Een oranjezee aan racefans op de tribunes in Zandvoort tijdens de eerste vrije training ANP
F1 Zandvoort

De kop is eraf. Lewis Hamilton heeft bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Zandvoort de toon gezet. De Brit noteerde voor het oog van een oranjezee aan racefans de beste tijd, voor Max Verstappen en Carlos Sainz.

De eerste vrije testsessie werd ruim een half uur onderbroken vanwege een motorprobleem voor Sebastian Vettel. De coureurs waren op dat moment een kleine twintig minuten bezig.

Vettel zette zijn Aston Martin, waaruit zichtbaar wat lichte rookpluimen kwamen, ter hoogte van de Tarzanbocht langs de kant en probeerde eigenhandig met een brandblusser de schade te beperken.

De onderbreking betekende een tegenvaller voor de coureurs. Het hele raceveld is namelijk gebaat bij het verzamelen van zoveel mogelijk data, omdat niemand nog ervaring heeft kunnen opdoen op het nieuwe circuit van Zandvoort.

Vooral de toevoeging van twee kombochten in bocht 3 en 14 van het circuit had veel nieuwsgierigheid gewekt in de internationale racewereld.

Uiteindelijk reed het gros van het Formule 1-veld tussen de vijftien en twintig trainingsronden. Een vrije training duurt altijd één uur, ongeacht of de coureurs de mogelijkheid hebben om hun trainingsronden kunnen rijden.

Door het geringe aantal trainingsminuten werd het in de chaotische slotminuten van de training erg druk op het circuit. Hierdoor scheelde het weinig of Esteban Ocon (Alpine) was in botsing gekomen met Lando Norris (McLaren), die met een inhaalactie bezig was.

Norris moest vervolgens uitwijken en reed met een deel van zijn bolide over het gras om een crash te voorkomen. De wedstrijdleiding heeft naar aanleiding van het incident een onderzoek ingesteld.

Dat het voor de coureurs even wennen was, bleek ook wel uit de uitglijders van Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Ocon (Alpine) in de beginfase van de vrije training.

Verstappen gaf na het einde van de training zijn fans bij de hoofdtribune nog een ultiem foto- of videomoment door een proefstart te maken.

Om 15.00 uur staat in Zandvoort de tweede vrije training op het programma.

GP van Zandvoort - eerste vrije training

STER reclame