Kort geding ID&T aangehouden • Vakantiebestemmingen kleuren oranje
- Welkom in het coronablog van donderdag 15 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland;
- Koning niet naar de Olympische Spelen;
- Canarische Eilanden, Portugal, Cyprus en Balearen naar oranje;
- 'Ademtestproject uitgelopen op mislukking';
- Thuiswerkadvies weer terug, kabinet maakt 'ventileren' vierde basisregel.
Kort geding ID&T van de baan
Het kort geding dat ID&T en ruim dertig andere evenementenorganisatoren hadden aangespannen tegen de overheid gaat morgen niet door. ID&T meldt dat de zaak vooralsnog is aangehouden. De festivalorganisator gaat eerst verder in gesprek met het kabinet. Als daar geen oplossingen uit voortkomen, wordt de zaak alsnog doorgezet.
In het Kamerdebat van gisteren stelde demissionair minister De Jonge voor om in gesprek te gaan met de branche. De Alliantie van Evenementenbouwers en Fieldlab, waar ID&T onderdeel van is, wezen dit eerst van de hand maar zijn nu alsnog daarmee akkoord gegaan.
In het gesprek moet worden besproken hoe meerdaagse evenementen veilig kunnen doorgaan met 100 procent van de capaciteit en zonder 1,5 meter afstand. De sector wil duidelijke voorwaarden voor het doorgaan van evenementen en een concretisering van de garantiestelling. Daarnaast vraagt de evenementenbranche zo snel mogelijk een waterdicht systeem van Testen voor Toegang.
Onder druk van een kort geding wilden ID&T en andere organisatoren van festivals en evenementen de festivalzomer redden. Ze zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet om als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen publieksevenementen te verbieden waarbij bezoekers geen vaste zitplaats hebben. Ook meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer gehouden worden.
Het kabinet maakte gisteren bekend nog eens 135 miljoen euro opzij te zetten om de organisatoren te ondersteunen. Dat geld komt bij het garantiefonds, waar dan in totaal 520 miljoen euro voor gereserveerd is.
Nederland rood op kaart Europees gezondheidsinstituut, Groningen donkerrood
Het Europees gezondheidscentrum ECDC heeft heel Nederland op rood gezet vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen. De provincie Groningen is zelfs donkerrood. Mogelijk stellen andere landen nu strengere voorwaarden aan Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld een quarantaineplicht, of zelfs een inreisverbod, maar dat is aan die landen zelf.
Drie weken geleden was Nederland juist af van code rood op de kaart, die wekelijks wordt geactualiseerd door het ECDC. Een land wordt op donkerrood gezet als er meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.
In Europa staan ook Portugal, Spanje, Luxemburg en Cyprus op (diep)rood. Dat geldt ook voor delen van Griekenland en Denemarken. Heel Ierland en Kroatië en delen van Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Griekenland staan op geel.
Reisorganisatie Sunweb vliegt niet meer op Spanje, Portugal en Cyprus
Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus. De reden is dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn reisadvies voor Cyprus, het vasteland van Portugal en de Canarische eilanden en de Balearen heeft aangepast. Die krijgen vanaf morgen de kleurcode oranje. De rest van Spanje was al oranje.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vandaag dat deze toeristische eilanden en landen met ingang van morgen van geel naar oranje gaan, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar die gebieden worden afgeraden. "Wij volgen het advies van het ministerie en vliegen dus niet naar rode of oranje gebieden. Hoe spijtig dat ook is voor vakantiegangers", zei Sunweb eerder tegen de NOS.
Koning niet naar de Olympische Spelen
Koning Willem-Alexander gaat niet naar de Olympische Spelen in Tokio. De reden is de coronapandemie, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Het besluit komt niet als een verrassing. De Spelen worden voor lege tribunes gehouden, omdat in Tokio de noodtoestand is afgekondigd.
De koning opent op 23 juli wel het TeamNL Olympic Festival op het sportstrand in Den Haag. Bezoekers kunnen daar onder begeleiding van sportbonden sporten en op grote schermen de wedstrijden in Tokio volgen. Ook worden daar de Nederlandse olympische medaillewinnaars gehuldigd als ze uit Japan zijn teruggekomen.
De koning heeft sinds 1994 vrijwel alle Olympische Spelen bijgewoond. Hij was tussen 1998 en 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en is sinds 2016 erelid.
WHO: weer meer coronadoden wereldwijd na weken van daling
De wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat het aantal doden als gevolg van een coronabesmetting voor het eerst in negen weken weer is gestegen. Vorige week werden 55.000 coronadoden geteld, 3 procent meer dan de week daarvoor.
De WHO waarschuwt dat veel landen meer besmettingen, opnames en doden zullen zien als coronamaatregelen niet goed worden nageleefd en er besmettelijker varianten van het virus opduiken.
In tal van landen is het virus in opmars. In Argentinië is het dodental bijna opgelopen tot 100.000, in Rusland vallen recordaantallen doden per dag en in West-Europa, de VS en landen als Pakistan en Indonesië nemen de besmettingen toe.
Afspraak voor Pfizer-prik na AstraZeneca kan vanaf morgen
Mensen die in 1956 of daarvoor geboren zijn en hun eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad, kunnen vanaf morgen bellen met de GGD voor een tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech. In de dagen daarna kunnen ook mensen uit 1957, 1958, 1959 en 1960 terecht, en vanaf volgende week donderdag 22 juli iedereen die ouder is dan 18 jaar en met AstraZeneca is geprikt.
Onlangs besloot demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid dat mensen die eerste AstraZeneca-prik hebben gehad, een tweede prik kunnen krijgen met het Pfizer-vaccin. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van een eerste prik met AstraZeneca en een tweede prik met Pfizer net zo beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses met het vaccin van AstraZeneca.
Mensen die na één dosis AstraZeneca een ernstige bijwerking of allergie hebben gehad en daardoor geen tweede AstraZeneca-dosis hebben gehad, mogen ook geen tweede prik krijgen met Pfizer. Volgens het RIVM is nog onbekend of de Pfizer-vaccinatie de bijwerking of allergische reactie niet opnieuw versterkt.
Twee locaties elders in Rijnmond dicht, medewerkers moeten in Rotterdam bijspringen
De GGD Rotterdam-Rijnmond sluit tijdelijk twee testlocaties omdat veel mensen zich willen laten testen op het coronavirus. De medewerkers van de testlocaties Maassluis en Hoek van Holland gaan aan de slag op grotere locaties, zodat meer mensen getest kunnen worden op het coronavirus. Volgens de GGD is sprake van een "enorme testvraag".
Het gaat om de testlocaties in Maassluis en Hoek van Holland, die tot in elk geval 1 augustus gesloten blijven. De Rotterdamse GGD wees er vanochtend ook op dat het erg druk is bij het callcenter.
Kabinet trekt miljoenen uit voor schone bussen
Het demissionaire kabinet schiet busbedrijven, die stevig door de coronacrisis zijn geraakt, te hulp bij de aanschaf van nieuwe bussen. Er komt 40 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe, schone bussen, zo laat het demissionaire kabinet weten. Met deze regeling komen er de komende jaren naar verwachting zo'n 800 tot 1600 uitstootvrije bussen bij.
Door de coronacrisis hebben ov-bedrijven moeite met de investeringen, terwijl in het klimaatakkoord is afgesproken dat alle ov-bussen in 2030 rijden op elektriciteit of waterstof. Busbedrijven kunnen maximaal 50.000 euro subsidie per bus krijgen.
Jaarlijks stoten ov-bussen zo'n 0,3 megaton CO2 per jaar uit, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Inmiddels is ongeveer een kwart van de 5300 bussen in het stad- en streekvervoer uitstootvrij. Meer dan de helft van die bussen wordt gemaakt door Nederlandse partijen, zoals VDL en Ebusco.
Geen problemen op test- en vaccinatielocaties Zuid-Limburg
De wateroverlast in Zuid-Limburg leidt op dit moment niet tot problemen bij de test- en vaccinatielocaties van de GGD Zuid-Limburg. "Het zorgenkindje was de teststraat in Landgraaf, maar daar hebben ze maatregelen getroffen om het water buiten te houden", laat een woordvoerder weten. "En dat loopt eigenlijk allemaal goed."
Volgens de woordvoerder heeft het personeel dat zelf te maken heeft met de wateroverlast dat tijdig aangegeven, waardoor er ook geen personeelstekorten zijn op de GGD-locaties. Het is niet de verwachting dat later alsnog problemen ontstaan.
Canarische Eilanden, Portugal, Cyprus en Balearen op oranje
Het reisadvies voor de Canarische Eilanden, de Balearen in Spanje en voor Cyprus verandert morgen van geel naar oranje. Ook het hele vasteland van Portugal krijgt kleurcode oranje. Dat betekent dat alles behalve noodzakelijke reizen wordt afgeraden, ook al zijn mensen volledig gevaccineerd.
Reizigers die nu op deze bestemmingen zijn, moeten vanaf zondag bij terugkeer naar Nederland een vaccinatie-, herstel-, of negatief testbewijs laten zien en hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die regel geldt nu al voor het vasteland van Spanje en de regio's rond Lissabon en de Algarve in Portugal, die nu al op oranje staan.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de situatie in de gebieden die nu op oranje springen zorgwekkend. "Helaas blijkt uit het RIVM-advies van deze week dat het niet gaat om een tijdelijke piek: er is sprake van een zorgwekkende trend in de coronacijfers in deze gebieden", zegt het ministerie.
Verder worden Fiji en Tunesië toegevoegd aan de lijst van zeerhoogrisicogebieden. Voor die gebieden geldt dat mensen zich voor terugkeer naar Nederland moeten laten testen en in quarantaine moeten.
Meerdere olympiërs in isolatie en quarantaine
In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio zijn gisteren en vandaag meerdere positieve coronatests gemeld. Ook zitten meerdere atleten in isolatie.
Een masseur van het Russische vrouwen rugbyteam testte gisteren positief, waardoor het hele team twee dagen in isolatie moet. Ook zegt het olympisch vluchtelingenteam dat het later dan verwacht aankomt in Japan, als gevolg van een positieve coronatest van een teamfunctionaris. 26 van de 29 spelers blijven voorlopig op hun trainingskamp in Doha, in Qatar.
Zeven medewerkers van een hotel in Hamamatsu, in Centraal-Japan, zijn positief getest op het coronavirus. In dat hotel verblijven tientallen Braziliaanse atleten. Verder zitten 21 leden van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam in isolatie, omdat ze mogelijk in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft. Dat geldt ook voor acht leden van het Keniaanse rugbyteam bij de vrouwen.
Vermoedelijk zijn de coronabesmettingen vandaag ook onderdeel van het overleg tussen IOC-baas Thomas Bach en de gouverneur van Tokio, Yuriko Koike.
'Ademtestproject uitgelopen op mislukking'
Het project om corona-ademtestapparaten in tientallen GGD-teststraten te plaatsen, is uitgelopen op een fiasco. Volgens de Volkskrant zijn de resultaten zo slecht, dat de GGD's weigeren de ademtests in gebruik te nemen.
In een brief aan VWS schrijft GGD-koepel GGD GHOR Nederland dat de resultaten "ver achter" blijven bij het gewenste resultaat, meldt de krant. Het lukt maar niet om de resultaten te verbeteren, ook na "vele verbeterstappen". In februari werd de ademtest voor het eerst ingezet in een teststraat van de GGD Amsterdam, maar dat project werd toen enige tijd stilgelegd vanwege verkeerde testuitslagen.
Het is volgens de Volkskrant de verwachting dat het project deze week nog zal worden stopgezet. Demissionair minister De Jonge (VWS) had juist veel vertrouwen in het ademtestproject. Op 2 februari schreef minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer dat deze apparaten in elke GGD-regio op een of meerdere locaties zouden moeten komen. Het ministerie heeft 1800 apparaten besteld, schrijft de krant, ter waarde van "miljoenen tot tientallen miljoenen euro's".
Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland zegt op dit moment niets te kunnen zeggen over het vervolg van de inzet van de ademtest. "We zijn nog bezig met de voorbereidingen om de SpiroNose (de blaastest, red.) als testmethode in te kunnen zetten", meldt de instantie. "Op basis van de data die worden verzameld in deze voorbereidende fase wordt uiteindelijk een advies opgesteld en gepresenteerd aan het ministerie van VWS. Vervolgens zal door het ministerie van VWS een besluit genomen worden over het verdere verloop van de ademtest."
Coronacrisis drukt aantal vaccinaties tegen andere ziektes
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en VN-kinderorganisatie Unicef waarschuwen dat het vaccineren van kinderen wereldwijd tegen ziektes als mazelen en polio te lijden heeft onder de coronacrisis. In veel armere landen worden er veel minder vaccinaties gedaan, vooral in India en Nigeria. Alles bij elkaar ging het wereldwijd om bijna 23 miljoen kinderen die hun vaccinatie misten. Een groot risico, waarschuwen de VN-organisaties.
Lees er meer over:
Bij tijd en wijle verhit debat in de Kamer
Tot gisteravond laat debatteerde het kabinet met de Tweede Kamer over corona. De Kamer was ervoor teruggekomen van reces. Lees in dit liveblog hoe het debat verliep.
Of bekijk dit:
Goedemorgen
Goedemorgen en meer dan welkom in het coronablog van donderdag 15 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.