Terras op de Grote Markt in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Ingewijden: op 28 april terrassen en winkels beperkt open, avondklok geschrapt

Het kabinet koerst af op versoepelingen, waarbij de avondklok per 28 april verdwijnt en winkels en terrassen - onder voorwaarden - weer open kunnen. Dat zal waarschijnlijk de boodschap zijn op de persconferentie, die morgenavond gehouden wordt. Dat melden ingewijden aan de NOS.

Bij de opening van de terrassen zou het gaan om maximaal twee bezoekers per tafeltje, of meerdere mensen die tot één huishouden behoren. De terrassen moeten naar alle waarschijnlijkheid om 18.00 uur sluiten.

Ook wordt er vrijwel zeker een maximum gesteld aan het aantal mensen dat op een terras mag zitten, afhankelijk van de ruimte. Maar ook op de grootste terrassen zouden nooit meer dan 50 mensen mogen zitten.

Voor de detailhandel zouden de versoepelingen erop neer komen dat er geen afspraak meer nodig is om te winkelen. Tegelijkertijd blijft er een maximum gelden voor het aantal klanten dat binnen is. Omdat de versoepeling waarschijnlijk leidt tot meer toestroom naar de winkels, gaan stewards het winkelend publiek aanwijzingen geven.

Morgen persconferentie

Gisteren bleek na overleg in het Catshuis al dat het kabinet positiever is geworden over het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid bevestigt dat er morgen een persconferentie wordt gehouden.

Afgelopen vrijdag zei demissionair premier Rutte nog somber te zijn over versoepelingen. Minister Grapperhaus zei vanmorgen bij overleg op het Torentje dat men gisteren na het Catshuisoverleg met een "positiever gemoed" naar buiten kwam. Dat er nu weer wat meer optimisme is, komt onder meer doordat de ziekenhuisbezetting niet langer toeneemt, maar al twee weken min of meer stabiel is.

Vanavond heeft minister Grapperhaus met de burgemeesters in het wekelijkse Veiligheidsberaad gesproken over de voorgenomen aanpassingen. Burgemeesters van grote steden dringen al langer aan op versoepelingen. Ze wijzen erop dat inwoners in dichtbevolkte gebieden de buitenruimte hard nodig hebben. Ook vrezen ze dat handhaving onhaalbaar wordt en dat het "lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners" komt te staan.

Twee bezoekers

Naast het schrappen van de avondklok en de opening van winkels en terrassen denkt het kabinet ook aan het versoepelen van de bezoekregeling van maximaal 1 naar maximaal 2 bezoekers.

Duidelijk was al dat vanaf 26 april weer een dag in de week fysiek onderwijs wordt toegestaan voor het hbo en op de universiteit.

Kritiek op communicatie

In de Tweede Kamer is kritiek op de communicatiestrategie van het demissionaire kabinet. Een week voor het debat van afgelopen woensdag lekte 21 april als datum voor mogelijke versoepelingen uit. Daar kwam het kabinet na een paar dagen van terug.

In een Kamerdebat, afgelopen woensdag, zei demissionair premier Rutte dat versoepelingen op korte termijn allerminst zeker waren. Afgelopen vrijdag zei Rutte dat er mogelijk pas vanaf half mei versoepelingen mogelijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl