Terrassen mogen vanaf volgende week woensdag weer open onder voorwaarden
NOS Nieuws

Dit zijn de versoepelingen (en de coronaregels die blijven gelden)

Met ingang van woensdag 28 april wordt de avondklok geschrapt, mogen terrassen en winkels onder voorwaarden open en zijn thuis en op begrafenissen meer bezoekers toegestaan. Dat zijn de belangrijkste versoepelingen van de coronamaatregelen die het demissionaire kabinet vanavond op de persconferentie heeft aangekondigd.

Voor de versoepelingen gelden wel beperkingen. Zo mogen op het terras niet meer dan twee personen aan een tafeltje plaatsnemen, behalve als ze uit één huishouden komen. De terrassen mogen open zijn van 12.00 tot 18.00 uur.

Daarnaast geldt er een maximaal aantal klanten per terras: ook op het grootste terras mogen maximaal vijftig mensen zitten. Ook moet er vooraf een checkgesprek worden gevoerd en moet een plekje worden gereserveerd. De anderhalvemeterregel tussen tafeltjes mag worden losgelaten als er schermen worden geplaatst.

Het advies om maximaal één gast thuis te ontvangen verandert vanaf 28 april naar twee gasten. Op begrafenissen mogen nu nog vijftig bezoekers aanwezig zijn, vanaf volgende week woensdag zijn dat er honderd.

De Fieldlab-evenementen, waarbij wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen worden gehouden, mogen niet doorgaan als er meer dan 900 patiënten op de IC's liggen. Nu zijn dat er 823.

Winkels mogen open zonder dat er vooraf een afspraak moet worden gemaakt. De sluitingstijd voor niet-essentiële winkels gaat naar 20.00 uur. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht.

Verder geldt een maximum voor het aantal klanten dat tegelijk binnen mag zijn en moeten stewards het winkelend publiek aanwijzingen geven.

Ook mogen op markten vanaf volgende week woensdag weer andere artikelen dan levensmiddelen worden verkocht, zoals kleding en cosmetica.

Eerder werd al duidelijk dat fysiek onderwijs vanaf 26 april een dag in de week wordt toegestaan voor hbo-scholen en universiteiten.

Er mogen vanaf volgende week woensdag ook weer theorie-examens voor het rijbewijs worden afgelegd.

Vorige week werd bekend dat in de sportsector pas op zijn vroegst op 11 mei versoepelingen worden verwacht. Er zal dan naar verwachting meer ruimte komen voor buitensporten en voor publiek. Wellicht volgen er dan ook meer mogelijkheden voor binnensporten.

De verlichting van de regels komt er ondanks de waarschuwing van het RIVM dat het aantal besmettingen sinds het begin van het jaar vrijwel constant toeneemt. Vandaag bleek bovendien dat de ziekenhuisbezetting op het hoogste punt is sinds 7 januari. Er liggen nu 2653 coronapatiënten in het ziekenhuis. De bezetting op de IC's is nu 823, vergelijkbaar met eind april vorig jaar.

"De druk door de corona-epidemie op de ziekenhuizen, de GGD's en op andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld huisartsen blijft onverminderd hoog", aldus het RIVM vandaag. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, lag 5 april op 1,06. Daarmee ligt het R-getal weer boven de 1.

Toch zijn versoepelingen volgens het kabinet verantwoord. "We zien dat de daling in de ziekenhuizen in zicht komt, en daarmee ook het moment waarop het verantwoord is de eerste stap te zetten", zei demissionair premier Rutte. Hij noemt het besluit "geen gok".

De cijfers zijn volgens Rutte nét genoeg veranderd om nu de eerste stappen te kunnen zetten:

Rutte: 'Er is net genoeg veranderd in de cijfers'

Afgelopen vrijdag zei demissionair premier Rutte nog somber te zijn over verlichting van de maatregelen. Twee dagen later bleek na het Catshuisoverleg dat het demissionaire kabinet positiever was geworden over de mogelijkheid te versoepelen. Daarbij werd gewezen op de ziekenhuisbezetting die al twee weken min of meer stabiel was.

De nieuwe coronaregels per 28 april waren grotendeels al bekend en vormen de eerste stap in het openingsplan dat het kabinet heeft gepubliceerd. De tweede stap volgt op zijn vroegst op 11 mei.

Het kabinet houdt wel een slag om de arm:

Rutte: 'We durven de eerste voorzichtige stappen te zetten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl