Mensenmassa op weg naar het circuit
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op drukte rondom circuit Zandvoort: geen anderhalve meter of mondkapjes

De eerste dag van het Formule 1-weekend in Zandvoort is niet door iedereen positief ervaren. Er was ook kritiek op de enorme drukte rondom het evenement.

Op talloze beelden, die ook rondgaan op sociale media, was te zien dat de tienduizenden mensen rondom het circuit geen anderhalve meter afstand van elkaar hebben gehouden en ook geen andere voorzorgsmaatregelen hebben genomen zoals het dragen van een mondkapje.

Voor de ingang van het circuit ontstond een lange rij met mensen die naar binnen wilden. Bezoekers moeten een vaccinatiebewijs of een negatieve test kunnen laten zien. Dat gebeurde vóór de trainingen, maar ook na de trainingen stonden mensen dicht op elkaar. Bij het station ontstond toen een opstopping van ongeveer tweehonderd man. Na een paar minuten was deze drukte voorbij.

De drukte stuit veel mensen tegen de borst. Dat de grand prix in tegenstelling tot festivals wel mag doorgaan met een veelvoud van 750 bezoekers heeft er mee te maken dat het volgens het kabinet gaat om een geplaceerd evenement, zoals een voetbalwedstrijd.

Geen naleving

Tijdens de trainingen, kwalificatie en race moeten de bezoekers op hun zitplaats blijven en maximaal twee derde van de maximale capaciteit kan worden bezet. In plaats van 105.000 bezoekers per dag, betekent dat dat er 70.000 racefans per dag op het circuit aanwezig kunnen zijn.

Maar op de weg ernaartoe werden de regels niet nageleefd. Onder meer D66-Kamerlid Jan Paternotte zei op Twitter er uitleg over te willen. Ook andere mensen uit de entertainmentsector, onder wie zanger Tim Knol, presentator Tim Hofman, theatermaker Maurice Wijnen, acteur Diederik Ebbinge en Arjen Lubach bekritiseerden vandaag de drukte.

Daarnaast liet KINK-dj Michiel Veenstra zich op Twitter niet onbetuigd. Hij zei eerder al niet te snappen waarom er wel een camping mag zijn voor bezoekers van de grand prix, terwijl muziekfestivals met overnachting verboden zijn.

Ook de directeur Eric van Eerdenburg van Lowlands is verbijsterd na het zien van de drukte bij de Grand Prix. In het tv-programma van Eva Jinek stelde de festivaldirecteur dat het oneerlijk is dat bij sportevenementen tienduizenden mensen welkom zijn alleen maar omdat ze op een bepaald moment op een stoeltje zitten. "Bij ons zitten ze ook op een bepaald moment op een stoeltje", aldus Eerdenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl