NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kamerdebat corona • 25 dagen tussen prikken • Rutte woedend over motie Simons

 • De Tweede Kamer debatteert met premier Rutte en de ministers De Jonge en Van Ark.
 • Vrijdag is een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid.
 • Rutte en De Jonge boden maandag excuses aan omdat ze een inschattingsfout hadden gemaakt.
Liveblog gesloten
 • Debat afgelopen

  Het coronadebat waarvoor een deel van de Tweede Kamer was teruggekomen van reces is afgelopen.

  Lees hier het belangrijkste nieuw terug (onder meer over het thuiswerkadvies en ventileren):

 • Rutte woedend over motie van Simons

  Demissionair premier Rutte is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de motie die Simons (Bij1) heeft ingediend waarin de strategie "van het virus gecontroleerd laten uitrazen" wordt afgekeurd. "Woorden kunnen kwetsen. Dit is een verschrikkelijke motie", zei Rutte.

  In de motie staat onder meer dat de strategie van het kabinet 30.000 coronadoden in Nederland tot gevolg heeft. "Deze motie vliegt volledig, maar dan ook echt volledig uit de bocht", zei Rutte. Die eraan toevoegde hij het "onbeschaamd" vond en een een klap in het gezicht is van het kabinet, maar ook van de duizenden mensen die hebben geholpen bij bestrijden van de pandemie.

  Simons antwoordt daarop dat ze juist "not done" vindt dat het kabinet zolang vasthoudt aan de strategie. "Zeker na het weekend dat hier ter discussie staat, het loslaten van maatregelen met desastreuze gevolgen, vind ik het onbeschaafd om daar niet de verantwoordelijkheid voor te willen nemen."

  De motie werd door geen enkele andere partij gesteund.

  Bekijk hier de discussie tussen Rutte en Simons:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Hier staat eigenlijk in dat er dood door schuld is van 30.000 mensen'
 • Motie van wantrouwen

  Kamerlid Van Haga van Groep van Haga dient een motie van wantrouwen in tegen demissionair minister De Jonge. Volgens Van Haga heeft de minister jongeren en ondernemers misleid.

  De Tweede Kamer heeft nog een aantal moties ingediend waar vanavond nog over gestemd gaat worden. Zo wil PVV-leider Wilders dat het kabinet ventilatie "topprioriteit" maakt en stelde Simons van BIJ1 dat het kabinet de huidige coronastrategie moet loslaten. SP-Kamerlid Hijink vindt dat het kabinet meer zou moeten doen voor mensen met long covid.

 • Minister Van Ark als laatste bewindspersoon aan het woord

  Voorzitter Bergkamp heeft het debat weer heropend en nu is het de beurt aan demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg.

  Volg het debat live via deze stream of op NPO Politiek.

 • Coronadebat geschorst voor het diner

  Het coronadebat is geschorst, zodat de Kamerleden en de bewindslieden de kans krijgen om even wat te eten. Om ongeveer 21.15 uur gaat het debat verder. Dan krijgt demissionair minister Van Ark het woord.

 • 25 dagen tussen coronaprikken

  De periode tussen de eerste en de tweede coronaprik wordt verkort van ca. 35 naar 25 dagen, heeft minister De Jonge bekendgemaakt in de Tweede Kamer. "We gaan dus van bijna vijf weken naar een ruime drie weken."

  Vorige week schreef hij al in een Kamerbrief dat hij de wachtperiode wilde inkorten, maar nog niet met hoeveel dagen. Vanaf maandag zullen de GGD's dit nieuwe 'prikinterval' aanhouden, zei De Jonge.

  Hij zei verder zei ook dat nog gekeken wordt of mensen die al een afspraak hebben gemaakt, hun tweede prik naar voren kunnen halen. Hij riep mensen wel op niet nu al te bellen. Dat gebeurt wel, en daardoor wordt het bij de GGD "een zooitje", aldus de minister.

  Vanaf vrijdag kunnen ook 60- tot 64-jarigen die alleen hun eerste prik van AstraZeneca hebben gehad de GGD bellen voor een afspraak om de tweede prik met het vaccin van Pfizer te laten zetten, als zij dat willen.

 • De Jonge: check wijsopreis.nl

  Nederlanders die op zomervakantie gaan naar het buitenland doen er volgens De Jonge goed aan om vlak voor vertrek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Hij noemt wijsopreis.nl, de site die doorverwijst naar de reisadviezen van BuZa. "Die worden de hele tijd geüpdatet." Ook is er een Reisapp.

  Als de besmettingscijfers blijven stijgen, is de kans groot dat Nederland binnenkort rood of donkerrood kleurt op de kaart van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het veranderen van die kleurcode kan als gevolg hebben dat Nederlandse reizigers aan extra regels moeten voldoen of zelfs niet welkom zijn in sommige landen.

  Maar zo ver hoeft het niet te komen, legden we eerder in onderstaand artikel uit:

 • In september nieuwe routekaart

  Minister De Jonge zegt dat hij in september met een nieuwe routekaart komt, om duidelijk te maken hoe het demissionaire kabinet de volgende fase van de corona-epidemie wil ingaan. Het gaat daarbij volgens De Jonge om de overgangsfase naar het moment dat het coronavirus een endemische status krijgt en het dus niet meer verdwijnt.

  Wetenschappers zeiden in februari al tegen de NOS dat ze verwachtten dat corona endemisch wordt. We moeten ermee leren leven, stellen zij, zoals met andere virussen.

 • Kamerleden willen duidelijkheid voor 13 augustus

  D66 en VVD vragen demissionair minister De Jonge om eerder dan 13 augustus met zijn verbeterplan te komen voor de toegangsbewijzen. Het kabinet besloot afgelopen vrijdag om het nachtleven tot die tijd op slot te doen en om meerdaagse festival te verbieden.

  Maar De Jonge zegt dat het echt enkele weken gaat duren om, samen met de sectoren, lessen te leren uit de ervaringen van de afgelopen weken. Die lessen worden vervolgens voorgelegd aan het Outbreak Management Team. En het kabinet neemt pas een besluit na dat nieuwe advies van het OMT.

 • Tot hoeveel besmettingen zijn toegangsbewijzen verantwoord?

  De Jonge wil van deskundigen horen wat het maximumaantal coronabesmettingen is waarbij het werken met toegangsbewijzen nog verantwoord is. Hij hoopt daarover "in het vroege najaar, maar eigenlijk al op 13 augustus" meer met de Kamer te kunnen delen.

  Hij legt uit dat het kabinet het werken met toegangsbewijzen (Testen voor Toegang) bij een lage besmettingsgraad wel verantwoord acht en nu, met meer dan 10.000 besmettingen per dag, niet meer. Maar waar de grens precies ligt wanneer het systeem onverantwoord wordt, weet De Jonge niet. Daarover wil hij advies van het Outbreak Management Team.

 • De Jonge wil met horeca en evenementensector praten over toegangsbewijzen

  Demissionair minister De Jonge gaat in zijn beantwoording eerst in op het werken met toegangsbewijzen, het zogenoemde Testen voor Toegang. Hij zegt dat hij heel graag met dat systeem wil blijven werken, omdat het volgens hem de komende tijd nog wel nodig blijft.

  Maar De Jonge erkent dat er eerst lessen moeten worden getrokken uit de ervaringen van de afgelopen weken, waarin het aantal coronabesmettingen enorm opliep. "Dit is niet voor herhaling vatbaar."

  Er was een grote run op toegangsbewijzen en er was volgens De Jonge ook sprake van "gesjoemel aan de deur" bij horecazaken en festivals. "We hebben huiswerk te doen, met de evenementensector en met de horeca. Onder welke omstandigheden kan het dan wel?" Dat gesprek volgt maandag.

 • Na Rutte de beurt aan De Jonge

  De demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft nu antwoord op vragen van de Kamerleden.

  Volg het debat live via deze stream of op NPO Politiek.

 • Wetenschappers vroegen al om ventilatie-icoon

  Bij de persconferenties komt voortaan een plaatje te staan die het belang van goede ventilatie uitbeeldt, zegde premier Rutte eerder in het debat toe aan de Kamer. Gisteren riepen twintig wetenschappers daartoe al op.

  "Je kunt wel 1,5 meter afstand houden maar zonder ventilatie hebben de maatregelen weinig zin", stelde Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft en de eerste ondertekenaar van een open brief aan Rutte.

 • Rutte: thuiswerkadvies opnieuw instellen

  Demissionair premier Rutte zegt aan de Kamer toe dat het onlangs vervallen thuiswerkadvies weer gaat gelden. "We gaan dus terug naar 'werk zoveel mogelijk thuis'", zei hij.

  Rutte zei erbij dat hij "gezien de cijfers" geen aanleiding ziet om het thuiswerkadvies weer in te stellen, maar wil de Kamerfracties tegemoetkomen in hun wens om dat toch te doen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Thuiswerkadvies gaat opnieuw gelden: 'werk weer zoveel mogelijk thuis'
 • OMT komt weer wekelijks bijeen

  Het Outbreak Management Team (OMT) met daarin de belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet gaat weer wekelijks samenkomen om over de pandemie te spreken. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd na vragen van D66-Kamerlid Paternotte.

  Half juni schreef minister De Jonge nog aan de Tweede Kamer dat een wekelijks OMT-advies niet meer nodig was, omdat het toen goed ging met het aantal besmettingen. Wel zei hij erbij dat het "noodzakelijk blijft dat we wendbaar zijn, en het OMT bij eventuele tegenvallers snel beschikbaar is".