Max Verstappen
NOS Sport

Imponerende Verstappen pakt pole bij GP Zandvoort vlak voor Hamilton

Max Verstappen start zondagmiddag (15.00 uur) bij de rentree van de Grand Prix van Nederland van poleposition. De Limburger zette tijdens de kwalificatie voor een uitzinnige publiek in Zandvoort de snelste tijd neer: 1.08,885.

Lewis Hamilton noteerde met een miniem verschil de tweede tijd (+0,038) en Valtteri Bottas (+0,337) begint op de derde plaats.

Het is voor de tiende keer, en de zevende keer in 2021, dat Verstappen een grand prix van poleposition start. "Het is een geweldig gevoel om hier poleposition te pakken. De auto hield zich goed", zei Verstappen na afloop.

Hij verwacht op zondag een lastige race. "We weten dat inhalen moeilijk wordt, dus het is goed om vooraan te staan."

Hamilton kon leven met zijn tweede startplaats. "Ik heb alles gegeven, maar Max verdient het om hier van pole te starten", zei de Brit, die ondanks wat flauw boegeroep vanuit het publiek veel lofzang had voor de Nederlandse fans.

"Het zijn echte sportfans. Ik wil jullie bedanken. Ik hou ervan om hier te komen", zei Hamilton. Hij kijkt naar eigen zeggen uit naar de strijd op zondag. "Het is een moeilijk circuit, maar dat maakt het ook zo mooi."

Vroege exit Pérez

Een flinke tegenvaller voor Red Bull Racing was het verrassende uitvallen van Sergio Pérez in de eerste kwalificatiesessie. De Mexicaan behoorde in die openingssessie tot de vijf langzaamste coureurs en viel af.

Pérez start daardoor zondag op de zestiende plaats, waardoor Verstappen in de race de steun van zijn teamgenoot moet missen in de strijd met de Mercedessen van Hamilton en Bottas.

"Het was een combinatie van dingen waardoor het niet lukte", zei Pérez na afloop, doelend op de drukte op het circuit en een slechte timing van het wegrijden uit de pitstraat. "Het wordt een pittige race, want het is moeilijk om op Zandvoort in te halen."

Max Verstappen op het circuit van Zandvoort

Williams beleefde weinig plezier aan de kwalificatie: beide coureurs schoten in de tweede sessie van de baan.

George Russell slaagde erin uit de grindbak weg te komen en terug te rijden naar de pitsstraat, maar voor Nicholas Latifi eindigde de kwalificatie met een flinke klap in de bandenstapels.

Eerder op de dag

Verstappen ontsnapte eerder op de dag aan een gridstraf. Hij moest zich zaterdagochtend voor de derde vrije training melden bij de baancommissarissen, maar hij had een plausibel verhaal voor een mogelijke overtreding.

De Finse coureur Kimi Räikkönen ontbrak vandaag en doet ook morgen niet mee. De 41-jarige rijder van Alfa Romeo werd bij een test positief bevonden op corona. Alfa Romeo wees de Poolse reserverijder Robert Kubica aan als vervanger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl