Derde prik voor kwetsbaren in Ontario • Nog eens vijf besmettingen in Nieuw-Zeeland
- Gezondheidsraad komt in september met advies over extra prik
- Daling aantal coronabesmettingen vlak verder af
- Derde prik voor kwetsbaren in Ontario
- Zo'n 22,4 miljoen vaccinaties toegediend, aantal eerste prikken neemt nauwelijks meer toe
- Nederlandse economie groeit weer
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Nog eens vijf besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn vijf nieuwe coronabesmettingen gemeld, nadat eerder vandaag in Auckland een 58-jarige man positief werd getest. De vijf nieuwe gevallen zijn allemaal op hem terug te voeren, zeggen de autoriteiten. Een van de besmette patiënten is een medewerker van het ziekenhuis in Auckland.
Er waren sinds februari geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld in Nieuw-Zeeland. Voor premier Ardern was de positieve test van de 58-jarige inwoner reden om meteen een lockdown in te stellen in het land.
Inmiddels heeft zij bekendgemaakt dat Nieuw-Zeeland zeker drie dagen in lockdown blijft. De stad Auckland gaat zeven dagen op slot.
Derde prik voor kwetsbaren in Ontario
De Canadese provincie Ontario gaat kwetsbare inwoners binnenkort een derde dosis van het coronavaccin aanbieden. In aanmerking voor zo'n booster-prik komen onder meer mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, (bloed)kankerpatiënten en verpleeghuisbewoners. Sommigen krijgen de derde prik mogelijk al deze week.
Eerder vandaag lekte uit dat ook de Amerikaanse regering gevaccineerden waarschijnlijk een derde inenting gaat aanbieden. Dat meldden Amerikaanse media en internationale persbureaus. Ingeënte Amerikanen zouden hun booster-vaccinatie acht maanden na hun tweede prik kunnen krijgen.
Honderdduizenden mensen met afweerproblemen onvoldoende beschermd na vaccinatie
Honderdduizenden Nederlanders met afweerproblemen hebben niet of nauwelijks baat bij een vaccinatie tegen het coronavirus. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van onder meer het UMC Groningen, Erasmus MC, UMC Utrecht en ZonMw, de belangrijkste financier van medisch-wetenschappelijk onderzoek.
Het gaat om onder meer transplantatiepatiënten, (bloed)kankerpatiënten en mensen die afweeronderdrukkende medicijnen slikken, zoals patiënten met een auto-immuunziekte. Honderdduizenden van die patiënten maken na een inenting geen of te weinig antistoffen en afweercellen aan. Mogelijk beschermt een derde of zelfs een vierde prik met het coronavaccin een deel van deze groep wel. Dat wordt nog verder onderzocht.
Overigens werken de vaccinaties bij sommige patiënten juist beter dan verwacht. Dat geldt bijvoorbeeld voor dialysepatiënten en patiënten met bepaalde aangeboren stoornissen van het immuunsysteem.
Zo'n 22,4 miljoen vaccinaties toegediend, aantal eerste prikken neemt nauwelijks meer toe
In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid tot nu toe zo'n 22,4 miljoen prikken gezet. Volgens het RIVM is bijna driekwart van alle 18-plussers inmiddels volledig gevaccineerd. Bijna 85 procent heeft een eerste prik gekregen.
Het aantal eerste vaccinaties dat wordt toegediend neemt ondertussen nauwelijks meer toe, ziet het RIVM. Alleen in de jongste leeftijdsgroepen is een kleine stijging te zien. Tieners kunnen zich sinds begin juli melden voor een inenting. Van de jongeren die zijn geboren van 2004 t/m 2009 heeft 49 procent een eerste prik gekregen. Tieners uit 2009 die nog geen 12 jaar zijn, komen nog niet voor vaccinatie in aanmerking.
Naar verwachting worden er deze week ongeveer een miljoen vaccinaties toegediend.
Daling aantal coronabesmettingen vlakt verder af
Het aantal bevestigde coronabesmettingen daalde de afgelopen week met 8 procent: van 18.000 naar 16.500. De afname van het aantal positieve tests gaat daarmee steeds minder snel. "We zien de daling afvlakken", zegt Susan van den Hof van het RIVM. De week ervoor was de daling 14 procent, en een week eerder nog bijna 45 procent.
"We hadden dit liever anders gezien, want we zitten nu nog steeds hoger dan voor de besmettingspiek van begin juli", stelt de epidemioloog.
Noodtoestand in Tokio verlengd tot na Paralympische Spelen
Japan heeft de noodtoestand in Tokio verlengd tot een week na de Paralympische Spelen. De noodtoestand duurt nu zeker tot en met 12 september. Gisteren werd al bekendgemaakt dat er definitief geen toeschouwers welkom zijn bij de Paralympics, die tot en met 5 september duren.
Japan heeft te maken met een stijgend aantal coronabesmettingen. De Japanse premier Yoshihide Suga noemt vooral de deltavariant als belangrijke reden voor het besluit. "Het aantal ernstige besmettingen stijgt snel en zorgt voor een grote druk op de ziekenhuizen, vooral rondom de hoofdstad", zegt Suga.
Demonstratie evenementensector ook in Groningen en Nijmegen
De landelijke demonstratie van de evenementensector vindt zaterdag ook plaats in Groningen en Nijmegen. Eerder werd al bekend dat er in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam demonstraties staan gepland.
In de protestmars met de naam 'Unmute Us!' willen de demonstranten aandacht vragen voor de Nederlandse evenementenbranche. "Voor alle 101.000 mensen die hierin werkzaam zijn én haar vele bezoekers", schrijft de organisatie op Facebook. Inmiddels zouden meer dan vijfhonderd organisatoren van festivals en evenementen, evenementenlocaties en leveranciers zich hebben aangemeld.
"Wij allemaal, missen de saamhorigheid, het opgaan in de massa, het ontdekken, de creativiteit en de vrijheid. De evenementenbranche creëert dé kostbare momenten en herinneringen waarin we het leven vieren, de liefde vieren en iedereen accepteren", schrijft de organisatie achter de protestmars.
Gezondheidsraad komt in september met advies over extra prik
De Gezondheidsraad komt begin september, uiterlijk half september, met een advies over een extra prik voor volledig gevaccineerde mensen. Het Outbreak Management Team (OMT) moet ook nog een advies over het zogenoemde 'booster shot' uitbrengen. Het demissionaire kabinet neemt in het najaar een besluit erover.
Het OMT en de Gezondheidsraad noemden het in juni "aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt".
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bedenkingen bij een extra prik; er zou nog niet genoeg bewijs zijn en arme landen met een lage vaccinatiegraad zouden eerst meer vaccins tot hun beschikking moeten hebben. "Onszelf veilig stellen lukt alleen als we ook anderen veilig stellen", zei Sankar Datta eerder tegen Nieuwsuur.
Nederlandse economie groeit weer, tweede coronadip voorbij
De Nederlandse economie is uit de tweede coronadip gekropen. Na een half jaar krimp, groeide de economie in het tweede kwartaal weer met 3,1 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Maar de versoepelingen van de maatregelen zorgen wel weer voor een weg omhoog.
De heropening van horeca en winkels leidden ertoe dat mensen weer meer geld gingen uitgeven. Toch is de consumptie nog niet terug op het niveau van 2019. Consumenten gaven nog altijd 5 procent minder uit dan in het tweede kwartaal van dat jaar. Ook de overheid gaf meer geld uit, bijvoorbeeld aan testen en vaccineren.
Peiling over derde prik: de helft wil dat vaccins eerst naar armere landen gaan
Bijna de helft van de Nederlanders wil dat coronavaccins eerst naar armere landen gaan, voordat Nederland gevaccineerden met een extra prik gaat inenten. Uit een peiling van EenVandaag komt naar voren dat 47 procent van de ondervraagden de vaccins eerst wil weggeven, 35 procent wil kwetsbaren in Nederland eerst een extra prik geven en 18 procent heeft geen mening.
Van de mensen die zijn gevaccineerd of nog gevaccineerd willen worden, wil 86 procent op den duur een extra prik. Maar dat hoeft niet meteen; slechts 25 procent wil dat zo snel mogelijk. Anderen willen dat pas als hun bescherming daadwerkelijk afneemt, of als landen met een lagere vaccinatiegraad genoeg vaccins hebben.
Cijfers Wit-Rusland kunstmatig laag: 'Ik mag niet iedere dode registreren'
De officiële cijfers over het aantal mensen dat in Wit-Rusland sterft aan corona zijn slechts het topje van de ijsberg, meldde het Russischtalige CurrentTV vorige week. Op basis van gehackte oversterftecijfers van het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken werd geconcludeerd dat het aantal coronadoden in 2020 met zo'n 25.000 slachtoffers zo'n zeventien keer hoger lag dan het officiële cijfer (1424).
Het bericht valt niet te controleren, want Wit-Rusland heeft al ruim een jaar geen officiële cijfers over oversterfte bekendgemaakt. Wit-Russen met wie de NOS sprak, zeggen niet op te kijken van de onthulling van CurrentTV. "Niemand checkt die officiële cijfers nog", zegt een van hen.
De officiële cijfers zijn zo laag, omdat zorgpersoneel wordt opgedragen de statistieken te manipuleren zodat het lijkt alsof het regime de coronacrisis onder controle heeft, vertelt een jonge arts die aan het hoofd stond van een corona-afdeling in een Wit-Russische provinciestad. Op voorwaarde van anonimiteit ("anders moet ik het land uit") deelt ze haar verhaal.
Nieuw-Zeeland in lockdown na besmetting
Nieuw-Zeeland gaat in lockdown nadat in de stad Auckland de eerste coronabesmetting sinds februari is geconstateerd. Een 58-jarige man is daar vandaag positief getest. De lockdown duurt zeven dagen in Auckland en drie dagen in de rest van het land, maakt premier Jacinda Ardern bekend. Ze zei dat het waarschijnlijk om een besmetting met de deltavariant gaat, maar dat is nog niet vastgesteld. Ook de vaccinaties worden voor twee dagen opgeschort.
"Ik wil jullie verzekeren dat we hier rekening mee hebben gehouden. We zullen alles op alles zetten om covid-19 weer uit te roeien", zegt de premier in een speech. "We zien elders wat er gebeurt als we er niet bovenop zitten."
Minder bezoekers, maar NS houdt zelfde dienstregeling voor Formule 1-race
De NS gaat tijdens de Formule 1-race in Zandvoort met hetzelfde aantal treinen rijden als eerder gepland, ondanks dat bij het evenement slechts twee derde van het aantal bezoekers aanwezig mag zijn vanwege coronamaatregelen. In het weekend van 3, 4 en 5 september rijden twaalf treinen per uur van en naar Zandvoort.
Vorige week werd bekend dat de race mag doorgaan met minder bezoekers. De NS verwacht toch drukte in de treinen.
Amerikaanse media: regering wil 'booster shot' na acht maanden
De Amerikaanse regering is van plan Amerikanen een extra prik te geven, acht maanden nadat ze hun laatste coronavaccinatie hebben gekregen. De 'booster shots' zouden in september al worden gegeven, zeggen bronnen tegen The New York Times. De extra prik wordt ingezet in de strijd tegen de deltavariant.
Bewoners van verzorgingshuizen en zorgmedewerkers zijn waarschijnlijk als eersten aan de beurt. Amerikanen die zijn ingeënt met vaccins van Pfizer en Moderna worden sowieso aangespoord een derde prik te halen. Mensen die zijn gevaccineerd met het Janssen-vaccin komen waarschijnlijk in aanmerking voor een tweede prik, maar een onderzoek daarnaar loopt nog.
Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA keurde vorige week een extra prik voor mensen met immuniteitsproblemen goed, maar de groep die nu in aanmerking zou komen wordt dus waarschijnlijk uitgebreid.
Containerprijs bijna vertienvoudigd
De prijs van zeecontainers blijft maar stijgen door tegenslagen in de internationale containervaart. Na de blokkade van het Suez-kanaal en de sluiting van de Yantian-haven, heeft nu een belangrijke Chinese zeehaven een terminal moeten sluiten vanwege een coronabesmetting.
"Het is puinhoop op puinhoop op puinhoop daar in China", zegt Edwin Asveld, directeur van logistiekbedrijf TransHeroes, over de nieuwe havensluiting. Vanwege een coronabesmetting is een terminal van de Ningbo-haven tijdelijk gesloten om verdere verspreiding te voorkomen.
Meer vacatures dan werklozen
De spanning op de arbeidsmarkt is ongekend hoog: er zijn meer vacatures dan werklozen. "Dit hebben we in 50 jaar niet gezien", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenover 100 werklozen stonden 106 openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2021. Dat wordt een krappe arbeidsmarkt genoemd.
De krapte op de arbeidsmarkt nam al vóór corona structureel toe. Maar de virusuitbraak leidde tot een tijdelijke extra krapte. "Er is een tekort aan arbeidsmigranten die tijdens de pandemie terug zijn gegaan naar Oost-Europa", zegt Van Mulligen. Ook de coronasteun zorgt ervoor dat er meer vacatures zijn dan werklozen.
Nieuw-Zeeland meldt eerste besmetting sinds februari
Nieuw-Zeeland heeft de eerste coronabesmetting in een half jaar geconstateerd; het gaat om iemand uit de stad Auckland. Premier Jacinda Ardern gaat vandaag met het kabinet in overleg over vervolgstappen.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid is er nog geen link gevonden tussen de besmette persoon en een van de quarantainefaciliteiten van het land. Shaun Hendy, een belangrijke modelleur die de overheid adviseert, zegt dat er een kans is dat de uitbraak in een vroeg stadium is ontdekt, als er een link met het buitenland wordt gevonden. "Als dat niet het geval is, zijn er meer besmettingen."
Het land met 5 miljoen inwoners telt in totaal ongeveer 2500 coronabesmettingen en 26 sterfgevallen. De vaccinatiecampagne verloopt wel traag; tot nu toe is zo'n 21 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. De grenzen van Nieuw-Zeeland zijn gesloten; vorige week zei Ardern dat ze dit jaar sowieso niet meer opengaan.
Goedemorgen!
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van dinsdag 17 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.