Een coronatest wordt afgenomen
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 7187 nieuwe coronabesmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7187 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 1390 minder dan gisteren.

Afgelopen week werden gemiddeld 7699 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 8 procent vergeleken met de voorafgaande week.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Desondanks sprak voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens zijn wekelijkse persmoment vanmiddag van "een kentering ten goede" in de ziekenhuizen. Weliswaar blijft de totale bezetting al bijna twee weken op een hoog niveau, maar de opnames dalen. Dat moet zich op ten duur ook gaan vertalen in een lager aantal bezette bedden, aldus Kuipers. Hij vindt mogelijke versoepelingen dan ook verdedigbaar.

Er liggen nu 2544 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2478), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).Van hen liggen er 813 op de IC (gisteren: 808), een record voor de tweede en derde golf. De afgelopen week nam de IC-bezetting in stapjes toe van 784 naar 813.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 4,5 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Nederland loopt met 34 gezette prikken op 100 volwassenen behoorlijk in de pas met de rest van West-Europa.

Bij het RIVM werden 22 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 12. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 21 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Er is een voorlopig einde gekomen aan de daling van het aantal besmette verpleeghuizen. Er zijn nu 182 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 178. Het aantal besmette verpleeghuizen schommelt al enige tijd rond de 180.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl