ANP
F1 Zandvoort

Het vertrek van de Formule 1-fans is vandaag rustig verlopen, zegt de NS. Om 19.30 uur waren 20.000 bezoekers uit Zandvoort vertrokken. De vervoerder is tevreden over het verloop van de dag. "Vanaf 16.30 uur kwam de reizigersstroom op gang en die ging gestaag door", aldus de woordvoerder, die verder sprak van een goede sfeer.

De gemeente Zandvoort riep kort na de afloop van de kwalificatie bezoekers op om nog naar de boulevard of het strand te gaan. Door groepen bezoekers later te laten vertrekken, moest de drukte worden verspreid.

Zo zag de weg richting het circuit er vandaag uit:

Dronebeelden van de bezoekers rondom het circuit

Gisteren werd de looproute aangepast toen het op piekmomenten te druk in Zandvoort was. Het was toen niet goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Vandaag werd er opnieuw een route toegevoegd, om ophopingen van mensen te voorkomen.

Toch was het ook vandaag op sommige momenten druk en was er kritiek op het evenement op sociale media.

Bijvoorbeeld na de kwalificatierace, bij de uitloop, was het druk, is te zien op deze foto's:

Ook de NS nam vandaag maatregelen om reizigers zoveel mogelijk te spreiden, zegt de woordvoerder. Reizigers werden in groepen tot de perrons toegelaten. Verder werden reizigers opgeroepen om zich goed over het perron te verspreiden. Tot 12.30 uur vervoerde de NS 23.796 reizigers naar Zandvoort.

Op de races kwamen volgens de organisatie van de Grand Prix maximaal 65.000 mensen af. Ongeveer de helft daarvan kwam met de fiets of lopend, bijna een derde van de bezoekers kwam met het openbaar vervoer.

Mensen zijn daarnaast meer op hun stoel blijven zitten.

Woordvoerder Dutch Grand Prix

Om drukte te voorkomen, zegt de organisatie vandaag meer ingezet te hebben op communicatie, bijvoorbeeld door pushmeldingen te versturen naar gebruikers van de Grand Prix-app en hen daarin op te roepen op hun plaats te blijven.

"De beheersbaarheid en doorstroom gingen beter vandaag. Mensen zijn daarnaast meer op hun stoel blijven zitten", stelt een woordvoerder. Hij wijst erop dat de Grand Prix een Testen voor Toegang-evenement is en er daarbij geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden.

Verstappen

Max Verstappen had een succesvolle dag vandaag: in de beslissende kwalificatiesessie was Verstappen een paar honderdste seconde sneller dan Lewis Hamilton. Daarom start Verstappen morgenmiddag van poleposition.

Koning Willem-Alexander kwam vanmiddag ook naar de race kijken, is te zien op een foto van zijn neef Bernhard op Instagram:

Instagramstory van Bernhard van Oranje Bernhard van Oranje

Voor de kwalificatie had de koning een gesprek met Verstappen.

De drukte van gisteren leidde tot verontwaardiging op sociale media. Veel mensen spraken hun verbazing en onvrede uit over de beelden van de mensenmassa's die naar het circuit kwamen. Ook ondernemers in de horeca en de entertainmentbranche reageerden boos op de beelden.

Burgemeester David Moolenburgh noemde die kritiek tegenover persbureau ANP begrijpelijk. "Zeker vanuit de evenementenbranche. Maar alles verloopt binnen de voorwaarden die vanuit Den Haag gesteld zijn."

De Formule 1-fans hebben genoten van de sfeer:

Formule 1 fans hebben genoten van kwalificatie: 'Het was top'

STER reclame