Max Verstappen
NOS Sport

Verstappen euforisch na zege op Zandvoort: 'Winnen geeft een ongelofelijk gevoel'

Hij gaf de zeventigduizend oranjefans precies waarvoor ze gekomen waren. Een oranjezee was Max Verstappen wel gewend en hij wist dankzij races in België en Oostenrijk ook hoe het voelde om te winnen voor 'Nederlandse' tribunes.

Maar in eigen land de winst pakken, en daarmee bovendien de leiding in de WK-stand heroveren, daar kon toch nauwelijks ervaring uit het verleden aan tippen.

"Winnen is niet vanzelfsprekend. De verwachtingen waren hoog voor het weekeinde en het is nooit makkelijk daaraan te voldoen. Maar winnen voor deze fans geeft een ongelofelijk gevoel."

Verstappen viert zijn zege op Zandvoort

Teambaas Christian Horner noemde Verstappen "briljant" over de boordradio. "Het was heerlijk om 72 rondes lang te stampen op dit rondje", reageerde de Red Bull-coureur.

'Kan niet wachten terug te komen'

"Wat een race, wat een publiek", genoot ook Hamilton van de terugkeer van de Formule 1 in Nederland. "Ik heb een geweldige tijd gehad hier, dank jullie wel daarvoor. Dit is nu een van mijn favoriete circuits. Ik kan niet wachten volgend jaar terug te komen."

Reikhalzend werd er uitgekeken naar de confrontatie in de Tarzanbocht, de eerste na de start. Zouden de rivalen, slechts drie punten van elkaar verwijderd in de WK-stand, elkaar op de baan houden? Verstappen, gestart van pole, haalde de angel er met een perfecte start uit, Hamilton kreeg geen kans.

Hamilton en Verstappen op het podium in Zandvoort

"Max was gewoon sneller", realiseerde de Brit zich. "Ik kon niet zoveel doen aan de rondetijden, het was al moeilijk om in zijn spoor te blijven. We hadden alles nodig om ook maar een kleine kans te hebben om te winnen, maar het zat er niet in."

Ondanks zijn tiende poleposition rekende Verstappen zich niet rijk. Inhalen op het smalle circuit zou moeilijk worden en zowel hij als Hamilton voorspelde een tactische strijd tussen de teams. En tussen de coureurs: wie zou zijn banden het beste onder controle houden?

'Laatste ronde was de beste voor me'

Hamilton slaagde erin het verschil klein te houden, maar in de slotronden wist de teamleiding van Mercedes dat de winst niet meer te behalen was. Hamilton werd naar binnen gehaald voor een extra pitstop.

Het WK-punt dat op het spel stond, werd daarmee binnengehaald. "De laatste ronde was de beste van de race voor me."

Teambaas Toto Wolff: "We hebben deze race vrijdag en zaterdag verloren. Vooral het technische probleem van Lewis in de tweede vrije training nekte ons, die achterstand loop je niet zomaar in. En poleposition is hier bijna een garantie voor zege."

Bekijk hieronder in de carrousel de ontwikkeling in de strijd tussen Verstappen en Hamilton en de topvijf van de WK-stand:

De uitzinnige fans leidden Verstappen niet af van zijn grote doel dit seizoen, het veroveren van de wereldtitel. "Natuurlijk geniet ik ervan op de grid, maar ik ben professioneel genoeg om me te richten op de wedstrijd als ik in de auto zit."

Hamilton: "Het Britse publiek is mijn favoriete publiek. Maar eigenlijk is het hier nog mooier dan op Silverstone, want daar zijn de tribunes verder weg. Ik heb er een verrekijker nodig om het publiek te zien. Dit heeft de sport nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl