In onder meer Den Haag gingen mensen de straat op
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw tienduizenden bij protest evenementenbranche: 'Ik mis de feestjes'

Verspreid over tien steden zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat op gegaan om het kabinet aan te sporen de evenementensector verder te heropenen. Volgens de autoriteiten en organisatoren verliepen de protesten vreedzaam.

De organisatie achter de protesten, Unmute Us, meldt dat er in totaal 150.000 betogers zijn gaan protesteren. Dat aantal is lastig te verifiëren. Gemeenten maken ook een inschatting van het aantal demonstranten, en de meeste zitten rond de helft van de schattingen van de organisatie.

Zo zegt de organisatie dat er in Amsterdam 80.000 betogers waren, maar houdt de gemeente het op 35.000. In zowel Utrecht als Maastricht zijn de geschatte deelnemersaantallen 15.000 (organisatie) en 10.000 (gemeente).

Verreweg het drukst was het in Amsterdam. De gemeente raadde rond 14.30 uur mensen af om naar het Westerpark te komen vanwege de drukte.

'Ze kunnen niet om ons heen'

"Na vandaag kan onze beweging niet meer genegeerd worden", zegt een van de initiatiefnemers, Jasper Goossen. "Het eerste Unmute Us-protest heeft aanvankelijk niet geleid tot een directe reactie vanuit Den Haag, maar als het nu stil blijft, heeft het kabinet echt alle realiteitszin verloren."

De organisatie wilde een punt maken met het oog op de persconferentie van het kabinet die gepland staat voor komende dinsdag. "Het is heel belangrijk vandaag te laten horen dat we er zijn, dat ze echt niet om ons heen kunnen en dat evenementen gewoon weer gehouden mogen worden."

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de evenementenbranche. De verwachting is dat er morgen bij het Catshuisberaad knopen worden doorgehakt over het wel of niet versoepelen van de regels voor festivals en evenementen.

In deze video zie je een sfeerimpressie van de demonstraties in verschillende steden:

'Dit is belangrijk om vandaag te laten horen aan het kabinet'

In de protestmarsen reden ook tientallen wagens mee waarvanaf muziek wordt gedraaid. Het verschilde erg per stad hoe druk het was. In Amsterdam waren dus de meeste mensen, maar ook in onder meer Utrecht en Maastricht waren er volgens zowel de organisatie als de gemeenten zeker 10.000 betogers. In Nijmegen, Tilburg en Leiden was het een stuk minder druk.

'Afstand houden alleen op papier'

Overal werd gedanst en klonk muziek. "Afstand houden doen mensen alleen op papier vandaag. Dit is een groot feest hier", zei NOS-verslaggever Edwin van den Berg in Eindhoven:

De mensenmenigte bij het Klokgebouw in Eindhoven, rond 15.00 uur

"Ik mis de feestjes ontzettend", zei een deelnemer in Den Haag tegen Omroep West. "We zitten al lang genoeg thuis", vulde een ander aan. "Er wordt met heel veel maten gemeten, maar niet voor de evenementenbranche."

Zo reageren de mensen die meelopen met de demonstratie in Amsterdam:

Deze mensen lopen mee met de Unmute Us-demonstratie: 'Ik wil weer dansen'

Qua aangemelde aantallen muziekwagens spande Groningen de kroon met 25. De wagens waren afkomstig van organisaties uit de steden zelf, maar ook uit omstreken. In Groningen kwam bijvoorbeeld een wagen namens een plaatselijk schoonmaakbedrijf, maar ook van een shotjesbar uit Leeuwarden.

'Willekeurig beleid'

Het kabinet heeft vanwege het risico op coronabesmettingen een streep gezet door alle meerdaagse festivals met overnachtingen. Alleen voor eendaagse festivals met maximaal 750 bezoekers zijn sinds 14 augustus weer uitzonderingen mogelijk.

Volgens Unmute Us is dat beleid willekeurig. De branche verwijst naar de voetbalstadions die vol mogen zitten en bijvoorbeeld ook de F1-Grand Prix op Zandvoort waar vorige weekend tienduizenden bij aanwezig waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl