Coureur Max Verstappen (Red Bull) meldt zich bij de baancommissarissen van de Dutch Grand Prix voor een mogelijk overtreding.
NOS Sport

Verstappen ontsnapt aan gridstraf voor inhaalactie tijdens vrije training

Max Verstappen is ontsnapt aan een gridstraf voor de Dutch Grand Prix. Hij moest zich zaterdagochtend melden bij de baancommissarissen van de Dutch Grand Prix in Zandvoort voor een mogelijke overtreding. De thuisfavoriet was vrijdag in de fout gegaan tijdens de tweede vrije training.

De coureur van Red Bull haalde de Canadese coureur Lance Stroll van Aston Martin in terwijl de rode vlag al uithing en de training was stilgelegd. Inhalen is dan verboden.

"Het is in orde. Hij zal niet worden gestraft", zei teambaas Christian Horner van Red Bull. De internationale autosportfederatie FIA heeft dat besluit inderdaad bevestigd.

"Hij heeft bij het zien van de rode vlag onmiddellijk en op een veilige manier zijn snelheid verminderd", luidde het oordeel.

260 vs. 110 km/uur

Verstappen overtuigde de stewards ervan dat hij direct had afgeremd toen hij de rode vlag signaleerde. Hij reed op dat moment 260 kilometer per uur, terwijl de vlak voor hem rijdende Stroll slechts 110 kilometer per uur reed.

Door het grote verschil in snelheid passeerde de Nederlander Stroll, maar hij deed daarbij helemaal niets verkeerd. Sterker nog; Verstappen was volgens de stewards zo alert dat hij al van het gas af was nog voordat de rode vlag zichtbaar was.

Max Verstappen

De Nederlander moest zich nog voor aanvang van de derde vrije training melden bij de stewards om tekst en uitleg te geven over zijn manoeuvre. In het ergste geval kon Verstappen een gridstraf krijgen, hetgeen betekent dat hij naar achteren wordt gezet in de startopstelling voor de race.

'Andere auto langzaam'

Teambaas Christian Horner van Red Bull kreeg zaterdag de beelden onder ogen. "Dit is voor het eerst dat ik het zie. Wat ik weet is dat Max meteen afremde zodra hij hoorde dat de training werd stilgelegd. Ik denk dat die andere auto al heel langzaam reed", zei hij tegen het Britse Sky.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl