Deelnemers aan de demonstratie in Utrecht
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Vele duizenden bij protest evenementenbranche in zes steden

De evenementenbranche heeft in zes steden geprotesteerd tegen het kabinetsbesluit om festivals zeker tot 20 september te verbieden en nachtclubs dicht te houden tot 1 november. Ze eisten dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.

Volgens de organisatie deden tienduizenden mensen aan de demonstraties mee. In Amsterdam waren rond 15.00 uur 20.000 mensen op de been, zegt de organisatie. De gemeente vond dat het te druk werd en deed een oproep om niet meer naar de demonstratie te komen.

Bij de demonstraties ging het er feestelijk aan toe:

Van Nijmegen tot Groningen: veel mensen de straat op voor evenementenbranche

De politie Rotterdam zegt dat daar niet meer dan 4000 mensen op de been waren. De andere steden waren waar gedemonstreerd werd waren Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen. De demonstraties waren georganiseerd door een coalitie van buitenfestivals, nachtclubs, concertpodia, nachtburgemeesters en danceliefhebbers.

Het steekt de deelnemers aan de demonstraties dat zij nog steeds niet aan het werk kunnen, terwijl voetbalstadions wel bijna vol zitten en bezoekers daar mogen schreeuwen en zingen.

"Ik zat laatst Feyenoord te kijken. Dat hele stadion zat volgepakt. Ik vind dat fantastisch, maar het is niet te verklaren dat dit anders is dan de festivals", zei Vincent Marshall bij Den Haag FM. Hij heeft een nachtclub in Den Haag en liep mee in Rotterdam. In Den Haag was de demonstratie verboden.

'Camping Formule 1 is ook een festival'

Ook het doorgaan van de Formule-1-race op Zandvoort met campings en horecapleinen viel verkeerd.

"Als ik er vragen over krijg, kan ik het echt niet meer uitleggen", zei de Eindhovense nachtburgemeester Siem Nozza bij Omroep Brabant. "Die camping bij de Formule 1 heeft straks 25.000 bezoekers per dag. Dat is in principe ook gewoon een festival. Dat is hartstikke oké, er zitten weinig risico's aan. Die lijn moeten we gewoon doortrekken."

Nozza zei dat juist bij festivals succesvol is geëxperimenteerd met fieldlabs, waarbij iedere bezoeker meermalen getest werd. Hij begrijpt niet waarom de ervaringen die toen zijn opgedaan nu niet worden toegepast.

'Wij willen ook aan het werk'

"Minder grappen, meer house", stond op een spandoek in Groningen. Een van de organisatoren daar was de voormalige nachtburgemeester Chris Garrit. Hij zag tot zijn tevredenheid dat er veel mensen op het protest waren afgekomen. "Ik heb ze niet geteld, maar het is goed", zei hij bij RTV Noord. "Dit is het geluid dat we willen laten horen. Al die wagens, al die organisaties, al die jonge mensen die nu worden gediscrimineerd."

"Er is een soort ongelijkheid waar wij tegen protesteren", vervolgt Garrit. "Het gaat niet over virussen of wappies. Wij willen ook aan het werk. Sommigen mogen dat als het sport heet. Maar als je leuke dingen doet zoals cultuur, mag het weer niet."

Advertentie via Ster.nl