuwe positieve gevallen op een dag.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2348 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 7 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
658 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 658 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 640), van wie 208 op de IC (gisteren: 205), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
4 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.
De Jonge: samenleving kan niet open zonder 'coronapas'
Volgens demissionair minister De Jonge staat de samenleving op een "moeilijk punt" in de coronasituatie. Aan de ene kant houden mensen alle beperkingen na anderhalf jaar niet meer vol, aan de andere kant is er de aanhoudende druk op de zorg. Coronatoegangsbewijzen kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van de besmettingen. Mogelijk sporen ze ook mensen aan zich alsnog te laten vaccineren, voegt hij daaraan toe. Van dwang is daarbij volgens hem geen sprake.
Bekijk hier de toelichting van demissionair minister de Jonge:
Griekenland voert wekelijkse testverplichting in voor ongevaccineerden
Ongevaccineerde werknemers moeten in Griekenland vanaf vandaag wekelijks een coronatest doen. De maatregel geldt voor mensen die bij de Griekse overheid of in de particuliere sector werken. De vaccinatiegraad in het land is lager dan het Europees gemiddelde.
Er geldt al een vaccinatieverplichting voor zorgpersoneel en met deze aanvullende maatregelen probeert Griekenland alsnog de vaccinatiegraad op te krikken. Ongeveer 56 procent van de inwoners van Griekenland is volledig gevaccineerd, terwijl het gemiddelde in de EU boven de 60 procent ligt.
Werknemers moeten de verplichte coronatest zelf betalen. Ook niet-gevaccineerde middelbare scholieren moeten wekelijks een test doen. Deze testen worden wel door de overheid verstrekt.
Ook dit jaar geen balkonscène tijdens Prinsjesdag
Ook dit jaar is er geen balkonscène op Prinsjesdag op Paleis Noordeinde. Dat maakte het Koninklijk Huis bekend. Vorig jaar zwaaiden koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook al niet het publiek toe. Dat was toen voor het eerst in 46 jaar.
Eerder werd al duidelijk dat het koningspaar op dinsdag 21 september niet met de koets door Den Haag zal rijden. Vanwege de geldende coronamaatregelen gaat dat niet door.
Net als vorig jaar wordt de troonrede niet in de Ridderzaal gehouden maar in de Grote of Sint-Jacobskerk. Er mogen 250 mensen bij aanwezig zijn.
Morgen dient kort geding Koninklijke Horeca Nederland tegen de staat
Morgen begint het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afgelopen week tegen de staat heeft aangespannen. De branchevereniging vindt dat de verplichte sluiting van clubs en de aanhoudende restricties voor de horeca disproportioneel zijn.
Gisteren lekte uit dat de anderhalvemeterregel wordt afgeschaft, maar de horeca tussen 00.00 uur en 06.00 uur dicht moet blijven en de coronacheck-app verplicht wordt in de horeca. De branchevereniging zegt dat de verplichte controle via de coronacheck-app een extra drempel opwerpt voor bezoekers.
Onder horecaondernemers heerst een gevoel van onrecht, schrijft de KHN in een persbericht. "De motivering van het besluit om nachtclubs en discotheken nog niet open te stellen is puur gebaseerd op het Dansen met Janssen-debacle, geïnitieerd door demissionair minister De Jonge."
Het kort geding dient morgen om 11.00 uur in Den Haag.
Chinese stad op slot vanwege 15 nieuwe besmettingen
In de stad Putian in het zuiden van China geldt vanaf gisteren een strenge lockdown. De afgelopen 24 uur werden vijftien nieuwe corona-besmettingen gemeld, daarop ging de stad met drie miljoen inwoners op slot. Bus-en treindiensten zijn stilgelegd en bioscopen, bars en winkels zijn gesloten. Inwoners mogen de stad alleen verlaten voor een essentiële reis en met een recente negatieve coronatest.
De stad werd hermetisch afgesloten:
Van Engelshoven: Cultuursector krijgt beter coronanieuws dan tot nu toe is gelekt
De cultuursector krijgt morgen waarschijnlijk beter nieuws over de coronamaatregelen dan tot nu toe is uitgelekt, zei demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven in tv-programma Goedemorgen Nederland.
Van Engelshoven zegt dat er toch weer gekeken is naar de Fieldlabs, de evenementen waarbij onderzocht werd hoe optredens veilig georganiseerd kunnen worden.
Dat het kabinet deze zomer ondanks de Fieldlabs weinig toeliet, had voor een belangrijk deel te maken met de deltavariant van het coronavirus, zei Van Engelshoven vrijdag nog. Wat daarin nu veranderd is en welke plannen het kabinet heeft voor de versoepelingen, lichtte ze in het programma niet toe. Bekend is dat er meer met coronatoegangsbewijzen gewerkt gaat worden, ook voor bijvoorbeeld theaters.
Gisteren overlegde het kabinet in het Catshuis met het OMT over de coronamaatregelen. Na afloop lekte al uit dat de anderhalve meter waarschijnlijk vanaf 25 september wordt losgelaten. De besluiten worden morgenavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.
Vlaamse ziekenhuizen willen coronapas invoeren voor bezoekers
Vlaamse zorgkoepels roepen op om een coronapas verplicht te maken voor bezoekers van ziekenhuizen en verpleeghuizen. "We vrezen dat de uitbraken de komende maanden erger zullen worden", zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro in de Belgische krant De Morgen.
Nu is het zogeheten Covid Safe Ticket, in Nederland de CoronaCheck-app, in België alleen verplicht bij het bezoeken van een evenement. De overheid en de deelstaten hebben vorige week besloten dat het gebruik van de coronapas ook uitgebreid mag worden naar de horeca.
In Vlaanderen roepen de zorgkoepels nu op om hetzelfde te doen in de ziekenhuizen. Deze zomer overleden zeven gevaccineerde bewoners van een verpleeghuis in Zaventem na een coronabesmetting die vermoedelijk was veroorzaakt door familie of personeel. De zorgkoepels zouden daarom graag zien dat bezoekers een recente negatieve coronatest of bewijs van vaccinatie, moeten laten zien. Als dat niet het geval is kan het bezoek alleen plaatsvinden in een speciale ruimte of buiten of moeten het bezoek en de patiënt een mondmasker dragen en afstand bewaren.
Nieuw-Zeeland verlengt lockdown Auckland
Nieuw-Zeeland verlengt de strenge lockdown voor Auckland met een week. Ruim 1,7 miljoen inwoners moeten sinds 17 augustus binnenblijven om de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus tegen te gaan.
De gezondheidsautoriteiten registreerden vandaag 33 nieuwe gevallen, allemaal in Auckland. In het weekend waren de cijfers lager, met 23 en 20 nieuwe gevallen.
"Het is duidelijk dat het virus in Auckland niet op grote schaal wordt overgedragen, maar zolang er nieuwe gevallen opduiken, zijn er risico's", zei premier Jacinda Ardern op een persconferentie waarin ze het besluit aankondigde. Na 21 september worden de beperkingen iets versoepeld, maar kantoren, scholen en openbare gelegenheden blijven ook dan nog steeds dicht.
CBS: aantal faillissementen verder gedaald in augustus
Het aantal bedrijven dat failliet is verklaard, is in augustus nog verder gedaald. Daarmee blijft het aantal faillissementen historisch laag, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat heeft mogelijk te maken met de coronasteun van de overheid. Er zijn in augustus 98 bedrijven failliet verklaard, elf minder dan in juli. Dat aantal is exclusief eenmanszaken.
Het aantal faillissementen was in mei 2013 het hoogst met 816 bedrijven en instellingen. Daarna nam het tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef het tot halverwege vorig jaar min of meer gelijk. Sindsdien is het aantal afgenomen. Nu ligt het aantal faillissementen nu op het laagste niveau in dertig jaar.
Koninklijke Horeca Nederland is 'verbijsterd' over uitblijven versoepelingen nachthoreca
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert verbijsterd op de uitgelekte kabinetsplannen. Gisteren werd duidelijk dat de openingstijden voor nachthoreca, dat zijn cafés, discotheken en ook fastfoodzaken, niet worden aangepast. Tussen 24.00 uur en 06.00 's morgens blijft deze horeca dicht. Tegelijk moeten horecabezoekers een vaccinatiebewijs of testbewijs tonen.
"Waar heel Nederland feitelijk al afscheid genomen heeft van de anderhalvemetersamenleving, verzwaart het kabinet de regels voor de horeca. Bovenop de extra drempel, de CoronaCheck-app-controle, komt er ook nog een verlenging van de sluiting voor de hele horeca tussen 24.00 uur en 06.00 uur."
Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond, zoals in de horeca, de bioscoop en het theater. Dat zeiden Haagse bronnen gisteren tegen de NOS nadat het kabinet urenlang met het OM had overlegd in het Catshuis.
Musea vragen om verlenging coronanoodsteun
Het aantal museumbezoeken is in 2020 met 60 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Voor dit jaar verwacht de Museumvereniging opnieuw minder bezoekers.
De dalingen komen door de verplichte sluiting van musea, als gevolg van de coronacrisis. Daardoor waren er ook weinig buitenlandse toeristen. De museumvereniging roept het kabinet op om de noodsteun voor de museumsector door te zetten, in dit jaar en in 2022. Musea hebben flink moeten snijden in de uitgaven: het aantal tentoonstellingen nam af en ongeveer 6800 medewerkers verloren hun baan.
Welkom
Welkom in het coronablog van maandag 13 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.