NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ziekenhuizen positief over start met Janssen-vaccin • Snel zuurstoftekort in Indiase ziekenhuizen

 • Welkom in het liveblog van 20 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • EMA: voordelen Janssen wegen zwaarder dan nadelen.
 • De Jonge herhaalt: begin juli kan iedereen geprikt zijn.
 • Buitenterrassen inderdaad open, twee mensen thuis ontvangen.
 • Rutte: zonder risico versoepelen kan niet.
Liveblog gesloten
 • CBR begint op 28 april met inhalen examens

  Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zegt blij te zijn dat er vanaf 28 april weer theorie-examens afgenomen kunnen worden voor de auto, motor, bromfiets en recreatievaart. "Na een lange periode van geduld en intensief contact met het ministerie kunnen we weer volop aan de slag."

  Kandidaten van wie het theorie-examen niet doorging door de lockdown, komen als eerste aan de beurt in de periode tot en met juli. Zij kunnen zonder dubbele kosten hun examen inhalen. Ook kunnen er weer nieuwe examens gereserveerd worden voor de periode augustus-september. Plekken voor oktober komen binnenkort beschikbaar.

  Door de pandemie moeten er ruim 700.000 examens en toetsen worden ingehaald. Het CBR gaat daarom de capaciteit maximaal uitbreiden en overwerken. Ook roept het bureau kandidaten en opleiders op om pas een examen aan te vragen als een kandidaat goed is voorbereid. "Hoe minder herexamens er komen, hoe eerder er weer snel examen gedaan kan worden."

 • Snel zuurstoftekort in Indiase ziekenhuizen

  Ziekenhuizen in de Indiase hoofdstad New Delhi komen vanaf morgen zonder medicinale zuurstof te zitten, meldt persbureau Reuters. De grote publieke ziekenhuizen in de stad met 20 miljoen inwoners hebben nog tussen de 8 en 24 uur zuurstof. De kleinere private ziekenhuizen hebben nog slechts 4 tot 5 uur zuurstof op voorraad.

  "Als we morgen niet genoeg voorraad krijgen, hebben we te maken met een ramp", waarschuwen de gezondheidsautoriteiten in New Delhi. De federale overheid wordt dringend om hulp gevraagd. Premier Modi zegt dat alles in het werk wordt gesteld om alle ziekenhuizen in het land te voorzien van genoeg bedden, zuurstof en medicijnen om de enorme golf patiënten aan te kunnen.

  Volgens Modi heeft het land te maken met een toestroom die het zorgsysteem overweldigt. "De situatie was beheersbaar, tot een paar weken geleden. De tweede golf besmettingen is als een storm gekomen", zei hij in een televisietoespraak voor het land. Hij riep inwoners op om binnen te blijven.

  Het Indiase ministerie van Volksgezondheid meldt dat er in de afgelopen 24 uur 1761 mensen overleden aan het virus, waarmee het aantal geregistreerde sterfgevallen in India op 180.530 komt. Het land meldt nu al zes dagen meer dan 200.000 nieuwe besmettingen per dag. Wetenschappers kijken bezorgd naar India, waar een mutatie van het virus zeer snel rond lijkt te gaan. Tegen deze variant zijn vaccins mogelijk verminderd effectief. Indiase artsen merken ook dat ditmaal erg jonge patiënten beademd moeten worden.

 • Ondernemersorganisaties blij met 'aardige stap', maar hadden gehoopt op meer

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet per 28 april versoepelingen doorvoert. "Daarmee gloort er voor ondernemers in de horeca en detailhandel weer wat licht aan het eind van de tunnel", is hun gezamenlijke boodschap. Wel hadden ze het liefst een ruimere versoepeling gezien voor de horeca, onder meer in de vorm van een latere sluitingstijd. Ook vinden ze dat er bijvoorbeeld voor restaurants, hotels, dierentuinen en pretparken meer mogelijk was geweest.

  Het heropenen van de buitenterrassen tot 18.00 uur noemen VNO-NCW en MKB-Nederland een "aardige stap". "Maar het zet voor ondernemers in de praktijk weinig zoden aan de dijk na de grote financiële klappen van afgelopen jaar." Ook vrezen ze dat terrasbezoekers na 18.00 uur "hun heil elders zoeken".

  Beide organisaties vinden dat de proeven met toegangstesten belangrijk zijn. "Met de inzet van testen is meer mogelijk dan op grond van het epidemiologisch beeld mogelijk zou zijn. Bovendien testen we zo mensen die anders niet zouden worden getest en dragen toegangstesten zo bij aan het indammen van het virus."

 • Ziekenhuizen positief over start met Janssen-vaccin, beginnen vrijdag

  Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is positief over het nieuws dat er morgen begonnen gaat worden met prikken met het Janssen-vaccin. "De één-prikstrategie is belangrijk om ons uit deze crisis te helpen", zegt woordvoerder Mariël Croon tegen de NOS. "Dus we zijn hartstikke blij dat we met Janssen mogen beginnen."

  Het coronavaccin van Janssen bestaat maar uit één prik. Van de andere vaccins die zijn toegelaten in de Europese Unie zijn twee prikken nodig.

  De ziekenhuizen krijgen volgens Croon niet morgen, maar vrijdag de vaccins van Janssen. "We hebben prikken ingepland voor het weekend en Koningsdag."

 • Dit zijn de versoepelingen (en de coronaregels die blijven gelden)

  Persconferentie gemist? Of wil je snel teruglezen wat er vanavond is aangekondigd door het kabinet? In dit artikel staan alle versoepelingen die zijn aangekondigd door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

  En in dit artikel wordt de boodschap van het kabinet samengevat. Volgens Rutte neemt het kabinet met de versoepelingen een risico, maar wel een verantwoord risico. "De samenleving snakt naar meer ruimte", zei Rutte.

 • 'Sociaal kereltje' Rutte zou het als 16-jarige ook zwaar hebben

  Rutte wordt door een van de journalisten gevraagd zich te verplaatsen in een 16-jarige die eenzaam is in de coronacrisis. "Ik zou het ook hebben, want ik ben een sociaal kereltje. Ik zou het er heel zwaar mee hebben", zegt de demissionair premier in reactie op vragen van radiostation FunX, dat een jong publiek bedient.

  "Weet dat wij het snappen, dat we het zien", zegt Rutte tegen de jongeren. "Maar we nemen die maatregelen omdat we te maken hebben met een levensbedreigend virus."

 • De Jonge verbaasd over weerstand tegen Fieldlab-evenementen

  "Ik heb me verbaasd over de wijze van berichten over Fieldlabs", zegt minister De Jonge in reactie op het schrappen van het 538-evenement in Breda na maatschappelijke druk. "Het was een brede wens in de Tweede Kamer en in de samenleving om via testen eerder meer dingen mogelijk maken." Het is de verkeerde aanname dat we ermee doorgaan tot sint-juttemis, vindt De Jonge. "Maar je hoeft ook niet voor iedereen de deur dicht te houden totdat alles weer kan."

  "Je zit nu eenmaal in de fase waarin je maatregelen gaat afbouwen. Dan zit je in de situatie dat het ene wel kan en het andere niet kan", aldus De Jonge. "Inconsistentie leidt altijd tot 'hé, waarom kan dat wel en waarom kan dat niet?', maar dat wil niet zeggen dat je daarom voor iedereen de deur dicht kan houden totdat we van dat virus af zijn."

 • Versoepelingen 'helaas' na Koningsdag

  "Dit is helaas ná Koningsdag", zegt demissionair premier Rutte over de vanavond aangekondigde versoepelingen. "Maar ik heb er geen seconde aan gedacht om de versoepelingen te vervroegen." Hij zegt verder te hopen dat mensen er verstandig mee omgaan en solidair zijn.

 • 'Versoepelen is geen versloffen, hou je aan de regels'

  Versoepelen mag geen versloffen betekenen, zegt minister De Jonge. "Mensen moeten niet denken dat het al zomer is", waarschuwt hij. "We staan helemaal aan het begin van de lente.

  Ook Rutte spreekt woorden van die strekking. Gevraagd of mensen zich schuldig moeten voelen richting de ziekenhuismedewerkers, die bang zijn voor een stijging van het aantal opnames, zegt de premier van niet. "Maar houd je aan de regels. Als je je aan alle regels houdt die de terraseigenaar je gaat uitleggen, dan hoef je je geen zorgen te maken", aldus Rutte.

 • Vaccinkeuze niet aan de orde: 'Het is prikken wat de pot schaft'

  De Jonge gaat mensen die een bepaald vaccin weigeren omdat ze het niet vertrouwen, niet tegemoetkomen. "Voor nu is het prikken wat de pot schaft", zegt de demissionair minister. "Als we er een keuzemodel van maken, dan wordt het een rommeltje." Misschien dat er uiteindelijk een keuze komt voor mensen, maar voorlopig zit dat er niet in.

 • De Jonge herhaalt: begin juli kan iedereen geprikt zijn

  Een van journalisten vraagt of de eerder aangekondigde vaccinatieplanning is blijven staan, namelijk dat iedereen begin juli een eerste prik heeft gehad. "Dat is niet veranderd", zegt De Jonge. Wel is er in de volgorde van bepaalde groepen geschoven, voegt hij eraan toe.

  De Jonge zegt verder dat de snelheid van het vaccineren wordt bepaald door de hoeveelheid vaccins die beschikbaar is. In dat verband wijst hij erop dat het erop lijkt dat het aantal leveringen alleen maar gaat toenemen.

 • De Jonge: geen reden om Janssen niet in te zetten

  Er is nu geen reden om Janssen niet in te zetten, vindt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. "De voordelen wegen op tegen de mogelijke risico's. Maar het kan zijn dat je op een ander moment tot een andere conclusie komt", zegt De Jonge.

  Op dit moment ziet hij bijvoorbeeld ook geen aanleiding om bepaalde doelgroepen niet met Janssen te vaccineren. Dat gebeurde wel bij AstraZeneca, dat in Nederland alleen nog wordt gebruikt bij mensen ouder dan 60 jaar.

 • Waarom terras om 18.00 uur sluiten?

  "Tot 18.00 uur, daarmee schrap je de bitterbal en de maaltijd op het terras. Maar je geeft wel gelegenheid voor een koffie of een biertje om 17.00 uur", duidt de demissionair premier de gekozen tijd waarop de terrassen weer dicht moeten. Hij spreekt van een voorzichtige stap. "We kunnen nog niet samen eten."

 • 'Versoepelen is geen gok'

  "Het is geen gok", zegt Rutte in reactie op vragen over de versoepelingen. "Gemiddeld genomen is er een stabilisatie van de ziekenhuisopnames, en in de modellen van het RIVM wordt een daling verwacht. Dat is een modellering, maar we besluiten toch om het nu al te doen."

  Naar eigen zeggen heeft Rutte niet getwijfeld over de versoepelingen toen hij vandaag de cijfers zag. Hem is duidelijk dat het plateau in het ziekenhuisopnames is bereikt, waarmee de versoepelingen volgens hem doorgezet kunnen worden.

  "Besturen is het nemen van acceptabele risico's", vult de premier nog aan. Hij erkent dat het verstandiger is om te wachten tot de daling ook echt te zien is, maar zegt dat het nu genomen risico aanvaardbaar is.

 • De Jonge: vanaf morgen prikken met Janssen-vaccin

  Morgen begint in Nederland het inenten met het Janssen-vaccin, zegt minister De Jonge. "Het EMA heeft goed gekeken en stelt dat het aantal gemelde gevallen van de bijwerkingen extreem laag is. Daarmee is het vaccin in te zetten als gepland en daar starten we morgen mee."

  "Het EMA-advies laat zien dat het aantal gerapporteerde bijwerkingen laag is. Acht meldingen op basis van zeven miljoen prikken in de VS. Die aantallen wijken af van wat er gemeld is over AstraZeneca bijvoorbeeld", aldus De Jonge. Sabine Straus, voorzitter van het veiligheidscomité van het EMA zei vanmiddag dat op dit moment onmogelijk is om vast te zeggen of de bijwerking bij het Janssen-vaccin minder vaak of juist vaker voorkomt dan bij het AstraZeneca-vaccin.

  Van de Janssen-vaccins die vanaf morgen worden ingezet, gaan er 35.000 naar de ziekenhuizen. De overige vaccins gaan onder meer naar de ggz, de geestelijke gezondheidszorg, aldus De Jonge.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Morgen starten met vaccineren met Janssen-vaccin'