Een 16-jarige jongen in Israël wordt gevaccineerd met BioNtech/Pfizer.
NOS NieuwsAangepast

Tieners kunnen vanaf vrijdag afspraak maken voor coronavaccinatie

Tieners kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Minister De Jonge heeft het advies van de Gezondheidsraad van gisteren overgenomen.

Vrijdag kunnen eerst de jongeren uit 2004 een afspraak maken met de GGD. De dagen erna kunnen de 16- en 15-jarigen telefonisch of via internet, met hun DigiD, een prikdatum vastleggen. En zo verder.

Het kabinet wil dat alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar de mogelijkheid krijgen om zich te laten vaccineren. Ze kunnen zelf besluiten of ze dat willen. Voor de 12- tot 16-jarigen geldt dat zij dat in overleg met hun ouders moeten doen. "Maar jongeren hebben zelf altijd het laatste woord", benadrukt minister De Jonge in een toelichting. Als hun ouders het niet willen en zij wel, dan kunnen ze zelf een afspraak maken met de GGD.

De Jonge over vaccineren jongeren: risico bijwerkingen kleiner dan risico ziek worden

Over de redenen om jongeren ook te laten vaccineren zegt De Jonge allereerst dat zij over het algemeen minder last hebben van corona. "Toch kan het virus ook bij hen zorgen voor ernstige complicaties en ziekenhuisopname." Hij wijst erop dat er ook wel degelijk jongeren zijn die met langdurige gevolgen kampen, het zogenoemde long covid.

Hij wil met de vaccinaties ook voorkomen dat er in het najaar weer scholen gesloten moeten worden, waardoor jongeren opnieuw thuis achter de computer lessen moeten volgen.

Daarnaast denkt de minister dat als 65 tot 85 procent van de jongeren zich wil laten vaccineren, het zogenoemde R-getal met 20 tot 35 procent naar beneden gaat. Dat betekent dat er minder volwassenen ziek worden en in het ziekenhuis of op de IC belanden.

De Jonge beaamt dat dat er een heel kleine kans is dat jongeren last krijgen van een bijwerking van BioNTech/Pfizer, namelijk een hartspierontsteking. "De groep die een ernstige manier corona krijgt is klein, maar nog altijd heel veel groter dan de groep die last krijgt van die mogelijke bijwerking."

Eerder was al besloten om kinderen van 12 tot en met 17 jaar te vaccineren die een medisch risico hebben. Nu is de conclusie dat ook het inenten van alle 12- tot en met 17-jarigen zinvol en verantwoord is. Er is voor BioNTech/Pfizer gekozen omdat dit middels als enige is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl