Commotie na het betreden van het veld door werknemers van het Braziliaanse RIVM
NOS Voetbal

Coronaclash Zuid-Amerikaanse voetbalwedstrijd: 'Geen Argentijntje pesten'

Het was een uiterst opmerkelijk tafereel gisteren in Sao Paolo, vier Argentijnse spelers werden tijdens het WK-kwalificatieduel met Brazilië van het veld gehaald door officials van het Braziliaanse RIVM. Het zou een Braziliaanse truc kunnen zijn om eeuwige rivaal Argentinië een loer te draaien, maar dat was volgens NOS-correspondent Marc Bessems niet het geval. "Het was geen Argentijntje pesten."

Bessems zegt dat de actie van de Braziliaanse ambtenaren voorpaginanieuws is in het land. Niet alleen vanwege de gebeurtenis zelf, maar ook vanwege de Argentijnse spelers die de coronaregels aan de laars lappen.

Emiliano Buendia, Emiliano Martinez (beiden Aston Villa), Giovani Lo Celso en Cristian Romero (beiden Tottenham Hotspur) spelen in Engeland en moesten bij aankomst in Brazilië veertien dagen in quarantaine. In hun reisdocumenten zouden ze hebben aangegeven dat ze in de twee weken voor aankomst in Brazilië niet in Engeland waren geweest, maar dit bleek wel het geval te zijn.

Vier voetballers van veld gehaald tijdens Brazilië-Argentinië

Bessems zegt dat corona flink heeft huisgehouden in Brazilië en dat het daarom niet zo gek is dat Brazilianen verbolgen zijn over voetballers die denken de regels zomaar te kunnen omzeilen.

Daarnaast waren de vier Argentijnse spelers al voor de wedstrijd gesommeerd in isolatie te gaan en het land zo snel mogelijk te verlaten. "Medewerkers van het Braziliaanse RIVM en de politie waren al in het hotel en de kleedkamer geweest. Er werd dus meerdere keren geen gehoor gegeven aan hun verzoek. Dat maakt het betreden van het veld door de officials misschien wat minder opvallend."

Opvallend is het misschien wel dat de coronaregels zo streng worden nageleefd in een land waar Jaïr Bolsonaro aan de macht is. De president van Brazilië bagatelliseerde de gevolgen van het virus meerdere keren. Bessems: "Regels in Brazilië zijn flexibel, maar het Braziliaanse RIVM is een van de weinige instanties in het land die tot zulke acties in staat is. Net zoals de belastingdienst."

Koude voetbaloorlog

Volgens Bessems dus geen Braziliaans wapenfeit in de "koude voetbaloorlog" die het land voert met (sport)rivaal Argentinië. Remi Lehmann, kenner van het Argentijnse voetbal, zegt in het Radio 1-programma Nieuws & Co dat de Argentijnen er wel zo over denken. "Er zijn allerlei complottheorieën in het land waarbij wordt gedacht dat dit de Braziliaanse revanche is voor de Copa América-winst van Argentinië van twee maanden geleden in Brazilië."

Ook in Argentinië, waar de coronaregels veel strenger zijn dan in Brazilië, zijn de gebeurtenissen voorpaginanieuws. De toonaangevende Argentijnse sportkrant Olé kopt dat Brazilië wereldkampioen gezichtsverlies is. Het Argentijnse kamp beweert dat de papieren wel goed zijn ingevuld en beroept zich volgens Lehmann op de speciale regels die internationaal voetbal in een pandemie mogelijk maken.

Giovanni Lo Celso van Tottenham Hotspur is een van de Argentijnse spelers die door de Brazilianen op de korrel wordt genomen

De vier spelers, die nu weer in Argentinië zijn, krijgen volgens Bessems in Brazilië wel rechtszaken aan de broek voor valsheid in geschrifte en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Giovanni Lo Celso en Christian Romero hebben zich ook de woede van hun club Tottenham Hotspur op de hals gehaald. Ze kunnen volgens de Britse krant The Guardian een boete verwachten.

Veel andere clubs uit de hoogste Britse voetbaldivisie gaven hun Zuid-Amerikaanse spelers geen toestemming om met hun nationale ploeg op pad te gaan. Villa-spelers Emiliano Buendia en Emiliano Martinez maakten een afspraak met hun club en mochten wel afreizen.

Wereldvoetbalbond Fifa betreurt de gebeurtenissen. "Het zorgde ervoor dat miljoenen mensen niet konden genieten van een duel tussen twee van de belangrijkste voetballanden ter wereld." Als de bond alle rapporten heeft doorgespit, wordt er een beslissing genomen over het restant van de wedstrijd.

Brazilië en Argentinië staan respectievelijk eerste en tweede in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule, dus kwalificatie voor het WK lijkt voor beide landen niet in gevaar te komen. Beide teams komen later deze week weer in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl