liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Straks geen winkelafspraak meer nodig' • Grapperhaus: afgelasten festival verstandig

  • Welkom in het liveblog. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Nu acht meldingen van zeldzame bloedstolsels in de VS na Janssen-prik, op zo'n 7 miljoen gevaccineerden;
  • Testfestivals met 10.000 bezoekers in Breda en Lichtenvoorde gaan niet door;
  • Kabinet koerst af op openen terras en schrappen avondklok per 28 april;
  • RIVM: 7187 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld;
  • 60.000 aanmeldingen voor testvakantie naar Gran Canaria
liveblog gesloten

Terrassen weer open in Zwitserland

In Nederland gaan de terrassen waarschijnlijk 28 april weer open, in Zwitserland gebeurde dat vandaag al. Ook in andere Europese landen werden de horecamaatregelen versoepeld, zoals in Portugal en Finland.

In deze landen gingen de terrassen weer open: 'Dit is een droom'

'Kabinet wil winkelen zonder afspraak mogelijk maken'

Er zijn meer details bekend over de versoepelingen die het kabinet volgens ingewijden morgen bekendmaakt.

Waarschijnlijk is het straks niet meer nodig om een afspraak te maken om te winkelen. Tegelijkertijd blijft er wel een maximum gelden voor het aantal klanten dat binnen is. Omdat de versoepeling waarschijnlijk leidt tot een grotere toeloop bij de winkels, gaan stewards het publiek in de winkelstraat in goede banen leiden. Op dit moment is in winkels maximaal een klant per 25 vierkante meter toegestaan, met een maximum van vijftig klanten per winkel.

Verder wordt het aantal mensen dat op een terras mag zitten zeer waarschijnlijk aan een maximum gebonden. Dat is afhankelijk van de ruimte, maar ook op de grootste terrassen zouden volgens de laatste berichten niet meer dan 50 mensen mogen zitten.

De versoepelingen zouden op 28 april moeten ingaan. Morgenavond is er weer een coronapersconferentie, waar de versoepelingen worden toegelicht.

Alle Amerikanen van 16 jaar en ouder kunnen zich aanmelden voor een prik

In de VS komen alle inwoners van 16 jaar en ouder vanaf vandaag in aanmerking voor een coronavaccin, heeft president Biden gezegd. "Ga 'm halen, mensen", schrijft hij op Twitter.

Het doel van Biden was aanvankelijk om op 1 mei iedereen de kans te geven om zich aan te melden voor een vaccinatie, maar begin deze maand verschoof hij die datum naar 19 april, vandaag.

Gisteren werd bekend dat de helft van de volwassenen in de VS minstens eenmaal is gevaccineerd tegen corona. Dat betekent dat krap 130 miljoen mensen van 18 jaar en ouder een prik hebben gehad. 84 miljoen mensen, bijna een derde van de volwassen bevolking, is volledig gevaccineerd.

Persbureau AP meldt op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris dat ook gevangenen in Guantánamo Bay op korte termijn worden ingeënt. In de omstreden gevangenis voor terreurverdachten op Cuba zitten nog 40 mannen vast. In januari waren er al plannen om de gevangenen in te enten Dat leverde veel kritiek op, met name van Republikeinen, omdat op dat moment veel Amerikanen nog moesten wachten op hun inenting.

Grapperhaus: goed om Fieldlabtest nu niet te doen

Demissionair minister Grapperhaus vindt het verstandig dat burgemeester Depla van Breda het grootschalige Fieldlabfeest in zijn stad heeft afgelast. De openbare orde was volgens Depla in het geding vanwege het brede verzet tegen het evenement. Het kabinet staat nog achter het experiment. "Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen", zei Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad met burgemeesters.

De minister is positief gestemd over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. "De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren."

Grapperhaus zegt dat hij "in een positieve grondhouding zit". "Morgen tijdens de persconferentie wordt duidelijk wat dat betekent. Van daaruit gaan we verder."

Studie bevestigt: zwaarlijvige patiënten worden sneller ernstig ziek van corona

Bij mensen met overgewicht of obesitas verloopt het coronavirus ernstiger dan bij mensen met een gezond gewicht. Ook hebben ze vaker zuurstof nodig en moeten ze vaker beademd worden, blijkt uit internationaal onderzoek in elf landen, waaronder Nederland. De internationale resultaten komen overeen met de Nederlandse, die al eerder bekend werden.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd ruim 7000 coronapatiënten onderzocht. Van deze groep had ruim een derde overgewicht en bijna een derde obesitas. Ondanks dat het ziekteverloop bij die twee groepen patiënten ernstiger was, werd er niet meer sterfte geconstateerd dan bij patiënten met een gezond gewicht.

"Onafhankelijk van andere risicofactoren zien we dat een te hoog BMI daadwerkelijk kan leiden tot een ernstiger verloop bij een corona-infectie", zegt immunoloog Siroon Bekkering van het Radboudumc en hoofdonderzoeker van het Nederlandse deel van de studie. Een verklaring is dat overgewicht en obesitas gekenmerkt worden door chronische ontstekingen, waardoor zwaarlijvige mensen vatbaarder zijn voor virussen. Ook hebben ze eerder last van kortademigheid, waardoor ze sneller beademd moeten worden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care.

Nog twee meldingen van zeldzame bloedstolsels in VS na prik met Janssen

Volgens het Europees medicijnagentschap EMA zijn er inmiddels acht meldingen bekend van een zeldzame vorm van trombose na een inenting met het Janssen-vaccin. Alle meldingen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, laat een woordvoerder van het EMA weten aan de NOS.

Tot nu toe stond het aantal meldingen op zes. De trombosegevallen deden zich voor bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een van hen is overleden. Naar aanleiding van de meldingen stelde de VS een prikpauze in. Op dat moment waren er zo'n 7 miljoen Amerikanen ingeënt met het middel van Janssen.

In de EU, dus ook in Nederland, is de start van het vaccineren met Janssen opgeschort in afwachting van een onderzoek van het EMA. Daaruit moet blijken of het gaat om een zeldzame bijwerking. Morgen komt de gezondheidsautoriteit op een persconferentie met de conclusies van het onderzoek naar de trombosegevallen.

Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses besteld van het Janssen-vaccin, dat deels in Leiden is ontwikkeld.

Politiebond ACP blij dat 538-feest Breda niet doorgaat

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het goed nieuws dat het proefevenement 538 Oranjedag in Breda komende zaterdag niet doorgaat. De gezamenlijke politiebonden riepen agenten op om het werk neer te leggen rond het veelbesproken Fieldlabfestival, waar 10.000 bezoekers werden verwacht.

Van de Kamp denkt dat de aangekondigde werkonderbreking van agenten "zeker meegespeeld heeft" bij het besluit van de gemeente Breda om geen vergunning te verlenen. De gemeente zei vanmiddag dat het evenement niet door kan gaan vanwege de maatschappelijke onrust. Die zou kunnen leiden "tot onaanvaardbare risico's voor de openbare orde en veiligheid". Ook lag er een negatief advies van de GGD.

"De Fieldlab-aanpak past niet bij deze tijd", vindt Van de Kamp. "Agenten en andere hulpverleners worden niet gevaccineerd, maar ze lopen wel een bovengemiddeld risico op besmetting."

Ook hekelt hij het geld dat is gemoeid met de organisatie van testevenementen. Daarvoor is in totaal 925 miljoen euro gereserveerd. Het is niet zeker dat het hele bedrag zal worden gebruikt, maar volgens Van de Kamp kan het geld hoe dan ook beter in de zorg worden gestoken. "Bij de politie hebben we het al niet breed, maar in de zorg worden ze helemaal slecht behandeld."

60.000 aanmeldingen voor proefreis naar Gran Canaria

Er zijn tot nu toe 60.000 inschrijvingen binnengekomen voor de 180 plekken die beschikbaar zijn voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat meldt persbureau ANP op basis van de reisorganisaties TUI en Corendon.

Volgens een woordvoerster van TUI gaat het om 30.000 aanmeldingen, van gemiddeld twee mensen per inschrijving. Het is niet zeker of het om 60.000 verschillende personen gaat, omdat mensen zich bij zowel Corendon als TUI kunnen inschrijven voor de achtdaagse trip. De inschrijving sluit woensdagavond. Daarna worden deelnemers geselecteerd op basis van onder meer leeftijd en geslacht.

Wie wordt uitgekozen moet 799 euro betalen en zich voor de heen- en terugreis laten testen met een PCR-test. Deelnemers mogen op Gran Canaria ook buiten het hotel komen, in tegenstelling tot het gezelschap dat afgelopen week op proefvakantie was naar Rhodos. Die groep mocht niet van het resort af. De reizigers uit Griekenland zijn vanmiddag weer op Schiphol geland.

Mensen uit 1953 en 1954 aan de beurt voor een prik

Mensen die zijn geboren in 1953 en 1954 kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor een coronaprik, laat het RIVM weten. Wie is geboren in 1955 krijgt in de loop van volgende week een uitnodiging.

In totaal gaat het om ruim 600.000 mensen. Zij krijgen bij de GGD het vaccin van BioNTech/Pfizer ingespoten.

In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kan deze leeftijdsgroep ook door de huisarts worden benaderd om langs te komen voor een prik. Dat gebeurt als de huisarts doses van het AstraZeneca-vaccin overheeft na het inenten van mensen die zijn geboren in de jaren 1956 tot en met 1960.

In de andere provincies blijft er naar verwachting geen vaccin over bij de huisartsen.

Horeca vindt versoepelingen te mager

De versoepelingen die het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgenavond bekendmaakt, zijn voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onvoldoende. Het kabinet zou vanaf 28 april de terrassen onder voorwaarden willen openen. Zo zouden aan een tafeltje maximaal twee mensen uit verschillende huishoudens mogen plaatsnemen of meerdere mensen uit hetzelfde huishouden. Ook zouden de terrassen om 18.00 uur moeten sluiten.

De brancheorganisatie vindt dat te mager. "Wij willen dat ondernemers zonder restricties kunnen opereren op het terras en dat ook de binnenruimten verantwoord worden opengesteld", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

"Voor ondernemers is juist de avond de grootste bron van inkomsten. Het is niet meer uit te leggen als gasten zich na 18.00 uur verplaatsen naar parken, pleinen en straten met drank en eten uit de supermarkt, terwijl de horeca haar deuren weer moet sluiten."

Testfestival Lichtenvoorde gaat eveneens niet door

Het proefevenement in Lichtenvoorde waar net als in Breda 10.000 mensen werden verwacht, gaat ook niet door. Dat heeft de organisatie van het festival besloten. Het zogeheten Startschotgala zou op 1 mei worden gehouden.

"Vanwege de maatschappelijke discussie en de druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei. We gaan nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst", schrijft de organisatie op Facebook.

Net als bij 538 Oranjedag in Breda was er ook in Lichtenvoorde kritiek van ziekenhuizen in de omgeving op de hoeveelheid bezoekers bij het Fieldlab-evenement.

Ook dit jaar geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is vanwege de coronaregels ook dit jaar geen publiek welkom, laat de gemeente Amsterdam weten. De ceremonie op de Dam en het voorafgaande herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk zijn op de televisie te volgen.

Vorig jaar was de Dam ook zo goed als leeg. Er werden alleen kransen gelegd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet.

Het traditionele bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam op 5 mei vindt ook dit jaar binnen plaats, in Theater Carré. Het concert is eveneens live op televisie te volgen.

Geen vergunning voor Fieldlab-evenement 538 Oranjedag in Breda

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor de 538 Oranjedag op zaterdag 24 april. Aanleiding is de maatschappelijke onrust die is ontstaan over het Fieldlab-evenement, waar 10.000 bezoekers welkom waren.

"Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico's voor de openbare orde en veiligheid. Ook ligt er een negatief advies van de GGD over het Fieldlab," laat de gemeente weten.

De afgelopen dagen nam de kritiek op de grootte van het evenement toe. Een petitie van een arts van het Bredase Amphia Ziekenhuis is honderdduizenden keren ondertekend.

"De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico's van dien", laat burgemeester Depla weten. "Op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag."

De Oranjedag was een van de zogeheten Fieldlab-evenementen die de overheid samen met wetenschappers en de evenementensector organiseert, in dit geval Radio 538. De 10.000 mensen die al een kaartje hadden gekocht krijgen hun geld terug, laat de radiozender weten. Op Koningsdag zelf, 27 april, komt Radio 538 met een alternatief feest.

Geen grote zorgen bij Kuipers over voorgenomen versoepelingen

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg kan leven met de versoepelingen vanaf 28 april die het kabinet vermoedelijk morgen bekendmaakt. Wel is het volgens de voorman van de ziekenhuizen belangrijk dat coronamaatregelen stap voor stap worden losgelaten.

Het afschaffen van de avondklok zal volgens hem nauwelijks effect hebben op de ziekenhuisopnames. "Ik ben er niet ongerust op", zei hij bij zijn wekelijkse persmoment. Kuipers wees er opnieuw op dat het opschuiven van de begintijd van de avondklok naar 22.00 uur ook nauwelijks gevolgen had voor de ziekenhuizen.

Daar is volgens Kuipers inmiddels "echt een kentering" te zien. Voor het eerst in lange tijd lopen de voorspellingen achter op de gevreesde stijging van ziekenhuisopnames. "We zijn qua bezetting nog niet over de piek, maar dat lijkt wel het geval te zijn bij het aantal dagelijkse opnames."

Kuipers: 'Geen zorgen over voorzichtige versoepelingen'

Basisschool Zwolle krijgt als eerste zelftesten

De eerste zelftesten voor leraren en ander onderwijzend personeel zijn vanochtend door demissionair minister Slob uitgedeeld op basisschool De Wieden in Zwolle.

Het gaat tot de zomervakantie om 14 miljoen testen voor het basis- en voortgezet onderwijs, die de komende weken worden verspreid op alle scholen in Nederland. Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen met de zelftesten, ook als ze geen klachten hebben.

Directeur Martine van Metelen van De Wieden zegt tegen RTV Oost dat de testen een aanvulling zijn op de maatregelen die de school nu ook al hanteert. "Ik ga en wil het niemand verplichten, maar voor ons als school zie ik dit als een middel om het onderwijs zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan."

ANP
Demissionair minister Slob op bezoek bij de basisschool in Zwolle

2544 coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 7187 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1390 minder dan gisteren en ook minder dan gemiddeld. Afgelopen week werden gemiddeld 7699 positieve tests per dag geregistreerd.

In de ziekenhuizen liggen 2544 besmette mensen, 66 meer dan gisteren. Van de mensen in het ziekenhuis liggen er 813 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Ingewijden: versoepelingen per 28 april

Het demissionaire kabinet koerst af op versoepelingen van de coronamaatregelen per 28 april, zoals het schrappen van de avondklok en het heropenen van terrassen, onder bepaalde voorwaarden. Dat zal waarschijnlijk de boodschap zijn op de persconferentie van morgenavond, melden ingewijden aan de NOS.

Op de persconferentie morgen zou ook duidelijk kunnen worden of de detailhandel onder voorwaarden open kan.

Bij de opening van de terrassen zou het gaan om maximaal twee bezoekers per tafeltje, of meerdere mensen die tot één huishouden behoren. Om 18.00 uur zouden de terrassen moeten sluiten.

Nauwelijks ziekenhuisbedden voor gewonden woningbrand Brussel

De Brusselse hulpdiensten hadden vannacht grote moeite beschikbare ziekenhuisbedden te vinden voor de slachtoffers van een grote woningbrand. Uiteindelijk werden de 24 benodigde bedden gevonden, verspreid over Brussel, "maar het heeft wel wat puzzelwerk gevraagd", zegt een brandweervoerder tegen de VRT.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roept mensen daarom op de coronamaatregelen te blijven volgen. "Zo zorgen we dat er bij rampen als vannacht voldoende capaciteit is om patiënten naar de ziekenhuizen te brengen."

Denemarken gaat mogelijk toch weer AstraZeneca gebruiken

De Deense gezondheidsautoriteiten gaan het gebruik van het AstraZeneca-vaccin waarschijnlijk toch weer toestaan. Vorige week stopte het land met het Brits-Zweedse middel, vanwege zeer zeldzame trombosebijwerkingen. Volgens de Deense publieke omroep DR zal het vaccin alsnog via de huisarts beschikbaar komen. De arts moet op zijn beurt een afweging maken of het gebruik van AstraZeneca veilig genoeg is.

Waarschijnlijk morgen persconferentie over mogelijke versoepelingen

De kans is groot dat er morgen een persconferentie komt over mogelijke versoepelingen. Dat blijkt uit antwoorden van demissionaire bewindslieden voorafgaand aan een overleg in het Torentje over de coronasituatie.

Gisteren bleek na overleg in het Catshuis al dat het kabinet volgens ingewijden positiever is geworden over de kans dat op 28 april de terrassen open kunnen en de avondklok kan worden afgeschaft. Burgemeesters van een aantal grote steden dringen daar al langer op aan.

Politiebonden roepen op tot staking tijdens 538-feest

Politieagenten worden door de gezamenlijke politiebonden opgeroepen het werk neer te leggen tijdens het veelbesproken Fieldlabfeest van Radio 538 in Breda. Eerder vandaag werden mogelijke protestacties al aangekondigd. "Geen cao, geen vaccinatie, onduidelijk beleid en dreigende problemen met de openbare orde geven geen andere keuze", twittert voorzitter Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond.

Doetinchems ziekenhuis vindt testevenement Zwarte Crossterrein onverantwoord

Een testfestival in Lichtenvoorde kan, net als het 538-feest in Breda, op kritiek vanuit de ziekenhuizen rekenen. Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem zegt tegen de lokale omroep Regio 8 "absoluut geen voorstander van zo'n evenement" te zijn. "Ons ziekenhuis ligt vol met heel zieke mensen, meer kunnen we er echt niet bij hebben."

Op 1 mei zijn er 10.000 bezoekers welkom bij het Startschotgala, georganiseerd op het terrein van de Zwarte Cross. Alle deelnemers worden vooraf getest met een sneltest.

45.000 aanmeldingen voor testvakantie naar Gran Canaria

Ruim 45.000 mensen hebben zich aangemeld voor de tweede proefvakantie van Fieldlab, naar Gran Canaria. Dat melden de verantwoordelijke reisorganisaties Corendon en TUI. Vooraf werd al rekening gehouden met massale belangstelling: voor de eerste testreis naar Rhodos waren 25.000 geïnteresseerden.

Tijdens de testreis, die van 1 tot 8 mei plaatsvindt, krijgen de reizigers iets meer vrijheid dan tijdens de eerste testvakantie naar Rhodos. Zo mogen de vakantiegangers hun hotel verlaten, terwijl de Rhodosgangers op hun resort moesten blijven.

Uit de 45.000 aanmeldingen maken de reisorganisaties een selectie van mensen die vaker een dergelijke vakantie zouden boeken. Ook wordt er gekeken naar een goede verhouding tussen mannen en vrouwen.

Afgelopen week weer meer avondklokboetes uitgeschreven

De politie heeft afgelopen week in totaal 6287 mensen beboet voor het overtreden van de avondklok. Dat zijn er ruim 700 meer dan een week geleden. 105 mensen kwamen weg met een waarschuwing. Ook werden er 39 illegale feesten beëindigd, iets minder dan vorige week.

De boete voor het negeren van de avondklok, die van 22.00 tot 04.30 uur geldt, is 95 euro.

Gemeente Utrecht boos op Fieldlabcafés om naborrel

Medewerkers van vier van de vijf zogeheten Fieldlabcafés in Utrecht hebben zaterdag- op zondagnacht een nazit gehouden in een van de deelnemende horecazaken. Dat schrijft burgemeester Dijksma in een brief aan de gemeenteraad. Het incident wordt door de afdeling handhaving van de gemeente onderzocht.

Ook worden er "passende maatregelen" getroffen. Vanochtend hebben de burgemeester en een wethouder "in een indringend gesprek onze teleurstelling uitgesproken" over de nazit.

RTV Utrecht meldt dat er veertig mensen aanwezig waren in het café 't Oude Pierement. De politie greep daar om 02.15 uur in na een melding van geluidsoverlast. De aanwezigen vluchtten vervolgens een bovengelegen woning in. Er zijn geen boetes uitgeschreven.

Een besmetting gemeld

Op deze smet na is de gemeente tevreden over het verloop van de Fieldlabdagen, waarbij mensen vier dagen lang onder voorwaarden vijf cafés konden bezoeken, na het ondergaan van een sneltest. De in- en uitloop van bezoekers van de cafés verliep in goede orde, stellen de burgemeester de wethouder. Ook leidde de opening van vijf cafés niet tot noemenswaardige drukte.

Een van de deelnemers is achteraf positief op het coronavirus getest. De kans op het besmetten van anderen is minimaal geweest, schrijft de gemeente. Desondanks is het personeel van het betrokken café nogmaals getest. Vooraf werden acht mensen uitgesloten van een cafébezoek, omdat ze positief werden getest. Binnen een maand zal onderzoeksinstituut TNO de resultaten van het Fieldlabexperiment presenteren.

Ook België geeft vaccinatievoorrang aan Olympische sporters

België gaat, net als Nederland, Olympische en Paralympische atleten voorrang geven voor de coronavaccinatie. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid afgesproken. Het gaat in totaal om 220 sporters.

Ook de 10.000 medewerkers van Belgische gevangenissen worden met voorrang gevaccineerd. Gedetineerden moeten wel op hun beurt wachten, afhankelijk van hun leeftijd en/of onderliggende aandoeningen.

Politiebonden beraden zich op acties rondom 538-feest

De politiebonden overwegen protestacties te organiseren rondom het veelbesproken Fieldlabfeest van Radio 538 in Breda, melden de voorzitters van ACP Zeeland-West-Brabant en de Nederlandse Politiebond op Twitter. Een van de mogelijkheden is een werkonderbreking tijdens het evenement op het Chasséveld, schrijft Omroep Brabant. Agenten zullen dan niet aanwezig zijn bij het proefevenement en op een andere locatie actievoeren voor een betere cao.

Het feest heeft tot veel beroering geleid: een petitie tegen het feest van een arts van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis is inmiddels ruim 340.000 keer ondertekend. De ondertekenaars vinden het testfeest met 10.000 bezoekers "een slag in het gezicht" van patiënten en zorgverleners. Ook Brabantse horecaondernemers en politici hebben hun onvrede geuit.

De gemeenteraad overlegt vanavond over het evenement. Burgemeester Depla zei gisteren tegen Nieuwsuur dat hij eerst alle adviezen "zorgvuldig" wil afwegen voordat hij beslist of hij een vergunning verleent voor het evenement,

Griekenland zet eerste stap naar heropening toerisme

Reizigers uit de Europese Unie en uit vijf niet-EU-landen hoeven niet meer verplicht zeven dagen in quarantaine na aankomst in Griekenland. Wel moeten zij gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen overhandigen. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen van de Griekse Burgerluchtvaartautoriteit. De regeling geldt voor negen luchthavens, waaronder Athene, Kreta en Rhodos, en reizigers die per auto of veerboot aankomen.

Het opheffen van de quarantaineregels wordt gezien als een eerste stap in aanloop naar de opening van het toerisme in Griekenland. De overheid wil de coronamaatregelen stap voor stap opheffen om uiteindelijk op 14 mei het land definitief te openen voor toeristen.

Op dit moment moet iedere reiziger zich aan de bestaande coronabeperkingen houden. Reizen tussen de Griekse regio's is niet mogelijk als er geen noodzakelijke reden is. Ook geldt zowel binnen als buiten een mondkapjesplicht, is de horeca gesloten en geldt er een landelijke avondklok vanaf 21.00 uur. De nieuwe versoepeling is daarom vooral gunstig voor zakelijke reizigers; er worden vooralsnog nog niet veel toeristen verwacht.

Geen besmettingen bij deelnemers Fieldlab-reis op Rhodos

Alle deelnemers aan de testvakantie naar Rhodos zijn negatief getest op het coronavirus. Zij kunnen daarom terugvliegen naar Nederland, meldt de verantwoordelijke reisorganisatie. De 188 Nederlanders hebben acht dagen op een allinclusiveresort doorgebracht, om te onderzoeken of vakantiereizen veilig kunnen worden georganiseerd.

Halverwege de vakantie moesten acht vakantiegangers in quarantaine, omdat vier personen positief werden getest. Na een tweede test bleken zij toch niet het coronavirus te hebben opgelopen. Voor vertrek naar het Griekse eiland werden alle deelnemers ook al twee keer getest. Een deelnemer testte positief en moest thuisblijven.

Later vandaag vliegen de testvakantiegangers terug naar Nederland. Na vijf dagen thuisisolatie worden zij opnieuw getest. Bij een negatieve uitslag kan het normale leven weer worden opgepakt.

Volgende maand vertrekt er een vliegtuig met vakantiegangers voor een testreis naar Gran Canaria. De inschrijving voor de 180 plaatsen is zojuist geopend.