Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs, maar Breda moet zelf beslissen over 538-feest

Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan, melden ingewijden aan de NOS. De gemeente Breda moet zelf beslissen of het omstreden 538-feest in die stad op 24 april doorgang kan vinden, stellen verschillende ministers. Een petitie tegen het evenement is dit weekend massaal ondertekend.

Het kabinet benadrukt dat de evenementen geen gewone feestjes zijn, maar dienen als onderzoek naar de vraag hoe grote bijeenkomsten weer kunnen plaatsvinden.

De burgemeester van Breda, Paul Depla, zei tegen Nieuwsuur dat hij eerst alle adviezen "zorgvuldig" wil afwegen voordat hij beslist of hij een vergunning verleent voor het evenement, waarbij 10.000 bezoekers welkom zijn. "De maatschappelijke onrust zien we overal, zeker in de stad Breda", zegt Depla. Maar hij zegt ook te luisteren naar de "1,2 miljoen mensen" die geprobeerd hebben een ticket te kopen. "Dat is ook sentiment dat in de samenleving leeft."

Depla zei eerder op de dag nog steeds achter het 538-testevenement te staan. Ook hij benadrukte dat met dit evenement onderzocht kan worden hoe we op een "veilige manier" uit de crisis kunnen komen en evenementen kunnen organiseren.

De gemeenteraad van Breda voert vanavond overleg over het evenement. Dan valt er hoogstwaarschijnlijk een beslissing over het wel of niet doorgaan van het Koningsdagfeest komende zaterdag.

Bij het overleg zal de vraag meespelen of de openbare orde tijdens het feest nog te handhaven is. Een woordvoerder van het Bredase Amphia Ziekenhuis wees er eerder op dat het feest tot extra aanloop kan leiden op de Spoedeisende Hulp.

Stormloop bij petitie en boze horeca

Ondertussen loopt het storm bij de petitie die een arts van het Amphia Ziekenhuis tegen het testevenement was gestart. Rond 06.00 uur hadden ruim 300.000 mensen een digitale handtekening onder de petitie gezet.

Volgens de arts stellen "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen" dat het feest, vlak bij het ziekenhuis, "een slag in het gezicht is" van patiënten en zorgverleners.

Bredase horecaondernemers uitten eerder deze week hun woede over het evenement. "Dat dit evenement mag doorgaan op een steenworp afstand van de horeca die als sector niks mag, steekt enorm. Het voelt als een mes in je rug", zei Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland toen.

In de horeca zitten mensen al een jaar op water en brood, die willen hun eigen geld gaan verdienen.

Arnoud van Vliet, VVD Breda

De Bredase VVD-fractievoorzitter Arnoud van Vliet sprak in het NOS Radio 1 Journaal over de gemeenteraadsvergadering over het geplande 538-feest. "De stad is heel erg overvallen door dit besluit", zei hij. De coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA hebben vragen opgesteld voor het college.

Van Vliet zegt de sentimenten uit het Amphia Ziekenhuis goed te begrijpen. "Het Amphia Ziekenhuis staat onder grote druk. De bedden liggen vol en de mensen zijn ook buitengewoon gefrustreerd over het vaccinatiebeleid."

Dat de Bredase horeca "volledig over de rooie ging", was ook geen verrassing voor Van Vliet. "Daar zitten mensen al een jaar op water en brood, die willen hun eigen geld gaan verdienen." Tegelijkertijd noemt Van Vliet dat meer dan een miljoen mensen zich aanmeldden voor het evenement ook een "signaal uit de samenleving".

De fractievoorzitter wijst erop dat het aan burgemeester Depla is om een besluit te nemen. "We verwachten vandaag een antwoord op onze vragen in een brief van het college en we gaan vanavond met elkaar het debat aan. We willen weten of er risico's voor de volksgezondheid zijn, maar ook hoe we stappen kunnen zetten om het in Breda richting 'normaal' te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl