Bezoekers in de Keukenhof tijdens de testdag
NOS Nieuws

In zes stappen 'terug naar normaal': dit is het voorwaardelijke openingsplan

Áls de situatie het toelaat, kunnen op 28 april de horecaterrassen onder voorwaarden weer open en verdwijnt de avondklok. Dat staat in het uitgebreide openingsplan voor versoepelingen dat het kabinet heeft gepubliceerd.

In het plan wordt nadrukkelijk gezegd dat niets in beton is gegoten; alles is afhankelijk van de situatie op dat moment.

Zo spelen het aantal ziekenhuisopnames, vaccinleveringen en ontwikkelingen op het gebied van virusmutanten hierbij een belangrijke rol. In het verleden is de 'routekaart' voor versoepelingen regelmatig omgegooid.

Besluitmomenten

Het openingsplan loopt tot in de zomer. De geplande stappen hangen samen met de risiconiveaus uit de in februari gepubliceerde routekaart. Daarin staat bijvoorbeeld dat het hoogste risiconiveau (zeer ernstig) geldt bij meer dan 250 positieve testen per 100.000 inwoners per regio per week, of 27 ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per regio per week.

In het plan worden vijf besluitmomenten genoemd: momenten waarop knopen worden doorgehakt welke ruimte er is voor versoepelingen. Hoe verder het besluitmoment, hoe onzekerder het is of de geplande voornemens door kunnen gaan. Uiteindelijk is stap zes 'terug naar normaal'. De basisregels (afstand houden en handen wassen) blijven sowieso gelden.

Het eerste besluitmoment is volgende week dinsdag, op 20 april. Als alles meezit, kunnen een week later deze versoepelingen doorgaan:

"Bij stap een en twee zijn we behoedzaam", zegt minister Hugo de Jonge. "Er zijn nog steeds veel mensen besmettelijk en ook de druk op de ziekenhuizen is hoog. We zitten nog steeds in het hoogste risiconiveau. "

Het tweede besluitmoment is 3 mei. Bij groen licht is er dan vanaf 11 mei meer mogelijk voor sporters en voor de cultuursector:

De Jonge: "We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. De genoemde momenten geven richting, maar zijn geen beloftes. Daarvoor is het virus te onvoorspelbaar."

De eerstvolgende geplande datum om knopen door te hakken is 18 mei. Als alles meezit, worden dan onder meer de groepsgroottes verruimd. Zowel voor hoeveel mensen buiten samen mogen komen in het park (publieke ruimtes) als binnen bij bijvoorbeeld bruiloften en begrafenissen. Ook mag je dan vanaf 26 mei mogelijk meer thuisbezoek ontvangen:

Bij stap 4, die als het meezit op 16 juni kan worden gezet, mogen mensen nog meer thuisbezoek ontvangen. Ook in de horeca wordt er meer mogelijk, evenals voor binnen- en buitensporters:

Het laatste voorspelde besluitmoment is 29 juni. Ook dan, als de situatie het toelaat, wordt er veel meer mogelijk: zo zou je vanaf 7 juli weer 8 mensen thuis kunnen ontvangen en gaan de toegestane groepsgroottes verder omhoog.

De laatste stap die wordt genoemd is stap 6: terugkeer naar normaal. Die staat in het plan in de eerste helft van augustus, maar gelet op alle voorbehouden die Rutte en De Jonge in de persconferentie hebben gemaakt, is het hoogst onzeker of dat echt wordt gehaald. Dat is volledig afhankelijk van hoe de pandemie en de vaccinatie verloopt.

Over een aantal coronamaatregelen wordt nog geen voorspelling gedaan. Zo valt over de mogelijkheid om te reizen, het dragen van een mondkapje en afstand houden in het voortgezet onderwijs pas later een besluit.

Ook verwachtingen over vaccinaties

In het plan staan ook de verwachtingen wanneer welke groepen de komende maanden gevaccineerd zullen zijn. Het streven is nog altijd dat begin juli alle volwassenen die dat willen dan ten minste één prik hebben gehad. De verwachting is dat dit neerkomt op zo'n 82 procent van alle inwoners van 18 jaar of ouder.

  • Begin april: alle medewerkers verpleeghuizen en directe covidzorg en huisartsen volledig gevaccineerd. En meeste bewoners verpleeghuizen en mensen met verstandelijke beperking in instelling gevaccineerd.
  • Begin mei: ouderen van 70 jaar en ouder hebben eerste prik gehad.
  • Tweede helft mei: eerste prik voor alle mensen met hoog medisch risico en voor alle 60+'ers.
  • Medio juni: eerste prik voor alle mensen met een medische indicatie en iedereen boven de 50 jaar.
  • Tweede helft juni: iedereen boven de 40 jaar oud heeft eerste vaccinatie gehad.
  • Begin juli: streven dat alle volwassen die het willen ten minste een prik hebben gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl