Foto van de aangepaste Vierdaagsefeesten in Nijmegen, afgelopen maand
NOS NieuwsAangepast

Kleine eendaagse festivals vanaf 14 augustus onder strikte voorwaarden mogelijk

Kleine eendaagse buitenfestivals, voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, zijn vanaf 14 augustus onder "strikte voorwaarden" weer mogelijk. Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten. Grotere evenementen zonder overnachting mogen nog niet.

De festivals moeten buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is. De bezoekers moeten gevaccineerd zijn of een negatieve testuitslag kunnen tonen die niet ouder is dan 24 uur. Ook bezoekers die kunnen aantonen dat ze de afgelopen zes maanden corona hadden, mogen naar binnen.

Dit maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend:

Rutte: 'Eendaagse festivals weer toegestaan onder voorwaarden'

Mogelijk wordt volgende week in aanloop naar de persconferentie op 13 augustus nog een ander besluit genomen over festivals met meer dan 750 bezoekers. Het is niet zeker of die dan alsnog kunnen doorgaan. Festivals die niet doorgaan, kunnen gebruikmaken van het corona-garantiefonds.

Onder andere evenementenorganisator ID&T vindt 13 augustus te laat. Er zou dan te weinig voorbereidingstijd overblijven voor festivals, zoals Dance Valley, die voor dat weekend gepland zijn.

Het bedrijf spande daarom samen met ruim veertig andere festivalorganisatoren een kort geding aan tegen het kabinet. Dat is voorlopig aangehouden.

Het kabinet heeft een advies gevraagd aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT). Dat vindt het op dit moment alleen verantwoord om een besluit te nemen over kleine evenementen.

Eendaagse festivals met vaste zitplaatsen voor de bezoekers kunnen al worden gehouden. Begin vorige week zette het demissionaire kabinet een streep door meerdaagse festivals met overnachting. Die mogen tot 1 september niet doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl