liveblog
NOS NieuwsAangepast

Ook Italië geeft kwetsbaren derde prik • Docenten: keuze online onderwijs ligt bij ons

liveblog gesloten

'Ingrijpen ambtenaren tijdens Brazilië-Argentinië was geen Argentijntje pesten'

Het WK-kwalificatieduel tussen Argentinië en Brazilië in São Paulo werd gisteren na enkele minuten stilgelegd. Vier Argentijnse spelers, van wie er drie op het veld stonden, werden door ambtenaren van de Braziliaanse gezondheidsdienst van het veld gehaald omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hadden gehouden.

De Argentijnen dachten aan een bewuste actie van de Brazilianen om de eeuwige rivaal te saboteren, maar volgens NOS-correspondent Marc Bessems was dat niet het geval. "Het was geen Argentijntje pesten", zegt hij in onderstaand artikel.

Vietnamees krijgt vijf jaar celstraf voor overtreden coronaregels

In Vietnam is een man veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege het overtreden van de quarantainemaatregelen in het land, melden staatsmedia. Le Van Tri (28) is schuldig bevonden aan het "verspreiden van gevaarlijke infectiezieken".

De man reisde van Ho Chi Minhstad naar Cà Mau, in het uiterste zuiden van het land, en overtrad daarmee de quarantaineregel van 21 dagen. Hij infecteerde acht personen. Een van hen overleed een maand later aan de gevolgen van het virus, aldus staatsmedia.

Vietnam hanteert een zeer streng coronabeleid. Het land test op grote schaal, heeft strikte quarantaineregels en een zeer streng bron- en contactonderzoek. Toch is het aantal besmettingen sinds april weer opgelopen. In het land zijn 536.000 infecties en ruim 13.000 doden gemeld, het grootste deel in de afgelopen maanden.

In Vietnam zijn eerder twee anderen veroordeeld tot respectievelijk achttien maanden en twee jaar voorwaardelijke celstraf voor het overtreden van de quarantaineregels.

Ook Italië geeft kwetsbaren derde prik

Ook Italië gaat kwetsbaren een derde prik geven. De vaccinatiecampagne voor een derde dosis gaat deze maand van start, heeft minister van Volksgezondheid Speranza bekendgemaakt.

"We zullen beginnen met kwetsbare patiënten, zoals kankerpatiënten en mensen die een transplantatie hebben ondergaan", zei Speranza. Daarna wordt bekeken wanneer 80-plussers, verpleeghuisbewoners en gezondheidspersoneel aan de beurt komen.

Eerder gingen onder meer Israël, Canada en de VS het land al voor. In Israël is de derde prik zelfs beschikbaar voor de hele bevolking vanaf 12 jaar. De landen zijn begonnen met de derde prik omdat de werkzaamheid van de tweede dosis afneemt - mogelijk vanwege de deltavariant - en het aantal besmettingen is toegenomen.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA en het Europese gezondheidsinstituut ECDC hebben eerder geadviseerd te beginnen met een derde prik voor kwetsbaren.

Docenten: voorlopig ook nog online onderwijs, maar keuze moet bij ons liggen

Meer dan de helft van de docenten in het mbo, hbo en wo verwacht de komende tijd nog gedeeltelijk online les te geven, maar de keuze tussen online of fysiek onderwijs moet bij de docent liggen en niet bij de directie. Dat zijn de twee belangrijkste conclusies van een enquête onder 2500 personeelsleden in het mbo, hbo en wo, meldt onderwijsbond AOb. Het gaat daarbij om 50 procent van het mbo-personeel tot 70 procent van de medewerkers van universiteiten.

De docenten denken dat online lesgeven dit najaar nog nodig is om coronabesmettingen te voorkomen. Ook vinden ze online onderwijs ook voordelen biedt. Daarbij wordt onder meer gewezen op een betere aansluiting met het bedrijfsleven, waar ook nog geregeld thuis wordt gewerkt.

Toch zijn er ook zorgen over online onderwijs. Het zou bijvoorbeeld de werkdruk enorm verhogen. "Hybride onderwijs kost heel veel extra tijd en energie, die niet vanuit de instelling wordt gecompenseerd", schrijft een respondent. "De factor voor lesvoorbereiding zou moeten worden aangepast, zodat de docenten niet alles in eigen tijd hoeven te doen."

In het mbo is 92 procent van de docenten gevaccineerd en in het wetenschappelijk onderwijs 97 procent. Toch voelt slechts zo'n 20 procent zich helemaal veilig op de werkplek, stelt de AOb. Dat gevoel wordt met name veroorzaakt door onduidelijkheid over ventilatie. De AOb heeft daarover inmiddels een handeling gepubliceerd.

EMA gaat 'boostershot' Pfizer onderzoeken

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaat onderzoeken of een derde prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech nuttig kan zijn. Die prik zou zes maanden na de tweede kunnen worden gezet bij iedereen vanaf 16 jaar.

Het nut van een derde prik met Pfizer zal in een versnelde procedure worden onderzocht. Binnen enkele weken moet het oordeel bekend zijn.

De bekendmaking is opvallend, aangezien het EMA vorige week nog liet weten dat een extra prik met een coronavaccin niet dringend noodzakelijk is. Alleen mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem kunnen er baat bij hebben, luidde toen het oordeel.

2151 positieve tests, gemiddeld stilstand

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2151 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 230 minder dan gisteren.

Gemiddeld blijft het aantal positieve coronatests ongeveer gelijk: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2530 positieve tests per dag geregistreerd.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 682 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 680), van wie 220 op de IC (gisteren: 213), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Ook CPC Loop in Den Haag verplaatst: van september naar maart

De CPC Loop in Den Haag is afgelast. De hardloopwedstrijd zou op 26 september plaatsvinden, maar de organisatie laat weten dat het evenement is verplaatst naar 13 maart 2022.

"Na uitvoerig overleg met de gemeente Den Haag is vastgesteld dat het organiseren van een mega-evenement met ruim 40.000 deelnemers en een veelvoud aan toeschouwers op korte termijn niet realistisch is", schrijft de organisatie.

Volgens organisator Mario Kadiks is "de tijdnood te hoog". Er zit volgens hem te weinig tijd tussen het bekendmaken van de nieuwe maatregelen van de regering en het evenement. "Met het oog op de korte termijn die daarna nog rest, vinden we het niet realistisch om de diverse scenario's goed en zorgvuldig uit te voeren. De 'CPC' is een sprankelend feest, dat veilig moet kunnen worden gevierd."

Net zoals bij de verplaatste Utrechtse Singelloop, blijven ook hier de startbewijzen geldig.

Reizigersvereniging Rover: meld drukte in de trein in september

Reizigersvereniging Rover, die een meldpunt over drukke treinen heeft, roept mensen op om deze maand door te geven als het druk is in de trein. "Het wordt spannend in het ov de komende maand", zegt Rover-directeur Freek Bos. Dat denkt hij onder meer doordat veel scholen weer zijn begonnen en de NS de pre-coronadienstregeling weer opstart.

September was voor corona al de drukste maand van het jaar in het ov, zegt Rover. Via het meldpunt kwamen er die maand elk jaar duizenden meldingen binnen.

In de trein was het gedurende de hele coronacrisis toegestaan om alle zitplaatsen te gebruiken, zegt hij. "De ervaring leert echter dat veel mensen dit onprettig vinden en daarom liever blijven staan. Een trein of bus kan daarom eerder vol lijken."

Rover en Omroep MAX, die samen het Meldpunt Volle Treinen oprichtten, vragen daarom ook zo veel mogelijk foto's en filmpjes mee te sturen om de drukte zo beter te kunnen beoordelen.

Singelloop Utrecht voor tweede jaar op rij uitgesteld

In Utrecht is de jubileumeditie van de Singelloop voor het tweede jaar op rij verplaatst. De organisatie van het hardloopevenement verwachtte ruim 10.000 deelnemers en toeschouwers in de binnenstad, maar noemt dat op korte termijn niet realistisch. De Singelloop zou plaatsvinden op zondag 3 oktober, maar verschuift naar zondag 2 oktober 2022. De startbewijzen blijven geldig.

"Zelfs áls de anderhalve meter voor 3 oktober zou worden losgelaten, moet er vrijwel zeker met andere beperkende maatregelen rekening worden gehouden", schrijft de organisatie. "Hoe te handelen met het vele publiek in de drukke binnenstad, is misschien wel de grootste uitdaging. Het is hoe dan ook een niet te hanteren probleem dat wij veel te laat horen wat de nieuwe coronabepalingen zijn."

16 positieve tests binnen Formule 1 in Zandvoort

Binnen de Formule 1 in Zandvoort zijn de afgelopen week zestien mensen positief getest. In totaal werden er bijna 6700 tests afgenomen onder de coureurs, teamleden en ander F1-personeel.

Het is gebruikelijk dat de internationale autosportfederatie FIA een dag na de Grand Prix de testcijfers bekendmaakt.

Een week eerder, bij de Grand Prix van België, ging het om ongeveer hetzelfde aantal uitgevoerde tests onder coureurs, teamleden en personeel van de Formule 1. Toen waren er vijftien positieve uitslagen.

Grolsch lijdt bijna zes ton verlies over 2020

Grolsch heeft vorig jaar door de coronapandemie een verlies geleden van 560.000 euro. De bierbrouwer uit Enschede boekte een jaar eerder nog een winst van 27,8 miljoen euro.

Het verlies was nog vele malen groter geweest, als de brouwer geen overheidssteun had gekregen, meldt RTV Oost. Ook kreeg Grolsch van de Belastingdienst uitstel van betaling voor 24,3 miljoen euro.

De bierbrouwer zegt, ondanks de financiële tegenslag, juist ook horecaondernemers ondersteund te hebben. "Bijvoorbeeld door flexibel om te gaan met betalingsvoorwaarden. En ondanks de moeilijke omstandigheden bleven we investeren in nieuwe horecaklanten."

Ook dit jaar verwacht Grolsch dat corona de resultaten 'ernstig beïnvloedt'. De brouwer heeft nog steeds last van de beperkingen die gelden in de horeca.

Burgemeester Zandvoort: 'Met alle maatregelen kan het op een goede manier'

In Zandvoort ging het feest na de overwinning van Max Verstappen gisteren tot in de late uurtjes door. Nu de rust is weergekeerd, kan de organisatie de balans opmaken. Ook burgemeester David Moolenburgh blikt terug op de terugkeer van de Formule 1 in Nederland.

Op piekmomenten en door een pinstoring was het druk op het terrein, maar de maatregelen na de eerste dag pakten goed uit, zegt de burgemeester van Zandvoort in het NOS Radio 1 Journaal:

Moolenburgh noemt het "verdrietig" dat andere festivals niet door kunnen gaan. "Terwijl je hier ziet, met alle maatregelen die genomen zijn, dat het op een goede en ordentelijke manier kan verlopen."

'Stuur geen hele basisschoolklassen naar huis bij een besmetting'

De basisscholen zijn net weer begonnen, maar op honderden scholen stonden vlak na de vakantie meteen alweer lokalen leeg. Klassen werden naar huis gestuurd vanwege een coronabesmetting bij een van de leerlingen. Dat is nu het coronabeleid waar de scholen zich aan moeten houden. Het OMT wil die maatregel per 20 september versoepelen, zegt OMT-Lid en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy in Trouw.

Nu moet een hele klas thuisblijven als één kind positief is getest, maar volgens het OMT moet dat alleen nog als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. Volgens Illy worden nu nog veel te vaak kinderen naar huis gestuurd. En dat vindt hij jammer, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zorgt voor ongelofelijk onhandige en onwenselijke situaties met leerachterstanden, met kinderen die thuis zitten. Als we dat kunnen voorkomen, is dat voor ontzettend veel kinderen heel erg goed nieuws."

Het OMT geeft het advies om nog twee weken te wachten met deze versoepeling. Illy gaat ervan uit dat de vaccinatiegraad tegen die tijd op een hoog niveau is. Het advies geldt voor alle basisschoolleerlingen.

Coronamaatregelen versoepeld in Nieuw-Zeeland, op Auckland na

In Nieuw-Zeeland worden de coronamaatregelen in alle regio's buiten Auckland, de grootste stad van het land, vanaf woensdag weer versoepeld. Premier Jacinda Ardern heeft dat gezegd op een persconferentie.

Onder meer scholen, kantoren en winkels mogen weer open, maar er moet nog wel afstand worden gehouden. Ook zijn mondkapjes op veel plaatsen nog verplicht, zoals in winkelcentra. Verder mogen binnen maximaal vijftig mensen bij elkaar komen, buiten is de limiet honderd man.

In Auckland blijft tot 14 september een strenge lockdown gelden. Ondanks de strenge coronamaatregelen telde het land vorige week tientallen nieuwe besmettingen, met Auckland als brandhaard. Met 85 nieuwe gevallen ging het om het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds het begin van de pandemie. Vandaag is dat aantal gedaald naar twintig besmettingen.

De vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland is nog relatief laag. Tot nu toe is 30 procent van de ruim vijf miljoen inwoners van het land gevaccineerd.

Studenten van buiten de EU keren massaal terug naar Nederland

Het aantal buitenlandse studenten dat voor Nederland een studievergunning aanvraagt, zit na een coronadip weer flink in de lift, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het AD schrijft dat de groei van van buiten de EU weer op 10 procent per jaar zit. Dat is hetzelfde niveau als voor de coronacrisis.

De meeste aanvragen zijn gedaan door studenten uit China, India, de VS, Turkije en Indonesië. De populairste studie is Economics & Business. De Vereniging van Universiteiten zegt dat de groei komt doordat de coronabeperkingen nu zijn losgelaten.

Vorig jaar was er nog sprake van een afname van 40 procent. Dit jaar zijn er in juli ruim 15.000 aanvragen gedaan. In heel 2020 waren dat er ruim 12.000.

Kleinste huurstijging sinds 1960 door wetgeving en eenmalige huurverlaging

De huurprijzen zijn in juli gemiddeld met 0,8 procent omhooggegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de kleinste huurstijging sinds 1960, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijsstijging van sociale huurwoningen was 0,3 procent en die van woningen in de vrije sector 2,2 procent.

De geringe huurstijging is geen toeval. Door wetgeving vanwege de coronacrisis mogen de huurprijzen van gereguleerde huurwoningen per 1 juli een jaar lang niet omhoog.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van maandag 6 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.