Op Koningsdag in 2019 trad Kraantje Pappie op in Breda
NOS NieuwsAangepast

Breda vraagt kabinet of 538-Oranjedag kan doorgaan na massale ondertekening petitie

Een petitie van een arts van het Bredase Amphia Ziekenhuis tegen de 538-Oranjedag is al meer dan 200.000 keer ondertekend. Rond 16.45 uur werd dat aantal bereikt. De petitie wordt tot zo'n 300 keer per minuut ondertekend.

Vanmorgen kwamen er in korte tijd enkele tienduizenden digitale handtekeningen bij, en de teller van de petitie die gisteren online kwam loopt nog altijd snel op. De gemeente Breda, waar het evenement op 24 april plaatsvindt, heeft het kabinet inmiddels gevraagd of het nog altijd voorstander is van het evenement.

De Oranjedag is een van de zogeheten Fieldlab-evenementen die de overheid samen met wetenschappers en de evenementensector organiseert, in dit geval Radio 538. Er zijn 10.000 bezoekers welkom. Maar er klinkt veel kritiek. De initiatiefnemers van de petitie noemen het 'testfeest' bijvoorbeeld "een slag in het gezicht van de zorgverleners in het ziekenhuis 400 meter verderop".

Eerder deze week heeft het Amphia Ziekenhuis in Breda al een brief aan burgemeester Depla van Breda gestuurd over de kwestie, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "We zetten vraagtekens bij de organisatie van zo'n groot evenement op het moment dat er een piek zichtbaar is in de coronabesmettingen en wij de reguliere zorg hebben moeten afschalen."

Volgens de woordvoerder kunnen massale bijeenkomsten als de 538-Oranjedag tot extra aanloop leiden op de Spoedeisende Hulp (SEH). "Het is een feest, dus er wordt gedronken, misschien andere middelen gebruikt. Onze zorgprofessionals lopen al lang op hun tenen. Het lijkt ons geen goed signaal om nu georganiseerd voor extra toeloop te zorgen."

De gemeente Breda zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de maatschappelijke onrust. "We zien de handtekeningen onder de petitie. Het kabinet is initiatiefnemer van de Fieldlabs. Daarom hebben we bij het kabinet de vraag voorgelegd of zij er nog steeds achterstaan het onderzoek te laten plaatsvinden."

538 is 'vereerd', maar betreurt ophef

Radio 538 maakte deze week bekend dat er meer dan een miljoen tickets waren aangevraagd voor de 10.000 beschikbare plekken. De laatste kaarten werden voor het goede doel geveild. Op toegangskaartjes werd tot meer dan 15.000 euro geboden.

De radiozender betreurt het dat nu commotie is ontstaan over de Oranjedag, zegt een woordvoerder. "We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat." De woordvoerder wijst erop dat de Oranjedag wordt georganiseerd in het kader van de Fieldlab-experimenten en met goedkeuring van het kabinet en de gemeente Breda. "Zolang Fieldlab Evenementen en de landelijke overheid achter dit experiment staan, zijn wij vereerd om het op een verantwoorde manier uit te voeren."

De initiatiefnemers van de petitie tegen de Oranjedag willen dat het "ondoordachte pseudo-experiment" wordt geannuleerd. Afgelopen week uitten ook horecaondernemers in Breda kritiek op het evenement. Dat er straks 10.000 mensen bij elkaar komen op het Bredase Chasséveld terwijl zij hun deuren dicht moeten houden, voelt voor hen als "een mes in je rug".

De gemeenteraad van Breda heeft morgenavond een extra vergadering ingelast om de kwestie te bespreken. Veel partijen voelen zich overvallen door het besluit het evenement toe te staan en willen onder meer weten waarom er niet is gedacht aan de lokale horeca.

De woordvoerder van Radio 538 zegt over de horeca dat momenteel "constructieve gesprekken" plaatsvinden tussen Koninklijke Horeca Nederland, de gemeente en 538, "waarbij wordt gekeken naar mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst".

Zorgen over timing, maar: 'Je moet ook dingen testen'

Behalve het Amphia Ziekenhuis en de horeca staan ook het OMT en virologen kritisch tegenover het Koningsdagfeest in Breda en andere grootschalige pilotevenementen. Ze maken zich onder meer zorgen over de timing, vanwege het huidige aantal coronabesmettingen en de ziekenhuis- en IC-opnames.

Demissionair minister De Jonge denkt echter dat de proefevenementen "epidemiologisch goed te doen" zijn. "Dagelijks gaat het om zo'n 8000 kaartjes voor allerlei grotere en kleinere evenementen." Volgens De Jonge is dat heel overzichtelijk.

In het tv-programma WNL Op Zondag zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vanmorgen dat de 538-Oranjedag de uitzondering op de regel is. "Je kunt blijven twisten, maar aan de andere kant: als je nooit uittest hoe je straks weer fatsoenlijk en coronaproof dingen kunt doen, dan weet ik hoe het gaat. Dan gaan er dingen mis en zegt iedereen: hoe heb je dat zo kunnen laten gebeuren?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl