Bezoekers van Amsterdamse Paradiso
NOS NieuwsAangepast

Clubs dicht en horeca sluit middernacht: dit verandert vanaf 06.00 uur

Na een explosief oplopend aantal coronabesmettingen ziet het kabinet zich genoodzaakt om nieuwe maatregelen te nemen. Vooral de regels voor de horeca en evenementen worden aangescherpt, nachtclubs gaan dicht.

De nieuwe maatregelen gaan morgen om 6.00 uur in en gelden zeker tot en met vrijdag 13 augustus.

Dit zijn ze op een rij:

De horeca moet dicht van middernacht tot 06.00 uur. Gasten moeten op een vaste plaats op anderhalve meter afstand zitten. De uitzondering op de anderhalve meter die eerder gold met Testen voor Toegang, wordt dus geschrapt.

Testen voor Toegang-evenementen mogen alleen nog maar plaatsvinden op plekken waar het publiek kan zitten én waar de anderhalve meter afstand kan worden genomen. Dat betekent dus dat clubs, feestcafés en discotheken helemaal dicht blijven. Die openden juist twee weken geleden na ruim een jaar weer de deuren.

Veel besmettingen gebeuren bij het uitgaan, zei demissionair premier Rutte op de coronapersconferentie. Entertainment, zoals livemuziek, wordt verboden in de horeca. Binnen en buiten.

Meerdaagse evenementen mogen niet doorgaan; ze mogen maximaal 24 uur duren.

Gasten van voorstellingen in de culturele sector en eendaagse evenementen moeten weer een vaste zitplek hebben. Dat geldt ook voor bezoekers van stadions, congressen en bioscopen. De anderhalvemeterregel mag worden losgelaten als gasten een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag hebben. Dan mag de capaciteit tot twee derde worden benut.

Een negatieve test als toegangsbewijs is vanaf 13 juli maximaal 24 uur geldig, in plaats van de 40 uur die eerder gold.

Veel maatregelen blijven ook hetzelfde. Evenementen in kleine kring, zoals borrels en verjaardagsfeesten, moeten "op zich" kunnen, zei Rutte. Maar hij riep wel op om die evenementen "verstandig" te houden. "Dus houd het klein en beheersbaar."

Voor doorstroomlocaties zoals musea, winkels en kermissen blijft gelden dat er één bezoeker per 5 vierkante meter welkom is. Ook de mondkapjesplicht, die bij de vorige persconferentie grotendeels werd geschrapt, blijft afgeschaft. En het versoepelde thuiswerkadvies blijft van kracht. Werknemers mogen de helft van de tijd weer naar kantoor, maar daar moeten zij wel anderhalve meter afstand houden van collega's.

'Houd je aan basismaatregelen'

Het kabinet herhaalt tevens de oproep om de basismaatregelen te blijven volgen. Houd anderhalve meter afstand, was regelmatig je handen, nies en hoest in je elleboog en laat je testen als je klachten hebt. Ook als je volledig bent gevaccineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl