NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Straks geen winkelafspraak meer nodig' • Grapperhaus: afgelasten festival verstandig

 • Welkom in het liveblog. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Nu acht meldingen van zeldzame bloedstolsels in de VS na Janssen-prik, op zo'n 7 miljoen gevaccineerden;
 • Testfestivals met 10.000 bezoekers in Breda en Lichtenvoorde gaan niet door;
 • Kabinet koerst af op openen terras en schrappen avondklok per 28 april;
 • RIVM: 7187 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld;
 • 60.000 aanmeldingen voor testvakantie naar Gran Canaria
Liveblog gesloten
 • Terrassen weer open in Zwitserland

  In Nederland gaan de terrassen waarschijnlijk 28 april weer open, in Zwitserland gebeurde dat vandaag al. Ook in andere Europese landen werden de horecamaatregelen versoepeld, zoals in Portugal en Finland.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In deze landen gingen de terrassen weer open: 'Dit is een droom'
 • 'Kabinet wil winkelen zonder afspraak mogelijk maken'

  Er zijn meer details bekend over de versoepelingen die het kabinet volgens ingewijden morgen bekendmaakt.

  Waarschijnlijk is het straks niet meer nodig om een afspraak te maken om te winkelen. Tegelijkertijd blijft er wel een maximum gelden voor het aantal klanten dat binnen is. Omdat de versoepeling waarschijnlijk leidt tot een grotere toeloop bij de winkels, gaan stewards het publiek in de winkelstraat in goede banen leiden. Op dit moment is in winkels maximaal een klant per 25 vierkante meter toegestaan, met een maximum van vijftig klanten per winkel.

  Verder wordt het aantal mensen dat op een terras mag zitten zeer waarschijnlijk aan een maximum gebonden. Dat is afhankelijk van de ruimte, maar ook op de grootste terrassen zouden volgens de laatste berichten niet meer dan 50 mensen mogen zitten.

  De versoepelingen zouden op 28 april moeten ingaan. Morgenavond is er weer een coronapersconferentie, waar de versoepelingen worden toegelicht.

 • Alle Amerikanen van 16 jaar en ouder kunnen zich aanmelden voor een prik

  In de VS komen alle inwoners van 16 jaar en ouder vanaf vandaag in aanmerking voor een coronavaccin, heeft president Biden gezegd. "Ga 'm halen, mensen", schrijft hij op Twitter.

  Het doel van Biden was aanvankelijk om op 1 mei iedereen de kans te geven om zich aan te melden voor een vaccinatie, maar begin deze maand verschoof hij die datum naar 19 april, vandaag.

  Gisteren werd bekend dat de helft van de volwassenen in de VS minstens eenmaal is gevaccineerd tegen corona. Dat betekent dat krap 130 miljoen mensen van 18 jaar en ouder een prik hebben gehad. 84 miljoen mensen, bijna een derde van de volwassen bevolking, is volledig gevaccineerd.

  Persbureau AP meldt op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris dat ook gevangenen in Guantánamo Bay op korte termijn worden ingeënt. In de omstreden gevangenis voor terreurverdachten op Cuba zitten nog 40 mannen vast. In januari waren er al plannen om de gevangenen in te enten Dat leverde veel kritiek op, met name van Republikeinen, omdat op dat moment veel Amerikanen nog moesten wachten op hun inenting.

 • Grapperhaus: goed om Fieldlabtest nu niet te doen

  Demissionair minister Grapperhaus vindt het verstandig dat burgemeester Depla van Breda het grootschalige Fieldlabfeest in zijn stad heeft afgelast. De openbare orde was volgens Depla in het geding vanwege het brede verzet tegen het evenement. Het kabinet staat nog achter het experiment. "Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen", zei Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad met burgemeesters.

  De minister is positief gestemd over het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. "De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren."

  Grapperhaus zegt dat hij "in een positieve grondhouding zit". "Morgen tijdens de persconferentie wordt duidelijk wat dat betekent. Van daaruit gaan we verder."

 • Studie bevestigt: zwaarlijvige patiënten worden sneller ernstig ziek van corona

  Bij mensen met overgewicht of obesitas verloopt het coronavirus ernstiger dan bij mensen met een gezond gewicht. Ook hebben ze vaker zuurstof nodig en moeten ze vaker beademd worden, blijkt uit internationaal onderzoek in elf landen, waaronder Nederland. De internationale resultaten komen overeen met de Nederlandse, die al eerder bekend werden.

  Voor het onderzoek zijn wereldwijd ruim 7000 coronapatiënten onderzocht. Van deze groep had ruim een derde overgewicht en bijna een derde obesitas. Ondanks dat het ziekteverloop bij die twee groepen patiënten ernstiger was, werd er niet meer sterfte geconstateerd dan bij patiënten met een gezond gewicht.

  "Onafhankelijk van andere risicofactoren zien we dat een te hoog BMI daadwerkelijk kan leiden tot een ernstiger verloop bij een corona-infectie", zegt immunoloog Siroon Bekkering van het Radboudumc en hoofdonderzoeker van het Nederlandse deel van de studie. Een verklaring is dat overgewicht en obesitas gekenmerkt worden door chronische ontstekingen, waardoor zwaarlijvige mensen vatbaarder zijn voor virussen. Ook hebben ze eerder last van kortademigheid, waardoor ze sneller beademd moeten worden.

  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care.

 • BOA Bond: terrassen tot 20.30 uur open

 • Nog twee meldingen van zeldzame bloedstolsels in VS na prik met Janssen

  Volgens het Europees medicijnagentschap EMA zijn er inmiddels acht meldingen bekend van een zeldzame vorm van trombose na een inenting met het Janssen-vaccin. Alle meldingen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, laat een woordvoerder van het EMA weten aan de NOS.

  Tot nu toe stond het aantal meldingen op zes. De trombosegevallen deden zich voor bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een van hen is overleden. Naar aanleiding van de meldingen stelde de VS een prikpauze in. Op dat moment waren er zo'n 7 miljoen Amerikanen ingeënt met het middel van Janssen.

  In de EU, dus ook in Nederland, is de start van het vaccineren met Janssen opgeschort in afwachting van een onderzoek van het EMA. Daaruit moet blijken of het gaat om een zeldzame bijwerking. Morgen komt de gezondheidsautoriteit op een persconferentie met de conclusies van het onderzoek naar de trombosegevallen.

  Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses besteld van het Janssen-vaccin, dat deels in Leiden is ontwikkeld.

 • Politiebond ACP blij dat 538-feest Breda niet doorgaat

  Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het goed nieuws dat het proefevenement 538 Oranjedag in Breda komende zaterdag niet doorgaat. De gezamenlijke politiebonden riepen agenten op om het werk neer te leggen rond het veelbesproken Fieldlabfestival, waar 10.000 bezoekers werden verwacht.

  Van de Kamp denkt dat de aangekondigde werkonderbreking van agenten "zeker meegespeeld heeft" bij het besluit van de gemeente Breda om geen vergunning te verlenen. De gemeente zei vanmiddag dat het evenement niet door kan gaan vanwege de maatschappelijke onrust. Die zou kunnen leiden "tot onaanvaardbare risico's voor de openbare orde en veiligheid". Ook lag er een negatief advies van de GGD.

  "De Fieldlab-aanpak past niet bij deze tijd", vindt Van de Kamp. "Agenten en andere hulpverleners worden niet gevaccineerd, maar ze lopen wel een bovengemiddeld risico op besmetting."

  Ook hekelt hij het geld dat is gemoeid met de organisatie van testevenementen. Daarvoor is in totaal 925 miljoen euro gereserveerd. Het is niet zeker dat het hele bedrag zal worden gebruikt, maar volgens Van de Kamp kan het geld hoe dan ook beter in de zorg worden gestoken. "Bij de politie hebben we het al niet breed, maar in de zorg worden ze helemaal slecht behandeld."

 • 60.000 aanmeldingen voor proefreis naar Gran Canaria

  Er zijn tot nu toe 60.000 inschrijvingen binnengekomen voor de 180 plekken die beschikbaar zijn voor een proefreis naar Gran Canaria. Dat meldt persbureau ANP op basis van de reisorganisaties TUI en Corendon.

  Volgens een woordvoerster van TUI gaat het om 30.000 aanmeldingen, van gemiddeld twee mensen per inschrijving. Het is niet zeker of het om 60.000 verschillende personen gaat, omdat mensen zich bij zowel Corendon als TUI kunnen inschrijven voor de achtdaagse trip. De inschrijving sluit woensdagavond. Daarna worden deelnemers geselecteerd op basis van onder meer leeftijd en geslacht.

  Wie wordt uitgekozen moet 799 euro betalen en zich voor de heen- en terugreis laten testen met een PCR-test. Deelnemers mogen op Gran Canaria ook buiten het hotel komen, in tegenstelling tot het gezelschap dat afgelopen week op proefvakantie was naar Rhodos. Die groep mocht niet van het resort af. De reizigers uit Griekenland zijn vanmiddag weer op Schiphol geland.

 • Mensen uit 1953 en 1954 aan de beurt voor een prik

  Mensen die zijn geboren in 1953 en 1954 kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor een coronaprik, laat het RIVM weten. Wie is geboren in 1955 krijgt in de loop van volgende week een uitnodiging.

  In totaal gaat het om ruim 600.000 mensen. Zij krijgen bij de GGD het vaccin van BioNTech/Pfizer ingespoten.

  In de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kan deze leeftijdsgroep ook door de huisarts worden benaderd om langs te komen voor een prik. Dat gebeurt als de huisarts doses van het AstraZeneca-vaccin overheeft na het inenten van mensen die zijn geboren in de jaren 1956 tot en met 1960.

  In de andere provincies blijft er naar verwachting geen vaccin over bij de huisartsen.

 • Horeca vindt versoepelingen te mager

  De versoepelingen die het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgenavond bekendmaakt, zijn voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onvoldoende. Het kabinet zou vanaf 28 april de terrassen onder voorwaarden willen openen. Zo zouden aan een tafeltje maximaal twee mensen uit verschillende huishoudens mogen plaatsnemen of meerdere mensen uit hetzelfde huishouden. Ook zouden de terrassen om 18.00 uur moeten sluiten.

  De brancheorganisatie vindt dat te mager. "Wij willen dat ondernemers zonder restricties kunnen opereren op het terras en dat ook de binnenruimten verantwoord worden opengesteld", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

  "Voor ondernemers is juist de avond de grootste bron van inkomsten. Het is niet meer uit te leggen als gasten zich na 18.00 uur verplaatsen naar parken, pleinen en straten met drank en eten uit de supermarkt, terwijl de horeca haar deuren weer moet sluiten."

 • Testfestival Lichtenvoorde gaat eveneens niet door

  Het proefevenement in Lichtenvoorde waar net als in Breda 10.000 mensen werden verwacht, gaat ook niet door. Dat heeft de organisatie van het festival besloten. Het zogeheten Startschotgala zou op 1 mei worden gehouden.

  "Vanwege de maatschappelijke discussie en de druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei. We gaan nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst", schrijft de organisatie op Facebook.

  Net als bij 538 Oranjedag in Breda was er ook in Lichtenvoorde kritiek van ziekenhuizen in de omgeving op de hoeveelheid bezoekers bij het Fieldlab-evenement.

 • Ook dit jaar geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

  Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is vanwege de coronaregels ook dit jaar geen publiek welkom, laat de gemeente Amsterdam weten. De ceremonie op de Dam en het voorafgaande herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk zijn op de televisie te volgen.

  Vorig jaar was de Dam ook zo goed als leeg. Er werden alleen kransen gelegd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet.

  Het traditionele bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam op 5 mei vindt ook dit jaar binnen plaats, in Theater Carré. Het concert is eveneens live op televisie te volgen.

 • Geen vergunning voor Fieldlab-evenement 538 Oranjedag in Breda

  De gemeente Breda geeft geen vergunning voor de 538 Oranjedag op zaterdag 24 april. Aanleiding is de maatschappelijke onrust die is ontstaan over het Fieldlab-evenement, waar 10.000 bezoekers welkom waren.

  "Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico's voor de openbare orde en veiligheid. Ook ligt er een negatief advies van de GGD over het Fieldlab," laat de gemeente weten.

  De afgelopen dagen nam de kritiek op de grootte van het evenement toe. Een petitie van een arts van het Bredase Amphia Ziekenhuis is honderdduizenden keren ondertekend.

  "De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico's van dien", laat burgemeester Depla weten. "Op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag."

  De Oranjedag was een van de zogeheten Fieldlab-evenementen die de overheid samen met wetenschappers en de evenementensector organiseert, in dit geval Radio 538. De 10.000 mensen die al een kaartje hadden gekocht krijgen hun geld terug, laat de radiozender weten. Op Koningsdag zelf, 27 april, komt Radio 538 met een alternatief feest.

 • Geen grote zorgen bij Kuipers over voorgenomen versoepelingen

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg kan leven met de versoepelingen vanaf 28 april die het kabinet vermoedelijk morgen bekendmaakt. Wel is het volgens de voorman van de ziekenhuizen belangrijk dat coronamaatregelen stap voor stap worden losgelaten.

  Het afschaffen van de avondklok zal volgens hem nauwelijks effect hebben op de ziekenhuisopnames. "Ik ben er niet ongerust op", zei hij bij zijn wekelijkse persmoment. Kuipers wees er opnieuw op dat het opschuiven van de begintijd van de avondklok naar 22.00 uur ook nauwelijks gevolgen had voor de ziekenhuizen.

  Daar is volgens Kuipers inmiddels "echt een kentering" te zien. Voor het eerst in lange tijd lopen de voorspellingen achter op de gevreesde stijging van ziekenhuisopnames. "We zijn qua bezetting nog niet over de piek, maar dat lijkt wel het geval te zijn bij het aantal dagelijkse opnames."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers: 'Geen zorgen over voorzichtige versoepelingen'