NOS Nieuws

Nederland kleurt rood op kaart Europees gezondheidsinstituut, Groningen donkerrood

Het Europees gezondheidscentrum ECDC heeft heel Nederland op rood gezet vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen. De provincie Groningen is zelfs donkerrood, is te zien op de kaart van het instituut.

Het is aannemelijk dat andere landen nu strengere voorwaarden gaan stellen aan Nederlandse reizigers, maar landen bepalen zelf of en welke maatregelen ze nemen. Dat kan bijvoorbeeld een quarantaineplicht zijn of zelfs een inreisverbod.

Drie weken geleden was Nederland juist af van code rood op de kaart, die wekelijks wordt geactualiseerd door het ECDC. Friesland en Groningen kleurden toen groen, de rest van het land werd geel. Op de kaart die tot vanochtend nog geldig was waren Limburg, Flevoland, Friesland en Drenthe groen, de rest van het land geel.

De gezondheidsorganisatie kijkt wekelijks naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen, of als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen wordt een land op rood gezet.

Een land wordt op donkerrood gezet als er meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.

In Europa staan ook Portugal, Spanje, Luxemburg en Cyprus op (diep)rood. Dat geldt ook voor delen van Griekenland en Denemarken. Heel Ierland en Kroatië en delen van Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Griekenland staan op geel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl